filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:138/172)

Menu na tydzień: Zdrowe przepisy dla zakochanych 111

porcja sałaty ze świeżej rukoli i rzodkiewki Zobacz przepis Czwartek: Pieczone sznycle z brukselką i grantem Niesamowicie ciekawy przepis na zrobienie sznycli, bez smażenia, chlapania olejem itd. Kotlety z piekarnika są równie chrupiące i soczyste jak z patelni. Przed wysuszeniem chroni je specjalna panierka: z majonezu i musztardy. Dodatkiem do sznycli jest pieczona brukselka ze świeżym granatem – pyszności. Zobacz przepis(...)pizzą, świetnie się do tego nadają. Zobaczcie jakich składników użyliśmy do menu (razem z ceną) Lista zakupowa Mięso/owoce morza Krewetki surowe mrożone 24 zł Udka kurczaka 4 zł Filety 12 zł Sery/nabiał Mozzarella 100 g 2,5 zł Ser pleśniowy 100 g 5 zł Parmezan 100 g 12 zł Jogurt 400 ml 2,5 zł Warzywa/owoce/sałaty

Niedzielny kucharz
Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem 159

spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne 30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego 35 dag świeżego szpinaku 1 cukinia 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku(...)makaron i warzywa całość przykryć sosem posypać tartym serem żółtym oraz ułożyć plasterki pokrojonego sera camembert oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązką.  Włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół i zapiekać 20-25 minut aż wierzch się zrumieni. Smacznego!   Ceramiczne naczynie Alentejo które widzicie na zdjęciach  do zapiekania można nabyć w  Favi.pl

Wanilia i Kardamon
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 327

wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, aby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Farsz: 1 pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka(...)koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Muszle nadziewamy farszem i układamy je obok siebie na sosie. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika (góra i dół, bez termoobiegu) na ok 20 minut. Tuż przed podaniem możemy posypać parmezanem. Przepis wygląda na skomplikowany i pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja

Zawsze głodna!
Super pasztet w galarecie 200

tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można przygotować ich zdrowszą wersję :)  Szeroki wybór superfood znajdziecie w sklepie internetowym sklepagnex.pl Porcje:  forma 30x12x10   Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 250 g ciecierzycy, ugotowanej 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki, 200 g warzyw (seler,   pietruszka)  pokrojonej na cienkie plasterki 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej(...)mięso i warzywa zmiksuj z komosą ryżową, jajkami, ziołami, skórką z cytryny i przyprawami. Wymieszaj z pastą z ciecierzycy, orzechami i śliwkami,  ewentualnie dopraw do smaku według uznania. Piekarnik rozgrzej do temp. 180'C, f ormę posmaruj olejem kokosowym i obsyp bułką tartą. Przełóż masę, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby

SzczyptaSmaQ
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 183

dorsza pieczona w sezamie na delikatnym puree z kalafiora. Do tego barwna sałatka na bazie kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę i komosy ryżowej, inspirowana tabbouleh. To świetna alternatywa dla fileta smażonego w grubej panierze i puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów i szybko wchłanialnych węglowodanów. Jako dodatek do tego dania proponuję(...)nagrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią – chodzi o to, żeby sezam się podprażył. Zrumienione na wierzchu, ale surowe w środku kawałki ryby, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. W czasie, kiedy ryba się piecze, pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa do sałatki – kolorową paprykę, obrane ze skórki ogórki, czerwoną

Dietolog
Fajitas 208

łyżka soku z limonki;1/2 papryczki chili;Sól;Pieprz.Sos śmietanowy z limonką:3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka soku z limonki;Sól.Sposób przygotowania:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w paski.Cebule obrać, pokroić w ćwiartki.Do miski włożyć pokrojonego(...)kurkumy, kminku, kolendry, natki pietruszki, chili i czosnku.Ja z powodu braku dużej patelni najpierw usmażyłam mięso z cebulą i wstawiłam je na gorącą blachę do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (termoobieg, 3 półka), a po upieczeniu papryki wyjęłam blachę z piekarnika, dodałam paprykę i limonkę i podałam na blasze na stół.Limonka z patelni służy do skrapiania fajitas.Można użyć

Gospodyni Miejska
ZDROWA DOMÓWKA 165

łyżeczki papryki słodkiej melonej sól, pieprz Do obtoczenia: papryka słodka mielona curry sezam wiórki kokosowe Wykonanie: W garnku zagotowujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy(...)BURAKA Składniki: 2 buraki sól morska Wykonanie: Buraki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 40-45 min., sprawdzając by się nie przypaliły. Po około 30 min. przewracamy plasterki ziemniaków na drugą stronę. Studzimy. Podajemy posypane lekko solą

Kuchnia MagdaLeny
Dlaczego mięsa nie lubię... 220

Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych(...)może powstać nawet 1,5 kg wędlin lub więcej (dawno byłam w zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa

pyszne zdrowości
” Pasta in Polacco „ 132

” Pasta in Polacco „ Pasta in Polacco , to makaron po polsku , czyli po mojemu Taka domowa misz-maszowa , interpretacja kuchni włoskiej z polskimi dodatkami ( boczuś

Ogrodnik w podróży
Polska rybka po grecku, czyli po polsku 157

teorie, innej jednak nie mam. Czy ma to natomiast jakieś znaczenie jeśli danie jest pyszne i podbiło polskie serca? Oto mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych(...)kilka godzin w chłodnym miejscu, jednak nie stawiajmy jej na stole wprost z lodówki- jedzenie tak zimnego dania będzie niekoniecznie przyjemne. Można także podgrzać potrawę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku- na ciepło jest także wyśmienita

Pichceniomania
Roladki z serem pleśniowym i cukinią 139

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię sery z niebieską pleśnią wykorzystywać do dań obiadowych. Tym razem zrobiłam roladki drobiowe z nadzieniem z sera Roquefort i

Smaki Na Talerzu
Polędwiczki drobiowe zapiekane w kremowym sosie 147

Polędwiczki drobiowe zapiekane w kremowym sosie Polędwiczki drobiowe to jeden z lepszych kawałków mięsa . Trudno je schrzanić i zazwyczaj w parę minut można wyczarować z nich

Ogrodnik w podróży
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo- koperkowym 211

dorsz lub sandacz. Zwykle je grilluję, piekę, a te mrożone smażę na maśle i podaję z cudownym naszym ulubionym sosem maślanym. Pewnego dnia miałam zachciankę na taki zwykły mrożony filet smażony w panierce, tak jak jadałam w dzieciństwie. Kupiłam kilka płatów miruny. Podczas smażenia przypomniałam sobie jak ja nie cierpię smażyć takich płatów :) Sami doskonale wiecie, że smaży się(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę cytrynową i posiekany koperek. Do swoich porcji dorzuciłam po małej garstce mrożonego zielonego groszku. Wierzch posypałam startym serem żółtym.  Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok. 180 stopni i piekłam około 25-35 minut. Podczas pieczenia ugotowałam ryż basmati. Upieczone porcje, ale tylko te moje posypałam posiekaną świeżą bazylią, Młody swoich porcji nie pozwolił

Blondynka Gotuje
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 128

Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało  w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają(...)ścietą skórą włozyć do kaczki.Otwór zamknąć drewnianąwykałaczkąmasło rozpuścić w rondelku z cukrem (cukier powinien sie skarmelizowac).Kaczke polać gorącym tłuszczem ,skropić sokiem z pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry.Piec około 2,5 godziny polewając mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronęzlać tłuszcz z pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 228

czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje. W pierwszej wersji robiłam kebab z filetem kurczaka , który też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi by zrobić kebab z wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten kebab :) Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem(...)ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by przestygły. Nadzienie Na patelnie wlewamy olej, lekko rozgrzewamy, dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut

Smakowy Raj