ekspresowe ciasto - 1355 przepisów (strona:66/91)

Placuszki czekoladowo bananowe. 147

Dziś zaproszę Was na szybkie wręcz ekspresowe danie. Deser idealny ale  także zaspokoi ten największy głód! Placuszki czekoladowo bananowe - przepyszne! Składniki;  (na 6-7 małych placuszków) 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka cukru kryształu 2 łyżki startej lub drobno połamanej czekolady 2 łyżki kakao 1 jajko 1/4 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany (najlepiej(...)Wszystko ze sobą wymieszać a na samym końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Patelnie rozgrzać, banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu)  nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana.  Smażyć z obu stron. Podawać polane syropem trzcinowym lub klonowym. Można też posypać startą czekoladą. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Chatka Baby Jagi, Toni Erdman 187

Robię przeważnie z podwójnej porcji. Moja wersja uproszczona i ekspresowa, a równie pyszna jak u arabeski  (znajdziecie tu również świetny fotoprzewodnik, krok po kroku). O tym przepisie z naszego dzieciństwa przypomniała mi Kasia. Składniki: ½ kg  zmielonego,  tłustego,   białego  sera/twarogu na sernik 100 g płynnego oleju kokosowego lub masła ½ szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru(...)kolejną warstwę herbatników, a na nie masę jasną, na środku połóż pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej. Całość złóż w „trójkąt” (wystarczy, że uniesiesz po bokach folię aluminiową, a ciasto złoży się samo). Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Można później polać czekoladą. Toni Erdman (2016, Maren Ade) opowiada o relacji córki z ojcem. Ines do granic możliwości poświęca się

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieguski z cytrynową nutą 166

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis ten - to taka moja własna wersja piegusków, która zniknęła w ekspresowym tempie. Myślałam, że ciasteczka przetrwają choć z 2 dni... Niestety, ale tak kusiły, że ciężko było nie sięgnąć po jedno, drugie - czy trzecie ciastko.  Nutka cytryny dodatkowo nadała im niepowtarzalnego smaku oraz cudownego, świeżego aromatu. To idealne połączenie do rozpływającej(...)puszystości. Miksując - dodać jajko i aromat cytrynowy. Na końcu wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut

Di gotuje
Placuszki brokułowe z prażonym siemieniem lnianym i płatkami sojowymi (bez mąki) 155

autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko, a reszta(...)dokładnie zblendować. Masę doprawić do smaku, a następnie wymieszać z siemieniem lnianym oraz płatkami sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.   (Na zimno również

Di gotuje
Placuszki brokułowe z prażonym siemieniem lnianym i płatkami sojowymi (bez mąki) 142

autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko, a reszta(...)dokładnie zblendować. Masę doprawić do smaku, a następnie wymieszać z siemieniem lnianym oraz płatkami sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.   (Na zimno również

Di gotuje
Muffinki z powidłami 125

smakują ja małe, puszyste bułeczki - wypełnione smacznym nadzieniem. W kolorowych papilotkach (u mnie z PapilArt ) wyglądają naprawdę uroczo i idealnie odchodzą od papierka. W moim domu zawsze znikają ekspresowo, ale wcale się temu nie dziwię, bo w końcu wiem jakie są rewelacyjne w smaku. I ten kuszący zapach... Polecam! (około 8 sztuk) 200g mąki pszenne j 95g cukru 1 łyżeczka(...)składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta, a następnie po 1 łyżeczce (*) powideł (lub innego nadzienia). Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 20-25 minut

Di gotuje
Trufelki chałwowo-kokosowe (z markiz chałwowych) 131

Przepis autorski (mój). Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe. Jednym słowem: pyyyszne! Koniecznie sami spróbujcie! (około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich)  60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu(...)wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie

Di gotuje
muffinki z owocami 101

Muffinki. Wypiek idealny- ekspresowy, ponadczasowy, dający tysiące możliwości. Do muffinek możemy wrzucić to, na co tylko mamy ochotę. Nie raz ratują nam życie w wypadku niespodziewanych gości, bo ich zrobienie zajmuje zaledwie pół godziny. Znikają równie szybko- jedna blaszka na jedno posiedzenie. Latem obowiązkowo z owocami. Nie wiem, jak mogłam ich nie lubić.  Składniki na 12 sztuk: składniki suche(...)Składniki suche wymieszać w misce, w osobnej wmieszać mokre składniki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać za pomocą rózgi  niezbyt dokładnie. Foremkę wyścielić papilotkami, do każdej nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka brownie z masłem orzechowym 233

Słodkie czekoladowe ciastka przełożone kremem z masła orzechowego. Połączenie dwóch smaków. Słodki i słony. Smakują rewelacyjnie. Koniecznie wypróbujcie.! U mnie znikały w ekspresowym tempie. Polecam szczególnie miłośnikom brownie. Do ciastka gorzka kawa lub herbata i jesteśmy w niebie. Masło orzechowe musi być gładkie bez kawałków orzechów. Źródło przepisu mojewypieki.com Ciastka 200 g gorzkiej czekolady + 150 g czekolady gorzkiej(dałam(...)ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Wlać masę czekoladową, zmiksować. 100 g czekolady posiekać nożem i wsypać do ciasta. Wymieszać łyżką i odstawić ciasto na około 10 minut. Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać w odstępach łyżką ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około

O kuchni z uczuciem
Muffinki z jabłkami, kokosem i orzechami 172

Planuję, a ciężko te plany zrealizować. Każdy dzień bywa ostatnio zbyt monotonny ale jednak nie do końca przewidywalny... Jedne ze smaczniejszych muffinek, jakie jadłam. Za każdym razem znikają w ekspresowym tempie. Idealnie słodkie, puszyste i wilgotne. Zamiast jabłek możecie użyć gruszek a zamiast orzechów np. migdałów. Wyjdzie równie pysznie. Gorąco polecam do upieczenia :) Źródło: Archiwalny numer magazynu "Moje Smaki Życia(...)dodajemy śmietanę i wlewamy olej. Całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy resztę sypkich składników. Mokre składniki łączymy z tymi sypkimi i za pomocą łyżki mieszamy całość dokładnie na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy do ciasta obrane jabłka i wszystko ze sobą łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Muffinki pieczemy w temperaturze

My simple kitchen
Szybkie bułeczki z musztardą 232

klimatyczne, szybko odpaliłam Wujka Google w celu odnalezienia piekarniczego natchnienia . I je znalazłam! Na blogu Sio-smutki w postaci Szybkich bułeczek bez wyrastania . Bez długiego wyrabiania , bez wyrastania , iście ekspresowe w przygotowaniu! Zamieszałam, zagniotłam, wstawiłam do piekarnika i po 30 minutach raczyłam się bosko pachnącym pieczywkiem na śniadanie :) Z racji niedużej pracochłonności wykonania pieczywka, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny(...)łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Do dużej miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pokruszone w ręku drożdże, musztardę, oliwę, sól, zioła i stopniowo wodę - aż składniki się połączą i da się je zagnieść .  Ciasto wyrabiać w misce ręką przez

Grunt to przepis!
Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami 176

Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami to pyszne babeczki, których słodycz przełamuje duża ilość kwaskowatych porzeczek. Jak każde muffiny, i te przygotujecie ekspresowo, więc zachęcam do skorzystania z przepisu :) Z podanej ilości składników można przyrządzić 12 sztuk . Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami Składniki: 260g mąki pszennej 250g jogurtu greckiego 80ml oleju (u mnie kokosowy) 80g cukru trzcinowego 2 jajka(...)składników mokrych dodać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - na koniec dodać kawałki białej czekolady, jeszcze raz krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami - do każdej papilotki nałożyć odrobinę ciasta tak, aby zakryło dno - na cieście ułożyć dość gęsto (7-10 sztuk) porzeczki - na porzeczki ponownie nałożyć nieco ciasta, a na nim ponownie ułożyć owoce - jeśli jest jeszcze miejsce

Smakołyki Bereniki
Babeczki rodzynkowe 174

  To zdecydowanie najprostsze i najszybsze babeczki jakie robiłam, myślę, że nawet dziecko sobie z nimi poradzi. Idealnie sprawdzą się kiedy mamy mało czasu, a zapowiedzieli

Cynamonowe szczęście
Piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe 160

Dziś zapraszam Was na ekspresowe w przygotowaniu pyszne piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe. Bazą do ciasteczek jest pyszne masło orzechowe piernikowe i mąka ryżowa. Ciasteczka są tak łatwe w przygotowaniu, że przy moich pomagały mi dzieci lepiąc kuleczki i spłaszczając je w rączkach Potem już wystarczy poczekać 15 minut i gdy przestygną można jeść ze smakiem. Spróbujcie. Składniki: (ma małą porcję(...)dodajemy 4 łyżki masła orzechowego piernikowego, 4 łyżki mąki ryżowej i wbijamy całe jajko. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto szybko ręką. Odrywamy kawałki ciasta formując w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lekko spłaszczając ręką. Dodatkowo każde

Słodkie okruszki
najlepsze pączki,faworki,oponki i inne słodkości na tłusty czwartek w jednym miejscu 151

Witam Kochani  Już za kilka dni tłusty czwartek dlatego zebrałam dla Was wszystkie przepisy na słodkości tego dnia w jednym miejscu :-) Zapraszam Najlepsze pączki-pyszne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku

Proponowane wyszukiwania