łyżce oliwy. Kiedy ryż już lekko powiększył swoją objętość, wrzuciłam do niego kurczaka i na delikatnym ogniu zaczęłam razem gotować. W międzyczasie dorzucałam groszek, kukurydzę i fasolkę. Wszystko gotowałam do całkowitego wchłonięcia rosołu przez ryż (albo wygotowania). Na koniec doprawiłam całość do smaku papryką, solą (nie chciałam dziś zionąć ogniem, więc nie szalałam za bardzo). Farsz
bastalenaBardzo ostra! Równie kolorowa! Żółta kukurydza, czerwona fasolka, zielona papryka. Treściwy dodatek w postaci mięsa mielonego. A do tego wszystkiego nie może zabraknąć chilli. Kuchnia meksykańska ponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki
bastalenaJulka. Na dziewczęcym rynku imion nawał ich. Zaraz obok Oliwek, Zoś i Natalek. No, właśnie, kiedyś to i nawet na Natalię bym się skusiła. Ale teraz, idąc za ciosem, fasolka XX staropolszczyzną dorównywać musi. Imiona Lucjan Leon przecież zobowiązują ;) A z Julią to ja sobie kisz zrobiłam. Z Julią Child oczywiście. Już Wam kiedyś wspominałam, że nie lubię gotować
bastalenalodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę dobrze schłodzić i ubić w trakcie ubijania połączyć z płynną czekoladą. Zimne tartaletki wyjąć z foremek , nałożyć trochę dżemu i napełnić
Moje domowe kucharzenieschab faszerowany serem i warzywami w sosie porowo-serowym. Składniki: 1200 g chudego schabu 120 g tartego sera żółtego ok. 200 g mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej sól, pieprz, suszony czosnek, majeranek, przyprawa do pieczeni gałązka posiekanej natki pietruszki olej Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 por 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 1 trójkącik topionego
Czerwień i błękitmożna zrobić z piersią, którą spokojnie można włożyć do maślanki wieczorem a na drugi dzień smażyć lub piec w piekarniku. Całość podałam z młodą fasolką szparagową, smakuje wyśmienicie Post Krwiste ziemniaczki z nuggetsami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWarzywa i ryba to połączenie zdrowe i lekkie. Dlatego kolejne dietetyczne propozycje zawitały na blogu. Smacznego! Składniki : * porcja ulubionych warzyw - u mnie cukinia, marchewka, mix z fasolką i czerwoną papryką * łyżka oleju sezamowego * około 150g ulubionej ryby * sok z połowy limonki bądź cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie : Warzywa pokroić, dodać przyprawy lub świeże zioła, łyżkę oleju
Magiczne Życie Martyteraz sobie dłużej będę mogła pospać, a popołudnia w pracy są na szczęście spokojniejsze. Niedziela zleciała mi na przetworach, zrobiłam kilka słoików ogórków z chili, trochę sałatek, cukinie oraz fasolkę. Jeszcze zostały buraczki, papryka i pomidory. Ale to przy wolnym weekendzie może się uda. Kilka zdjęć mam dla Was, więcej dzieje się na Instagram-e. Trzymajcie kciuki, żeby ten tydzień
Magiczne Życie Martyokoło 4 plastry ananasa · kilka różyczek brokułów mrożonych lub świeżych · garść fasolki mrożonej · ¼ paczki mieszanki warzyw do kuchni tajskiej (z firmy Kuchnia Eksperta-opcjonalnie) · 1 cm korzenia
Mania Gotowaniałyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa: 1/2 papryki 100 g pędów bambusa ½ zielonej części cebulki dymki 3-4 grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Mania Gotowaniaoliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Zaczynamy
Mania Gotowaniachilli 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków pół pęczka cebulki dymki garść mrożonych brokułów garść mrożonej fasolka szparagowa 3 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Sos: 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki sosu hoi-sin 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu
Mania GotowaniaSkładniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 2 garści zielonej fasolki ½ cukinii lub bakłażana 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki
Mania Gotowanialiści kaffiru czyli liści limonki 1 puszka mleka kokosowego 1 pomidor 1 łyżeczka pasty chilli 1 papryczka chilli 2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysich warzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek) 1 i 1/2 szkl bulionu sok z limonki kolendra olej Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy
Olikowa kuchniaCYKL DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - sałata lodowa - fasolka szparagowa - kalafior - truskawki - kapary dresing: ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek, musztarda kremska Smacznego! Pozdrawiam pięknie
SMYKWKUCHNI