łyżek ketchupu; 1/4 główki, drobno pokrojonej sałaty lodowej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, aby na całej długości miały podobną grubość. Każdy z rozbitych filetów przekroić wzdłuż na dwa kotlety (w ten sposób powstaną po 2 kotlety z każdej piersi). Kotlety(...)ogórków jest wyjątkowo soczysty i ma delikatnie słodkawy posmak. Bułki do hamburgerów można przekroić na pół, posmarować masłem (każdą połówkę), ułożyć na blasze (masłem do góry) i podpiec w piekarniku (180 stopni, grzałka górna i dolna, półka 1 lub 2 od góry) przez około 10 minut. W celu przygotowania ostrej wersji tych burgerów wystarczy dodać do marynaty (to jest
Gospodyni MiejskaPostaramy się również w miarę pojawiania się tego typu akcji wrzucać na bieżąco informacje, co warto, a czego nie warto kupować. A teraz czas na rybkę :) SKŁADNIKI 2 filety bez skóry z pangi pół papryki zielonej pół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy(...)pozbawiamy nasion lub nie i drobno kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mung zalewamy gorącą wodą (tyle, żeby były zanurzone) - jeśli są całe po kilku minutach odcedzamy i siekamy, Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Rybę wyciągamy z marynaty, układamy na tacce do grillowania i wkąłdamy do piekarnika na drugą półkę od góry. Ważne, aby pod kratkę włożyć blaszkę, ponieważ
Kuchnia od dwojgaMakaron nadziany makaronem? Dlaczego nie! Nietypowy sposób podania sałatki. Wykorzystanie makaronowych muszli jest wg mnie bardzo trafione, a taka sałatka świetnie sprawdza się do zjedzenia „
Smaki Na Talerzuroladki nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to na prawdę warto wypróbować ten przepis! Filet z kurczaka rozciąć poziomo na płasko, ale nie przeciąć do końca, rozłożyć jak książkę. Delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym. Odstawić. Usmażyć 4 małe słone naleśniki wg własnego(...)strony (fot.8) . Włożyć do naczynia do zapiekania (fot.9) , posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 40 minut. Źródło: Kuchnia Broni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniprzyznam się, że smakowały mi one nawet bardziej niż tarta. Może za sprawą większej ilości ciasta francuskiego? Polecam obie wersje:). Tarta rybna na francuskim cieście Farsz ok 1 kg filetów ze szczupaka lub innej ryby 2 średnie cebule 1/4 szkl posiekanego kopru 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 0,5 średniego selera skórka z jednej cytryny otarta na drobnej tarce(...)wierzchu ułożyć pokrojony na plastry ser pleśniowy. Przygotować sos: żółtka i wybite całe jajko wymieszać widelcem ze śmietaną i mąką. Polać po wierzchu tarty i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 160 stopni i piec do momentu, aż sos się lekko przyrumieni. Artykuł Tarta rybna na francuskim cieście pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniałyżeczka drobno posiekanych, świeżych liści tymianku szczypta soli szczypta pieprzy pomarańczowego (zamiennie z cytrynowym) Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polać marynatą filety z łososia (ok. 600 g filetów, podzielonych na 4 kawałki). Marynować ok. 2 godzin. Dobrze rozgrzać patelnię grillową. Położyć łososia skórką na rozgrzaną patelnię i podsmażać ok. 4 – 5 minut. Przewrócić na stronę bez skóry(...)lekko zmiękną. Ostudzić, pokroić w ćwierć księżyce, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać olejem, ewentualnie przyprawić suszonymi ziołami i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) na ok. 15 minut. Na jednym talerzu wszystkie smaki, które uwielbiam! Wersja męska :) wersja kobieca
gutfutpomidorowym.Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.Smacznego!Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka;500 g makaronu penne;700 g cukinii (waga przed obraniem);1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;1 średnia cebula;2 ząbki czosnku;500 ml przecieru(...)polać połową przecieru pomidorowego, na to wyłożyć całe mięso, znów warzywa, pozostałą część przecieru, resztę makaronu, a na końcu polać śmietaną z czosnkiem, serem i pietruszką.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi duża porcja zapiekanki - dla 4 - 5 dorosłych
Gospodyni MiejskaSkładniki: 12 muszli do Tacos; 3 duże filety z piersi kurczaka; 1/2 łyżki chili w proszku; 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki kuminu; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka suszonej cebuli (u mnie Prymat ); 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/3 szklanki płynnego miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Dodatkowo(...)wszytko wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle do taco. Każdą z muszli wypełnić równomiernie mięsem z kurczaka z przyprawami, a wierzch posypać startym serem. Tak przygotowane tacos wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 10 minut, aż ser się rozpuści, a mięso z kurczaka podgrzeje. Wyjąć z piekarnika i posypać
Gospodyni MiejskaBakłażan jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć
mojewypiekiinietylkośrodku i chrupiące na zewnątrz. Połączenie ich z komosą ryżową i prażonymi migdałami okazało się strzałem w dziesiątkę. WIĘCEJ 14. FRYTKI Z BATATÓW! DIETETYCZNE FRYTKI Z PIEKARNIKA! Zdrowe, smaczne, aromatyczne i znikające w okamgnieniu... WIĘCEJ 15. NOWY POMYSŁ NA LECZO! Zapowiadany nowy przepis na leczo! Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego(...)obiad, z kilka powodów, bo łatwo się robi, jest dość smacznym mięsnym, można go zrobić na tysiące sposobów, jest tani i łatwo dostępny. Ja zazwyczaj z kurczaka wybieram filety z piersi, ale ostatnio co raz częściej kupuje ćwiartki z kurczaka, które dzięki dużej ilości skóry i kości oddają dużą smaku do potrawy. Jak wiecie, ja raczej mięsożercą nie jestem
SMYKWKUCHNIK urczak Caprese to pomysł na ekspresowy obiad, który możemy wyczarować z zaledwie kilku składników. Mozzarella, pomidory, bazylia i soczysta pierś z kurczaka - to po prostu
Food SquareBardzo lubię w kotletach mielonych to, że w zależności od dodatku możemy uzyskać zupełnie inną odsłonę tradycyjnych mielonych. Dziś do mielonego mięsa z indyka dodałam ugotowane
Smaki Na TalerzuDziś dalej będę Was męczyć słonecznikiem :D Miałam go w domu ponad kilogram (!), dlatego oprócz ostatnich filetów z kurczaka w panierce ze słonecznika , zapas tych małych pestek wykorzystałam do starego, poczciwego słonecznikowca. Pomyślałam sobie, że to może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej wody DO NASĄCZENIA: 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy mielonej lub rozpuszczalnej (użyłam 2/3 szklanki) WYKONANIE: BISZKOPT CZEKOLADOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno cienko olejem. Boków nie smaruj. Białka oddziel od żółtek i ubij
Słodko-Słony Świat IlonyZastanawiacie się jeszcze co podac na swiąteczny obiad? Filet czy udka z kurczaka mogą sie wydawać mało odpowiednie, zbyt pospolite na tą okazję, ale w takim wydaniu jak poniżej na pewno zaskoczy domowników i gości. To połączenie mięsa drobiowego z wieprzowym (mięso jak na domową białą kiełbasę) oraz orzechów. Wszystko zawinięte w małe roladki. Po prostu pyszne(...)kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami. Pieczarki i szalotki obieramy i przecinamy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut
Bon appetit mon amieKażdy inny drób niż kurczak czy ewentualnie indyk pod postacią filetów z piersi, wzbudza w większości z nas obawę. Boimy się, ze nie wyjdzie smacznie, że nie doprawimy odpowiednio, że nie będziemy umieli upiec tak, aby było smaczne. Najczęściej nasze obawy są na wyrost, bo gdzieś ktoś kiedyś powiedział, że dobrą kaczkę czy gęś nie jest łatwo zrobić. Fakt, kurczaka(...)Ułożyć na cebuli. Obsypać delikatnie majerankiem i pieprzem. Na cebuli i jabłkach ułożyć pierś z kaczki. Naczynie przykryć. Można użyć kawałka folii aluminiowej - błyszczącą stroną do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około godzinę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, odkryć mięso i dopiec do miękkości i zrumienienia skórki. W zależności od wielkości piersi
Codzienna kuchnia niecodziennakoncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić i zrobić śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne. Składniki: - ok. 500g filetów a’la matias - 1 doniczka świeżej bazylii - 2 suszone ostre papryczki - 1 główka czosnku - 1,5 cytryny - ok. ¾ szklanki oleju z pestek winogron Dodatkowo: - ziemniaki (po 2 – 4 na osobę(...)blaszkę papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy w foremce, skrapiamy olejem i przekładamy świeżymi gałązkami oregano. Wierzch każdego ziemniaka lekko rozchylamy, posypujemy suszonym oregano i gruboziarnistą solą morską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250° C i całość zapiekamy przez 15 – 20 minut, aż skórka stanie się rumiana. Pod koniec pieczenia na każdym ziemniaku kładziemy po niedużym kawałeczku masła. Ponownie wstawiamy
mojewypiekiinietylko