frużelina wiśniowa - 237 przepisów (strona:6/16)

Smerfowy tort owocowy 250

poszalałam.  Skutek taki jak widać.  Wszystkim bardzo się podobał i smakował tak bardzo, że nie pozostała nawet odrobina. Tradycyjne jasne biszkopty. Przełożony kremem z pomarańczową galaretką i frużelin wiśniową.  Lekki owocowy - właśnie taki miał być. Biszkopt o średnicy 20 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Można upiec w trzech osobnych foremkach. Przepis na biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki(...)rozpuszczonym cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała. Dodać alkohol zmiksować.(około 4 - 6 minut). 1/3 kremu zabarwiłam na kolor lazurowy (użyłam barwnika w żelu) Domowa frużelina wiśniowa  350 g owoców (użyłam mrożonych wiśni) 4-5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 6 g żelatyny 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kostka Czarny Las / Black Forest Bars 87

jest ono jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu (poza tym odrobinę mniej kaloryczne). Oprócz tego zrezygnowałam z dodatku żelatyny do kremu śmietankowego. Z przepisu oryginalnego zostawiłam tylko warstwę pysznej wiśniowej frużeliny, którą możemy przygotować z wiśni mrożonych i świeżych. Bardzo, bardzo polecam, smacznego:) na blaszkę o wymiarach 35x24cm: spód: 1 /4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, szczypta  mielonej wanilii , 2 jajka krem: 500 g mascarpone 250 g śmietanki kremówki, duża szczypta mielonej wanilii, cukier puder do smaku frużelina wiśniowa: 350 g wiśni (mrożonych nie rozmrażamy) 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 6 łyżek cukru, łyżka soku z cytryny, łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody W misce wymieszać

Lekcje w kuchni
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 146

zajrzyjcie. Moja legumina to coś w rodzaju sufletu gotowanego w wodnej kąpieli. Dodałam do niej trochę kawy, więc nie jest mdła, lecz delikatnie słodka i kawowa. Udekorowałam moją ulubioną wiśniową frużeliną , ale Wy możecie dodać owoce w syropie, dżem, konfitury - wszystko to, co lubicie. Składniki na 2-3 porcje: 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru waniliowego(...)minimalnym ogniu gotować leguminę przez około 40 minut.  Po ugotowaniu leguminę wyjąć od razu na talerzyk. Udekorować dżemem, konfiturami, dowolnym owocowym sosem lub przecierem. Ja użyłam wiśniowej frużeliny. Czy w Waszych domach przygotowuje się leguminy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fantazyjny deser, czyli jogurt naturalny z frużeliną wiśniową 218

dodatkami, lądowały w moim koszyku. I kolejny raz poszłam nie na skróty, lecz zaczęłam samodzielnie miksować smaki w domu. Od kilku tygodni moją ulubioną kombinacją jest naturalny jogurt z wiśniową frużeliną  inspirowany popularnym deserem. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych ma też przewagę ekonomiczną: jest znacznie tańszy. Wystarczy duży kubek dobrego, naturalnego jogurtu i słoiczek frużeliny, konfitur czy domowego dżemu(...)może się równać. Jak zrobić taki deser? Wlej naturalny jogurt do ulubionej szklaneczki lub pucharka. Na wierzchu nałóż frużelinę. I...smacznego. Proste, prawda? Ja wykorzystałam frużelinę wiśniową, którą w tym roku zrobiłam do słoiczków. Wyszło mi jej dość sporo, więc pewnie pojawi się jeszcze nie raz na blogu.  Jeśli lubicie owocowe jogurty, to róbcie je sami. To nie jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak ugotować babkę? Babka budyniowa w wiśniowej polewie (gotowana) 142

niewielką ilością mąki pszennej (którą też można zastąpić budyniem jeżeli ktoś nie używa). W smaku jest dość charakterystyczna, mączna. W konsystencji wilgotna, zbita. Dla urozmaicenia polałam ją galaretką z wiśniowej frużeliny i był to strzał0w dziesiątkę. Nadało jej to świeżości i wyraźniejszego smaku.  *na foremkę o pojemności 1,5 litra Składniki: na ciasto: 6 jajek 8 opakowań budyniu waniliowego(...)cukru (po 40 g) 40 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 1/2 szklanki frużeliny wiśniowej (ewentualnie dżemu) 1/2 opakowania galaretki wiśniowej  Miękkie masło rozetrzeć i ucierając powoli dodawać po trochę cukru. Kiedy masa będzie pulchna wrzucać po jednym żółtku. Budynie wymieszać z mąką i proszkiem, przesiać do masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 207

obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie wlej lekko tężejący (zimny) mus truskawkowy i miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn) 200 g masła 1 puszka frużeliny wiśniowej owocowa posypka Wykonanie: Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz i delikatnie ściągnij folię spożywczą. Następnie przygotuj masę(...)Curd (rozetrzeć miękkie masło na puch i utrzeć z Lemon Curd), którą obłożyłam boki tortu a na wierzchu rozsypałam pokruszone ciasto, które ścięłam. Następnie, na wierzchu poukładałam wisienki z frużeliny wiśniowej (np. taką) i posypałam posypką. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
‪Japanese Cotton Cheesecake 148

sernikowe z 3 składników. W porównaniu do oryginału zwiększyłam ilość czekolady i serka do150 g, ilość jajek pozostała bez zmian. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. Przepis na Japanese‬ ‪Cotton‬ ‪Cheesecake‬ , czyli pyszne ciasto z trzech składników. 3 jajka, 150 g kremowego twarożku, 150 g białej czekolady. Białka ubijamy na sztywno (ja ubiłam ze szczypta(...)stopni C i dalej pieczemy 15 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto bez otwierania piekarnika kolejne 15 minut. Wyjmujemy. Możemy posypać cukrem pudrem, ja jednak sernik posmarowałam frużeliną wiśniową. 3 Ingredients ‪#‎Soufflé Cheesecake (‪Japanese ‪Cotton ‪Cheesecake ) The post ‪Japanese Cotton Cheesecake appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kostka jogurtowo-wiśniowa 167

łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa jogurtowa: 1000 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub gęstego) 7 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny Frużelina wiśniowa: 750 g wydrylowanych wiśni 4-5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczenej  4 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać partiami cukier(...)Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ciepłą (nie gorącą) wlać do masy. Dokładnie ze sobą połączyć a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki aż masa stężeje. Frużelina wiśniowa: Wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować aż wiśnie puszczą sok (można także rozdrobnić nieco owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku i rozprowadzić

My simple kitchen
Tort bezowy z lodami 131

soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli ½ litra ulubionych lodów np. czekoladowych kupnych lub domowych ½ litra bitej śmietany 30% Dowolne owoce do dekoracji Świeża melisa do dekoracji Frużelina wiśniowa do polania Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam(...)układam na paterze, smaruję cienko bitą śmietaną, nakładam na całości, po grubym plastrze lodów przykrywam drugim blatem, czynność powtarzam, przykrywam ostatnim blatem bezowym, dekoruję bitą śmietanką owocami, melisą i frużeliną wiśniową.  Kroję na kawałki natychmiast podaję. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Śmietankowy sernik z domową wiśniową frużeliną 134

pieczenia Masa serowa: 900g białego sera (trzykrotnie mielonego) 150g masła 4 żółtka 1 całe jajko 200g cukru 400ml mleka 9ml aromatu śmietankowego 35g budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wiśniowa frużelina: 400g drylowanych wiśni (mogą być mrożone) 7g żelatyny 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3 łyżkach wody Wykonanie: 1. Spód: Do miski przesiać mąkę wymieszaną(...)Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym  do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Wiśniowa frużelina: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać mąkę wymieszaną

Szalona Kuchnia Eweliny
Świąteczne ciasto makowe z wiśniami 414

rodzinne. Polecam!     Składniki: Ciasto: 200g mielonego maku 150g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej pół łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa: 400g mrożonych wiśni – bez pestek pół szklanki cukru pół szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 250g śmietanki kremówki 30 lub 36% 500g serka mascarpone(...)niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi owocami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do przestudzenia *** *** Pierwszy biszkopt układamy w foremce do pieczenia i na wierzchu rozsmarowujemy frużelinę wiśniową *** *** Przygotowujemy krem śmietankowy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy partiami serek mascarpone. Mieszamy do połączenia się składników. Nie za długo aby krem się nie zważył. Gotowy

Blog z Apetytem
Kompot z wiśni na zimę do słoików. Wiśnie w syropie. 347

rozcieńczany wodą w ilości wedle uznania ;) Takie wiśnie idealnie sprawdzają się również jako baza do frużeliny, którą można dodawać do deserów, np. lodów. Przepis na taką frużelinę znajdziecie tutaj: Frużelina wiśniowa @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)wodą, by nie był zbyt słodki.Takie wiśnie idealnie sprawdzają się również jako baza do frużeliny, którą można dodawać do deserów, np. lodów. Przepis na taką frużelinę znajdziecie tutaj: Frużelina wiśniowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kompot z wiśni na zimę do słoików. Wiśnie w syropie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 359

łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz: • sok z 1 cytryny • 2 łyżki przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa w puszce 350 g Masa kawowa: • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 60 ml wody • 1 łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki(...)sztywnej masy. 11. Połączyć masę z ostudzoną żelatyną (najpierw dodać do żelatyny 2-3 łyżki masy, wymieszać, następnie połączyć z resztą masy). 12. Złożyć ciasto: na nasączony biszkopt wyłożyć frużelinę wiśniową. Ja użyłam gotowej, z puszki, ale można zrobić samodzielnie. 13. Na warstwę owocową rozłożyć masę kawową, wyrównać. Wstawić do lodówki. 14. Przygotować polewę czekoladową: śmietankę wlać do garnuszka

W mojej kuchni
Frużelina wiśniowa 230

Frużelina to idealny dodatek do lodów i innych deserów. Post Frużelina wiśniowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Frużelina wiśniowa 174

Ostatnio jedna z czytelniczek mego bloga (i wierna jego fanka) poprosiła mnie o przepis na frużelinę wiśniową. Postanowiłam spełnić prośbę i już biorę się do roboty. Frużelina to nic innego jak świeże wiśnie podgotowane trochę na ogniu z cukrem, zagęszczone mąką ziemniaczaną. Pasują do wszystkiego: do gofrów (na bitą śmietanę), do muffinek (jako nadzienie), na świeżą bułeczkę z masłem

Ana Mari's world