ziół prowansalskich , czubrycy czerwonej i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem które otrzymałam od RAFEX . Polecam ją na obiad. Zapraszam :) Składniki: 50 dag makaronu rurek 30 dag fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 40 dag sera żółtego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej rzepakowy(...)dodajemy usmażone mięso, kukurydzę, zioła prowansalskie i połowę sera żółtego, całość dokładnie mieszamy. Formę to zapiekania smarujemy cieniutko masłem i przekładamy makaron, posypujemy pozostałym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika. Zapiekankę pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Gorąca zapiekanka jest gotowa do podania. 6. Smacznego. Rady: Można użyć dowolnych ziół i przypraw. Z przepisu wychodzi około
Izabelawkuchnismażyć, grillować, marynować i wędzić, a także wykorzystywać w zupach rybnych. Szczególną sławą cieszy się jego ikra, czyli kawior – jedna z najdroższych i najbardziej pożądanych przystawek na świecie. Filety z jesiotra wpadły mi w oko podczas zakupów w Lidlu. Przyznam, że dość często widuję tą rybę na sklepowych półkach, więc nie mogłam się oprzeć, z myślą o fish(...)pieprzem, pokroić na porcje i przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu). Na każdym kawałku położyć cienki plasterek limonki, posypać igiełkami oberwanymi z gałązki rozmarynu i włożyć do piekarnika. Jesiotr jest dosyć tłustą rybą, więc można swobodnie piec go w temperaturze 180 stopni i nie wysuszy się na wiór. Ja użyłam funkcji pieczenia parowego w moim piekarniku i jesiotr spędził
Dietologzrolować, dobrze obtoczyć w panierce i nie piec zbyt długo, jeżeli zrobimy te trzy etapy poprawnie roladki pozostaną nam bardzo soczyste i smaczne. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 filety z piersi kurczaka (każdy ok 200 g) 1 marchew 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 jaja 70 g mąki 120 g bułki(...)patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na średnim ogniu przez ok. 3 min z każdej strony roladki. Następnie przekładamy je do brytfanki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Roladki serwujemy z chrupiącymi, pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaZapiekanka w formie baby. Delikatne, kruche ciasto pizzowe a w nim kurczak i warzywa. Składniki: -filet z piersi kurczaka -kawałek pora -10 suszonych pomidorów -5 dkg sparzonej pszenicy -5 dkg żółtego sera -3 jajka -2 łyżki majonezu -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sól, pieprz -przyprawa warzywna Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ser ścieramy(...)środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut. Wyjmujemy z formy i gotowe do dzielenia na porcje. Smacznego
Maminek kulinarnyjest magia tureckiego mięsnego mistrza. Gyros miejski to mieszanka wszelakich części kurczaka niewiadomego pochodzenia w tym takiej części która zasługuje na uwagę i jest najsmaczniejsza. Nie jest to filet z kurczaka! jeśli zrobicie z niego gyros to będzie suchy jak wiór!. Sekret gyrosa to mięso z udka kurczaka, to ono jest delikatne a jednocześnie o idealnej wilgotności. Polecam zaopatrywać(...)skóry tniemy na paski - przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, dolewamy trochę oleju i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się kilka godzin bądź pomijamy. 2/ Do piekarnika ustawionego na 160 stopni wkładamy pocięty gyros na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymamy gyros tak ok. 30 minut a następnie podkręcamy temperaturę na 200 stopni i kontynuujemy przez 10 minut
Kuchnia PROzdrowotnaKuchnie świata są bardzo bogate w różnego rodzaju przepisy na sałatki. Znane i lubiane, między innymi – Sałatka Cezar , caprese , gyros , Waldorf … i nie tylko. Drób
mojewypiekiinietylkowięcej niż pewne, że podbije Twoje serce. Ważne jest też to, że nie posiada miliona kalorii. Składniki na tę porcję spokojnie wystarczą na obiad dla 4 osób. Składniki: filety piersi z kurczaka - 2 sztuki ( około 70 dag) mała główka kapusty pekińskiej kalafior 500 g 5 jaj jogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko(...)pieprzem, następnie pomiędzy przerwy powkładać kapustę, dokładnie wszystko ścisnąć by zapiekanka po upieczeniu była zbita. Na to położyć mięso z piersi i całość posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i zapiekać 45 minut. Jeżeli ser zacznie się przypiekać, to można na samym końcu nakryć naczynie. Wyjąć, kroić po 10 minutach aż zapiekanka przestanie wrzeć. Zajadać ciepłe
Poezja Smaków - blog kulinarnymożna? Proponuję dzisiaj zatem lekkiego kurczaka w przepysznym słodkawym sosie o smakach typowych dla kuchni marokańskiej, podanego z kaszą kuskus i pieczonym bakłażanem.Do przygotowania dania użyłem:500 gram filetów z piersi z kurczaka,1 szklanki kaszy kuskus,50 gram płatków migdałowych,200 gram suszonych daktyli,1 puszki pomidorów,1 cebuli,2 ząbków czosnku,50 gram zielonych oliwek,1 bakłażana(...)godziny.Bakłażana przekroiłem na pół i obficie posoliłem od strony miąższu, a następnie odstawiłem na 10 minut. Po tym czasie spłukałem sól wodą, a bakłażana posmarowałem niewielką ilością oliwy. Piekarnik z włączonym termoobiegiem ustawiłem na temperaturę 160 stopni i umieściłem w nim bakłażana, skórą do góry. Bakłażana zapiekałem przez pół godziny, po tym czasie odwróciłem go miąższem do góry
Wyprawy kulinarnePrzepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko(...)dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając. 10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha
Na moim talerzupieczenia ale to już więcej zabawy a ja lubię szybkie i proste do przygotowania posiłki. Składniki dla 3-4 osób – łosoś pod ziołowo-porową pierzynką: 500 g fileta z łososia (patrz na pochodzenie i skład! Polecam atlantyckie z dopiskiem BIO) 200 g białej i jasnozielonej części pora 15 g (ok 3 łyżeczek) drobno posiekanych ulubionych świeżych ziół(...)warzywa i zioła z tłuszczem. W wersji z laktozą na duszonych porach wyłożyć łyżkę śmietany i posypać pozostałymi świeżymi ziołami. Tak przygotowany łosoś pod ziołowo-porową pierzynką wędruje do piekarnika. Rybę należy piec pod przykryciem w temperaturze 200 ° C przez ok 20-25 minut, obserwując by warzywa nie przypiekły się za bardzo. Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką doskonale komponuje się
Ola la LCHFuniknąć, używając frytkownicy, gdyż w odpowiednio gorącym oleju frytka tworzy osłonkę, dzięki której nie przepuszcza tłuszczu i tylko mięknie wewnątrz. Jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu będą miały frytki upieczone w piekarniku. Są zdrowsze, mają równie piękny kolor i aromat, co te smażone z użyciem frytkownicy, ale czy są tak samo smaczne – to już kwestia gustu. Podobnie jak w przypadku dodatków(...)kcal, a to już sporo jak na jeden posiłek. Jednak jeżeli pozostaniemy przy porcji 100 g plus łyżka ketchupu (15 kcal), dodamy do tego grillowany filet z indyka (123 kcal) i sałatę skropioną sokiem z cytryny (34 kcal), wyjdzie nam: 314 + 15 + 123 + 34 = 496 kcal, a to całkiem normalny posiłek, dlatego frytki jeść można, ale rozsądnie, uważając
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko(...)dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając. 10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUPiersi kurczaka owinięte plastrami boczku, a w środku mozzarella i szynka parmeńska. Proste, pyszne i efektowne. Cóż tu więcej pisać, spróbujcie sami:) 4 pojedyncze piersi kurczaka
Smaki Na Talerzubiałej ryby, odrobiny masła, białej części pora, soku z cytryny, soli i pieprzu. Białą część pora pokrój w cienkie plasterki i zeszklij na maśle. Odsuń na bok i usmaż filety rybne (z obu stron). Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie polej odrobiną soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Rybę połóż na talerzu, a na wierzchu wyłóż podsmażone pory(...)kostkę. Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą, doprawić ziołami do smaku i dodać roztrzepane jajko. Całość przenieść do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypać serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temp. 190oC. Jeżeli zdecydujesz się ryż zastąpić makaronem, ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pieczony łosoś z ziemniakami
Moja smaczna kuchniaprzed wielkanocny bo postny a pożywny. Przepis przede mną sprawdziła moja Ciocia Tereska więc jest sprawdzony podwójnie i podwójnie wart polecenia. Warzywny gulasz z dorszem Składniki: dorsz tusza lub filet z dorsza tak ok. 500-600 g świeża czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek oleju mała biała cebula(...)tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami oleju i wymieszać, tak, by powstała grudkowata kruszonka. Do gorącego sosu dodać dorsza i ziemniaki, delikatnie wymieszać, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 5 - 10 minut. Dodać śmietanę - pominęłam. Spokojnie można do gulaszu nie dodawać ziemniaków tylko zjeść go z chlebem lub po prostu dodać więcej ryby
sierotka maRysia w kuchnikurczaka alla cacciatore powstała z dodatkiem chilijskiego wytrawnego wina Cono Sur Bicicleta Merlot. Kurczak po myśliwsku w pomidorach 1 średniej wielkości kurczak Zagrodowy (2 uda, 2 pałki i 2 filety z piersi przekrojone dodatkowo na pół) 1 cebula pokrojona kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 czerwona papryka pokrojona w paski 15 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki(...)przykryciem około 2 godzin na jak najmniejszym ogniu. Około 10 minut przed końcem dodajemy oliwki i ewentualnie kapary. Uwaga: Kurczaka po myśliwsku w pomidorach można też zapiekać w piekarniku zamiast dusić na wolnym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki kurczaka i zalewamy sosem pomidorowym z powyższego przepisu. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 - 190 stopni. Kawałki kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawszelkiego typu imprezach rodzinnych króluje de vollaile. Swoją popularność kurczak zawdzięcza również cenie. Średnia cena kurczaka oscylowała pomiędzy 7 a 9 zł za kilogram, podczas gdy ćwiartki czy filety to przedział cenowy od 3 do 13 złotych za kilogram. Dodatkowo kurczak doskonale sprawdza się praktycznie w każdym daniu. Można go upiec, udusić w sosie, zrobić kotlety, podać z milionem(...)Ziemniaki przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, papryką w proszku i tymiankiem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie ziemniaki. Kurczaka i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Danie jest gotowe, kiedy z kurczaka po przekłuciu wypływa przeźroczysty płyn a ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie
Jacob Tastesmieszając. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość, a po chwili przekładamy do czystego naczynia. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy na tej samej (nieumytej) patelni. Przekładamy na osobny talerz. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy w dużą kostkę. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy kurczaka z obu stron(...)farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Kolizje Smaków