filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:114/172)

Ryba zapiekana z jajkami 119

wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami  czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również bardzo smaczną rybę po genueńsku . Składniki 900 g filetu z mintaja 1 trawa cytrynowa(...)olejem. Naczynie przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Jajka rozbełtać z wywarem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, płatkami chilli i wszystko wymieszać, po czym wlać na rybę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać koperkiem i pokrojoną w paski czerwoną papryką. ryba zapiekana z jajkami

O kuchni z uczuciem
Kurczak zapiekany w zupie cebulowej z pieczonymi ziemniakami 291

też poniżej tylko jedno zdjęcie niemniej jednak mamy nadzieję, że realizacja Łukasza będzie dużo ciekawszym elementem graficznym/multimedialnym tego wpisu – choć ostateczny smak i tak będzie najlepszy Składniki: - 3 filety z kurczaka - 1 pęczek szczypiorku - 1 opakowanie zupy cebulowej - śmietanka 18% 250ml - 1 kg ziemniaków - masło - przyprawy: sól, curry, ostra papryka Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki(...)odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku czerwoną papryką i curry. Możemy użyć dowolne przyprawy. Ziemniaki i kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut do momentu kiedy ziemniaki nam się lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Kurczak jest

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka z kurczakiem + film 153

pożywną i sycącą a zarazem prostą i szybką w przygotowaniu. składniki na naczynie żaroodporne o pojemności 2,4 l             2 torebki ryżu podwójny filet z kurczaka cebula puszka kukurydzy 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy 10 dag żółtego sera sól pieprz bazylia suszona ostra papryka w proszku przepis Ryż gotujemy. Ugotowany ryż przelewamy(...)bazylią i ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przekładamy ryż a na ryż kładziemy usmażonego kurczaka z kukurydzą w pomidorach , wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20 minut. Za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do przetestowania naczynie żaroodporne Grill&Drop firmy TERMISIL . Jest to  doskonały produkt

Smakowite Dania
Grillowanie – porady 237

zasadniczo wykorzystaniem tradycyjnych grilli ogrodowych i grillowaniem na świeżym powietrzu. Oczywiście wiele z tych porad ma zastosowanie również do grilli elektrycznych, w tym używanych w domu, a nawet piekarników z funkcją grilla. Jakkolwiek nie aspirujemy do roli autorytatywnego i niepodważalnego poradnika dla grillowiczów, to jednak prezentujemy nasze długoletnie i sprawdzone w różnych warunkach doświadczenia. Oczywiście to tylko pewne wytyczne(...)specyficzny smak, ale przeniesiemy je na tackę zanim zdąży wytopić dużą ilość tłuszczu. Z drugiej strony pamiętajmy, że niektóre produkty nie zawierają tłuszczu wcale lub bardzo mało – np. warzywa, filet z kurczaka czy niektóre ryby. Możemy je wówczas położyć bezpośrednio na ruszcie, ale musimy zrobić też coś dokładnie odwrotnego niż w przypadku tłustych mięs, a więc dodatkowo nawilżyć odpowiednim

Kulinarna Pokusa
Ryba niespodzianka na Wigilię 149

  Stara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z

Szybko Tanio Smacznie
Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem 104

smaczne przede wszystkim. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby". Musimy go tylko dwie godziny przed pieczeniem zamarynować. Polecam i miłej środy życzę :-) Składniki: około 1 kg fileta z indyka 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki dżemu żurawinowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sok z cytryny 3/4 szklanki bulionu sól pieprz tymianek  1. Czosnek obieramy(...)spływała z mięsa.  3. Mięso wyjąć z lodówki i przygotowaną glazurą go nasmarować (wierzch i boki). Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać wcześniej przygotowanym bulionem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 1,5 do 2 godzin. Mięso od czasu do czasu możemy podlać powstającym sosem. Mięso możemy podawać na ciepło i będzie na pewno świetne

kruche babeczki
Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 209

stracimy ani nic ze smaku, ani wartości naszej potrawy. To pyszna propozycja na zdrowy obiad lub kolację, do przygotowania w mniej niż 20 minut. Składniki na 2 porcje: 2 filety białej ryby, po około 150 – 180 każdy (np. z dorsza, halibuta, żabnicy) około 150 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka około 1/4 bulwy selera 2 garście rukoli 1 łyżeczka(...)szczyptą ostrej papryki, wymieszać. Kawałki ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, upewnić się, że nie zawierają ości. Posolić, posypać ostrą i słodką papryką, ułożyć w naczyniu obok pomidorków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 – 180ºC, piec około 8 – 13 minut, zależnie od grubości kawałków. Kawałek obranego selera wrzucić do garnuszka z gotującą się wodą, gotować przez minutę, a następnie pokroić

Even Better Food
Roladkowe ciasto francuskie z mięsem, pastą pomidorową i camembert 421

pieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, ponadto: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 1 jajko. Przygotowanie: Farsz: Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem(...)Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem (boki i wierzch). Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy w tej temperaturze 15 min, a następne 20 min w 180°C. Smacznego

Moniki Smakołyki
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 163

łam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.To był świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości w mojej kuchni!SKŁADNIKI:- filety z dorsza – 500 g- olej – 100 ml- tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew(...)rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego

Ostra na Słodko
Łosoś ze szpinakiem w cieście 155

wszystko zapieczone w cieście francuskim... jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę!Składniki:500 g mrożonego szpinaku,2 łyżki masła,1 ser feta,1 ząbek czosnku,600 g fileta z łososia,1 ciasto francuskie,1 jajko,100 g płatków migdałowych,szczypta soli.Przygotowanie:  Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta(...)dół naszej koperty. Takie koperty układamy na papierze do pieczenia - sklejoną częścią dołem do papieru. Robimy cztery takie koperty. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach

Aga w kuchni
ROSYJSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA (warstwowa) 311

pracochłonna, jednaj jej efekt końcowy wynagradza włożony wysiłek. Mimo bardzo prostych składników smakuje genialnie! Poza tym, świetnie prezentuje się na stole. Idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄 Składniki: 4 filety śledziowe solone 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 2 małe jabłka 4 jajka 1 duża cebula 3 ogórki kiszone 6 łyżek majonezu 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo(...)obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką w osobnym garnku lub możemy zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni przez 60-90 min. w zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy i również

Kuchnia MagdaLeny
ŁOSOŚ ze SZPINAKIEM ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 155

szczypta gałki muszkatołowej Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na pół. Przygotować zalewę z sosu teryiaki i 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Łososia zanurzyć w zalewie i odstawić do lodówki(...)żeby był ułożony na całek długości boku ciasta), następnie położyć szpinak. Całość zawinąć w ciasto francuskie, zawinąć boki ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnym sezamem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. W tym czasie przygotować puree z kalafiora. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w mleku. Odcedzić i przełożyć do wysokiego garnka

Dietolog
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 167

jednak niektóre na pewno pojawią się na moim świątecznym stole. Po powitaniu zabraliśmy się do pracy. Przygotowaliśmy następujące dania: Śledź z pieczonym kalafiorem ,jabłkiem i musem awokado 6 -8 filetów śledzia w oleju 2 nieduże kalafiory 3 -4 twarde winno – słodkie jabłka 100g masła 3 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju słonecznikowego 3 łyżki oleju lnianego Sok z 1 cytryn(...)najmniejsze kawałki kalafiora. Odstawiamy dopóki nie ostygnie i nie nabierze smaku. Duże kawałki kalafiora mieszamy z roztopionym masłem, lekko słodzimy i wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 220C pieczemy kalafior 8- 10 minut do momentu gdy lekko chrupie, pachnie orzechowo i lekko zbrązowieje. Przerzucamy na sitko, studzimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego, oprószamy łyżeczką

karmelowy
Pizza z kurczakiem,papryką i mozzarellą 143

zioła i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie,dolać oliwę i wodę z mlekiem. Ciasto zagniatać około 10 minut. Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  ponadto: filet z piersi kurczaka (300-400g) 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju po pół czerwonej i żółtej papryki 150 g drobno pokrojonej mozzarelli  Piersi z kurczaka(...)pasty z cukinii i pomidorów.   Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki.  Na koniec posypać kawałkami mozzarelli. Pizzę wstawić do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut.   Podawać na ciepło z ulubionym sosem

Kolorowa kuchnia Elki
Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. 201

pierś z kurczaka - główka sałaty lodowej - pomidory 3 szt. - czerwona papryka - kukurydza w puszce - ser żółty - sos czosnkowy - czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej. Dokładny przepis na grillowane piersi tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html . Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę(...)piersi z kurczaka, paprykę,pomidory,kukurydzę, posypuję serem żółtym. Składam jak naleśniki na krokiety ( boki do środka ) i łączeniem do dołu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 150 stopni, wkładam blaszkę z tortillami i podgrzewam około 10 minut aż ser się ładnie stopi a tortilla będzie gorąca. Podaję z czym kto lubi, u nas sos czosnkowy

Kuchnia z widokiem na ogród
Ryba w warzywach po mazursku 204

ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka)-1 duża cebula-4 marchewki-słoiczek koncentratu pomidorowego-przyprawa do ryb-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-przyprawa warzywna-cukier-olej-woda   Filety kroimy na mniejsze porcje.Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną(...)naczynia żaroodpornego, na nich układamy warstwę rybyi przykrywamy resztą warzyw. Można ułożyć kilka warstw ryby i warzyw. Ważne, aby na wierzchu były warzywa.   Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20-25 minut.   Ryba jest gotowa.Smacznego

Maminek kulinarny