Pyszne, lekkie kruche ciasto z truskawkami, galaretką oraz kremem z mascarpone. Idealne ciasto na letnie dni. Ostatnio to nasze ulubione ciacho. Kawa w promieniach słońca z takim ciachem... mniam...pyszności... Piekłam w blaszce o wym. 33x23cm Składniki ciasta: - 300-310g mąki orkiszowej typ450 lub typ700 (lub pszennej) - 1 płaska łyżeczka domowego proszku do pieczenia (nie trzeba, ale warto(...)ciasto jest takie zbite) - 130g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią - 2 jajka - 130g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Masa: - 200g mascarpone - 100g kremówki 30% - 1/2 galaretki na 500ml wody (u mnie cytrynowa) Dodatkowo: - truskawki (u mnie 700g) - 3 galaretki truskawkowe lub malinowe - 2,5 łyżeczki żelatyny (lub dodatkowa galaretka) 3 galaretki wsypujemy do 1100g (ml) gorącej
Smaczne Zdrowerabarbarowa delicja to kolejne ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem jest to po raz pierwszy ciasto na zimno/bez pieczenia. Ciasto zrobiłam na jasnych herbatnikach. Rabarbar udusiłam i wymieszałam z galaretką truskawkową. Oprócz warstwy rabarbarowej w cieście zastosowałam krem budyniowy, warstwę galaretki i bitą śmietanę. Całość posypałam startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą łączą(...)dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warstwa rabarbarowa: 500g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa 1szkl. wody (250ml) Krem budyniowy: 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 5 łyżek cukru 2szkl. mleka 120g miękkiego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warstwa śmietanowa: 330ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan - fix Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa ok. 30g gorzkiej czekolady
Waniliowe Improwizacjesię stworzyć duet idealny. Płatki róży postanowiłam połączyć z sokiem malinowym. W ten sposób otrzymacie idealny dodatek do herbaty lub różnego rodzaju deserów. Właśnie z myślą o chłodniejszych dniach, galaretka z płatków róży trafiła u mnie do niewielkich słoiczków. W ten sposób będę mogła ją szybko wykorzystać, dodając ją chociażby do herbaty. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do przełożenia(...)ciast i ciasteczek. W takim przypadku wystarczy najzwyklejszy biszkopt. A może macie inne pomysły na wykorzystanie takiej galaretki? Czekam na wasze propozycje w komentarzach. Galaretka z płatków róży – przepis Składniki: galaretka z płatków róży Na ok. 7 małych słoiczków po 50 ml 300 g płatków dzikiej róży 250 ml soku malinowego 300 g cukru 2 łyżki soku z cytryny
okolicepalnika.plprostu dwa blaty szpinakowego ciasta przełożone kremem śmietankowym, często do kremu dodaje się również świeże owoce malin czy borówek. U mnie Leśny mech to jeden blat ciasta, warstwa malinowej galaretki z zatopionymi w niej malinami i krem śmietankowy z niewielkim dodatkiem żelatyny ( aby lepiej się kroiło ). A na wierzchu obowiązkowo warstwa "mchu" czyli pokruszone ciasto :). Zabrakło tylko ostatecznego akcentu(...)łyżeczki proszku do pieczenia 130 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 250 g szpinaku mrożonego 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej Galaretka z malinami: 1,5 opakowania galaretki malinowej ( opakowanie na 500 ml wody ) 550 ml gorącej wody 400 g malin, świeżych lub mrożonych Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki
Opowieści z piekarnikaponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć(...)prace na 2 dni. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam, dzięki temu galaretka bardzo szybko się scięła, a proces przygotowywania ciasta bardzo się skrócił. Ciasto zaniosłam do pracy i wszyscy zgodnie stwierdzili, że to jedno z pyszniejszych jakie jedli. Gorąco polecam, można
moj przepis naCiasto puszek z galaretką powstało z okazji Walentynek, dlatego jest w formie serca. Jest to pyszne ciasto na zimno z niewielu składników. Jest tak puszyste, lekkie, delikatne i piankowe, że nazwałam je puszek. Ciasto zrobiłam na bazie mleczka skondensowanego i galaretek. Ciastem zachwyciły się zarówno dzieci jak i dorośli. Warto więc zrobić je w większej formie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego w kartoniku 140g serka waniliowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 1 galaretka truskawkowa kilkanaście okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Formę w kształcie serca o średnicy ok. 22cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią spożywczą przezroczystą, żeby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie formy ułożyłam biszkopty. Galaretkę cytrynową oraz żelatynę
Waniliowe Improwizacjeletnie dni! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na naczynie o wymiarach 22×25 cm. Składniki: około 250 g herbatników Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 250 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru Warstwa biała: 200 ml śmietanki 30% 150 g jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Wierzch: 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe (adsbygoogle(...)warstwę truskawkową obrać z szypułek, umyć, przełożyć do rondelka i zblendować na mus. Następnie wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i rozrobić w musie dwie galaretki. Odstawić do wystudzenia. 250 ml śmietanki ubić na sztywno, dodać do niej przestudzony mus z galaretką, wstawić na chwilę do lodówki. W międzyczasie żaroodporne wyłożyć herbatnikami i przelać
Danka Pichcizobaczyłam wspomniany wyżej szyld, od razu w głowie zaświtała mi myśl, aby nawiązać do tego przepisem na popularny w Ameryce tzw. poke cake, czyli ciasto, które nadziewa się płynną galaretką – co w rezultacie daje naprawdę ciekawy efekt wizualny i smakowy. Do tego śmietana, kolorowa posypka i od razu można poczuć się jak w idyllicznej wiosce na Athenas. My użyliśmy(...)tylko niebieskiej galaretki o smaku jeżynowym, ale można pokusić się też o użycie 3 kolorów nawiązujących do tatuaży syren w zależności od umiejętności, której używają (w 3 Amara może władać corrosivem/kwasem – wtedy jej tatuaż jest zielony, a jeśli wybierzemy bonus do efektu ognia – to uzyskamy kolor pomarańczowy). Proste, lekkie i przyjemnie słodkie ciasto już na Was czeka, wystarczy
Nerds Kitchenwtorkowy wieczór zapraszam na lekkie ciasto z owocami i galaretką. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Ptasie mleczko: 400ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 1 opakowanie galaretki agrestowej, Dodatkowo: 200g borówek, 1 nektarynka, 1 opakowanie(...)galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 175 stopni. 2. Ptasie mleczko: Galaretkę truskawkową rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody. Studzę. Połowę mleczka zagęszczonego miksuję razem
Tradycyjna kuchnia KasiTarta z galaretkami – pyszny kruchy spód, delikatny krem ze śmietanki i mascarpone a do tego świeże jeżyny (można zastąpić malinami) i kolorowe galaretki pocięte w kawałki. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, jednak troszkę czasu potrzebujemy aby je wykonać. Można je spokojnie przygotować nawet jeden czy dwa dni wcześniej bo jeszcze lepsze jest następnego dnia. PRZEPIS(...)TATĘ Z GALARETKAMI Składniki na tarte z galaretkami: ciasto: 250g maki pszennej 125g masła 1 jajko 50g cukru pudru krem: 300g śmietanki kremówki 30% – zimnej, z lodówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki sproszkowanych truskawek liofilizowanych – opcjonalnie, nadają ładną, różową barwę dodatkowo: jeżyny 2 galaretki w różnych kolorach Jak zrobić
Dorota Smakujelewe ręce. Polecam! Spróbujcie! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: ( mała blacha ) * śmietana słodka 36% – 500 ml * herbatniki kakaowe albo w czekoladzie ( np. maltanki )- 15 szt * herbatniki zwykłe – 15 szt * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka owoce leśne – 1 szt * galaretka przezroczysta – 1 szt * porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Spód formy wykładamy zwykłymi herbatnikami. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku(...)Galaretkę owoce leśne w takiej samej ilości. Obie studzimy. Połowę zimnej śmietany ubijamy na sztywno, powoli dolewamy schłodzoną galaretkę truskawkową. Wylewamy na herbatniki, chłodzimy. Po schłodzeniu przykrywamy herbatnikami kakaowymi. Ubijamy drugą część śmietany, dolewamy schłodzoną galaretkę owoce leśne, wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do maksymalnego schłodzenia, dodając w połowie owoce ( nie dodajemy odrazu, gdyż wtedy zapadną się pod piankę! ). Po schłodzeniu
Ostra na Słodkowykorzystać okrągłe biszkopty) -3 jajka -1 szkl mąki pszennej tortowej -6 łyżek oleju -6 łyżek wody -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru WARSTWA I -1 galaretka malinowa -400ml wrzątku -1 łyżka żelatyny -2 łyżki cukru pudru (płaskie) -200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam mleka w kartoniku, ale może też być z puszki) WARSTWA(...)galaretka agrestowa -400ml wrzątku -1 łyżka żelatyny -2 łyżki cukru pudru (płaskie) -200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego DODATKOWO -2 galaretki malinowe -750 ml wrzątku Na początek upieczemy biszkopt. Jest on tylko z 3 jajek, ponieważ ma być cienki. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy. Powstałe ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto truskawkowe bez pieczenia – do zrobienia w kilkanaście minut. Biszkoptowy spód pokryty lekką truskawkową masą na kisielu i puszystą pianką wręcz rozpływa się w ustach! Świeże owoce i galaretka to kropka nad I, która sprawia, że ciasto będzie zachwycać nie tylko podniebienie, ale i oczy! Wspaniale prezentuje się na stole! Spróbujcie! Polecam! Ps. śmiało możecie zrobić też w innej(...)wersji smakowej – z tych samych proporcji! SKŁADNIKI : MASA KISIELOWA : * masło – 100 g * kisiel truskawkowy – 2 op * galaretka truskawkowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 100 g * galaretka truskawkowa – 2 op DODATKOWO: * truskawki – ok. 400 g * biszkopty okrągłe – ok. 25 szt * herbatniki – ok. 20 szt * galaretka truskawkowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na spodzie blachy układamy obok siebie biszkopty. MASA KISIELOWA: Kisiele
Ostra na Słodkowiem jak wam ale mi lato kojarzy się z owocami. Ten sernik powstał z przepysznych ogrodowych malin które sama nazbierałam. Na biszkoptowym czekoladowym spodzie z galaretką z malinami, warstwą sernikową malinową i śmietankową. Całość polana czekoladą deserową. Sernik wyszedł leciutki jak puch dzięki serowi z dodatkiem mascarpone President . Jednak jakość sera ma znaczenie w efekcie końcowym i smaku. To własnie(...)Korzystajcie z sezonowych owoców i delektujcie się smakiem sernika. biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao galaretka malinowa: 1 galaretka malinowa 250 ml wody 250 g malin sernik malinowy: 250 ml śmietany 30 % 300 g sera twarogowego z mascarpone President 1 galaretka malinowa 200 g malin sernik
wesoła kuchniaGalaretkowiec to bardzo prosty deser, który zrobią nawet dzieci. Sama będąc dzieckiem taki robiłam. To jedno z pierwszych moich "ciast". Nie wymaga użycia miksera, wystarczy kilka galaretek, serki homogenizowane i odrobina cierpliwości. GALARETKOWIEC Składniki: 3 serki waniliowe homogenizowane (po 200 g każdy) 1 galaretka przezroczysta 3 galaretki kolorowe (np. truskawkowa, wieloowocowa i kiwi) 10-15 szt truskawek Przygotowanie: Truskawki(...)myjemy, obrywamy szypułki, przecinamy na połówki. Truskawki układamy na dnie foremki. Zalewamy je przezroczystą galaretką rozrobioną według przepisu na opakowaniu (przestudzoną i lekko tężejącą). Foremkę odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. W tym czasie rozrabiamy kolejną galaretkę (truskawkową) i studzimy. Połowę ostudzonej galaretki mieszamy z serkiem homogenizowanym i przelewamy na stężałą galaretkę z truskawkami. Odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amie