SKŁADNIKI: BISZKOPT: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanka maki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli PTASIE MLECZKO: 1 galaretka cytrynowa 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% + borówki GALARETKA: 2 galaretki jagodowe 100 g borówek (u mnie były mrożone) WYKONANIE: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Najpierw należy wykonać(...)Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną dodajemy do połączonego już ciasta i mieszamy delikatnie łopatką. Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie przygotowujemy galaretki: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, natomiast galaretki jagodowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia i częściowego stężenia. Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Później
Serce zamknięte w formie pysznościMoje dzieci uwielbiają takie desery Tęczowe ptasie mleczko SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodzone - 2 puszki biszkopty -1 opak duże galaretka pomarańczowa -1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka cytrynowa -1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka truskawkowa - 2 opak listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej(...)wody. Schłodzone mleko skondensowane, przelać do wysokiego naczynia, ubić robotem to momentu aż zwiększy objętość o 2 razy. Mleko podzielić na 4 części, do pierwszej części dodaj agrestową galaretkę, dobrze ubij. Brytfannę o wymiarach (22x40 cm) wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać pierwszą część mleka, odstawić do lodówki do stężenia. Powtórz te same czynności z pozostałymi trzema galaretkami. Galaretki truskawkowe
Kuchnia Danusirazu zatesknilam za tym ciastem, w myslach przywolywalam jego smak. Wlasciewie bylam juz gotowa zrobic sobie to ciasto sama, ale tu powstal problem. Nie posiadalam wystarczajacej ilosci galaretki truskawkowej. U mnie to towar deficytowy, ktory przywoze sobie czasem z Polski. Jakos przez te wszystkie lata nie doszukalam sie galaretki we francuskich sklepach. Przeszukalam doskladnie moja spizarnie i znalazlam 2 opakowania(...)galaretki i zaraz tez wymyslilam jak odtworzyc smak mojego ulubionego ciasta w deserze. Tak oto powstalo moje dzisiejsze dzielo. Pianka truskawkowa z galaretka z truskawek skladniki na 6 szklaneczek 2 galaretki truskawkowe 500g truskawek 0,5 szklanki brazowego cukru 250ml kremowki ewentualnie 1 lyzeczka zelatyny wykonanie Kazda galaretke z osobna rozpuszczamy w 1 szklance wody. Truskawki miksujemy z cukrem
Przysmaki Karolkisłodkie i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Składa się z puszystego kokosowego biszkoptu, pianki na bazie bitej śmietany i jogurtu oraz galaretki z wiśniami. Całość tworzy kompozycję, od której ciężko się oderwać, dopóki nie zniknie ostatni kawałek. Składniki na ciasto Lady Makbet: Biszkopt kokosowy: 3 jajka rozmiar L 45 g mąki pszennej(...)łyżki) 55 g cukru (3 łyżki) 30 g wiórków kokosowych (3 łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia Pianka jogurtowa: 3 opakowania galaretki cytrynowej (3×75 g) 350 ml wody 800 ml jogurtu greckiego 400 ml śmietany 30% Warstwa owocowa: 2 opakowania galaretki wiśniowej 250 ml wody (szklanka) 750 g wiśni (świeże lub mrożone) Poncz: 4 łyżki soku
e-PrzepisyKulinarneWiśniowa księżniczka Niebiańskie warstwowe ciasto, przekładane pysznymi kremami i zwieńczone galaretką z owocami. Świetne, nie tylko na specjalne okazję. Wykorzystujemy mrożone wiśnie, więc spokojnie możemy to ciasto przygotować o każdej porze roku. Polecam! Przepis na blaszkę o wymiarach 32 x 20 centymetry Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Galaretka owocowa: 2 galaretki wiśniowe 0,5 kg mrożonych drylowanych wiśni 600 ml gorącej wody (do galaretek) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych Warstwy ciasta od dołu: – biszkopt, – krem śmietankowy
Blog z Apetytemdelikatnie mieszam. Do tortownicy ze spodem ciasteczkowym wkładam obręcz mniejszej tortownicy i wykładam do środka mus czekoladowy, tortownicę ponownie wstawiam do lodówki. Teraz mogę przygotować mus owocowy. Składniki: 1 galaretka jagodowa (lub inna ulubiona) 350 ml wody 150 ml śmietanki 30% 3 łyżki naturalnego jogurtu Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Śmietankę ubijam. Kiedy galaretka zacznie lekko(...)miksuję do połączenia się składników. Mus owocowy wykładam na mus czekoladowy i ciasto wędruje ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Końcowym etapem jest przygotowanie owocowej pokrywy. Składniki: 2 galaretki przezroczyste 500 g borówek 2 galaretki przezroczyste rozpuszczam w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ciasto ściągam z większej tortownicy. Dno i boki większej tortownicy
Słodki sentymentCiasto mozaika z galaretką na herbatnikach Dziś łatwe ciasto mozaika malinowa z galaretką na herbatnikach bez pieczenia. Mozaika bez pieczenia to jedno z prostszych ciast z budyniem i galaretką. To efektowne ciasto piękne kolorystycznie, jasna masa budyniowa i czerwona galaretka doskonale ze sobą współgrają. Duża ilość budyniu, mała masła sprawia że ciasto jest tanie. Ciasto mozaika bez pieczenia Każdy(...)inną wizję mozaiki, moja mozaika jest bez pieczenia z czerwoną galaretką i białą masą. Są mozaiki pieczone, z kilkoma galaretkami w różnych kolorach. Mnie zależało aby mozaika było to łatwe i ekonomiczne tanie. Na Blogu Dieta Moja Pasja jest wiele ciast bez pieczenia, tych starych przepisów jak i całkiem nowych odsłon i jeszcze nowszych słodkich wynalazków. Zapraszam na przepis
Dieta moja pasjaDziś zapraszam na ciasto biszkoptowe z makiem i galaretką. Bardzo puszyste, delikatne i leciutkie. Nie ma w nim nic skomplikowanego, wystarczy upiec 2 ciasta, ubić śmietankę i połączyć z galaretką i można się cieszyć pysznym i rewelacyjnie wyglądającym deser. Dzięki kolorowej piance śmietankowej ciasto wzbudza także sympatię najmłodszych, przynajmniej u nas tak było. Kiedyś myślałam, że ciasto to ciasto(...)wyrównujemy. Pieczemy około 35-40 minut w 160 st C. Studzimy i po ostudzenia przekrawamy na 2 równe części. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 30 lub 36% 2 galaretki u mnie cytrynowa i truskawkowa 1 szklanka wrzątku Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w pół szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dzielimy
Cynamonowe szczęścietych, które z pewnością będę powtarzać częściej. To kakaowy biszkopt przełożony śmietanową masą z dodatkiem mascarpone i roztopionej w kąpieli wodnej czekolady oraz trufli, dalej mamy śmietanową piankę usztywnioną galaretką, zamknięte w niej wiśnie z kompotu oraz wieńczącą całość galaretkę przygotowaną na wiśniowym kompocie. Brzmi pysznie, prawda? I takie jest Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej(...)mascarpone 100 g trufli czekoladowych (około 7-8 sztuk) 100 g czekolady deserowej 1 łyżeczka żelatyny Masa wiśniowa: 1 słoik kompotu z wiśni (900 g) 2 op. galaretki wiśniowej 500 ml śmietanki 36% Galaretka: 3/4 szkl. kompotu z wiśni 50 ml rumu (można pominąć) 2 łyżeczki żelatyny Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cukier (dodajemy go stopniowo
Smaki Na Talerzutorcik z 3 składników. Ciasto na zimno z truskawkami bez cukru. Przepis na wysoką blaszkę 20 cm. SERNIK NA ZIMNO Z truskawkami lekki, delikatny, z owocami zatopionymi w galaretce. Oprócz tego, że jest pyszny, ma cudowny truskawkowy kolor, który od razu wzbudza uśmiech. Jestem na deficycie kalorycznym i liczę kalorie, przestałam wykorzystywać w ciastach i deserach cukier, który zastępuję erytrolem(...)owocami fit bez cukru ., Kolejne moje pomysły na ciasta słodzone erytrolem: – Sernik na zimno dietetyczny z borówkami i kiwi – Sernik kawowy dietetyczny z malinami – Sernik fit z truskawkami i galaretką Moje fit ciasto na zimno składa się ze zmiksowanego jogurtu, truskawek i galaretki, wierzch to truskawki i naturalna galaretka bez cukru. Dziś podrzucam Wam przepis na pyszny fit deser, który
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto Owocowy Obłoczek bez pieczenia to pyszny serniczek na zimno z owocami i galaretką, który idealnie sprawdzi się latem, podczas gorących dni, kiedy żar leje się z nieba i włączenie piekarnika nie wchodzi w grę. Jeśli nie licząc czasu jaki potrzeba na ostygnięcie galaretek i zastygnięcie ciasta, robi się go błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. Lekka sernikowa pianka, galaretka(...)owoce i biszkopty to zestawienie, które musi smakować. Składniki na ciasto Owocowy Obłoczek: 100 g okrągłych biszkoptów 500 g sera z wiaderka 800 ml śmietany 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (jedno opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g) + szklanka wody 150 g borówek 400 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej + 3 szklanki wody Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneZapraszam na niebiański deser, który zachwyci Was swoją elegancją i wyjątkowym połączeniem smaków, dzisiejszy przepis będzie prawdziwą gratką dla miłośników słodkości. Deser z mascarpone, galaretką, owocami i bezikami to pyszny smakołyk, idealny na upalne, dni. Bądźcie gotowi na prawdziwą ucztę dla zmysłów! Film : Składniki na 3 porcje: 10-12 sztuk truskawek 125 g borówek amerykańskich 3 garście(...)małych bezików 1 galaretka czerwona ( opakowanie 71 g ) 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Przepis: Czerwoną galaretkę wsypujemy do talerza, po czym rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby stężała. Stężałą galaretkę wyjmujemy z lodówki i kroimy w kostkę, po czym wstawiamy do lodówki aby się nie rozpuściły. Galaretkę
Smakowite Daniacukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 250 ml śmietanki 30% 250 g czekolady, cukierków czekoladowych lub pralinek 250 g serka mascarpone pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g) 100 ml wody Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 300 ml wody Bita śmietana(...)śmietany 30% pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej 100 ml wody Przygotowanie Biszkopt: Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną
e-PrzepisyKulinarneJabłecznik z mascarpone, galaretką i brzoskwiniami to pyszny deser, idealne połączenie smaków i tekstur, które naprawdę zaskoczą wasze podniebienia. Jest to pyszne ciasto bez pieczenia idealne dla osób które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, ale jednocześnie chcą przygotować coś pysznego i efektownego. W tym przepisie użyłam herbatników jako bazy, którą następnie pokryłam prażonymi jabłkami, kremem z mascarpone(...)koniec galaretką z brzoskwiniami, która doskonale uzupełni smak całości. Film: Składniki na formę 26 cm x 26 cm: masa z mascarpone 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30-36 % 2 opakowania śmietan – fixu ( po 9 g ) 5 łyżek cukru pudru masa jabłkowa 1 l prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej dodatkowo 60 sztuk herbatników
Smakowite DaniaSernik fit z truskawkami i galaretką bez cukru , bez mąki, z erytrolem, na serku – chudy quark Milbona, ze skórką z cytryny, ekstraktem z wanilii, po upieczeniu został udekorowany truskawkami i galaretką, jest zajebisty, ma ok.660 kcal. Patrząc na to ciasto śmiało można stwierdzić, że sernik i dieta więc mogą iść w parze, pokroiłam na 6 kawałków, więc każdy kawałek(...)mega. To kolejny mój pomysł na sernik słodzony erytrolem: – Sernik na zimno dietetyczny z borówkami i kiwi – Sernik kawowy dietetyczny z malinami Sernik fit z truskawkami i galaretką, składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: – 3 jajka + szczypta soli – 1 op. 500 g Speisequark Magerstufe, który ma w 100 g 69 kcal – 1 łyżeczka ekstraktu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię