smaczne przede wszystkim. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby". Musimy go tylko dwie godziny przed pieczeniem zamarynować. Polecam i miłej środy życzę :-) Składniki: około 1 kg fileta z indyka 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki dżemu żurawinowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sok z cytryny 3/4 szklanki bulionu sól pieprz tymianek 1. Czosnek obieramy(...)spływała z mięsa. 3. Mięso wyjąć z lodówki i przygotowaną glazurą go nasmarować (wierzch i boki). Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać wcześniej przygotowanym bulionem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 1,5 do 2 godzin. Mięso od czasu do czasu możemy podlać powstającym sosem. Mięso możemy podawać na ciepło i będzie na pewno świetne
kruche babeczkistracimy ani nic ze smaku, ani wartości naszej potrawy. To pyszna propozycja na zdrowy obiad lub kolację, do przygotowania w mniej niż 20 minut. Składniki na 2 porcje: 2 filety białej ryby, po około 150 – 180 każdy (np. z dorsza, halibuta, żabnicy) około 150 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka około 1/4 bulwy selera 2 garście rukoli 1 łyżeczka(...)szczyptą ostrej papryki, wymieszać. Kawałki ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, upewnić się, że nie zawierają ości. Posolić, posypać ostrą i słodką papryką, ułożyć w naczyniu obok pomidorków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 – 180ºC, piec około 8 – 13 minut, zależnie od grubości kawałków. Kawałek obranego selera wrzucić do garnuszka z gotującą się wodą, gotować przez minutę, a następnie pokroić
Even Better Foodpieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, ponadto: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 1 jajko. Przygotowanie: Farsz: Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem(...)Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem (boki i wierzch). Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy w tej temperaturze 15 min, a następne 20 min w 180°C. Smacznego
Moniki Smakołykiłam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.To był świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości w mojej kuchni!SKŁADNIKI:- filety z dorsza – 500 g- olej – 100 ml- tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew(...)rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego
Ostra na Słodkowszystko zapieczone w cieście francuskim... jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę!Składniki:500 g mrożonego szpinaku,2 łyżki masła,1 ser feta,1 ząbek czosnku,600 g fileta z łososia,1 ciasto francuskie,1 jajko,100 g płatków migdałowych,szczypta soli.Przygotowanie: Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta(...)dół naszej koperty. Takie koperty układamy na papierze do pieczenia - sklejoną częścią dołem do papieru. Robimy cztery takie koperty. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach
Aga w kuchnipracochłonna, jednaj jej efekt końcowy wynagradza włożony wysiłek. Mimo bardzo prostych składników smakuje genialnie! Poza tym, świetnie prezentuje się na stole. Idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄 Składniki: 4 filety śledziowe solone 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 2 małe jabłka 4 jajka 1 duża cebula 3 ogórki kiszone 6 łyżek majonezu 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo(...)obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką w osobnym garnku lub możemy zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni przez 60-90 min. w zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy i również
Kuchnia MagdaLenyszczypta gałki muszkatołowej Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na pół. Przygotować zalewę z sosu teryiaki i 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Łososia zanurzyć w zalewie i odstawić do lodówki(...)żeby był ułożony na całek długości boku ciasta), następnie położyć szpinak. Całość zawinąć w ciasto francuskie, zawinąć boki ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnym sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. W tym czasie przygotować puree z kalafiora. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w mleku. Odcedzić i przełożyć do wysokiego garnka
Dietologjednak niektóre na pewno pojawią się na moim świątecznym stole. Po powitaniu zabraliśmy się do pracy. Przygotowaliśmy następujące dania: Śledź z pieczonym kalafiorem ,jabłkiem i musem awokado 6 -8 filetów śledzia w oleju 2 nieduże kalafiory 3 -4 twarde winno – słodkie jabłka 100g masła 3 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju słonecznikowego 3 łyżki oleju lnianego Sok z 1 cytryn(...)najmniejsze kawałki kalafiora. Odstawiamy dopóki nie ostygnie i nie nabierze smaku. Duże kawałki kalafiora mieszamy z roztopionym masłem, lekko słodzimy i wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 220C pieczemy kalafior 8- 10 minut do momentu gdy lekko chrupie, pachnie orzechowo i lekko zbrązowieje. Przerzucamy na sitko, studzimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego, oprószamy łyżeczką
karmelowyzioła i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie,dolać oliwę i wodę z mlekiem. Ciasto zagniatać około 10 minut. Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. ponadto: filet z piersi kurczaka (300-400g) 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju po pół czerwonej i żółtej papryki 150 g drobno pokrojonej mozzarelli Piersi z kurczaka(...)pasty z cukinii i pomidorów. Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki. Na koniec posypać kawałkami mozzarelli. Pizzę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut. Podawać na ciepło z ulubionym sosem
Kolorowa kuchnia Elkipierś z kurczaka - główka sałaty lodowej - pomidory 3 szt. - czerwona papryka - kukurydza w puszce - ser żółty - sos czosnkowy - czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej. Dokładny przepis na grillowane piersi tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html . Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę(...)piersi z kurczaka, paprykę,pomidory,kukurydzę, posypuję serem żółtym. Składam jak naleśniki na krokiety ( boki do środka ) i łączeniem do dołu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 150 stopni, wkładam blaszkę z tortillami i podgrzewam około 10 minut aż ser się ładnie stopi a tortilla będzie gorąca. Podaję z czym kto lubi, u nas sos czosnkowy
Kuchnia z widokiem na ogródok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka)-1 duża cebula-4 marchewki-słoiczek koncentratu pomidorowego-przyprawa do ryb-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-przyprawa warzywna-cukier-olej-woda Filety kroimy na mniejsze porcje.Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną(...)naczynia żaroodpornego, na nich układamy warstwę rybyi przykrywamy resztą warzyw. Można ułożyć kilka warstw ryby i warzyw. Ważne, aby na wierzchu były warzywa. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20-25 minut. Ryba jest gotowa.Smacznego
Maminek kulinarnysól,pieprz 1 kieliszek wódki Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia. Cebulkę pokroić w kostkę. Podgardle pokroić w kostkę,wsypać na suchą patelnię i wytopić tłuszcz. Pokroić filet w kostkę i włożyć do podgardla razem z cebulką. Podsmażyć , mieszając by się nie przypaliło. Podlać przegotowaną wodą,przykryć i krótką chwilę dusić. Na innej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju(...)kieliszek wódki i trochę wywaru - masa ma być mazista. Wymieszać. Gotową masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej foremki ( nasmarować masłem,posypać bułką tartą). Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na ok 45 min. Po upływie 20 min zdjąć folię i piec kolejne 25 minut . Wystudzić
Niespełnione zdolności kulinarneKurczak przez wielu kochany – przez wielu również znienawidzony. Nie musi być on jednak banalny! Dzisiaj przygotujemy kurczaka w nieco inny sposób! Przygotuj: filety z kurczaka placki chleba pita gruszka z puszki kozi ser oliwa truflowa słodka przyprawa orientalna (można zrobić swój mix) Mięso myjemy i suszymy, kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy w orientalnej przyprawie (dobrze, by miała słodki(...)paski. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy chlebek pita, na nim kawałek kurczaka i plasterki gruszki. Każdą porcję przykrywamy kawałkami sera koziego i skrapiamy oliwą truflową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, do momentu, aż ser się rozpuści, a mięso dojdzie. Smacznego
MarcinChefgotowe! Lazania z dorsza z bazyliowym pesto Składniki: 1 litr mleka 100 g mąki 100 g masła 1 kg filetów z dorsza 250 g makaronu do lazanii ( Barilla ) 60 g bazylii 250 g oliwy extra vergine 50 g migdał y skórka(...)oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii , beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Oliwki z Ascoli z tuńczykiem Składniki: 300 g tuńczyka z puszki 30 g miękiszu chleba pół
SzczyptaSmaQoleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę zioła prowansalskie do smaku Dodatki dowolne, u Agaty na przykład: kawałek papryki (50 g) 1 malutka cebulka (50 g) 5 plastrów maślanego fileta z indyka (60 g) 10 plastrów sera salami (160g) Wykonanie: Najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże umieszczamy w misce, wlewamy wodę i mieszamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodajemy(...)sobą wszystkie jego składniki oraz dodatki do pizzy (na przykład: papryka oraz mięsko pokrojone w paski, cebulka w piórka, a ser w drobną kostkę). Przez końcem wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 9 części, każdy fragment ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm i szerokości około
KulinarneImpresje.plsera cheddar Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Pieczarki kroimy na plasterki. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na mniejsze kawałki (u mnie trójkąty). Cebulę kroimy w piórka. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy kurczaka. Przekładamy do miski. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pieczarki(...)papryką, posypujemy surową cebulą, dodajemy mięso kurczaka. Następnie dajemy resztę makaronu. Wierzch smarujemy pozostałym sosem. Posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem cheddar. Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut (ja pierwsze 15 minut zapiekałam pod przykryciem, a potem zdjęłam pokrywkę, by ser się lekko zarumienił
Smaki Na Talerzukminek - 1 łyżka sóli pieprz vegeta płatki chili - szczypta suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Przygotowanie : Ziemniaki ugotować na wpół miękko, odcedzić, pokroić w plastry. Filet z kurczaka pokroić w cienkie plastry, posypać przyprawą gyros, dobrze wymieszać, podsmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, przesmażyć, z posypaną vegetą. Pieczarki opłukać, pokroić, dodać do cebuli udusić(...)Śmietanę wylać do miski dodać płatki suszonego chili i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz jajko i starty ser żółty, dokładnie wymieszać. Polać sosem zapiekankę, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stop. Na około 40 minut. Podawać na gorąco polane keczupem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI : farsz 8 makaronu lasagne 1 filet z kurczaka 1 brokuł 2 szalotki 2 ząbki czosnku przyprawy do smaku: pieprz,sól, czosnek granulowany olej do smażenia sos 15 dag sera tartego żółtego 150 ml śmietany 18 % 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2łyżeczki natki pietruszki 1/2 czosnku granulowanego 1/2 bazylii suszonej PRZYGOTOWANIE: Brokuły gotuję w osolonej(...)maczam w gorącej wodzie ok 2 minut . Następnie w formie do zapiekania kładę warstwowo :makaron-sos-farsz i tak aż składniki się skończą ok 3 warstw. Lasagne wkładam do piekarnika na 180 stopni i piekę przez ok 30 min. Smacznego
Gotowanie Patkichwili i zawartości lodówki. To mój najnowszy „wynalazek”. Okazał się wyśmienity! Szkoda tylko, że są takie niefotogeniczne. Składniki na 6-8 porcji: • 4 filety z piersi kurczaka • 250 g makaronu rurki • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 450 g • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 3 kule mozzarelli(...)wrzucić rozmrożone i odciśniete liście szpinaku. Przesmażyć i wlać śmietankę, doprawić solą. • Masę szpinakową wyłożyć na kurczaka z makaronem. Przykryć folią aluminiową. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut. • Zdjąć folię i zostawić jeszcze w piekarniku na 5 minut. • Po czym posypać drobno pokrojoną
To co kochamsosu i następnym razem będę trzymać się przepisu. Ale wszystko zależy od naszego smaku. Ułożony ryż w naczyniu smarujemy sosem, układamy pierwszą warstwę startego sera. Na nim ułożyć kukurydzę. Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab . Używam połowy jednej i połowy drugiej a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros(...)półplasterki lub drobniej, ułożyć na mięsie. Posmarować resztą sosu i wysypać trzecią, ostatnią warstwę startego sera. Zapiekać ok 30 minut w 180stopniach do zezłocenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika dać zapiekance chwilę na odpoczynek wtedy będzie łatwiej ja wyjmować z naczynia
W garach u Gosimielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną papryką (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy(...)papryka zielona, cebula biała – i zaczynamy od początku. Kolejność możemy sobie oczywiście zmienić, według uznania. Przygotowane szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy na grillu ok. 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką lub surówką. Pachnące, apetyczne, kuszące barwami – szaszłyki
mojewypiekiinietylkofileta z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej z grzybkami smakiem troszkę przypominają bigos, ale w przygotowaniu jest to danie dużo szybsze :) Składniki: 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 300 g kapusty kiszonej 6 suszonych grzybów 1 duża cebula liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca sól, pieprz, kminek 1 łyżka oleju Przygotowanie: Grzyby zalewamy szklanką(...)Dokładamy mięso oraz dodajemy liście laurowe, ziele, jałowiec, kminek, sól i pieprz. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby i zakrywamy folią aluminiową. Wsadzimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut, aż kapusta zmięknie. Parę minut przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, żeby wierzch się zarumienił. Smacznego
Symfonia smakowa