zdjęć z Tesco * testowanie produktów polecanych przez Pana Makłowicza * pyszna sałatka z awokado * nowe kwiaty w doniczkach * posiane i posadzone * tutaj będzie fasolka, ogórki , kukurydza i słonecznik * moje ziółka * ciekawa wystawa w mieście * tak, wiem że to zło i skład ma do bani, ale znalazłam w Kauflandzie a smak
Magiczne Życie Martycytryny. Wymieszać z łyżką soku z cytryny i odłożyć na pół godziny. Upiec kurczaka, pokroić w paseczki bądź porwać w rękach. Wymieszać z makaronem, dodać odcedzoną i przelaną wodą fasolkę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jogurt połączony z pozostałym sokiem z cytryny. Wymieszać
Magiczne Życie Martypisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane
W kuchni Karmel-itkipachną, dookoła bzyczą natrętnie wszelakiej maści latające paskudy. Zerwie Karmel-itka kilka gałązek mięty. I kwiatów nasturcji parę. Oberwie ogórki. Pobawi z kotem sąsiadów, który notorycznie tarza się w fasolce szparagowej. Miauczy on głośno i natarczywie, każąc się głaskać bez końca. Ale głód tym razem zwycięża. Idzie Karmel-itka spokojnie do domu, przyrządzić prawdziwie letnie, wakacyjne śniadanie. Ciekawostka: Nasturcje
W kuchni Karmel-itkimiejsca, po drugiej stronie monitora, dziękuję wszystkim, którzy trzymali kciuki i życzyli powodzenia - mam nadzieję, że zaowocuje przy odbiorze przeze mnie wyników. Dość tego gadania, czas na przepis. Lubicie fasolkę po bretońsku? Ja też, ale zdecydowanie wolę tę wegetariańską! Banalnie prosta, zabójczo pyszna - polecam :] FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU /przepis własny;/ na 2-3 porcje 200g czerwonej fasoli
W kuchni Karmel-itkismażyć po 2 min z każdej strony, a dla dobrze wysmażonych po 4 min. Steki podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami (ja oczywiście wybierałam pierwszą opcję). Dodatkowo ugotowałam fasolkę szparagową
Zgrabne Gotowaniepieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych, ulubionych przypraw :) Gdy mięso będzie już gotowe, pora na dodanie reszty składników: fasolki, przecieru pomidorowego oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z tortillą (zwykłą lub tzw. tortilla chips) lub ryżem oraz kwaśną śmietaną dla złagodzenia ostrego smaku
Zgrabne Gotowaniejedzeniem. Opierałam się na przepisie ET . Składaniki: - 1 op. makaronu 400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotowac makaron w osolonej wodzie. Warzywa gotowac
Słodkości i nie tylkomięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól , czarny pieprz mielony 8 plastrów szynki gotowanej szczypta gałki muszkatałowej tartej ok. kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera) 4 ziemniaki olej do wysmarowania naczynia do zapiekanki 150 ml śmietany kremówki 120 g tartego żółtego sera 1. Mielone mięso wkłądamy do miski
Słodkości i nie tylkonikt się nie obrazi dostając barszcz z jarzynami startymi na tarce. Można go też ugotować bez wkładki mięsnej bo smaków w nim jest dość i bez niej. Ja użyłam fasolki z puszki, ale jak najbardziej można wziąć zwykłą - trzeba ją wcześniej namoczyć i ugotować. To pyszna, rozgrzewająca i bardzo pożywna zupa, w sam raz na zimowy dzień. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaZimą brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą fasolką szparagową, młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie
Smaczna Pyzafasoli czerwonej - 2 ząbki czosnku - majonez - musztarda - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Selera myjemy, ogórka obieramy i wszystko kroimy w kosteczkę. Do salaterki wrzucamy selera, ogórka, kukurydzę, fasolkę, pokrojone paluszki krabowe i mieszamy wszystko. Następnie przygotowujemy sos: łączymy w misce 3 łyżki musztardy (ja użyłam kremu z gorczycy) z 3 łyżkami majonezu,przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżeczkami
Zainspirowana w kuchniBardzo lubię tuńczyka. Tym razem połączyłam go z białą fasolką i czerwoną cebulą. To połączenie wyszło przepysznie:) składniki: 1 puszka białej fasoli, użyłam Bonduelle gotowanej na parze 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 duża czerwona cebula 1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej 1-2 łyżki majonezu czarny pieprz Kamis Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć
Monia miesza i gotujemiski wszystkie składniki- mieszamy do połączenia Składniki: 500 gr wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min. Po tym czasie
Smaki EdytyPrzygotowany wcześniej, przecedzony wywar doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy kostką warzywnego bulionu i łyżeczką vegety (ilość wg uznania) oraz wkładamy kolejno: brukselkę i fasolkę szparagową, po 5-7 minutach dodajemy cebulę, różyczki brokuła i paprykę. Przystępujemy również do tworzenia drobiowych chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała