cieście na tartę. Rozsmarowujemy na nim uprzednio przygotowany kompot jabłkowy. Na wierzchu rozkładamy cieniutko pocięte plasterki jabłka. Wkładamy do piekarnika na 45 minut. Jednocześnie w małym garnku podgrzewamy naszą konfiturę morelową z dodatkiem odrobiny wody. Po wyjęciu tarty z piekarnika powelwamy ją delikatnie naszą podgrzaną konfiturą. Podajemy na ciepło, albo po ostygnięciu (jak, kto woli). Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Ekspresowa
MODA NA BIOekspresowym, a jak zwykle zrobiłam dużo (nigdy nie robię tak na jeden kęs;)). Składniki: Naleśniki: 1 litr mleka 4 szkl. mąki (+/- w zależności od typu) 2 jajka 3-4 płaskie łyżki cukru 2 łyżki oleju Nadzienie: 500 g twarogu 2 żółtka 4-5 łyżek cukru 1 cukier wanilinowy Opcjonalnie: masło do smażenia Sposób przygotowania: Ze składników na naleśniki przygotowujemy ciasto
Kolorowy PrzepisownikObłędnie pyszne,szybkie,kruche rogaliki orzechowe.Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych cukier waniliowy 2 - 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek(...)pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 30 g drożdży 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody olej Sposób wykonania: Drożdże rozrabiamy z ciepła
Wielki apetytTworząc ten przepis miałam przed oczami krem paprykowy stworzony przez Andrzeja Polana w programie w programie Polska ze smakiem. Tarta wyszła obłędna i mimo, że na
Wielki apetytpatelni). Koniecznie musicie spróbować, bo są na naprawdę obłędne! Aha, i od razu zróbcie podwójną, a nawet potrójną porcję, bo nie zorientujecie się kiedy wszystkie znikną - w zadziwiająco ekspresowym tempie. (9 sztuk) 2 jajka 25g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu (solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: olej do smażenia Jajka zmiksować(...)proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z uprzednio startym (na średnich oczkach tarki) serem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym
Di gotujeEkspresowy pomysł na pyszne, kokosowe talaretki. Zrobione z nasion chia i mąki kokosowej, są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu substancji odżywczych. Ich smak i wartościowość dopełniają pyszne jagody goji. SKŁADNIKI : 4 łyżki chia szałwii 2 łyżki mąki kokosowej 2 garści jagód goji garść płatków kokosowych łyżka ksylitolu 1/2 szklanki mleka roślinnego WYKONANIE: mąkę, ksylitol, chia szałwię i mleko mieszamy(...)razem ciasto przekładamy do aluminiowych foremek, formujemy miseczki- odstawiamy do lodówki na 15 min talaretki wyciągami z foremek, posypujemy jagodami goji i płatkami kokosowymi
healthy dreamsHej!, idąc tropem chińskich knajpek gdzie można szybko i smakowicie zjeść mam dla Was przepis na popularnego kurczaka z orzeszkami :). Jest to ekspresowe tanie które z
Kuchnia PROzdrowotnamiejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita, a ciasto będzie odchodzić od rak. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki i zrób w środku dziurkę. Gotowe kluski układaj na blacie posypanym mąką. Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez(...)Bitki wieprzowe w sosie własnym. Bitki wieprzowe to bez sprzecznie jeden z najlepszych i najprostszych przepisów obiadowych. Można także sięgnąć po taki ekspresowy przepis na KOTLETY JAJECZNE (link) Potrawa idealna dla osób zapracowanych Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że do przygotowania można użyć prawie każdego rodzaju wieprzowiny
kuron.com.plprawda jest taka, że często tego właśnie nam nieustannie brakuje. W wyniku potrzeby tworzenia prostych rozwiązań dla rzeczy pozornie skomplikowanych i czasochłonnych, przychodzę do Was z pomysłem na ekspresowe ciasto/deser inspirowany kokosową słodyczą. Jak dla mnie - prawdziwa rozkosz . Taka subtelna, kokosowa chmurka, która rozpływa się w ustach. Użycie płatków ryżowych zamiast jaglanych okazało się być jednym z lepszych rozwiązań, deser(...)wiele delikatniejszą strukturę i smak. Niestety nie miałam przy sobie mleka kokosowego, ale przy następnej okazji na pewno zakupię i dodam bezpośrednio do płatków ugotowanych na wodzie. Wtedy ciasto będzie wegańskie i jeszcze mocniej kokosowe. Ale ta wersja też jest przepyszna - musicie koniecznie wypróbować! Składniki: kokosowa masa 2 szklanki płatków ryżowych 2 szklanki mleka* + 2 szklanki wody niepełna szklanka płatków
Kuchnia EllieCytując wikipedię: "Scones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji, z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców (często rodzynek)". Robi się je ekspresowo i są całkowicie bezproblemowe. Z czym smakują najlepiej? Przede wszystkim najsmaczniejsze są od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe, podane z dżemem, jogurtem, miodem, a nawet i posmarowanej wyłącznie masłem(...)Scones można robić w wersji na słodko lub wytrawnie. Ja proponuję Wam dzisiaj tę pierwszą wersję. Przepis oparłam na przepisie Marty . Polecam! Składniki: (na 8 sztuk) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g rodzynek lub żurawiny (u mnie rodzynki w czekoladzie) 3/4 szkl kwaśnej śmietany
Nastoletnie Wypiekaniesłonecznik i ciut jogurtu greckiego. Ciasteczka wyszły jeszcze lepsze niż te pierwsze, do tego nie rozlewały się podczas pieczenia, więc miały bardziej zwartą strukturę. Czas wykonania ciasteczek jest iście ekspresowy. Masę nabiera się bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy je i pieczemy. Po upieczeniu ciasteczka ryżowe z żurawiną i słonecznikiem(...)Masę na ciasteczka można przygotować bez wykorzystania miksera. Najpierw w misce łączymy suche składniki, potem dodajemy mokre składniki: jajko, majonez i jogurt, mieszamy, wsypujemy żurawinę i słonecznik, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko rosną. Ciasteczek nie formujemy w specjalnie kształty. Ciasteczka ryżowe mają lekko nieregularne kształty, można powiedzieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSerniki znikają u nas w ekspresowym tempie ;) Z tym było podobnie - rozszedł się w mgnieniu oka. Nic dziwnego, przecież kremowa, delikatna masa serowa, mocno orzechowy, kruchy spód i taka sama kruszonka muszą smakować świetnie :) Lubimy takie smaki ;) Polecam! Ps. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.burco.pl/konkurs/ . Łatwy i przyjemny konkurs, w którym można wrócić wspomnieniami do wakacyjnych wojaży(...)nagroda naprawdę atrakcyjna :) Zajrzyjcie koniecznie! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki orzechów włoskich 150 g masła 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 800 g twarogu 100 g masła 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 3 jajka Orzechy drobno pokroić, dodać mąkę i cukier, wymieszać, posiekać z masłem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto
Domowa cukiernia Ewyodstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min, aż ciasto zwiększy swoją objętość. 5. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy łącząc wszystkie składniki ze sobą. 6. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy tworząc okrągły kształt (moja pizza miała średnicę ok. 35 cm). 7. Następnie placek smarujemy sosem pomidorowym, a wierzch posypujemy mieszanką serów. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do maksymalnie(...)było to 250 stopni) na najniższy poziom na ok. 6-8 minut. 8. Upieczoną pizzę podajemy ze świeżą bazylią. Zamiast sosu polecam oliwę z oliwek lub oliwę smakową. W ekspresowym tempie przygotujecie taką oliwę łącząc 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę z połową szklanki oliwy z oliwek. Ps. Pamiętajcie aby do odmierzania wody i mąki używać szklanki o takiej samej
Bez Cebulikolejno delikatnie i stopniowo łączymy z puszystą masą jajowo-cukrową (mieszając np. za pomocą drewnianej łopatki).Gofrownicę rozgrzewamy do najwyższego stopnia. Płyty smarujemy niewielką ilością oleju - np. silikonowym pędzelkiem. Ciasto wylewamy tak, aby nie przekroczyły granicy rantów (w naszym przypadku - formy serduszkowej).Gofry pieczemy ok. 2 minuty na najwyższym stopniu rozgrzania, kolejno ok. 1 minuty na stopniu niższym - należy jednak(...)doglądając pieczenie. Gofry serwujemy jeszcze ciepłe tuż po upieczeniu (gdy ostygną zrobią się miękkie i będą przypominać raczej naleśniki(:). Obsypujemy cukrem pudrem, serwujemy z ulubioną konfiturą i dodatkami.. Ekspresowo prawda? Smacznego
Symfonia SmakówMożna by nazwać te ciasteczka....RAZ - DWA i gotowe!, ekspresowe pachnące czekoladą ciasteczka w kilka chwil. Przygotowanie banalnie proste i łatwe, składniki wszędzie dostępne. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać w puszce lub w słoiku przez długi czas. Składniki: 2.5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 22 dag masła(...)czekolady 1/2 łyżeczki sody 1. Składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto.2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy, aby równomiernie się rozłożyła.3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury rozpuszczą się na boki.3. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczka