fasolka - 6917 przepisów (strona:312/462)

Fasolka szparagowa po tajsku 120

Uwielbiamy smaki orientu, to połączenie sosów i przypraw. No w sumie połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości. Składniki 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki średniej wielkości 1/4 małego kalafiora 4 liście kapusty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego 100 g boczniaków 2 ząbki czosnku 2 szalotki 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki

R'n'G Kitchen
Powrót do bystrego nurtu życia, czyli odchudzanie zgodnie z własną naturą. 119

Ograniczenie ilości i wielkości posiłków - 3 dziennie, a ilość jedzenia taka, jak zmieści się na dłoni złożonej w miseczkę. Posiłki warzywno-białkowe , czyli gotowane warzywa i mięso drobiowe, fasolki, jajka. Owoce jedzone osobno, jako oddzielny posiłek. Z jadłospisu zniknęły produkty , które powodowały duże wahnięcia poziom cukru we krwi - pieczywo, makarony, ziemniaki, słodycze.  No i pożegnałam też moje ulubione jogurty

Codziennik Kuchenny
Pożywna sałatka z kaszy bulgur z makrelą/tuńczykiem w oleju i fasolą 131

łyżek oleju (lub według gustu; ja nie lubię zbyt suchej sałatki)   Kaszę bulgur ugotować według przepisu z opakowania. Natomiast rybę należy odcedzić z oleju i rozdrobnić, fasolkę odlać z zalewy, a paprykę oraz cebulę pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać z olejem. Sałatkę doprawić solą z pieprzem. Można ją spożywać na ciepło

Di gotuje
Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej z sosem miętowo-czosnkowym 97

przepis na pyszne, szybkie i proste w wykonaniu danie z gatunku „zbilansowany posiłek w jednym”. Do takiej bazy możecie oczywiście dodać sobie wiele sezonowych warzyw, jak fasolka szparagowa, bób (jak u mnie), kalafior czy po prostu pomidory. Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej Składniki: 200 – 250 g łososia Ok. 100 g kaszy jaglanej (ilość na surowo) Spory pęczek kopru

Kate's Kitchen
Menu na tydzień: Szybki lunch do zrobienia przed wyjściem do pracy 141

tydzień Niedziela: Bób z krewetkami Poniedziałek: Podwójnie smażona polędwiczka Wtorek: Linguini w sosie cytrynowym Środa: Sałatka z arbuza, fety i pomidorków Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki szparagowej Piątek: Krewetki z pomidorkami i serem feta Jak gotowaliśmy Wszystkie dania są proste w przygotowaniu i oryginalne w smaku. Jest tu kilka niespodzianek i nieoczywistości kulinarnych. Nadspodziewanie smaczny jest makaron

Niedzielny kucharz
Bitki schabowe w sosie 158

ogniu gotujemy ok. 45 minut. Zagęszczamy mąką, dolewamy kilka łyżek śmietany, doprawiamy do smaku i możemy dodać natkę pietruszki. Jeszcze kilka minut i bitki gotowe. Doskonale smakują z kalafiorem, fasolką szparagową, frytkami, ziemniakami, ryżem, itp. Smacznego

Maminek kulinarny
Makaron z pieczarkami i gorgonzolą – serowa uczta 139

Slow life? Chciałabym! Chciałabym ostatnio mieć tyle czasu na prowadzenie bloga, ile go miałam zaczynając. Chciałabym mieć – choćby w tym tygodniu – czas na ugotowanie czegoś więcej niż fasolka z jajkiem… Ale nie – czas kurczy się jak stare spodnie, Ziemia za szybko się kręci, a doba jest dla mnie zdecydowanie za krótka – jedyne „slow” to to, w którym powoli

Karo in the Kitchen
Piątek: Risotto z bobem i krewetkami 100

potraw z włoskiej kuchni, bardzo prostym do zrobienia. Włochów doskonale znamy z makaronów i pizzy. Za to mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem

Niedzielny kucharz
Risotto z bobem i krewetkami 151

potraw z włoskiej kuchni, bardzo prostym do zrobienia. Włochów doskonale znamy z makaronów i pizzy. Za to mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem

Niedzielny kucharz
Gołąbki z młodej kapusty 178

kilka takich potraw, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Jest to fasolka szparagowa z bułką tartą i jajkiem sadzonym, nieodłączny element pobytu na działce u dziadków. Jest to pieczona karkówka popisowe danie mojego taty, czy warzywne spaghetti mamy. Są też potrawy, które kojarzą mi się z pewnymi miejscami. Takim daniem są gołąbki. Podawali je zawsze podczas obozów sportowych na które

Kolizje Smaków
Szybkie ciasto z truskawkami 167

Czerwiec to będzie także miesiąc sezonowych warzyw i owoców. Teraz są naprawdę tanie i pyszne, dlatego szkoda byłoby z nich nie korzystać Co warto jeść w czerwcu? kalafior, bób, fasolkę szparagową, młodą marchew, brokuły, botwinę, kalarepę rzodkiewkę, rabarbar, czereśnie, maliny, agrest, poziomki, porzeczki, i oczywiście … truskawki To one ostatnio królują tutaj na blogu (i w sumie nie tylko

365 dni dookoła kuchni
Wtorek: Bób z migdałowym pesto 94

przepis Marthy Stewart, która proponuje podać bób z płatkami parmezanu i suszonymi pomidorami. Rozbudowaliśmy ten przepis dodając pesto z migdałów, które znakomicie komponuje się również z zielonym groszkiem i fasolką oraz może stanowić ciekawy dodatek do zup. Poza sezonem nieźle sprawdza się mrożony bób. Warto jedna kupować jakościowy produkt, zawierający zamrożone, wyselekcjonowane ziarenka, które po ugotowaniu nie zamienią się

Niedzielny kucharz
Karmelizowane marchewki i fasolka 132

Kolorowe marchewki można teraz kupić już wszędzie a potem zrobić według tego pomysłu i cieszyć się chrupkością i smakiem warzyw. Zachęcam do karmelizowania warzyw, są obłędne. Karmelizowana marchewka i fasolka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ I BROKUŁA 483

pracy lub w dłuższą trasę samochodową. Już zauważyliście, że brokuł króluje w mojej kuchni ale jeśli za nim nie przepadasz, to do tej zapiekanki śmiało sprawdzi się również fasolka szparagowa, pokrojona na małe 2-3cm kawałki. Pewne jest to, że jakiego byś warzywa nie użył, to zapiekanka z kaszy jaglanej na pewno wyjdzie Ci pyszna ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Kurczak po meksykańsku z ryżem 138

patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony . Dodać połowę pokrojonej cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzoną kukurydzę z fasolką i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszać. Wyłożyć na talerz, podawać z ryżem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje