fasolka - 6917 przepisów (strona:385/462)

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 877

trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,5l wody, dodać łyżeczkę soli i ugotować.  Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru

Walijskie Pichcenie
Kolorowa fasolówka 138

był tam Piękny Jaś, czarna fasola, brązowa, szara, jakieś łaciate ziarna, była ich cała masa. Jak wykorzystać taki piękny kolorowy zbiór fasoli?  U nas zwykle w postaci fasolówki albo fasolki po bretońsku. Piotrek rzucił hasło, że przyszła już pora na rozgrzewającą zupę fasolową! I ugotował kolorową fasolówkę. To prosta i smaczna zupa. Bardzo smaczna Kolorowa fasolówka: 500 g mieszanki kilku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panierowane patisony. 126

Ogród kipi od różnych warzyw. Ogórki szaleją, pomidory, groszek, marchewki, pietruszki, koperek, fasolka szparagowa.... no i patisony. Zdaje się, że patrzę codziennie, ale one rosną jak szalone. Więc zbierając je w celu zamknięcia w słoiki kilka było już za dużych na to. Więc powstał idealnie letni obiad. Patisony kroimy  w plastry. Jeżeli posiadają duże nasiona to się ich pozbywamy

Malinowe Pocałunki
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 205

Pieczemy na złoty kolor około 1 godziny i 15 minut (mój kurczak ważył ponad 2 kg) WARZYWA PO CHIŃSKU: - 4 marchewki - czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku z pomarańczy - świeży imbir - chili czerwone z pestkami - olej - natka

SMYKWKUCHNI
Wegański smalec :) 207

bardziej się wkręcam w temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie pomidorowym jako dodatek do angielskiego śniadania. A tymczasem okazuje się, że fasola to prawdziwy kameleon. Robi za jajko w majonezie wegańskim (i smak majonezu przypomina ten tradycyjny), robi też za słoninę w smalcu (i smak

chwile dla mnie
zupa fasolkowa z kalarepką na rosole... 123

niedzieli zagotować, jak jest mniej niż 3 litry to dolać wodydo rosołu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 10 minut dodać pokrojoną kalarepkę w słupki i fasolkę żółta na mniejsze słupki i warzywa pokrojone w kostkęgotować do miękkości składnikównatkę pietruszki opłukać i posiekać drobno, wsypać do zupydo smaku dodać paprykę ostrą i maggizupa jest lekka i zarazem pożywna

W Mojej Kuchni Lubię
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 126

talerz i podzielić na połowędo sosu włożyć 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki i zamieszać - nie trzeba zagotowywać sosu, taki jest dobrydo wkładu na parę włożyć młode obrane buraczki, fasolkę szparagową, na to położyć woreczek ryżu, przykryć pokrywką i gotować z 35 minut, ryż przełożyć do miseczki i wymieszać z posiekanym tymiankiem................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
serduszkowa kalafiorowa... 160

Składniki: serca drobiowe 60 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kalafior 1 mniejszy, fasolka szparagowa 25 dag, ziemniaki młode 8 sztuk, kucharek SMAK WIOSNY 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka serca kurczaka zagotować w niedużej ilości wody i po zagotowaniu wylać na sito i opłukać serca teraz wlać 4 litry wody do garnka, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Kalafiorowa gryczanka na słodko :) 118

Wczoraj była fasolka, to czemu by nie dodać kalafiora?Wiem, że trochę dziwne połączenie, ale zapewniam was, że naprawdę dobre. Chyba, że ktoś nielubi kaszy gryczanej niepalonej. Natomiast sam kalafior w wersji na słodko myślę, że każdemu zasmakuje :)  ~ Gryczanka z kalafiorem, siemieniem lnianym, miodem, pyłkiem kwiatowym i jogurtem naturalnym ~ Składniki: 30g kaszy gryczanej niepalonej 5g siemienia lnianego 150g jogurtu

Kuchenny Skrawek Nieba
Kurczak w sosie orzechowym 372

danie plasuje się w czołówce moich ulubionych :) Składniki na 4 porcje: 500 g piersi z kurczaka 450 g warzyw mrożonych ( u mnie te z marchewką, brokułem, kukurydzą, papryką i fasolką szparagową) 2 ząbki czosnku 1 cebula 75 g orzeszków arachidowych solonych 2 łyżki sosu sojowego 500-600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

Fabryka pomysłów
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 260

dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl dzieciństwo :) Składniki (2 porcje): 1 cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki groszku z marchewką  1 cebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne

Kitchens Alphabet
PROSTE WARZYWNE CURRY - finezja smaku! ACH! 349

warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję ją również) puszka cieciorki gotowanej na parze 1/4 szklanki soczewicy czerwonej, bądź żółtej 1 kopiasta łyżka przyprawy curry (bez glutaminianu sody i innych składników chemicznych ;-) u mnie PRYMAT

Restauracyjka Literacka
FINKTON’s BAKED BEANS z gry BIOSHOCK – fasola w sosie pomidorowym 255

odtworzyć FINKTON’s BAKED BEANS, czyli fasolę w sosie pomidorowym. Szybko się przygotowuje, dostarcza białka oraz likopenu (dobry związek z pomidorów) i świetnie smakuje. Coś jak znana nam dobrze fasolka po bretońsku, lecz nieco bardziej wyrazista w smaku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE PRZYGOTOWANIA PRZY OPCJI Z FASOLĄ SUCHĄ Jeśli używacie suchej fasoli, przygotowania musicie zacząć noc wcześniej – jeśli jesteście leniwi

Nerds Kitchen
Ziemniaki au gratin. 244

Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem. 1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany20

Kulinarny karnet Christophera
Nadeszła chwila na kurczaka z grilla! 329

grube plastry i doprawione według uznania pomidory Filet grillujemy po kilka minut z obydwu stron, na złocisty kolor  Pomidory grillujemy do miękkości, około 2 minut z jednej strony Fasolkę oraz kukurydzę dokładnie płuczemy i odsączamy

peanutbuttermonster