się je robiło u mnie w domu, wiśnie drylowało się jedynie do frużeliny lub konfitury. Nie lubię słodkich kompotów, musi być lekko kwaskowy, niezbyt słodki i bardzo zimny. Taki niepowtarzalny smak kompotu pamiętam z dzieciństwa. Kiedyś obiady nie mogły się obejść bez kompotu. Ja z tego wiśniowego wyjadałam wiśnie, prosto ze słoika. Przygotowuję go tak samo, jak moja mama, nadal
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę i aromatyczną herbatę, to już naprawdę nie można się jej oprzeć! Kolorowa babka zwana tulipanem przepis na dużą keksówkę (ok. 28/30 na 10 cm) Należy przygotować(...)szklanki cukru + trochę do natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy Żółtka oddzielamy od białek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
Ratunku obiadplacku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!! Ciasto wiśniowe na kruszonce Składniki: Kruszonka: 400 g mąki (używam krupczatki) 250 g masła 120 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo(...)mocno). Podpiekamy spód przez około 15 minut. Wiśnie odsączamy z nadmiaru płynu. Przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem i mąką chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Wiśnie powinny mieć konsystencję frużeliny. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wykładamy wiśnie, na górę wiśni wysypujemy pozostałą kruszonkę oraz płatki migdałowe. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut
Mania Gotowanianaprawdę sporo. Nie miałam wyboru, chcąc nie chcąc musiało powstać ciasto z galaretką. Na całe szczęście kolejne zaliczone do ulubionych. Jest przepyszne. Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych i dużych. Bardzo Wam polecam(...)ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Masa wiśniowa: 1 słoiczek drylowanych wiśni 2,5 szklanki wody 1,5 opakowania galaretki wiśniowej Wiśnie zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, wsypujemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Dodatkowo
Made By Mom And Son