Najlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski. Galaretki krystaliczne to nowość Dr.Oetker dostępne w sklepie online w dwóch smakach, są mega! Składniki: Forma 24/24 14 podłużnych biszkoptów Masa serowa: 330 ml śmietanki 30% ½ kg twarogu(...)mielonego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 50 g startej gorzkiej czekolady ½ szklanki cukru pudru Wierzch: Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki) 2 galaretki krystaliczne Dr.Oetker Sposób przygotowania: Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy. Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę, prosto z lodówki ubijamy na puszystą masę
Wanilia i Kardamondzisiejszym poście pyszny biszkopt przełożony bitą śmietaną z galaretką, do tego na wierzchu truskawki zalane galaretką. Jedne z najlepszych ciast z sezonowymi owocami. W czasach dzieciństwa mama bardzo często nam takie robiła latem i najlepiej smakowało :). Ciasto z powodzeniem może służyć np. jako tort urodzinowy, ale jako ciasto na niedzielę do kawki również jest idealne. Zwłaszcza, kiedy jest okres(...)jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa WIERZCH: truskawki 2 galaretki truskawkowe DODATKOWO: truskawki na boki ciasta Przygotowanie: BISZKOPT: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania najpierw dodajemy łyżka
Gotuj z Mąkąwakacje w górach, kiedy zmęczeni całodzienną wędrówką po szlakach, wstąpiliśmy do pewnej zakopiańskiej kawiarni na uzupełnienie utraconych kalorii, wtedy smakował jak nigdy J Ptasie mleczko, warstwa śmietanki, tęczowa galaretka ,owoce i lody, całość udekorowana jest z grubsza posypką Lion, listek świeżej mięty to kropka nad „i” Deser zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Smak lata! Składniki(...)pucharków Ptasie mleczko: 330 ml śmietany kremówki 1 zielona galaretka kiwi lub agrestowa 300 ml bitej słodkiej śmietany 1 galaretka brzoskwiniowa Dr.Oetker 1 galaretka kiwi 1 galaretka poziomkowa Dr.Oetker 20 dag świeżej borówki 6 łyżek posypki Lion 10 gałek lodów waniliowych Świeże liście mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Deser zaczynamy od przygotowania galaretek: Galaretkę kiwi, poziomkową oraz
Wanilia i Kardamonfont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przygotowanie tego deseru zajmuje dosłownie 15 minut. Chociaż należy doliczyć odpowiednio wcześniejsze rozpuszczenie galaretek… Wyszło coś na kształt sernika na zimno w formie pojedynczych deserków. Bardzo udany eksperyment:-) Składniki: 500 g serka mascarpone - duży kubek 1 kubeczek śmietany(...)łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki, jagody, maliny… co kto lubi Galaretki rozpuścić w dwóch miskach. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Drugą galaretkę rozpuścić w przepisowej ilości 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. W momencie kiedy galaretka z mniejszą ilością wody przestygnie można
Ze smakiem bez glutenublogu Cynamonowy Pył znalazłam świetny przepis na ciasto Elf. Jest to lekka modyfikacja przepisu na ciasto Shrek. Zmienione są tylko smaki galaretek, a biszkopt wzbogacony jest o przyprawę korzenną. Ciasto bardzo smakuje dzieciom, moje uwielbiają wszystko co z galaretką :) Polecam! Ciasto Elf Składniki na blaszkę 23 x 32cm: Na biszkopt: 5 jajek(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy korzennej do piernika Na zieloną masę: 1l zielonego soku Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego Na masę śmietanową: 1 galaretka cytrynowa 400ml śmietanki kremówki 30% 1-2 opakowania ciastek typu delicje Dodatkowo: 2 czerwone galaretki Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy
Smak mojej kuchniGalaretka, królowa deserów w okresie PRLu. Zwykła, kupna galaretka, w różnych kolorach, po zastygnięciu pokrojona, a następnie ułożona na talerzach lub miseczkach – najlepiej kryształowych. Świetnie również czuła się w różnego rodzaju szklankach kieliszkach, ułożona warstwami. Okryta bitą śmietaną i posypana tartą czekoladą, rodzynkami... tym co było akurat dostępne. Pięknie wyglądała i pysznie smakowała. Przygotowanie zajmowało kilka minut, później na chwilę(...)lodówki i mogła pojawić się na stole jako deser na zakończenie obiadu, na podwieczorek lub słodkości podczas imprezy. Galaretki owocowe w różnych kolorach (przynajmniej trzy), śmietana kremówka (około 500 ml na trzy galaretki), cukier puder, wanilia, czekolada do przybrania Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu. 1 sposób: Wlać do naczyń z płaskim dnem, odstawić do zastygnięcia. Zastygnięte galaretki pokroić, przełożyć
królestwo garówWiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi(...)galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! Ciacho jest idealne na każdą pogodę! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna- 2/3 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * rozdrobniony szpinak – 150 g MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa
Ostra na Słodkomrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy krem: 1 szkl śmietanki słodkiej 12% 1 op. śnieżki w proszku 250 g mascarpone galaretka: 200 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex 1/4 szkl wody 1 galaretka truskawkowa w proszku tortownica o śr. 18 cm Przygotowanie: Poprzedniego dnia wieczorem zamrożony szpinak wykładamy na sitko(...)smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni-do suchego patyczka. W tym czasie robimy galaretkę: do garnka wkładamy truskawki i wlewamy wodę, gotujemy przez chwilę a następnie wsypujemy galaretkę w proszku. Wyłączamy gaz i mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Blendujemy galaretkę na gładką
słodkie i nie tylko historie kulinarnewszystko inne, plus wafelki i owszem Pozostawało zakasać rękawy i brać się do roboty, aby powitać strudzonego po pracy męża, z całkiem zacnym ciastem. Ciacho pachnie latem, dzięki warstwie galaretki z owocami. Jeśli nie macie owoców, nic straconego. Sama galaretka i tak zrobi swoje. W przepisie zrobiłam kilka modyfikacji. Do bezy nie dodałam migdałów. Ogólnie miałam więcej białek niż(...)żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego) 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Galaretka 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 450 g mrożonych truskawek Krem 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 wafelki Lusette cappuccino
Mieszam w GarnkuPolecam ciasto z kolorową pianką. Proste, ładne i pyszne. Troszkę się pobawiłam i piankę zrobiłam z galaretek w różnych kolorach ale można też użyć galaretki w jednym kolorze. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka 600 ml śmietanki 30 % 3 galaretki o róznych kolorach(...)ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż biszkopt się przyrumieni ok 10 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować składniki na piankę. Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretki wystygną i zaczną tężeć tzn. będą już takie kisielowate można zacząć ubijać śmietankę. Do miski wlać 200 ml śmietanki
Monia miesza i gotujeciasto. Biszkopt może nie wyrósł jak oczekiwałam ale nie było najgorzej a reszta to już poszła. Ciasto jest bardzo pyszne i nie takie pracochłonne, trzeba tylko odczekać swoje przy galaretkach aby stężały. Jak widać ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam(...)jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą 300 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny
Monia miesza i gotujeSkładniki: Biszkopt ciemny i jasny • 6 jajek • 1 szklanka mąki + 2 łyżki • 1 szklanka cukru/ 250 ml • 2 łyżki kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa • 2 galaretki czerwone/ 2 szklanki wody/ 500 ml • 2 galaretki zielone/ 2 szklanki wody/ 500 ml • 3 szklanki śmietany 30%/ 750 ml • 3 łyżki cukru pudru • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch(...)galaretka brzoskwiniowa – 1 puszka brzoskwiń w puszce Wykonanie: Biszkopty • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Wsypać 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej
To co kochamCiasto barbórkowe to kolejne ciasto s. Anastazji i kolejne udane.Ma w sobie to wszystko co lubi mój mąż : galaretkę i masę czekoladową. Muszę przyznać,ze to połączenie jest ciekawe i bardzo smaczne.Serdecznie Wam polecam. Biszkopt ciemny: 6 jajek 3\4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2- 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić(...)wylać biszkopt i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa czekoladowa: 1 l śmietany kremówki 5 -6 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżeczki kakao Galaretki: 4 zielone galaretki ( u mnie agrestowe) 6 szklanek wrzącej wody Rozpuszczamy galaretki: aby były równe warstwy rozpuszczamy 2 opakowania w 3 szklankach wody w jednym naczyniu i pozostałe dwie galaretki
Niespełnione zdolności kulinarneTarta z waniliową panna cottą, malinami i galaretką, to ciasto warte grzechu. Kuszę Was kaloryczną, mocno waniliową panna cottą, na maślanym cieście, a rozgrzeszam lekkim, malinowym wierzchem z galaretką. Ale, czy można przejść obojętnie obok smakowitej maliny? Przepis na tradycyjną formę do tarty, średnią tortownicę o średnicy 23 cm - 25 cm, lub 2 mniejsze tortownice o średnicy(...)panna cotta: 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej (polecam Skworcu ) lub 1 laska wanilii 2 czubate łyżeczki żelatyny Ponadto: galaretka truskawkowa z cukrem + 350 ml wody szklanka malin Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier oraz dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko i szybko
Smak mojego domuMoje najmłodsze śpi, więc mam chwilkę na wpis ;)). Dzisiaj torcik na zimno, który marzył się mojemu młodemu, który jest fanem galaretek i takich właśnie torcików, lekkich z galaretką i owocami. Obiecałam, zrobiłam i już go nie ma ;)). A torcik, to spód - ciasto czekoladowe, potem śmietana z serkiem mascarpone i galaretką, do tego powrzucane borówki, a góra galaretki i owoce. prosty(...)pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 15 - 20 minut. Do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Składniki masa: 400 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 galaretka owoce leśne borówka amerykańska Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku w 250 ml. Mieszamy, odstawiamy do ostudzenia, ma ona lekko zacząć tężeć. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników
kruche babeczki