Składniki: truskawki 25 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, banan 1 duży, galaretka agrestowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 7 duże, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, listki mięty - ile potrzeba forma silikonowa z kominkiem 22 cm - na dno formy (będzie wierzchem) rozsypać umyte plastry truskawek galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i wlać na truskawki, schować do lodówki na galaretce ułożyć(...)plastry banana, wlać tężejącą galaretkę agrestową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki następnie wlać tężejącą galaretkę wiśniową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, gdy galaretka zacznie zastygać lekko wciskać w nią biszkopty, schować do lodówki najlepiej na całą noc forma silikonowa łatwo z galaretki schodzi, formę nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć z galaretki ostrożnie, przybrać listkami mięty
W Mojej Kuchni LubięWarstwowy sernik na biszkoptach z mrożonymi malinami i grubą warstwą galaretki. Warstwy czekoladowe są z dodatkiem dwóch tabliczek rozpuszczonej czekolady, dosłownie rozpuszczają się w ustach. Sernik jest obłędny w smaku i wcale nie wymaga długiego przygotowania. Składniki: ( blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka) 100g biszkoptów (do wyłożenia dna tortownicy) 1kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie zmielonego, nie polecam wiaderek) 100g cukru(...)pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g serka waniliowego homogenizowanego 200g czekolady mlecznej (dwie tabliczki) 40g żelatyny 100ml wody 400g malin 2 opakowania galaretki malinowej 2 opakowania galaretki owoce leśne (opcjonalnie) Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wody, odstawiamy do ostudzenia. Czekolady rozkruszamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Galaretki owoce leśne
Gotowanie i blogowanieKlasyk sam w sobie. Przysmak naszych mam i babć. Idąc tropem smaków dzieciństwa na Nowy rok przygotowałam pyszny sernik na zimno z kryształami z galaretek. Na blachę 32 x 35 cm: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być wiaderkowe ) - 500 ml śmietanki 30 % - 2 żółte galaretki - 2 pełne łyżki żelatyny - 3 łyżki cukru Kryształki: - 1 czerwona galaretka - 1 żółta galaretka(...)zielona galaretka Każdą z galaretek na kryształki rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wylewamy osobno na głębokie talerze. Po ścięciu tniemy w kostkę. Galaretki do masy serowej rozpuszczamy łącznie z żelatyną w 1 szklance wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy. Ser ubijamy z cukrem do jego rozpuszczenia. Następnie dolewamy do niego galaretkę, Po połączeniu partiami należy do masy wmieszać ubitą śmietankę
kawawszklanceProste danie wymagające jedynie czasu. Świetnie sprawdzi się na kolację, jest też dobrym pomysłem na zimną płytę w urodziny. Osobiście bardzo mi smakuje. Galaretkę wieprzową doprawia sobie każdy indywidualnie solą, pieprzem i octem (u mnie winny). U mnie w domu robi się dużą porcję, która na 4 osoby starcza na 3-4 dni. Zazwyczaj robimy galaretkę wieprzową zimą, bo można(...)ogonki wieprzowe 2 golonka wieprzowe 3-4 liście laurowe 3-4 sztuki ziela angielskiego Przy zakupie nóg wieprzowych warto od razu poprosić o ich przepołowienie. Do przygotowania takiej ilości galaretki wieprzowej potrzebny jest ogromny garnek (najlepiej na ponad 5 litrów wody), duże sitko lub cedzak, duża miska do wlania wywaru. WYKONANIE Nogi, ogonki i mięso umyć i umieścić w bardzo
Passions hobbies lifeczasochłonny. Z jednej strony jest kaloryczny bo ma białą czekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki i całkiem sporo wiśni. Oceńcie sami jaki jest Robienie deseru można podzielić na cztery etapy, przygotowanie sernika trwa mniej więcej cały dzień, tylko jest to rozłożone w czasie, warto więc : Pierwszy(...)etap to przygotowanie galaretki, drugi etap to przygotowanie spodu ciasteczkowego, trzeci etap to przygotowanie masy jogurtowej, czwarty etap to wylewanie poszczególnych warstw deseru i tężenie deseru. Przepis mojego autorstwa. Składniki na formę 20 cm: Galaretka wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300 ml wrzątku 10 gr żelatyny 400-500 ml kompotu z wiśni 300-400 gr wiśni z kompotu Wiśnie
moj przepis na250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa: 1 litr śmietany 22% 1 opakowanie żelatyny 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa 100g rodzynek Wierzch: ok. 80 dkg nie za dużych truskawek 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej(...)zimnej wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Po jakimś czasie dodajemy dwie łyżki gorącej wody, mieszamy. Dodatkowo rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy pokrojone galaretki i rodzynki. Mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na cienką warstwę biszkoptu. Od razu- bo masa szybko zastyga i układamy na niej truskawki. 2 galaretki agrestowe i 2 truskawkowe rozpuszczamy w dwóch
Kuchnia w czekoladziePuszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 250 g malin 200 g śmietany 30 % 1 galaretka malinowa Masa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie(...)śmietan-fix Galaretka malinowa: 250 g malin 1 galaretka malinowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia
Na Ciasteczkowych PapierachNiby tylko galaretka z owocami, ale za to wyjątkowa i zaskakująca! Faktura tej galaretki jest niesamowita, przez to że jest zrobiona "na szampanie". W czasie jej tężenia szampańskie pęcherzyki powietrza rosną i rosną, aż stworzą przepyszny deser z mnóstwem bąbelków. Taką słodkością na pewno zaskoczycie sowich bliskich. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 2 galaretki o ulubionym smaku(...)musującego 0,7 ( polecam wybrać słodkie) 150 ml gorącej wody słodkie dojrzałe truskawki dodatkowo: ulubione owoce do dekoracji - arbuz, nektarynka, truskawki, melon, kiwi SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Dwa opakowania galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia. 2. Szampana umieścić w zamrażarce. 3. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki. 4. Kiedy galaretka będzie chłodna ( ale wciąż
DefinicjaSmakuostatnio nie wychodzi tak jak trzeba...tym razem z braku czasu [ musiałam iść do pracy] za szybko wylałam ostatnią galaretkę na wierzch ciasta ..i jak widać na zdjęciach narobiła ona trochę bałaganu....ale jak to się mówi...w dobrym młynie wszystko zginie i wszystko zostało zjedzone..Takie ciacho można zrobić bez biszkoptów lub dać jedną warstwę na dno, dać dowolne(...)owoce..kombinacje dowolne...w sumie myślałam , że będzie bardziej kolorowe..ale galaretki w połączeniu ze śmietaną utraciły swoje kolory.. Ciasto robiłam w ramach Ciasta na niedzielę ...ciekawe co inne kobitki zrobiły.. 3 dowolne galaretki [ u mnie pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa] 660 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru pudru biszkopty truskawki Dwie galaretki rozrobić w 1 szklance
Moje domowe kucharzenieMoje dziecko, mimo swego dość młodego wieku, doskonale wie czego chce. Od dłuższego już czasu chodziła za mną prosząc o tort malinowy z galaretką na swoje trzecie urodziny. Hmm, jak tu odmówić dziecku kiedy tak pięknie prosi. Ciasto z galaretką to w sumie nie tort, ja przynajmniej inaczej kojarzę torty. Jednak jako super mama staje na wysokości zadania(...)jest. Biszkopt przekładany masą malinowo-śmietanową jak prawdziwy tort. A zwieńczeniem jest wymarzona galaretka i maliny.Oczywiście owoce wprost z mojej zamrażarki, Skrawek lata przemycony w sam środek zimy. Sam tort to żadne dzieło sztuki, ale ważne że dziecko zadowolone. Tort malinowy z galaretką składniki przepis na biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki (pół mąki pszennej
Przysmaki Karolkinależy, bo przyznających się do niego jest wielu. Niech więc autor zostanie anonimowy. Deser najprostszy z możliwych, z jednego składnika (plus woda), ale efektem zaskoczy pewnie wielu - piwo z galaretki, galaretka piwo. Jakby nie nazwał, to jest deser, który sprawi miłą niespodziankę. No, może nie każdemu… Składniki: - 2 galaretki - 400ml wrzątku - 400ml zimnej wody (dałam mineralną gazowaną(...)Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Do rozpuszczonych dodajemy zimną wodę, mieszamy. Około 150ml zostawiamy, a resztę wlewamy do kufli. Odstawiamy do zastygnięcia. Pozostawioną galaretkę zużyjemy na piankę do piwa. Odstawiamy ją do wystudzenia. Zimną, ale płynną (dosłownie na granicy krzepnięcia) ubijamy mikserem lub blenderem. Na zastygniętą galaretkę w kuflach wlewamy piankę i odstawiamy do lodówki. Piwo z galaretki jest kolejnym przykładem
mojewypiekiinietylkofaworków, ale marynata powstała dokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g) Marynata: - 1 galaretka malinowa - 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki) - olej arachidowy - sok z ½ cytryny - sól wędzona - papryka wędzona - chilli(...)płatkach - pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Skrapiamy olejem arachidowym i solimy solą
mojewypiekiinietylkopozdrawiam serdecznie :) Dzisiaj zaproszę Was na coś lekkiego i orzeźwiającego. Czasem coś słodkiego by się zjadło, ale na przykład dieta ogranicza ;) wtedy na pomoc przychodzą wszelkiego rodzaju galaretki i pianki jogurtowe. Przepis podsunęła mi szwagierka - w ramach odchudzania :))) Kolory galaretek czy ilość warstw to pełna dowolność. Jeśli mamy więcej czasu, to możemy wylewać cienkimi warstwami i zamiast(...)przykład 10. Moje proporcje są takie jak na zdjęciu, ale pamiętajcie, że to tylko przykład :) Składniki na wielką porcję: 1,5 litra jogurtu naturalnego, 9 łyżeczek żelatyny, 2 galaretki zielone lub niebieskie, 2 galaretki czerwone, około 1 kg. owoców, cukier do smaku. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniach i odstawić do wystygnięcia. Do 1/2 litra jogurtu dodać cukier
Codzienna kuchnia niecodziennatylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki, 2 takie same galaretki, biszkopty. Wykonanie: Mleko dzielimy na 3 równe części. 2 takie same galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Jedną z trzech galaretek rozpuszczamy(...)pół szkl gorącej wody, odstawiamy, a by przestygła. Trzecią część mleka wlewamy do miski i miksujemy do uzyskania lekkiej pianki dodając letnią i zaczynającą się delikatnie ścinać galaretkę. Całość szybko wylewamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i biszkoptami. Wstawiamy do lodówki. Kiedy jest ścięte przygotowujemy kolejną galaretkę i kolejną część mleka, którą wylewamy na pierwszą warstwę. Kiedy zastygnie wylewamy część
Malinowe Pocałunkiszklaneczki brały ostrożnie z tacy aby nie uronić odrobiny pianki ani bursztynowego płynu Niestety nie można było się napić tylko jeść łyżeczką, gdyż to jest najzwyklejszy deser z galaretki pomarańczowej. Przygotowanie tego bursztynowego „piwa” zajmuje niewiele czasu, kwestia rozpuszczenia galaretek, rozlania do szklanek i stężenia galaretki i ubicia piany. Piwo z galaretki jest świetnym punktem rozweselenia towarzystwa, można(...)przygotować taki deser na Prima Aprilis. Napijmy się więc za zdrowie Pań z okazji Dnia Kobiet! Porcja na ok 25 małych piw . Składniki 6 szt. galaretka pomarańczowa 6 x 400 ml wrzącej wody Galaretki pomarańczowe wsypujemy do dużej miski i wlewamy wrzącą wodę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia wszystkich galaretek, mieszamy tak aby nie było grudek. Ok. 3/4 rozpuszczonej galaretki wlewam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię