filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:117/172)

Ryba w pomidorach 211

dzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach. Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby. Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej. Składniki 700 g filetów z dorsza lub innej ryby 1 puszka pulpy pomidorowej 2 średnie cebule 1/2 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cukru papryka słodka papryka ostra(...)piórka, dodać pomidorową pulpę ziele angielskie,liść laurowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, cukrem papryką ostrą i słodką. Całość wlać do naczynia z rybą, dolać wodę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać szczypiorkiem Ryba w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 145

cieście. Cóż zrobić? Zmierzyłam się z tym zadaniem choć sama za łososiem nie przepadam. Bardzo proste w wykonaniu. Ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne danie :) Składniki: 300-400 g fileta łososia  1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka(...)Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około 30-40 minut. Podawać i na gorąco i na zimno. Jak kto lubi.  Ja dodatkowo polałam go sosem czosnkowym. Smacznego

Jemy Pijemy
PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i jajek) 305

sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 30 g masła klarowanego 200 g szpinaku 200 ml śmietany 30% 100 g sera gorgonzola lub żółtego 1/3 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej Filety umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Obrany i wyciśnięty 1 ząbek czosnku dodać do 10 g miękkiego masła klarowanego i wymieszać. Mięso doprawić solą i pieprzem, nasmarować masłem(...)liście skurczą się dodać śmietanę i starty ser. Gotować mieszając ok 3-5 minut do rozpuszczenia sera. Doprawić otartą gałką muszkatołową. Pomidory suszone drobno pokroić. Mięso wyjąć z piekarnika, zalać gotowym sosem i posypać pomidorami a następnie ponownie zapiec w piekarniku przez ok 5-10 minut. Podawać z ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi i ewentualnie dodatkową porcja łuszczu dodanego na talerz

Ola la LCHF
Dorsz o cytrusowej nucie 142

spróbowania propozycja na lekki obiad. Brakowało mi tylko do niego surówki z czerwonej kapusty ;-) Przepis pochodzi z książki 'Dieta pielęgnacyjna. Zdrowa skóra, piękne włosy' wyd. Astrum. Składniki -50 dag filetów z dorsza -1 szkl. mleka -1 łyżka mąki -2-3 łyżki jogurtu naturalnego -2 łyżki skórki startej z pomarańczy lub cytryny -sok z pomarańczy lub cytryny -biały pieprz -sól -gałka(...)umyć, drobno posiekać. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Polać sosem. Posypać skórką z cytryny i dymką ze szczypiorkiem. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Smacznego

Zielona Kuchnia
Kolorowe szaszłyki z patelni i piekarnika 193

Jeżeli chodzi o grillowanie, to niestety pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza. Nam udało się grillować tylko raz. Był boczek oraz karkówka i kiełbasa:) Miałam

Smaki Na Talerzu
Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną 146

jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką.   Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g) - ok. 400 g wędzonych filetów z pstrąga - 300g tartej mozzarelli - 2 kulki mozzarelli w zalewie - młode części pora - 4 upieczone papryki z czosnkiem Dodatkowo: - pieprz czerwony w ziarnach - świeże gałązki tymianku - białko do smarowania ciasta(...)tartę posypujemy tartą mozzarellą, pokrojonym w półkrążki porem, układamy naprzemiennie kawałki pieczonej papryki, wędzonego pstrąga, pokrojonej na kawałki kulki mozzarelli (wcześniej odsączonej z zalewy) oraz pieczonego czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 20 minut. Podajemy gorące, przybrane ziarnami czerwonego pieprzu i gałązkami tymianku. Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną to pomysł na lekką, szybką, prostą

mojewypiekiinietylko
Zielone Tortille 217

Składniki: na 24 porcje 8 placków tortilli 25 dkg sera żółtego 3 filety z kurczaka 1 sałata lodowa 1 dojrzałe owoce awokado 1 ogórek zielony 2 pomidory oliwa z oliwek 1 op serka naturalnego  bazylia oregano sól pieprz słodka papryka Guacamole: • 1dojrzałe awokado • 2 łyżki soku z limonki • 1 mały ząbek czosnku • 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco • kilka(...)ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik nagrzewamy do temp 180*C Kurczaka podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek Tortille otulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika podgrzewamy koło 10-26 minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy

Luźna Kuchnia
Łosoś w cieście francuskim 131

Czasami szukamy jakiegoś dania, którym chcemy zaskoczyć podniebienia naszych bliskich lub gości. Takim daniem, niewątpliwie, może być łosoś w cieście francuskim.     Składniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 250g serka mascarpone- 3 białe części pora- 2 łyżki masła- 1 cytryna- świeża bazylia- sól, pieprz- 1 jajko do posmarowania ciasta- płatki migdałowe Łososia opłukać(...)świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta. Na masę serową nałożyć po połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, przygotować sałatkę z poniższych składników:- mix sałat- czosnek- 1 pomarańcza- pomidorki koktajlowe- sól- oliwa z oliwekUmytą

mojewypiekiinietylko
Babka z ryby 101

znaleziona w Jak gotować Marii Disslowej, książce z okresu dwudziestolecia międzywojennego. 500 g filetów z ryby, 60 g masła, 1 cebula, 60 g tartej bułki, 30 g kaparów, 4 filety anchois, 100 ml gęstej śmietany 18%, kilka gałązek natki pietruszki, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania(...)Doprawić do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać z masą rybną. Przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 45 minut. Można podawać na ciepło jak i zimno. Podałam z sosem koperkowo-ogórkowym

królestwo garów
Pieczony łosoś teriyaki 149

więc łyżeczkę, a cała buteleczka stoi i czeka, aż jakiś pomysł na wykorzystanie przyjdzie mi do głowy. Spróbujcie. Inne, dobre i bardzo proste danie. Składniki:   ok. ½ kg łososia (filet ze skórą) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina Mirin (można też kupić sos sojowy z dodatkiem Mirin) 2 łyżki syropu klonowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego(...)marynaty. Naczynie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.  Po tym czasie przekładamy kawałki łososia do naczynia żaroodpornego, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.  Pieczemy ok. 15 minut. Podczas pieczenia można delikatnie rozchylić łososia i zobaczyć czy w środku jest już upieczony.  Podałam z fasolką szparagową i brokułami

bistro mama
Ryba smażona z patelni 207

forma przygotowania ryby. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy jeść ryby. Tak jak wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią. Dziś propozycja najprostsza, ryba smażona z patelni – miruna smażona(...)ryby była dla mnie niejadalna! Nigdy więcej gotowych mieszanek, prostota i umiar jest wskazana w niektórych potrawach. Składniki na 4-5 porcji w zależności od możliwości jedzących: 5 sztuk filetów z miruny (mrożona) sól, czarny pieprz i pieprz cytrynowy do posypania po usmażeniu mąka pszenna olej do smażenia opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie ryby smażonej z patelni : Rybę zostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Limanda zapiekana pod szpinakiem z pieczarkami 134

pory. Jest to ryba z rodziny flądrowatych. Zdarzało się, że nieuczciwie sprzedawana była jako droga sola. No cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie. Składniki: Kilka filetów ryby ( bez skóry ) Mąka Sól Olej do smażenia 1 opakowanie mrożonego szpinaku 200 gram pieczarek Niewielka ilość sera fety 100 ml mleka 1-2 jajka Pieprz 1 ząbek czosnku Sok z cytryny(...)wbijamy jajka i masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do przestudzonego szpinaku razem z niewielką ilością rozkruszonej fety. Mieszamy i zalewamy rybę. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku w 180 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Tarta z kurczakiem i brokułami 356

wizyty u znajomych   Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli   Składniki na nadzienie: - pół opakowania mrożonych brokułów - 1 filet z kurczaka - 1/2 cebuli - 1 opakowanie sera ricotta - 2 jajka - 1/2 szklanki śmietany - sól, pieprz, bazylia, oregano - 1 łyżka masła lub oliwy - ser żółty   W pierwszej kolejności robimy(...)dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy. Dusimy aż będzie miękki. Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć. W między czasie gdy ciasto nam się piecze robimy nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietanę

Kuchenne Wariacje
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 242

szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam.Składniki:Filet z łososiaŚwierzy tymianekŚwierza miętaŚwierza pietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska łyżeczka kolendry100 ml oliwy z oliwekkilka listków miętySAŁATKA:sałata rzymskapęczek białych szparagówczerwona cebulasos winegrePrzygotowanie:RYBA:Wyfiletowany(...)kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do miseczki daję żółtka, skórkę i sok z grejpfruta, kolendrę. Miseczkę stawiam

Magiczna kuchnia Darii
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 196

otulony sosem jest bardzo soczysty,a dzieki dodatkowi ziol i parmezanu aromatyczny sos wzbogacil tez smak ryby.Tak przygotowany dorsz to ciekawa konkurencja i urozmaicenie dla panierowanego w bulce tartej fileta z ryby.Zaloze sie,ze tak przygotowana rybe zje ze smakiem kazdy,nawet ten nie przepadajacy specjalnie za rybami.Skladniki na 4 porcje:4 odfiletowane kawalki dorsza a ca.150 g500(...)startego parmezanu i posiekany tymianekforme do zapiekania wysmarowac tluszczem.Rozlozyc na dnie foremki przygotowanego buraka lisciowego.Na lisciach ulozyc kawalki dorsza.Calosc zalac sosem i rozsypac pozostale 2 lyzki startego parmezanuzapiekac w piekarniku w 200°C okolo 20 minutpodawac z kawalkiem cytryny .Przyozdobic tymiankiem1 porcja to 330 kcal,11 g weglowodanow,36 g bialka,11 g tluszczuPrzepis pochodzi z "Meine Familie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!