koniec dodać obydwie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia a następnie kakao. Piec w 170-180* około 20 min. Na masę Wiśniową zwana frużeliną: 1l soku wiśniowego (kompot) u nas w domu jest taka tradycja, że w czasie sezony wiśniowego zasypujemy wiśnie cukrem i do słoików na sezon zimowy jak znalazł;) 3 galaretki wiśniowe 500g(...)wiśni (wiśnie z tego kompotu) Na soku wiśniowym sporządzić galaretki. A wiśnie namoczyć w ok 200 ml alkoholu najlepiej gdyby to była czysta wódka. Pianka śmietanowa: 500 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a na koniec
Moje Słodkie Piekiełkopudrowego różu, z delikatności… Torcik składa się z czterech biszkoptów, dwóch lżejszych i dwóch cięższych. Zarówno jedne jak i drugie są przepyszne smakiem i wilgotne. Przełożone są frużeliną lub dżemem wiśniowym i kremem śmietankowym. A całość udekorowana jest ganache z białej czekolady. Bardzo polecam. Biszkopt ciemny I: 4 jajka 70 g mąki pszennej 15 g kakao 80 g cukru(...)łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Dzielimy na 3 części. Dodatkowo: frużelina malinowa lub wiśniowa (zamiast malin wiśnie) lub słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Wykonanie: Na biszkopt ciemny II wykładamy 1/2 frużeliny, na frużelinę 1/3 kremu. Krem przykrywamy biszkoptem ciemnym I. Na biszkopt
Made By Mom And Sonziiiimno… Przychodzę z odsieczą J Dziś przepis na coś zdrowego, słodkiego i- dzięki dodatkowi przypraw i samej temperaturze deseru- bardzo rozgrzewającego. Tak przygotowane jabłko nadziane budyniem i polane fruzeliną wiśniową sprawi, że zimowe wieczory będą nieco bardziej przyjemne.. No bo słodsze to na pewno J Składniki na jabłka: 6- 8 dużych twardych, kwaskowych jabłek Jabłka dokładnie myjemy(...)masła 3 łyżki kakao deserowego Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło, rozpuszczamy. Przez sitko przesiewamy kakao. Dokładnie roztrzepujemy widelcem, aż polewa będzie jednolita i błyszcząca. frużelina lub dżem/sok wiśniowy WYKONANIE: jabłka oblewamy glazurą i zawijamy w folię aluminiową pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni odwijamy od góry z foli, nadziewamy budyniem i z powrotem
Domowe ciastaŚwietnie smakuje z goframi, naleśnikami,a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny łyżka mąki
RAROSSAŚwietnie smakuje z goframi, naleśnikami, a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI: 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2
RAROSSAprzypadku nie istnieje żaden dietetyczny zamiennik. Ale co tam. Jak już grzeszyć, to na całego. Kto ma ochotę na taką czekoladową rozpustę? Jedwabisty mus czekoladowy z konfiturą wiśniową (z przepisu wyjdzie od 4 do nawet 8 porcji, w zależności od wielkości szklanek/pucharków) Należy przygotować: 200 g gorzkiej czekolady (połączenie 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej również się sprawdza(...)niż 30%, a w tym wypadku ma to ogromne znaczenie) 2 świeże jaja ze sprawdzonego źródła (najlepiej dość duże) 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka szczyptę soli konfiturę lub frużelinę wiśniową (200-250 g powinno wystarczyć) Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub w rondelku na małym ogniu, uważając przy tym, by jej nie przypalić) i odstawiamy
Ratunku obiadPrzepis na wyśmienity sernik, który osłodzi każdą okazję. Puszysty sernik na smacznym spodzie ze słodko – kwaśna fruzelina wisniowa, ukoronowany chrupiaca kruszonka. Po prostu marzenie. Jest
Pani M - kuchnia smakowitaskładniki: 180 g mąki 120 g masła, schłodzonego 55 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: dżem wiśniowy lub frużelina lub marmolada do przełożenia ciasteczek wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 45-60 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy ciasteczka, w połowie mniejszą
Domowy Smak Jedzeniacukru waniliowego 100 g wiórków kokosowych 200 g miękkiego masła Posypka kokosowa 40 g masła 4 łyżeczki cukru 100 g wiórków kokosowych słoiczek (220 g) kwaskowatej konfitury (u mnie frużelina wiśniowo-malinowo-morelowa własnej roboty) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 180°C. program pieczenie góra/dół. Mąki na biszkopt i proszek do pieczenia odmierzyć
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na ciasto : 100 g margaryny 2 łyżki kakao 2 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki konfitury wiśniowej lub frużeliny owocowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej
Kulinarne Fantazje Mariolibiałko.W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryz, jabłka i brzoskwinie.Ostatnia warstwę (ryżu) posypać cynamonem, ułożyć kilka kłaczków masła i zapiekać w temp.180 st.20-30 minut.(zależy od piekarnika) Podawać z frużeliną wiśniową i śmietaną
Sto kolorów kuchnikombinowałam. Według mnie konfitura z aronii i jabłek jest PYSZNA! Oprócz aronii do słoików zapakowałam inne owoce: jabłka- Mus jabłkowy na zimę , wiśnie- Kompot z wiśni na zimę , Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędosłodzić do smaku. 2. Do masy kokosowej dodać 3-4 łyżki chia, wymieszać. 3. Masę przełożyć do pucharków, zostawiając trochę miejsca na górze. 4. Na masę wyłożyć frużelinę owocową, ja użyłam wiśniowej. W sezonie można zastąpić frużelinę zmiksowanymi owocami jagodowymi. 5. Porcje deseru wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego
W mojej kuchniszybki i smaczny deser z serkiem mascarpone i frużeliną z wiśni ..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru - 1 galaretka wiśniowa - 1 L słoik wiśni w kompocie - pół dużej łyżki mąki ziemniaczanej Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, rozlewamy do salaterek, dodajemy po łyżce wiśni z kompotu. Salaterki(...)mieszamy z cukrem, śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej masę serową ,mieszamy krótko do połączenia się składników . Wykładamy masę na galaretkę...wstawiamy do lodówki. Robimy frużelinę z kompotu wiśniowego, wiśnie z kompotem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na wolnym ogniu mieszamy jeszcze ok dwóch minut tak aby masa delikatnie zgęstniała. Frużelinę nakładamy na deser
Wypieki Renesztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo: • 1 puszka frużeliny (u mnie wiśniowa) • 400 ml śmietany kremówki • 1 łyżka cukru pudru(...)krem czekoladowo-chałwowy przygotuj dzień wcześniej. Oba ciasta przetnij na pół (możesz nasączyć). Na dno tortownicy włóż krążek ciast czekoladowego, wyłóż masę czekoladowo-chałwową, przykryj jasnym blatem, wyłóż frużelinę, przykryj kolejnym jasnym blatem, wyłóż krem czekoladowy i przykryj ostatnim ciemnym blatem, odstaw do lodówki. Wierzch i boki przyozdobiłam ubitą śmietana kremówką i polałam polewą czekoladową. Smacznego
Kulinarna (nie)codzienność