Smak powala. jesteśmy zachwycone, a to znaczy ,że będzie u nas gościć często:) A u Was???Składniki;Beza; 6 białek, 280 g cukru, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, Frużelina wiśniowa; 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Dodatkowo; 400 g śmietanki 30 %, łyżka cukru(...)Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na noc w piekarniku;)Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu do jego rozpuszczenia. Powoli dodajemy rozpuszczoną mąkę cały czas mieszając i gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec
Anioły w kuchnicukru 100 g zimnego masła 2 żółtka Budyń: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml frużeliny wiśniowej (przepis znajdziesz tutaj ) garść płatków migdałowych Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noży szatkujemy składniki do uzyskania bardzo drobnych kawałków. Dodajemy żółtka(...)szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy frużeliną i obsypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy powtórnie do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180°C (tak aby migdały były przyrumienione
Qchnia po prostuPrzygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. składniki: 250 g wiśni bez pestek 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny wykonanie: Żelatynę zalałam 2 łyżkami wody(...)rozpuszczenia cukru. Dodałam cytrynę oraz mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dokładnie wymieszałam i zdjęłam z ognia. Do gorących owoców wlałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Po wystudzeniu frużelina powinna mieć konsystencję żelu
babka w formiejogurtu greckiego 2 jajka 1 plaska łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli esencji migdałowej lub waniliowej 0,5 szklanki cukru kilka osączonych z syropu wiśni łyżeczka masła Frużelina wiśniowa: 400ml wiśni w syropie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Makaron wrzucić do gotującej się wody, gotować 3-4 minuty, odcedzić. Jogurt, jajka, cukier i ekstrakt wymieszać, wsypać obie mąki, jeszcze(...)piekarnika, piec ok 30 minut, aż środek masy będzie ścięty. Po upieczeniu sernik pozostawić na kilka minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami, a następnie wyjąć i ostudzić. Przygotować frużelinę: 3 łyżki syropu z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztą razem z wiśniami przelać do rondelka. Wiśnie zagotować, wlać mąkę i ciągle mieszając gotować, aż syrop zgęstnieje i powstanie frużelina
Obiad gotowydodałam za to zmielony kardamon. Część oponek podałam z bitą śmietaną, część z kokosowym jogurtem bez cukru. Zrobiłam wersję dla dorosłych. Wymieszałam pozostałe z robienia nalewki wiśnie z wiśniową nalewką i taką mieszanką podlałam pączki. Najlepiej zjeść pączki tego samego dnia, lekko ciepłe. Są wtedy najpyszniejsze. Bardzo polecam! PAPANASI SEROWE PĄCZKI Z RUMUNII - PRZEPIS Składniki - wyszło mi 15 sztuk(...)ksylitolu) 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu - to mój dodatek szczypta soli Do podania 300 ml śmietany kremówki 36%, ubitej z 1 łyżeczką cukru (dałam ksylitol) owoce w syropie lub frużelina wiśniowa ( u mnie wiśnie z nalewki + trochę nalewki wiśniowej) cukier puder do oprószenia ( u mnie ksylitol) Przygotowanie Do misy robota włożyć ser, jajko, żółtko, sodę, skórkę
Stare Garyśmietany kremówki ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 8-9 łyżek cukru pudru ½ szklanki białych wiórek kokosowych Poncz: ½ szklanki likieru kokosowego ½ szklanki przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej Wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy(...)pudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać łyżką. Poncz: Likier kokosowy wymieszać z wodą. Złożenie ciasta: Pierwszy przekrojony blat ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną wiśniową nałożyć ¾ kremu przykryć biszkoptem, nasączyć wyłożyć resztę kremu i posypać wiórkami. Chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonbudyniowa: 125g masła extra 500ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 200g truskawek 100g borówki amerykańskiej 200g frużeliny wiśniowej Wykonanie: 1. Borówki i truskawki umyć, truskawki pokroić na połówki. 2. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto(...)żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo cały czas miksując dodawać budyń do momentu uzyskania konsystencji kremu. 4. Gotowe tartaletki napełnić masą budyniową, polać frużeliną, ułożyć truskawki i borówki. Z podanej porcji wychodzi około 15 sztuk tartaletek
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia Masa: 4 żółtka 300 ml mleka 3 łyżki cukru 6 łyżek kakao 2 kostki margaryny 2 czekolady gorzkie 1 łyżka mąki pszennej 1 filiżanka mocnej kawy 1 puszka frużeliny wiśniowej Bita śmietana: 1 pojemnik śmietany 30% 5 łyżek cukru 3 płaskie łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam z cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki(...)ucierając gotuję ok 5 min na wolnym ogniu. Gotowe odstawiam, by wystygło. Masło ucieram na puszystą masę i dodaję zimną czekoladę. Na nasączony pierwszy krążek smaruję połowę frużeliny, na to połowę masy, przykrywam drugim nasączonym krążkiem ponownie frużelina i reszta masy, przykrywam trzecim nasączonym krążkiem i wstawiam do lodówki. Kremówkę ubijam na sztywno dodając porcjami
Ciasteczkowy Potwórtortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki 30% Frużelina wiśniowa: 150 g mrożonych wiśni Poltino 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny Przygotowanie: 1. Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną i puszystą(...)niewielkiej ilości zimnej wody. Mąkę wlać do gotujących się wiśni - zagotować ciągle mieszając. Wiśnie zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Frużelinę odstawić do ostygnięcia. 3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i rozpuszczać czekoladę. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną
kolorowotorcikowodobrego gatunku – u mnie Piątnica • 500 ml śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny w proszku na 3/4 szklanki wody • 2 małe puszki frużeliny wiśniowej Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Mieloną herbatę dokładnie rozprowadzić najpierw w wodzie, potem(...)dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Wystudzić. • Do masy serowej wlać żelatynę, wymieszać szybko i dokładnie. • Masę wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać wierzch. • Frużelinę wyłożyć łyżeczką na wierzch ciasta, po czym delikatnie przemieszać wiśnie z serem. • Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej
To co kochamciemnej czekolady (70%) 50 ml amaretto 200 g mąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej frużelina wiśniowa: 400 g wiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki(...)Wyłożyć 3/4 bezy, z reszty za pomocą worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wycisnąć małe beziki. Piec w 140 st. C. przez 2 godziny. Ostudzić w piekarniku. Frużelina: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie i sok umieścić w garnuszku, podgrzać. Mąkę rozmieszać z wodą, wlać do wiśni, wymieszać. Gotować, aż całość nabierze konsystencji kisielu. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą
Pożeraczka, czyli raz adobrzelato zamknięte w słoiku. autorka: sylviia90 | blog: Vaniliowoczekoladowa Słoik pełen przytulności, czyli cynamonowe śliwki autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana WYTRAWNY SOS ŚLIWKA-BRZOSKWINIA autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Frużelina wiśniowa autorka: Lena | blog: Lena-gotuje Wiśnie w syropie autorka: paulina_1111 | blog: Proste Dania bezglutenowe i nie tylko Wiśnie w soku własnym autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak(...)smakiem Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem malinowy z owocami czarnego bzu autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Jagody w soku własnym - naturalny lek autorka: kolorowyprzepisownik | blog: Kolorowy Przepisownik Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu autorka: kolorowyprzepisownik | blog: Kolorowy Przepisownik Dżem jagodowy bez cukru, słodzony ksylitolem autorka: jud92 | blog: Fitkot - zdrowe wariacje kulinarne Dżem i sok jagodowy autorka: am.art | blog
Weekendy w domu i ogrodziewiśni bez pestek (u mnie mrożone) 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej + 200 ml wody WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)tężejącą galaretkę wlać do śmietany i zmiksować. Upieczony biszkopt podzielić na trzy placki. Każdy nasączyć delikatnie sokiem z wiśni (do soku można dodać nieco wódki). Na dolnym placku rozsmarować frużelinę wiśniową, na nią rozsmarować wiśniową śmietanę i nałożyć kolejny placek. Na kolejnym rozsmarować ponownie wiśniową śmietanę i nałożyć górny placek. Cały tort z góry i boków posmarować pozostałą wiśniową śmietaną
Passions hobbies lifejest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam. ciasto kruche: 250 g maki pszennej typ 500 125 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka szczypta soli frużelina wiśniowa: 300 g wiśni mrożonych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 cytryny masa serowa: 450 g sera twarogowego 300 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 jajka(...)papier z fasolą i zapiekam jeszcze kolejne 10 minut aż się przyrumieni. Z reszty ciasta robię gwiazdki które piekę 5-10 minut temp 160 stopni. Oblewam je czekoladą. Frużelina: Wiśnie przekładam do garnka i podgrzewam żeby puściły sok. 1/3 szklanki soku odlewam. Do wiśni dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu pięć minut. Mąkę ziemniaczaną
wesoła kuchniamojprzepisna.pl | Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą(...)termoobiegiem, piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ciasto wyjąć z formy, przekroić na dwa równe blaty. Składniki na frużelinę: 500 g wydrylowanych wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ksylitolu Wiśnie i ksylitol umieścić w rondelku. Gotować do momentu, aż ksylitol się nie rozpuści, a wiśnie nie puszczą soku
moj przepis na