pieczone z ziołami i serem grana padano. Pyszny obiadek, który smakował nam wszystkim. Polecam Wam i życzę miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 3 polędwiczki z indyka (mogą być filety z kurczaka) około 9 plasterków salami u mnie z pomidorami suszonymi kulki mozzarelli świeże listki bazylii olej Wielkopolski rzepakowy kurkuma sól pieprz Ziemniaczki: 6 większych podgotowanych ziemniaków zioła prowansalskie(...)wyjmujemy, studzimy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. Ziemniaczki skraplamy olejem wielkopolskim, posypujemy ziołami i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wierzch posypujemy startym serem grana padano. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy roladki i ziemniaczki. Pieczmy około 30 minut. Podajemy z ulubioną surówką :-) #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl
kruche babeczkiwarzywnym z dodatkiem ulubionych sosów i oczywiście serów. Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym z warzywami w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 14 rurek cannelloni 0,5 kg fileta z kurczaka 20 dag.sera żółtego 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka kilka pomidorków koktajlowych około 10 cm. pora białego 100ml śmietany 18% sól(...)naczynia wlać trochę sosu, do reszty włożyć odłożone 2 łyżki farszu, ułożyć rurki,jedną obok drugiej, polać sosem, włożyć na wierzch ćwiartki pomidorów koktajlowych i posypać serem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
Kuchnia Beatyletniej wody 1-2 łyżki oliwy Zaczyn: 15 gr drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki 60 ml letniego mleka 50 gr dyni 150 - 200 gr fileta z kurczaka 5-7 pieczarek 1/2 malutkiej cebulki 1/2 papryki lub 1/2 łyżeczki papryki w proszku + szczypta papryki ostrej sól, pieprz kolorowy 1. Z mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka(...)ciasto, dynie z kurczakiem oraz przesmażone pieczarki. Całość pieprze oraz oprószam paprykami. Odstawiam jeszcze do napuszenia na 10-15 minut. 6. Piekę w 190 stopniach przez 30-35 min. ( piekarnik gazowy ). Smacznego
Gotowanie...to proste !Krucha wątróbka, suszone pomidory i odrobina przypraw a wszystko spakowanew delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach. Składniki:-8-10 filetów z udek kurczaka-25 dkg wątróbki drobiowej-puszka groszku konserwowego-2 marchewki-1 cebula-10 suszonych pomidorów-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki-olej Udka delikatnie rozbijamy(...)oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy groszek i pozostałe suszone pomidory, doprawiamy do smaku, mieszamyi przekładamy na roladki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury160 st. C na 30-35 minut.Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyPikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!roladek najczęściej kupuję schab, ponieważ nie jest tak delikatny przy rozbijaniu jak filety z kurczaka. Co prawda dłużej się dusi w sosie, ale wówczas jest kruchy i delikatny. Do środka dałam suszone pomidory oraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam(...)pizzy suszony czosnek 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć z łupin i rozgnieść. Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami i czosnkiem. Na brzegu każdego płata ułożyć po 4 paski papryki
Czerwień i błękitbardziej kolorowo i zdecydowanie cytrynowo, wolę taką naszą tradycyjną rybę na bazie warzyw korzeniowych. Chyba jestem nie reformowalna w tym temacie:). Ryba po grecku wg Magdy Gessler 1 kg fileta z dorsza 0,5 kg marchewki 0,5 kg selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli(...)winem i kolendrą, pomidory z puszki rozgnieść i zagotować z winem i kolendrą. sos dodać do warzyw, doprawić ewentualnie do smaku i zalać rybę. Zapiekać przez 20 min w piekarniku. Można podać na gorąco z ryżem albo w tradycyjny sposób na zimno. Smacznego. Artykuł Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniapropozycja na pyszną kolację we dwoje :) Myślę, że zarówno Panom, jak i Paniom przypadnie ona do gustu. Mała podpowiedź - jeśli nie przepadacie za wołowiną, możecie zastąpić ją np. filetem z kurczaka. Myślę, że taka buła ucieszy każdego :) SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 ciabatty 1 duży stek z antrykotu (około 250-300 g) lub dwa małe / grubości(...)dobrze zamieszaj i smaż jeszcze całość jakieś 4-5 minut. CIABATTY Z WOŁOWINĄ: Ciabatty przekrój wzdłuż (tak, aby nie rozkrawać ich do końca) i podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C lub na rozgrzanej patelni (rozcięciem do dołu). Steki lekko rozpłaszcz, uderzając w nie pięścią. Następnie posyp je solą i pieprzem oraz siekanym tymiankiem. Skrop
Słodko-Słony Świat IlonyDziś zapraszam na bardzo szybkie, bardzo smaczne danie obiadowe. Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką. Polecam :) Składniki - 3 filety z piersi z kurczaka - 1-1,5 kg ziemniaków - 2 mniejsze kolorowe papryki - sól, domowa wegeta , czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, - 3-4 łyżki oleju Wykonanie Ziemniaki obieram, dokładnie myję, osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję(...)oleju i przypraw, przekładam do niej pokrojone mięso i dokładnie każdy kawałek w niej obtaczam. Tak przygotowane piersi układam na blaszce pomiędzy ziemniakami i papryką. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Kiedy ziemniaki są chrupiace, a mięso zarumienione, ale jeszcze soczyste potrawa jest gotowa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpuszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku(...)rybę – kolejną (cienką) warstwę makaronu i warzywa (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Polewamy pozostałym beszamelem kokosowym, posypujemy resztą warzyw, częścią startego sera, dodatkowo – szczypiorkiem. Przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut.Właściwie, to makaron zapiekany z rybą
mojewypiekiinietylkoAlternatywa dla tradycyjnych kotletów. Do przygotowania tego danie będziemy potrzebowali: schab bez kości lub polędwica wieprzowa filet z indyka szynka długodojrzewająca zielone oliwki papryka w proszku kurkuma mozzarella sól pieprz oliwa z oliwek Mięso myjemy i czyścimy. Z wieprzowiny i indyka przygotowujemy podobnej wielkości kawałki, najlepiej podłużne, by łatwiej było nam je nadziewać. Tak przygotowane mięso polewamy oliwą, dodajemy(...)koniec również nadziewamy oliwkę. Robimy tak z każdym kawałkiem mięsa. Gotowe przekładańce wkładamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy plastrami sera mozzarella i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Podajemy z czym tylko mamy ochotę: ziemniaki, frytki, ryż. Smacznego
MarcinCheftylko z dodatkiem przypraw korzennych (takich jak używacie np. do grzanego wina czy piernika). Zazwyczaj kupuję ją w większej ilości kroje na ósemki, usuwam gniazda nasienne i piekę w piekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki. Tak przygotowany miąższ -puree z dyni pieczonej, zamrażam w woreczkach foliowych. Jak mam ochotę na danie z dyni(...)puree z dyni). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z CUKINIĄ: - 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj masło) - 1 filet z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - imbir świeży - 2 małe cukinie - 4 czubate łyżki puree z dyni Hokkaido - 100 ml wody - kiełki lucerny do ozdoby - łyżka curry
SMYKWKUCHNIdaję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki, i chwilę(...)pieprzem. Można także dodać szczyptę chili. Podczas gotowania się zupy przygotować sobie grzanki. Kawałki bagietki posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku i podsmażyć na patelni na oliwie z masłem lub w piekarniku. Podawać z grzankami, posypane obficie świeżym koperkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowesię, ponieważ ostatnio kupiłam nieskromny kawał tego przysmaku i postanowiłam urozmaicić moją zapiekankę. Dziś na obiad też będzie "coś" z dodatkiem koziego. Składniki: (na dwie osoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach(...)koperkiem, solą, tymiankiem i polewamy nią zapiekankę dość równomiernie. Kozi ser kroimy w bardzo drobną kostkę i również posypujemy z góry zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia grillujemy dorsza- od strony skóry 5-6 minut, z drugiej strony 1-2 minuty. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika doprawiamy ją jeszcze odrobinę
Mango Papajawybawieniem ;). Ostatnio króluje u mnie fasolka szparagowa, do tego papryki, które można dostać w przystępnych cenach. Macie jakieś sprawdzone przepisy na upały ? Składniki: - 1/2 szklanka sypkiego kuskusu * - 1 duży filet z kurczaka - 3 papryki ( czerwona,zielona, żółta/biała) - 250 g fasolki szparagowej - garść oliwek czarnych - 2 garści pomidorków koktajlowych/daktylowych - sól, pieprz, bazylia, chili cayenne, papryka słodka - 1 łyżka(...)szklanką przegotowanej wody i trzymałam tak ok. 30 minut. ** Zgrillowałam papryki na suchej patelni grillowej, obracając na każdą stronę. Można to też zrobić na palniku albo w piekarniku, aż papryki częściowo sczernieją. Zawiń w folię aluminiową i poczekaj, aż ostygną
Corner With Recipesząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem, to pyszna wariacja na temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione o pieczarki i ser, daje wyśmienitą całość(...)naczynia do zapiekania. Na każdą z nich położyć porcję pieczarek z cebulą. Posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200˚C. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Inspiracja: Kuchnia Broni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnipolecam przepis na śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą. Śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias 250g gęstej śmietany 18% 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 płaska łyżka curry szczypta pieprzu cayenne ok. 3/4 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę(...)przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną. Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskanich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotlecików sól pieprz olej do smażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych(...)drobno siekamy ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony i czerwoną cebulę kroimy w plastry. Składamy nasze fishburgery w kolejności: bułka-sos-kotlet-dodatki-bułka. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnyzajadać, nawet wtedy, gdy ilość ości zdecydowanie przewyższa nasze oczekiwania... No cóż, dłubanie nie jest taką złą sprawą - cierpliwość z pewnością w tym wypadku się opłaca! :) Łosoś na warzywach - filet z łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo(...)cytryny, żeby nie ściemniały. Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym układamy na blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut. Na talerzu układamy warzywa pomieszane ze sobą, na to kładziemy kawałek rybki. Dodatkowym akcentem jest krem na bazie octu balsamicznego, który znakomicie pasuje
Sajkofanka smaku