Małe czerwone fasolki pochodzą z kuchni wschodniej, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, w Polsce jeszcze mało znane i mało doceniane...jeśli macie ochotę ich spróbować to zajrzyjcie do sklepu skworcu.com.pl Składnik na sałatkę: 250 dag fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku
Apetyczna babeczkazależności od upodobań wywar mięsny na kościach, lub warzywny. Fasolę namoczyć na noc. Groch gotować z warzywami i przyprawami, w wersji mięsnej oczywiście na kościach i boczku. Fasolka dość szybko mięknie, więc wystarczy godzinka na wolnym ogniu. Na patelni podgrzewamy masło, smalec lub oliwę i robimy zasmażkę z dwoma łyżkami mąki. Po dodaniu zasmażki doprawiamy do smaku
Apetyczna babeczkamoim przydomowym ogródku zrobiło się już bardzo jesiennie. Zebrałam ostatnie pomidorki koktajlowe, fasolkę szparagową. Dynie jeszcze czekają na zbiór. Pora też ściąć zioła. Część będę mrozić, tak jak na przykład lubczyk, tymianek czy rozmaryn. Część zasuszę, na przykład majeranek i estragon. Natomiast bazylia i oregano nie nadają się do mrożenia, ich listki czarnieją i tracą aromat. Postanowiłam więc wykorzystać
Kulinarne przygody GatityNiby każdy ją robi, ale każdy inaczej... jedni dodają cebulę inni por, jedni ogórki kiszone, a inni konserwowe- ja np. wcale ich nie dodaję... jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros :) A wy jaką macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :)Składniki
Aga w kuchniSkładniki: 5 udek kurczaka, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 5 ziemniaków, 1 żółtka papryka, 1 cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 Kamis Kulinarne Inspiracje Rozmarynowy kurczak Przygotowanie: Udka kurczaka nacieramy solą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie nacieramy papryką, 1/2 czosnku i tymiankiem (przyprawy z kulinarnych inspiracji). Cebulę i paprykę
Aga w kuchnicayenne, biały pieprz. Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plasterki czosnku oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Następnie zalewamy mięso przecierem pomidorowym i dodajemy fasolkę czerwoną z puszki. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Następnie przyprawiamy białym pieprzem, cayenne i solą. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli z obu stron i układamy na nich farsz. Zawijamy
Aga w kuchnikilka dni. Pyk do lodówki i święty spokój. Syci , jest zdrowa i..przede wszystkim sycąca. No i na parze! Sparujmy sobie co nam dusza zapragnie! U mnie -ziemniaki -marchewka -fasolka szparagowa kalafior -brokuł To powyżej wkładamy do parowaru i parujemy aż do miękkości! Schłądzamy ... A dodatkowo Oliwki w zalewie Ole! pomidory suszone Ole! Marynowane podgrzybki ogórek świeży listki botwinki rzodkiewka
Z Kuchni Do KuchniNajpierw zacznijmy co to jest minestrone. Najlepiej Wam to wytłumaczy ...Wikipedia ! Minestrone - zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej
Z Kuchni Do Kuchnibardzo ulotne. Na szczęście w smaku były tak samo pyszne jak ... zwykle bakłażany ;)Choć uwielbiam wynajdywać na bazarku ciekawe odmiany warzyw i owoców (np. fioletowego kalafiora, czarną fasolkę, szparagową, wszelkiej maści pomidory, ostatnio kupiłam pigwy jabłkowe na galaretkę), to kolorowe bakłażany uważam za nieco przereklamowane. Bo co mi po ich niezwykłym wyglądzie, jeżeli nie mogę się nim pochwalić przed
Chilli Czosnek i Oliwawszystko kilka sekund, a na koniec wlałam śmietankę kremówkę. Ciągle mieszając trzymałam jeszcze kilka chwil na ogniu. Oczywiście można do tego dania doda świeży tymianek, cebulkę, pieczarki, brokuł czy fasolkę szparagową. Syn jednak prosił mnie aby tego dnia był sam kurczak z makaronem :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeogródku i w kilka chwil powstał aromatyczny i delikatny sos do warzyw i mięs. Dzisiaj podałam go razem z ugotowanymi na parze warzywami: młodymi ziemniaczkami, kalafiorem i fasolką szparagową. Sos jogurtowo-ziołowy Składniki: 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 340 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy EV sok z jednej cytryny listki świeżej mięty świeży tymianek cytrynowy szczypiorek
Kulinarne przygody Gatityzachowania ładnego koloru buraków, ale gdybyśmy go dodali wcześniej, ziemniaki nie ugotowałyby się. Zupę gotujemy na średnim ogniu jeszcze około 15 minut, dodajemy całą zawartość puszki z fasolką i zalewą. Na koniec dodajemy śmietanę i przyprawiamy, posypujemy koperkiem. insertCookd("0db1db6284df2de7bd2cc5f1d50edc54
Kulinarne przygody Gatitywersji light , rozgrzewającej zupy z soczewicy z karmelizowaną cebulą , zupy z zielonej soczewicy czy grochowej w nowym wydaniu . Warzywne chili Składniki: 1 puszka 400 g fasolki czarne oczko 200 g suchej fasoli Jaś 1 czerwona papryka 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu 1 mała papryczka chili 1 duża cebula
Kulinarne przygody Gatitynieprzyjemny, więc kolorowa zupa na talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka
Kulinarne przygody Gatitywarzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa
Kulinarne przygody Gatity