roku zielone. Dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem, szczególnie polecam degustację właśnie tej odmiany, bowiem w smaku one szparag za bardzo nie przypominają, bardziej smakują jak zielona fasolka. A wartości szparag pozostają. Bardzo zasmakowało nam również risotto z ich dodatkiem. U nas było już w tym roku kilkakrotnie i mam nadzieję, że jeszcze choćby raz w tym sezonie
Smaczne ZdroweSoczysta i aromatyczna pierś z kurczaka przygotowana na patelni grillowej. Mięsko marynowałam przez całą noc w marynacie. Podałam z ziemniakami zapiekanymi klik oraz fasolką szparagową z ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
Ala piecze i gotujewarzywne . U mnie często na obiad są po prostu ugotowane ( czasem potem podrumienione na maśle ) młode ziemniaki i miska sałaty , mizerii lub zestaw różnych sezonowych jarzynek lub surówek ( kalafior, fasolka szparagowa, pomidor z cebulką, młoda marchewka z kalarepkę itp.) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidzięki czemu zupa stała się ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki 6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy
Przysmaki Karolkiczosnek wraz z przyprawami (chilli, oregano, kmin rzymski) Dokładamy paprykę pokrojona w kostkę i mięso oraz pomidory z puszki. Dusimy około 20 minut. Dodajemy odsączoną kukurydze i czerwoną fasolkę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też odrobinę cukru. By uzyskać więcej sosu podlewamy nasz chilli odrobiną ciepłej wody i gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ryżem
Przysmaki Karolkijest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą, fasolkę zieloną mrożoną, groszek, puszkę fasoli albo cieciorki, soczewice, kapustę kiszoną, co tylko wam przyjdzie do głowy, albo to co macie pod ręką. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkladniki 1 duza cebula 1 zielona paprika 300 gr mielonego miesa z wolowiny 400 gr posiekanych pomidorow z puszki 2 lyzki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 lyzeczki chilli szczypta tabasco Wykonanie 1. Posiekac cebule, pokroic w papryke. 2. Wrzucic do "nieprzylegajacego do dna " garnka mieso , smazyc na "sucho"- dodajac przyprawy. Dodac cebule, fasolke, pomidory I koncentrat pomidorowy, wymieszac
Smaki Edytypuszke pomidorow, 0.5 lyzeczki przyprawy red chilli flakes, szczypte papryki cayenne, ok 0.7 l rosolu wolowego. Dusimy na malym ogniu ok 1.5 h. Na koniec dodajemy ok 400 gr fasolki straczkowej, lyzeczke cukry I dusimy 15 min.Na koniec wrzucamy czerwona papryke pokrojona w cienkie paski. Podajemy z ryzem Smacznego
Smaki Edytybawienie się" z golonką. Poszłam na skróty. Golonka ugotowała się sama ( umyłam i obrałam warzywa i wsadziłam razem z golonka do garnka).Potem podrumieniłam i podałam z fasolką w sosie pomidorowym z puszki ( zresztą bardzo smaczną). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZostało mi od wczoraj kotletów ( bez sosu ) i ryżu . Zrobiłam więc tylko marchew trochę inaczej zamiast fasolki szparagowej . Czas : 20 minut Składniki : 3 średniej wielkości marchewki 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka masła szczypta soli Marchew obrać, pokroić na plastry a potem w słupki. Zalać wodą zmieszaną z mlekiem kokosowym . Lekko posolić, dodać masło
Buniabaje w kuchniPodawać zdejmując z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody. * wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej przeszedł rozmarynem
Buniabaje w kuchniPoczątek lata to sezon na fasolkę szparagową . Objadamy się nią podając na wszelkie możliwe sposoby . Z masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną itd., itp. Czasem robię na zimno - sałatkę , a w zasadzie sałatki z różnymi dodatkami. Wystarczy polać prostym dresingiem, posypać koprem i już. Można podawać np. do mięs z grilla. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisezam i ulubione przyprawy. Czy ktoś mi powie, że dietetyczne dania nie mogą być pyszne? Składniki : * makaron durum bądź razowy * łyżka oleju kokosowego * garść mrożonych warzyw - marchewka, fasolka szparagowa, kalafior * pół opakowania serka wiejskiego * przyprawy * sezam Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać warzywa i lekko poddusić by nie powstała
Magiczne Życie Martynimi zrobić. W tym przepisie wykorzystam wczorajsze naleśniki, nafaszeruję je warzywami i domową fetą. Polecam zrobić te nadziane koperty. Składniki : * naleśniki * mieszanka dowolnych warzyw mrożonych - brokuł, marchewka, fasolka szparagowa * łyżka oleju kokosowego * domowy ser feta * ulubione przyprawy * bułka tarta * jajko * olej rzepakowy Przygotowanie : Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut tak by zostały chrupkie
Magiczne Życie Marty