galaretka - 14130 przepisów (strona:758/942)

Domowy ocet jabłkowy. 135

odstaw jeszcze na 40 dni. Powstały ocet przefiltruj przez gazę, rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscy np. piwniczce. Używaj go do sosów, sałatek, galaretek mięsnych, marynowania mięs itp. K ilka słów na temat octu :  Z wykły ocet spirytusowy pozbawiony jest wartości odżywczych, jest nie zdrowy, dlatego polecam używać ocet domowy zrobiony z jabłek

Przepisy i porady kulinarne
Mus jabłkowy bez cukru 229

blogu jest też przepis na mus jabłkowy na zimę z niewielką ilością cukru z dodatkiem cynamonu. W tym roku oprócz musu z jabłek zrobiłam jeszcze z papierówek: galaretkę z papierówek z wanilią , kompot z jabłek na zimę. Mus z jabłek bez cukru jest idealny nie tylko dla tych, którzy liczą kalorie, ale również dla tych co nie chcą musu sztucznie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijny stół i choinka. 135

Kilka zdjęć z wigilijnego stołu :) Śledzie w oleju z żurawinową i cebulką "Seleryba" po grecku Sałatka włoska Paszteciki z kapustą i grzybami Galaretki z pstrąga Makowiec, jabłecznik i piernik Choinka

Poranek na słodko
Sernik konopny z batatem. 111

mąki konopnej duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 2 łyżki Fiber Syrup Gold (Sukrin) lub syropu klonowego Do podania: czereśnie galaretka z czarnej porzeczki miód konopny 1% CBD Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać proszek budyniowy, mąkę konopną, ekstrakt i syrop klonowy Ponownie zmiksować. Piekarnik

Poranek na słodko
Krupnik z batatów 217

kwestii deserów polegał na rozpakowaniu gotowego biszkoptu (wiecie, te niemieckie, okrągłe, w takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii dziecięcych wspominek. Co do dzisiejszej zupy, to ja chyba raz w życiu jadłam krupnik i na samą myśl o nim robiło mi się słabo

greenscarf
Ciasto na niedzielę. Kostka brzoskwiniowo jabłkowa 983

Puszysty biszkopt z soczystą galaretką, owocami i śmietankową pianką. Czy to nie brzmi bajecznie? Zapewniam Was, że to ciasto jest obłędnie pyszne i koniecznie musicie takie zrobić. Może właśnie w ten weekend? No bo na co czekać! Taka kostka brzoskwiniowo jabłkowa jest, o ile to możliwe, lepsza od szarlotki królewskiej , ale czy mówię prawdę musicie ocenić sami po degustacji ciasta

Smaczna Pyza
Otwarcie Taverny Akropolis 166

które miałem przyjemność jeść w Grecji. Jak na łasucha przystało, największą frajdę sprawiły mi tradycyjne greckie desery — bakława, która kojarzy mi się z moimi podróżami autostopem po Bałkanach, słodkie galaretki lukumi z orzechami, czy wspaniała chałwa. Niestety ze względu na mój ban na cukier spróbowałem tylko odrobinę, choć bakława smakowała mi na tyle, że z trudem powstrzymałem się

Food Square
“Fotografia smaku” – recenzja 125

tuńczykowym.   Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę. Na pewno ugotuję jednak coś więcej, a to przez wygodę z gotowymi zestawami, gdzie poszczególne dania będą na pewno do siebie pasować.     Fotografia smaku Autorzy: Zofia Nasierowska, Janusz

Ugotowane pozamiatane
Mus malinowy 418

malin zamykam w słoiczkach by w okresie kiedy ich nie będzie móc się nimi delektować. Taki mus doskonale sprawdzi się w wypiekach np do przyrządzenia galaretki lub pianki, jak i w deserach. Maliny płuczę na sicie pod bieżącą wodą,wsypuję do garnka,doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 10 minut na wolnym ogniu. Dosładzam do smaku cukrem. Rozgotowane maliny przekładam

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 169

bądź też na zimno pokrojone w plastry jako przekąska. Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś wędlinkę,ozdabiam warzywami np sałatą,rzodkiewką,pomidorem czy ogórkiem i gotowe. Tak skomponowany półmisek będzie smakowitą ozdobą każdego stołu

Kolorowa kuchnia Elki
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 218

Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki

Weekendy w domu i ogrodzie
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 155

wielonarodowe doświadczenie szefa kuchni — Krystiana Skwierza. Przystawka Przystawka to niecodzienna wariacja na temat słynnej sałatki caprese. Mozzarella di bufala została podana w japońskim stylu w panierce panko na galaretce z pomidorów, delikatnej niczym mus. Sam sposób podania sera oceniam bardzo na plus. Przyjemnie się rozpływał pod naporem widelca, a chrupiące przybranie było bardzo efekciarskie. Pomidory zaś były dla mnie

Food Square
Dżem śliwkowy z czerwonym winem. 215

lato i na jesieni są dostępne nasze rodzinne owoce, to przeważnie robię z nich soki lub nalewki. Prawie w ogóle nie robię dżemów, konfitur, marmolad, galaretek czy powideł. W tym roku postanowiłam zrobić trochę słoików powideł i dżemów, które zazwyczaj wykorzystuję do ciast i deserów. Ja i mój R nie jemy słodkich śniadań ani obiadów, także nie potrzebuję dużej ilości

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania