kucharzy tak wiele wersji. Nasza propozycja troszkę różni się od klasycznej , głównie przyprawami. Składniki 400 g fasoli jaś 100 g chudego wędzonego boczku 200 g kiełbasy z galaretką 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml soku pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka
R'n'G Kitchenjuż zaczęłam szaleć ze słoikowymi mięskami to szybko na pewno nie przestanę :) Dziś proponuję przepyszną słoikową mielonkę z galaretką. Szybka do przygotowania dzięki gotowemu, pełnemu potrzebnych rzeczy zestawowi do kiełbasy słoikowej od TRADISMAK . Koniecznie zagladnijcie tutaj: Kiełbasa słoikowa . Znajdziecie tam wszystko co konieczne, aby cieszyć się smakiem takiego wyrobu. Do tego kupujemy świeże mięso, szukamy odrobinę chęci
Z Majeczką w kuchniprzez 30 minut. Ryby wyciągnęłam, wyłożyłam na półmisek, dodałam ugotowaną marchewkę i zielony groszek. Odlałam 1/2 litra klarownego wywaru, zagotowałam, dodałam 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Galaretkę wystudziłam, tężejącą zalałam pstrągi
Darcia w kuchnidrugiej połowy robię ciastka do zjedzenia ‘na już’ – bo one wytrzymają w szczelnym pojemniku tylko około miesiąca – są wilgotne. Do nadziewania pierniczków potrzebna nam dodatkowo dobra marmolada, twarda galaretka albo prawdziwe, gęste śliwkowe powidła. Żadne lekkie, lejące się dżemy czy choćby karmel do tego się nie nadają – wypłyną na blaszkę w czasie pieczenia i z nadzienia nici. Marmolada wieloowocowa
Karo in the Kitchencieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką z pigwy . Dziczyznę można kupić w sklepie Dziki Trop . zastawa
królestwo garówwywaru dodajemy posiekana natkę pietruszki, doprawiamy go( wcześniej próbując) solą, oraz pieprzem i wyłączamy palnik. Do jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, a następnie całość studzimy. Kawałki pstrąga nakrywamy tężejącą galaretką i wstawiamy jeszcze na dwie godziny do lodówki. Podajemy na półmisku, przyozdabiając całość natką pietruszki
Miód i pieprzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Szpajza - deser śląski na bazie jajek. Jego konsystencję utrzymuje żelatyna. Można go przyrządzić warstwowo czy też zabarwić za pomocą galaretki (dodać zamiast żelatyny). Ja zrobiłam wersję cytrynową, ale fajnie komponuje się z różnymi owocami lub kakao. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel. Smakuje rewelacyjnie. 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki
Di gotujePodroby goszczą na Waszym stole czy omijacie je szerokim łukiem? Ja lubię wszelakie podroby i na naszym stole goszczą często. Czy to w postaci gulaszów, galaretki czy panierowanych z owocami jak np. wątróbka. Polecam bo to mały wydatek a jedzenie super. Dziś proponuję żołądki po indyjsku i polecam. Indyjskie curry z żołądków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieżeby rozkoszować się tymi zdrowymi napojami. Możecie je wykorzystać tradycyjnie – jako mleko do kawy czy kakao, do różnych wypieków, sosów a z mleka migdałowego przygotujecie też budyń czy galaretkę. Do przygotowania mleka migdałowego potrzebujecie (ok 600 – 800 ml): – 1 szklankę migdałów (ja wykorzystuję płatki migdałów, a jeżeli macie całe – niełuskane, to najpierw je blanszujecie i obieracie
Szybko Tanio Smaczniejeszcze około 3 minut , wyłączamy gaz i zostawiamy na noc do ostygnięcia . Wątróbka ma pozostać niedogotowana . Na drugi dzień przepuszczamy przez maszynkę o jak najdrobniejszym sitku , razem z warzywami , galaretka i tłuszczykiem , jednym słowem całą zawartość garnka , bez garnka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Teraz pora na dokonanie próby smaku , czy dość słone , pieprzne itd , jeśli
Ogrodnik w podróżynadają się do tego, te o pojemności około 0,5 l), wyparzmy wrzątkiem. Mięso wyjmujemy z lodówki i dodajemy do niego przestudzony bulion wołowy, jeżeli lubimy w konserwie sztywną galaretkę to do bulionu ( zimnego) dodajemy żelatynę ( namoczoną wcześniej ( na około 2 minuty) w zimnej wodzie ( 3 łyżki wody, na łyżkę żelatyny). Całość wyrabiamy na lekko klejąca się masę
Miód i pieprzwystudzone mięso pokroić drobno do miski, włoszczyznę drobno pokroić, zalać wywarem przelanym przez drobne sitko, wymieszać wywar nałożyć do szklanek, schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc galaretkę podać z cytryną, octem....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędzisiaj znowu musiałam coś piec he he :) Mini bajaderki 150 g masła ok. 250 g suchego ciasta biszkoptowego (ew. piaskowego lub biszkopty) 125 g kwaskowatego dżemu (u mnie galaretka porzeczkowa) 2 łyżki kakao 50 ml rumu wiórki kokosowe do obtoczenia Masło roztapiamy i studzimy. Blendujemy ciasto na małe okruszki, łączymy w misce z masłem, kakao, dżemem i rumem. Wyrabiamy masę
Dzieje kuchennej Wiewióryryby rozpuściłam żelatynę (w moim przypadku na 2 litry wywaru zużyłam jedno opakowanie). Masę rybną pokroiłam w plasterki, które nim zalałam. Możecie udekorować i dodać do galaretki dowolne składniki np.jajko,groszek w zależności od smaków. Rybka najlepiej smakuje z chrzanem. Spróbujcie! Polecam
potrawyregionalneśmietany, bryndzy z dodatkiem koperku. Plastry szynki zwinęłam w rożki, nałożyłam do niej sos i szparagi. Półmisek wypełniłam jeszcze ćwiartkami jajek, brokuł,pokrojoną marchewką i marynowanymi kukurydzami. Zalałam wszystko galaretką. Spróbujcie! Smacznego
potrawyregionalne