kurczakiem Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno-warzywną Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy Paprykarz z tuńczykiem Surówka z białej kapusty Surówka z koperkiem Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z kurczaka z groszkiem Twaróg z rzodkiewką Sałatka z zupek chińskich Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka ananas z ryżem i kurczakiem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Roladki
Ala piecze i gotujeRozgrzewający, aromatyczny posiłek i gdyby nie czas gotowania fasoli byłby częściej na naszym stole. Chociaż jest na to sposób, jeśli ktoś przepada za takim rarytasem :) - słynna brytyjska fasolka (baked beans) jadana na śniadanie do bekonu, jajek, pomidorów itp. skraca czas przygotowania obiadu do kilku chwil. Dodajemy kiełbaskę z cebulą i mamy obiad. Oczywiście u mnie była próba takiego
NA MOIM TALERZUKolejne danie dla amatorów kurczaka. Zamiast brokuła można dodać zieloną fasolkę. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu... takim daniem możemy zaskoczyć niejedno podniebienie. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 cebule 1 brokuł 2 puszki mleka kokosowego 4 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1-1,5 łyżeczki zielonej pasty curry sól, pieprz garść orzeszków ziemnych
IMPRESJA SMAKUwyszedł smaczny lunch, który można wszędzie ze sobą zabrać. Przygotowanie jest bardzo łatwe i kolejny zdrowy posiłek mamy szybko gotowy! Składniki: 1 średnia brokuła, 125g szparagów, 200g zielonej fasolki, Ulubione orzechy, Kilka kulek mozzarelli, Oliwa z Oliwek Sól, pieprz Jak przygotować? Warzywa kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie musimy je odcedzić, przekładamy
Chocolate Stop Temptingwszystkie składniki, jeżeli zaś małą, to mięso wraz z tłuszczem należy przelać do większego garnka. Ogórki konserwowe , paprykę i pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Do brytfanny z mięsem dodać fasolkę szparagową, ogórek konserwowy, pieczarki i p aprykę (wody z papryki i ogórków nie wylewać). W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Wrz ucić je do wrzątku, poczekać
Passions hobbies lifejest przepis podstawowy. Do papilotek możemy dodać także inne warzywa. Bardzo często dodaję do cebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę szparagową czy np: pomidorki koktajlowe. Cebulę czerwoną można bez problemu zastąpić dymką lub zwykłą białą, cebulą. Liczy się technika pieczenia. Rybę w papilotkach można piec w folii aluminiowej zamiast pergaminu
Poezja smakudobry znak, bo mogłam choć na chwilę się zdrzemnąć razem z Frankiem. I tak leżąc zaczęłam myśleć... jak wrócą, to odgrzeję im rosół. Mam rybę, ryż i fasolkę szparagową, ale nie wiem czy wystarczy dla wszystkich. A jutro poniedziałek, nie lubię jak w poniedziałek nie mam obiadu (najlepiej jak zostaje coś z niedzieli). I do pracy muszę coś zaplanować
bistro mamaSkładniki na 1 porcję: - 1 papryka - mały kawałeczek papryczki chilli - mały kawałek cukinii - 1 mała marchewka - kawałeczek selera - 2-3 fasolki szparagowe - 1 mała cebula - świeże listki bazylii i oregano - natka pietruszki - 1 łyżka oleju rzepakowego - ok. 50 g piersi z kurczaka - 1 jajko - sól do smaku PS .: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko
Zdrowie na języku :PMamy :) Składniki: - 1 średnia cukinia - 1 duża marchewka - kawałeczek papryczki chili - kilka fasolek szparagowych - kilka pomidorków koktajlowych bądź 1 duży - 4 plasterki szynki - 1 średnia cebula - pietruszka, koperek, świeża bazylia i oregano - sól do smaku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 50 g startego parmezanu PS.: Cukinię można nadziać czym tylko się chcę, każde warzywko będzie pasować :) Przygotowanie: Cukinie przekrajemy wzdłuż. Wydrążamy
Zdrowie na języku :PSkładniki: - 1 mały świeży szczupak - sok z cytryny - 1 łyżka oleju z awokado Badapak - koper - świeże/mrożone warzywa ulubione (u mnie marchewka, kalafior, groszek, por, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaczki - każdego po troszku) - przyprawy: sól, carry, pieprz czerwony, pieprz caynne Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Oczyszczonego szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny, do środka ryby wkładamy koperek, solimy i przyprawiamy. Warzywa
Zdrowie na języku :Pduża cebula3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka oregano2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka soku z limonki1 puszka krojonych pomidorów200 gram czerwonej fasolki z puszki200 gram kukurydzy z puszki1 czerwona papryka1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody2 łyżki oliwy 4 tortillePRZYGOTOWANIEPaner kroję w kostkę przekładam do plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem
Magiczna kuchnia Dariidodajemy mięso mielone obsypane papryką słodką, chili japanelo, pomidorami w piórkach, kuminem, solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. 2. Dorzucamy paprykę, smażymy przez kilka minut.3. Do całości wlewamy fasolkę wraz z zalewą, pomidory w puszce, dodajemy kukurydzę (można pominąć), czosnek i liście laurowe. 4. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości papryki. Można podlać wodą, jeśli wyparuje zbyt szybko
Szefowa kuchnizapiekanka ziemniaczana. Z aromatyczną wędzoną papryką, chorizo oraz szparagami i kukurydzą. Rozgrzewająca, aromatyczna i prosta w przygotowaniu więc do dzieła :)7-8 średnich ziemniakówpół pęczka szparagów mrożonych ( możecie zastąpić fasolką szparagową )4 łyżki kukurydzy70 g chorizodymka ze szczypiorkiemłyżka oliwy z oliwekłyżeczka pikantnej wędzonej papryki0/5 łyżeczki cayennełyżka masłałyżeczka mąki0/5 szklanki mleka20 g pikantnego sera żółtegoszczypta pieprzuszczypta cayenneszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki posiekanej
Mienta blogostatnią niedzielę w opolskiej Kafce kolejny raz miałam przyjemność spotkać się z dziećmi.Choć to spotkanie planowane było już od początku stycznia, to ze względu na Jedną Bardzo Ważną Fasolkę, przekładane było kilkukrotnie. Ale w końcu się udało :))) Było REWELACYJNIE!!!Zapraszam na relację! Czytaj więcej
bistro mamaPrzepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną
Smaki Edyty