fasolka - 6917 przepisów (strona:393/462)

Barszcz ukraiński 189

nikt się nie obrazi dostając barszcz z jarzynami startymi na tarce. Można go też ugotować bez wkładki mięsnej bo smaków w nim jest dość i bez niej. Ja użyłam fasolki z puszki, ale jak najbardziej można wziąć zwykłą - trzeba ją wcześniej namoczyć i ugotować. To pyszna, rozgrzewająca i bardzo pożywna zupa, w sam raz na zimowy dzień. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Zupa jarzynowa zimowa z zacierkami 193

Zimą brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą fasolką szparagową, młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie

Smaczna Pyza
Sałatka z paluszkami krabowymi 235

fasoli czerwonej - 2 ząbki czosnku - majonez - musztarda - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Selera myjemy, ogórka obieramy i wszystko kroimy w kosteczkę. Do salaterki wrzucamy selera, ogórka, kukurydzę, fasolkę, pokrojone paluszki krabowe i mieszamy wszystko. Następnie przygotowujemy sos: łączymy w misce 3 łyżki musztardy (ja użyłam kremu z gorczycy) z 3 łyżkami majonezu,przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżeczkami

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 372

Bardzo lubię tuńczyka. Tym razem połączyłam go z białą fasolką i czerwoną cebulą. To połączenie wyszło przepysznie:) składniki: 1 puszka białej fasoli, użyłam Bonduelle gotowanej na parze 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 duża czerwona cebula 1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej 1-2 łyżki majonezu czarny pieprz Kamis Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć

Monia miesza i gotuje
Marynowana wołowina z warzywami 202

miski wszystkie składniki- mieszamy do połączenia Składniki: 500 gr wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min. Po tym czasie

Smaki Edyty
C - Zupa jarzynowa pod chmurką 179

Przygotowany wcześniej, przecedzony wywar doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy kostką warzywnego bulionu i łyżeczką vegety (ilość wg uznania) oraz wkładamy kolejno: brukselkę i fasolkę szparagową, po 5-7 minutach dodajemy cebulę, różyczki brokuła i paprykę. Przystępujemy również do tworzenia drobiowych chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Meksyk po polsku! 319

Był to strzał w 10! Całość dobrze ze sobą komponowała, i do tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę.  Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka

Fabryka pomysłów
Warzywna potrawka z kurczaka 211

Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela angielskie Liść laurowy 05 – 0,6 l bulionu ( ewentualnie woda i kostka rosołowa) 1,5 łyżki śmietany – u mnie

Fabryka pomysłów
Kurczak curry 277

szczęście zarejestrowałam się jak chciałam:) Składniki na 4-5 porcji: 400-500g piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw (ja zawsze wybieram takie, żeby był kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, marchewka itp.) 1 cebula 1 mała papryka (opcjonalnie) 2-3 płaskie łyżki przyprawy curry (do smaku) – u mnie Kamis, bo wg mnie jest najlepsza w smaku. Robiłam kiedyś z inną

Fabryka pomysłów
Burrito 162

odrobinie oleju do zrumienienia. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do rozpadnięcia. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami do smaku. Następnie dorzucić odsączoną fasolkę i kukurydzę z puszki. Gotować jeszcze chwilę, aby była ciepła. Na koniec tortillę można chwilę podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Na środek placka nakładać ok. 3 łyżki farszu i zwijać

Fabryka pomysłów
Sałatka meksykańska z kurczakiem 7283

chili con carne – u mnie z Kotanyi Przygotowanie: Pora drobno posiekać, sparzyć, przełożyć do miski.   Z udek oddzielić mięso od kości, pokroić na kawałki.   Kukurydzę i fasolkę odsączyć na sicie. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Sos: Wymieszać majonez z keczupem, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą chili con carne. Polać sałatkę

Fabryka pomysłów
Kurczak masło-czosnek 745

kurczaka –ok.500g 2 jajka 100 g panierki Panko Szczypta pieprzu cayenne 1/3 szklanki mleka mąka Sól Pieprz Olej do smażenia Sos: 450g mieszanki mrożonych lub świeżych warzyw: kukurydza, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, marchewka 5 ząbków czosnku (ja miałam bardzo duże, takie podwójne nawet niż normalne) albo 1 mała główka czosnku 50-55 g masła (ja dałam

Fabryka pomysłów
Makaron z tuńczykiem i warzywami 285

makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula Puszka tuńczyka w oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, czosnek i warzywa. Podlać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą

Fabryka pomysłów
Sałatka z brokułem pod sosem czosnkowym 3402

Pyszna sałatka z brokułem, jajkiem i czerwona fasolką pod czosnkowym sosem. Proste składniki a jakie smaczne jedzonko.  składniki: 1 nieduży brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 80 g czerwonej fasoli z puszki 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól ziołowa Kamis do smaku czosnek granulowany Kamis do smaku Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą ziołową

Monia miesza i gotuje