Najbardziej lubię dania, których przygotowanie nie wymaga ani czasu, ani wysiłku, a przy tym bosko smakują i pięknie wyglądają! Niemożliwe? A jednak! Mój najnowszy pomysł na obiad to filety z kurczaka, nadziane aromatycznym pesto i suszonymi pomidorami, zawinięte w szynkę dojrzewającą i upieczone z pomidorkami koktajlowymi. Podane z ryżem, albo pieczonymi ziemniakami będą świetnym obiadem, a pokrojone w plastry(...)suszone pomidory i zamknąć dociskając. Oprószyć każdą pierś pieprzem i odrobiną soli, zawinąć w plastry szynki parmeńskiej. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać gałązkę pomidorków. Podawać z upieczonymi pomidorkami i listkami bazylii. Partnerem wpisu jest marka
Kulinarne Inspiracjemakaronu świderki 150 g żółtego sera 1 duża biała cebula Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka 3,2% Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni szklimy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka i pieczarki(...)gotujemy około 15 minut, musi mieć konsystencję śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy zapiekankę. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut
VioletoweKucharzeniekażdemu posmakuje :) Składniki: 2 filety z kurczaka 200 g ryżu 1 czerwona papryka kilka małych ogórków konserwowych (lub 3-4 większe) przyprawa gyros 250 żółtego sera majonez keczup Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do gyrosa (ja zużyłam 3/4 z 40g opakowania). Dokładnie wymieszać aby mięso było całe w przyprawie i odstawić na godzinę(...)wyłożyć podsmażonego kurczaka, ponownie posypać majonezem i keczupem i posypać serem. Na końcu ułożyć paprykę i ogórki. Znowu posmarować majonezem i keczupem i posypać wierzch serem. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30-40 minut
My simple kitchensosie pomidorowym, całość posypana serem żółtym. Te dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 3 porcje: przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku 18 sztuk muszli makaronowych 1 cukinia 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki, plus do posypania po upieczeniu 100 g żółtego sera, startego 1. Muszle(...)farszem. 5. Na dno naczynia żaroodpornego nalać sos pomidory. Ułożyć na nic nafaszerowane muszle. Posypać resztą żółtego sera. 6. Piec w 180 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i podawać. Sos pomidorowy: 500 g passaty pomidorowej 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1. Pomidor pokroić w kostkę. Czosnek
Moja Galeria Smakuzielonymi warzywami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na "placek", który jest zdrowym, a szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami.SkładnikiCiasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie do tarty: filet z kurczaka (1/2 pojedynczej piersi) przyprawy do kurczaka (curry, do grilla, gyros) pół cukinii brokuły (kilka różyczek) 1 ugotowany ziemniak śmietana (3 łyżki) 1 jajko natka pietruszki (1/3 pęczka(...)wykładamy na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach. Na patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz kilka różyczek brokułu. Cukinię kroimy w plastry grubości
Taste Of My Dayjaki unosi się w kuchni już mówi sam za siebie. Użyłam sosu grzybowego Winiary dzięki czemu potrawa zyskała jeszcze bardziej intensywny smak.U mnie potrawa pachniała malizną. 3 kawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki 4 pomidory suszone 1 kromka chleba olej rzepakowy Dorsza(...)ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam. Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem. Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami
wesoła kuchniatortilli sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem) warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie) starty, żółty ser PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Filety z kurczaka myjemy, wycieramy ściereczką skropioną octem, dokładnie oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałeczki, oprószamy solą oraz pieprzem. Krok 2. Jajka roztrzepujemy w miseczce , płatki kukurydziane rozdrabniamy np. blenderem(...)liście sałaty, następnie układamy pokrojone warzywa np. pomidory, ogórki, kukurydzę itp. Warzywa posypujemy startym, żółtym serem. Na ser wykładamy usmażone kawałeczki kurczaka, całość zwijamy. Gotowe twistery podgrzewamy w rozgrzanym piekarniku lub na patelni grillowej. Podajemy. Smacznego :) * SOS CZOSNKOWY :w miseczce mieszamy razem około 1 szklankę gęstej śmietany i 2 łyżki majonezu, dodajemy 2 rozgniecione praską ząbki czosnku, doprawiamy solą
Moja Książka KucharskaSkładniki : około 70 dag świeżego szczupaka ( może być filet) duży pomidor ok. 50 dag pieczarek gęsty jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki cebula jajko olej do smażenia mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera Przygotowanie : Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę(...)naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną z cebulą i pieczarkami, ułożyć pokrojony w kostkę obrany ze skórki pomidor Do jogurtu dodać jajko i roztrzepać, zalać tym ponownie całość, wstawić do piekarnika ( 170-180*C) Po 20 min. posypać rybę startym serem, zapiec ( u mnie trwało to ok. 45 min). Skorzystałam z przepisu stąd . Tak przyrządzona ryba była bardzo smaczna. To danie wymaga
Proste Potrawygotowy) Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską. Upieczone filety z łososia kroimy na kawałki. Przygotowujemy warzywa (obieramy, myjemy) – marchew, kroimy w cienkie słupki (julienne), paprykę, por i szczypior w cienkie paski, rzodkiewki w cienkie plasterki, sałatę rwiemy(...)papieru. Podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym (np. z orzeszków ziemnych). Do pieczenia spring rollsy układamy na macie lub papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 15 minut, aż się lekko zrumienią. Spring rolls z pieczonym łososiem – wyśmienite na lekki obiad, kolację, czy przystawkę. Można podać „na surowo” lub pieczone
mojewypiekiinietylkodzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach. Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby. Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej. Składniki 700 g filetów z dorsza lub innej ryby 1 puszka pulpy pomidorowej 2 średnie cebule 1/2 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cukru papryka słodka papryka ostra(...)piórka, dodać pomidorową pulpę ziele angielskie,liść laurowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, cukrem papryką ostrą i słodką. Całość wlać do naczynia z rybą, dolać wodę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać szczypiorkiem Ryba w pomidorach
O kuchni z uczuciemcieście. Cóż zrobić? Zmierzyłam się z tym zadaniem choć sama za łososiem nie przepadam. Bardzo proste w wykonaniu. Ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne danie :) Składniki: 300-400 g fileta łososia 1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku 4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka(...)Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około 30-40 minut. Podawać i na gorąco i na zimno. Jak kto lubi. Ja dodatkowo polałam go sosem czosnkowym. Smacznego
Jemy Pijemysól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 30 g masła klarowanego 200 g szpinaku 200 ml śmietany 30% 100 g sera gorgonzola lub żółtego 1/3 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej Filety umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Obrany i wyciśnięty 1 ząbek czosnku dodać do 10 g miękkiego masła klarowanego i wymieszać. Mięso doprawić solą i pieprzem, nasmarować masłem(...)liście skurczą się dodać śmietanę i starty ser. Gotować mieszając ok 3-5 minut do rozpuszczenia sera. Doprawić otartą gałką muszkatołową. Pomidory suszone drobno pokroić. Mięso wyjąć z piekarnika, zalać gotowym sosem i posypać pomidorami a następnie ponownie zapiec w piekarniku przez ok 5-10 minut. Podawać z ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi i ewentualnie dodatkową porcja łuszczu dodanego na talerz
Ola la LCHFspróbowania propozycja na lekki obiad. Brakowało mi tylko do niego surówki z czerwonej kapusty ;-) Przepis pochodzi z książki 'Dieta pielęgnacyjna. Zdrowa skóra, piękne włosy' wyd. Astrum. Składniki -50 dag filetów z dorsza -1 szkl. mleka -1 łyżka mąki -2-3 łyżki jogurtu naturalnego -2 łyżki skórki startej z pomarańczy lub cytryny -sok z pomarańczy lub cytryny -biały pieprz -sól -gałka(...)umyć, drobno posiekać. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Polać sosem. Posypać skórką z cytryny i dymką ze szczypiorkiem. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Smacznego
Zielona KuchniaJeżeli chodzi o grillowanie, to niestety pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza. Nam udało się grillować tylko raz. Był boczek oraz karkówka i kiełbasa:) Miałam
Smaki Na Talerzujedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką. Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g) - ok. 400 g wędzonych filetów z pstrąga - 300g tartej mozzarelli - 2 kulki mozzarelli w zalewie - młode części pora - 4 upieczone papryki z czosnkiem Dodatkowo: - pieprz czerwony w ziarnach - świeże gałązki tymianku - białko do smarowania ciasta(...)tartę posypujemy tartą mozzarellą, pokrojonym w półkrążki porem, układamy naprzemiennie kawałki pieczonej papryki, wędzonego pstrąga, pokrojonej na kawałki kulki mozzarelli (wcześniej odsączonej z zalewy) oraz pieczonego czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 20 minut. Podajemy gorące, przybrane ziarnami czerwonego pieprzu i gałązkami tymianku. Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną to pomysł na lekką, szybką, prostą
mojewypiekiinietylkoSkładniki: na 24 porcje 8 placków tortilli 25 dkg sera żółtego 3 filety z kurczaka 1 sałata lodowa 1 dojrzałe owoce awokado 1 ogórek zielony 2 pomidory oliwa z oliwek 1 op serka naturalnego bazylia oregano sól pieprz słodka papryka Guacamole: • 1dojrzałe awokado • 2 łyżki soku z limonki • 1 mały ząbek czosnku • 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco • kilka(...)ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik nagrzewamy do temp 180*C Kurczaka podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek Tortille otulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika podgrzewamy koło 10-26 minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy
Luźna KuchniaCzasami szukamy jakiegoś dania, którym chcemy zaskoczyć podniebienia naszych bliskich lub gości. Takim daniem, niewątpliwie, może być łosoś w cieście francuskim. Składniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 250g serka mascarpone- 3 białe części pora- 2 łyżki masła- 1 cytryna- świeża bazylia- sól, pieprz- 1 jajko do posmarowania ciasta- płatki migdałowe Łososia opłukać(...)świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta. Na masę serową nałożyć po połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, przygotować sałatkę z poniższych składników:- mix sałat- czosnek- 1 pomarańcza- pomidorki koktajlowe- sól- oliwa z oliwekUmytą
mojewypiekiinietylko