babka z serii "prosta i smaczna", tym razem dwukolorowa. Wyszła obłędna w smaku, pulchna, wilgotna, a co ważne jej wykonanie jest nieskomplikowane ;) W moim domu babki znikają w tempie ekspresowym, wszyscy je lubimy i dlatego też piekę je co jakiś czas. W chłodne popołudnia nie ma nic lepszego niż kubek gorącej czekolady, kawałek babki i ciepły kocyk ;) Składniki: * 7 jajek(...)Wykonanie: Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem. Mieszając mikserem dodawać po jednym całym jajku. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. 3/4 ciasta wylać do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pozostałą 1/4 ciasta wymieszać z kakao, wylać na wierzch babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec babkę około
Zrób to smacznieWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc w naszym domu zaczęły się już pierwsze przymiarki do świątecznego menu. Dziś chciałabym pokazać wszystkim tym, którzy mają dość monotonnych
Wielki apetytBardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :)SKŁADNIKI 5 jajek1 szklanka cukru200 g masła 2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego1 łyżka ciemnego(...)Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemówią w prostocie siła i całkowicie się z tym zgadzam :) Banalne, ekspresowe danie z przepysznymi sezonowymi owocami jest idealne na upalne dni których będzie coraz więcej. Polecam :) 270 g półtłustego twarogu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 malutkie jajka lub 1 normalne łyżka cukru z prawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki cynamonu skórka starta z połowy pomarańczy jagody poziomki Twaróg rozgniatamy tłuczkiem(...)ziemniaków lub widelcem. Dodajemy mąkę, żółtka, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy i dalej ugniatamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 2 minuty. Podajemy ze świeżymi
Mienta blogPogoda za oknem ostatnio nas nie rozpieszcza. Dlatego na poprawę humoru proponuję małe pączusie, bez drożdży, sera oraz jajek :) Składniki : 1 i 1/4
Zabawa smakiemniedzielę obudzić się z pustą lodówką. A moja mała smakoszka zazwyczaj prosi o to, czego w domu brak. Ostatnio zamiast “zamówionych” przez nią kanapek z konfiturą, przygotowałam ekspresowe mączne bułeczki na “prozie”, czyli sodzie. Nadziałam je regionalnym dżemem z derenia oraz odrobiną róży w cukrze. 15 minut i danie było gotowe do zjedzenia. Bardzo polecam :) około 12 sztuk(...)sody dodatkowo: 12 łyżeczek dżemu z derenia wymieszanych z 2 łyżeczkami płatków róży w cukrze Do przesianej mąki dodajemy sól i sodę. Mieszamy z kefirem i jajkiem i zagniatamy. Ciasto ma być zwarte na tyle, by dało sie formować i rozwałkować, ale nie ma być twarde. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm. Dzielimy
Mienta blogEkspresowy przepis na idealne mini pyszności. Pączusie są bardzo proste w przygotowaniu. Smaży się je na oleju lub smalcu. Podczas tego zabiegu same się obracają – idealnie! Później odcieka się je na ręczniku papierowym. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Składniki: 2 duże jaja 250g mielonego twarogu 3 płaskie łyżki cukru pudru Otarta skórka z ½ cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)proszku do pieczenia Szczypta soli 25ml spirytusu Olej do smażenia W garnku należy rozgrzać tłuszcz. W tym czasie przygotowujemy ciasto na pączki. Twaróg, jaja, cukier, sól oraz skórka z cytryny miksujemy na jednolitą gładką masę. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodajemy spirytus w celu zminimalizowania wchłaniania tłuszczu do pączków podczas smażenia. Z powstałego ciasta
Słodki ZakątekPowinno być - Deser lodowy Agnieszki- mamy Ani, ale to właśnie Ania z tym cudnym uśmiechem podała mi ten orzeźwiający waniliowy deser lodowy. Ekspresowy do zrobieni, idealny wprost na letnie gorące popołudnia. Zaletą jest też to, że łatwo przechowuje się w zamrażarce. Przepis przywieziony z pachnącej zbożem polskiej wsi. Polecam. Przepis na blaszkę o długości 40 cm i szerokości(...)śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej 200 g borówek amerykańskich lub innych owoców 1 mała puszka masy krówkowej lub kajmakowej czekolada do ozdoby Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem. Ciasteczka zmiksować i dodać masło. Wymieszać. Wsypać na dno foremki, wyrównać i lekko ugnieść. Masę krówkową wyłożyć równomiernie na ciasteczkowy spód.Śmietanę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkoniec dodam, że ciasteczka idealnie nadają się do dłuższego przechowywania (bez dodatków), więc swobodnie możecie przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 19 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 łyżeczka cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)borówki ) Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej
Di gotujedobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść je w niedługim czasie od upieczenia ponieważ dosyć szybko robią się twarde ale uwierzcie, że to nie problem bo są tak pyszne, że znikają ekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja na blogu już jutro). Podaję go z moimi małymi zmianami. 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej(...)smaku duża gałązka rozmarynu pieprz kolorowy małe jajko łyżka mleka Drożdże zasypujemy cukrem. Do rozpuszczonych dodajemy wodę, twarożek, oliwę, sól i stopniowo wsypujemy mąkę. Zagniatamy na gładkie ciasto po czym przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 10-12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte układamy
Mienta blogmożna zaczynać świętowanie. Przed chwilą skończyłam wraz z siostrą dekorować ostatnia partię pierniczków. Robiłyśmy je na ostatnią chwilę, ale wyszły świetnie, więc chaiałabym się z wami podzielić przepisem na ekspresowe ( i zdrowsze!) pierniczki dla spóźnialskich. Oryginalny przepis pochodzi z ksiażki J. Bator - "Zamień chemię na jedzenie - nowe przepisy" 150 g masła w temperaturze pokojowej 130 g brązowego nierafinowanego cukru(...)naturalnego pół łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą ilością mąki orkiszowej i wałkujemy na niej ciasto na grubość om 0,4-0,5mm. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut. Studzimy na kratce, po ostudzeniu dekorujemy
Zawsze głodna!Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Dobrze wyrabiamy i przez kilka minut obijamy wałkiem z każdej strony - ciasto dobrze się napowietrzy i faworki będą kruchutkie i lekkie. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Wałkujemy cieniutkie placki. Radełkiem lub nożem wycinamy paski o szerokości 2.5-3 cm i długości 10-12 cm (najlepiej tniemy z długości po skosie(...)smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam też na faworki błyskawiczne , proste pączki z serka i na ekspresowe pączki bananowe
Moje Kuchenne RewelacjeSłodkie morele to jedne z najbardziej lubianych przez dzieci owoców, dzięki dużej ilości beta karotenu świetnie chronią skórę przed słońcem. Ten bardzo pożywny owoc połączymy z
Kuchnia PROzdrowotnanadzianymi marmoladą i oblanymi lukrem. Są małe i bez nadzienia, ale za to bardzo puszyste, z wyczuwalnym smakiem wanilii. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obsypane cukrem pudrem. Znikają w tempie ekspresowym ;) Przepis rodzinny, od mojej Mamy, bardzo prosty w wykonaniu. Polecam wszystkim na Tłusty Czwartek :) Składniki na ok 25-30 sztuk: 6 całych jaj 3 szklanki mąki płaska łyzeczka proszku(...)litra oleju roślinnego Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy serek homo, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sól i spirytus (nie będzie go czuć, dodajemy, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu). Ciasto powinno wyjść gęste. Cały olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy na dużym ogniu, aż wrzucona do niego na probę odrobina ciasta zacznie skwierczeć i szybko się
Zawsze głodna!Czekoladowo się nam na blogu zrobiło ;) To dobrze! Pogoda za oknem taka, że nic tylko sięgać po czekoladowe słodkości ;) Dziś mam dla Was pyszne, ekspresowe babeczki czekoladowe z twarogowym nadzieniem. Udekorowane, oczywiście, polewą czekoladową. Smakują bosko! Polecam :) Składniki: (12 stuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kako 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki wody(...)zmielonego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 białko Nadzienie serowe - ser wymieszać z cukrem, mąką pszenną i białkiem. Masę włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta. Ciasto - Mąkę przesiać, dodać cukier, kakao, sodę i sól, wymieszać. Do suchych składników wlać wodę, maślankę, olej, ocet winny i ekstrakt waniliowy. Składniki delikatnie połączyć, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Formę
Domowa cukiernia EwyEkspresowa odmiana zwykłych "niedzielnych" kotletów jakże przez nas lubianych ;) Składniki: 1 jajko 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra jeden duży filet z piersi kurczaka olej do smażenia 1. Filet myjemy i pozbawiamy błonek (aby deska pozostała czysta owijam ja podwójnie folią, zostawiając sobie dłuższy kawałek który będzie mi potrzebny do utłuczenia(...)kotletów w ten sposób zachowuje czysta deskę - polecam folie z ucinarką od firmy Gosia ) 2. Kiedy mamy już utłuczone kotlety, szykujemy ciasto. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej dość gęstej konsystencji. Maczamy w nim kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami
Gotowanie...to proste !