fasolka - 6917 przepisów (strona:381/462)

Sałatka z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim 262

Czas przygotowania 15-20minutDla 3 osóbSkładniki:3/4 główki sałaty lodowej1 średniej wielkości cukinia2 garście świeżej rukoliSuszony czosnek niedźwiedziAromatyzowany czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim olej słonecznikowyGarść kukurydzy konserwowej EKOGarść fasolki czerwonej konserwowej EKOSól himalajskaPrzygotowanie:1/ Cukinię kroimy w 0,5 cm talarki i obsypujemy solą, obsmażamy do miękkości na patelni używając aromatyzowanego oleju (Lejemy więcej niż do standardowego smażenia ze względu

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z wędzonym kurczakiem i fasolą 457

jogurtu naturalnego-2 łyżki majonezu-sól, pieprzMięso obieramy z kości i kroimy w kostkę. W kostkę także kroimy żółty ser oraz konserwowe ogórki. Wszystko wrzucamy do michy. Dodajemy odcedzoną fasolkę oraz mieszankę meksykańską. Następnie dodajemy majonez oraz jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Szybka, prosta oraz smaczna :)sałatka z wędzonym kurczakiem

Bon Appetit Małgorzaty
Duszona fasola w sosie pomidorowym 154

się nie spaliła.2. Wszystkie obrane warzywa kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na oleju w rondlu, następnie dodajemy pozostałe warzywa i dolewamy trochę wody, chwilkę gotujemy.3. Do warzyw dodajemy fasolkę razem z wodą, w której się gotowała. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości. Na około 20 minut przez wyłączeniem potrawy dodajemy puszkę pomidorów wraz z zalewą. Całość dusimy, doprawiamy

Kuchnia domowa Ani
Zupa z fasolą i kurczakiem 174

zupy i gotujemy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.3. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy zupę przyprawami, majerankiem do smaku. Dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę z puszki. Chwilę gotujemy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Botwinka pasteryzowana na zimę 203

octem do smaku. Gorącą botwinkę przelewamy do słoików i pasteryzujemy ok 15-20 minut.Zimą taką botwinkę przelewamy do wywaru warzywnego lub mięsnego, doprawiamy do smaku, dodajemy np. białą fasolkę z puszki czy inne warzywa i mamy naprawdę świetną zupkę z botwinką :) Polecam

Kuchnia domowa Ani
Młode ziemniaczki z koperkiem 124

będę ich specjalnie przedstawiać, oto mój sposób na młode ziemniaczki do obiadu. Dobrze będą smakować z fasolką szparagową po grecku.Składniki:młode drobne ziemniakisiekany świeży kopereksólmasłoSposób przygotowania:1. Ziemniaki szczotkujemy lub skrobiemy, myjemy i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy.2. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, dodajemy 1-2 łyżki masła oraz siekany koperek i całość mieszamy, aż koperek i masło oblepią ziemniaki.3

Kuchnia domowa Ani
Zupa botwinkowa z fasolą 140

kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Wrzucamy go zupy i gotujemy do miękkości.4. Pod koniec wlewamy zawartość słoika z botwinką do garnka, dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę. (Ja przed wlaniem botwinki wyciągam skrzydełka, ale można je zostawić). W razie potrzeby dolewamy wody, jeśli zupa wyszła zbyt gęsta.5. Doprawiamy do smaku solą, octem i szczyptą cukru. Dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory 318

 PRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na sałatki 1076

Sałatka z pieczarkami Sałatka z pieczarkami i kiszonym ogórkiem Sałatka z pomidorówSałatka z pomidorów i ogórkówSałatka z selera naciowego z jabłkiem  Sałatka z serkiem wiejskim i marynowaną fasolką Sałatka z serkiem wiejskim i rukolą Sałatka z serkiem wiejskim i warzywamiSałatka z szynką Sałatka z szynką i ananasem NAJ Sałatka z szynką i papryką konserwowąSałatka z szynką i papryką

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na surówki 416

Na zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze

Kuchnia domowa Ani
Kapusta mieszana z fasolą 159

seler1 pietruszka2 szklanki drobnej suchej fasoli100 g boczkusólmajeranekkminek w ziarenkachliść laurowyziele angielskie Sposób wykonania:1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości.2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować

Kuchnia domowa Ani
Polędwiczka wieprzowa faszerowana 179

tych nie osłoniętych), patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C  na 30 minut.  podawać z puree z ziemniaków i np fasolką szparagową. Smacznego

Stare Gary
Barszcz ukraiński 209

pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się

Świat Domowej Kuchni
a la bolognese z fusilli 244

Jest dużo wariacji na temat włoskiej potrawy- bolognese :) Dzisiaj dodajemy nowy dodatek -szparagi. Miała być fasolka :) , ale jak zobaczyłam szparagi tak pięknie uśmiechające się do mnie w sklepie -okej, okej- no dobrze -uwielbiam szparagi- po prostu wiedziałam że obiad będzie na pewno, bolognese też, ale ze szparagami. Obiad wyszedł przepysznie, szybko i zniknął z talerzy w oka mgnieniu. Co mogę

Smaki Edyty
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1995

się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego!Składniki:8 ziemniaków250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek)sól, pieprz2 cebule200 ml śmietany 18%20 dag żółtego sera1 jajkoszczypta chilizioła prowansalskieszczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Wykonanie:Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać

Pasja Smaku