ekspresowe ciasto - 1355 przepisów (strona:63/91)

DONATY 162

Ekspresowy przepis na pyszne pączki z dziurką bez dodatku drożdży. Wychodzą bardzo puszyste i naprawdę pyszne. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji ;) SKŁADNIKI NA 16 SZTUK 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1/3 szklanki cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 125 ml jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka(...)przesiewamy mąkę, sodę, proszek,sól, dodajemy cukry i dobrze mieszamy. W drugiej misce łączymy jajka z jogurtem i zimnym masłem, wlewamy do suchych składników. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba podsypujemy jeszcze mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki. Ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką kółka

Pani na deser
Ciasteczka owsiane w 15 minut – dwie wersje 750

Chyba każdy ma czasem chwilę, że najdzie go ochota na słodką przekąskę. A gdy sama czekolada czy owoce nas nie zadowolą to można upiec ekspresowe ciasteczka :) Przygotowanie to jakieś 2-3 minuty aby wymieszać składniki, do tego 13-15 minut pieczenia i gotowe. Nie podam Wam składników w proporcjach co do grama, ponieważ takie ciacha robię zawsze(...)kokosowej) łyżka miodu (użyłam cynamonowego) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta. Pieczemy około 13-15 minut. Gotowe odstawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego :) Ciastka owsiane z bananem i masłem orzechowym szklanka platków owsianych bezglutenowych rozgnieciony na papkę dojrzały banan spora łyżka

Mienta blog
Cytrynowa babeczka w 2 i pół minuty 166

coś słodkiego… Cytrynowa babeczka w 2 i pół minuty jest wówczas idealnym rozwiązaniem. Wystarczy miseczka, łyżka, szybka ręka do mieszania i mikrofalówka. A po chwili możemy się cieszyć ekspresowym „wypiekiem”. Posypujemy cukrem pudrem, bierzemy łyżeczkę i… można jeść. Szybciej się chyba już nie da Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 płaskiej łyżeczki(...)jajko, dodajemy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i 3 płaskie łyżki oleju, szybko i dokładnie mieszamy. Przekładamy do filiżanki (ja miałam mniejszą to dałam o 1 łyżkę ciasta mniej, na większą dajemy całe ciasto). Wkładamy do mikrofalówki na 2,5 minuty 800W. Nie „pieczemy” za długo, bo babeczka, tak jak w piekarniku może się przypalić

Słodkie okruszki
Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą 225

jeszcze kilka przepisów w zanadrzu. Takie przyjemne, nieco zdrowsze desery i przegryzki potrafią naprawdę uratować skórę, kiedy przyciśnie nas ogromna chęć na jakąś ekstremalną słodycz. W dodatku robią się ekspresowo (tak tak, prawie sam ;) ), co przy małym dziecku jest dodatkowym atutem. Można też się pokusić, tak jak my, o wspólne pieczenie!   Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą 1 szklanka(...)dolewamy do nich roztopione masło, wbijamy jajko i mieszamy. Na koniec dodajemy poszatkowaną grubo czekoladę i orzechy. Wszystko zagniatamy i formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) dobrze ściskając, bo ciasto lubi się rozłazić. Układamy na lekko oprószonej mąką blasze z odstępami, bo się trochę rozpłyną. Pieczemy ~15 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę aż przestygną. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka z maszynki 352

Ciasteczka z maszynki pewnie nie tylko mnie kojarzą się z dzieciństwem, gdyż w wielu domach mamy i babcie piekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i tak znikały w ekspresowym tempie. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego(...)pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść - gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne - ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni - przygotować maszynkę

Smakołyki Bereniki
Bułki kokardki orkiszowo - przenne 161

Ekspresowe bułeczki w modnym ostatnio kształcie kokardek. Do tego zdrowe, bo  w połowie pieczone na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Można tutaj wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Bułeczki są bardzo miękkie i puszyste. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Bułki kokardki orkiszowo - pszenne Składniki na 10 sztuk: 250g mąki pszennej chlebowej 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody  10g drożdży suszonych(...)bułek Wykonanie: Mąkę pszenną łączymy z mąką orkiszową. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do mąki, dodajemy sól, miód i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości około

Smak mojej kuchni
Ciasteczka korzenne z miętą 178

Ekspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku. Przepis ze strony Słodka Magia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany(...)mięty lub łyżeczka suszonej mięty zmielonej na proszek Na lukier: 2 szklanki cukru 4 łyżki ciepłej wody  1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty lub kilka kropli miętowych (aptecznych) Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy

Smak mojej kuchni
Jogurtowe ze śliwkami! 148

Czasami najszybsze i najprostsze rozwiązanie jest najlepsze! Tak też jest w wypadku ekspresowego jogurtowego ze śliwkami, które rozpływa się w ustach, jednocześnie uzależniając... Składniki: -500g mąki pszennej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -300g masła -5 jajek -280g cukru -250g jogurtu naturalnego - 1 cukier wanilinowy -700g wypestkowanych śliwek -50g malin 50g jagód Śliwki umyć, wypestkować(...)jogurtem naturalnym. Blaszkę (29*35cm) posmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę, poukładać śliwki, lekko je wciskając w masę. Na koniec poukładać maliny i jagody. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 min. Smacznego

Receptura smaku
WYTRAWNE MUFFINY Z KABANOSEM I PAPRYKĄ 169

także do zabrania w pudełku do pracy albo na piknik. W sam raz dla osób, którym przejadły się kanapki i mają ochotę na coś innego. U mnie zniknęły w ekspresowym tempie, ledwo zdjęcie zdążyłam zrobić ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki na 12 muffinek: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki soli * 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki * 2 jajka(...)Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę ostrą i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Na końcu dodać drobno pokrojone papryki i kabanosy, wymieszać. Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami. Łyżką wykładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20-25 minut

Zrób to smacznie
Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi. 237

terenie całego kraju co w supermarketach internetowych jest rzadkością :) Udało mi się też kupić tam foremki na moje muffiny. Także zostało mi tylko zrealizować przepis.  Muffiny są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne, sprawdzą się do zdrowszego podjadania ;) Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/4 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki nasion chia(...)miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.  Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.  Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.  Smacznego! Normal 0 21 false

Symfonia smakowa
Ekspresowe ciastka żytnie 193

oknem brzydka pogoda, złota jesień chyba powoli się kończy. Ale to nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ekspresowe, zdrowe ciastka żytnie. Mąka żytnia typ 2000 charakteryzuje się jasnobrązowym kolorem, powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża. Mąka żytnia, w porównaniu do mąki pszennej, zawiera dużo więcej błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów.  Warto używać jej w naszej kuchni, dla naszego zdrowia(...)łyżki siemienia lnianego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: Do miski wrzucić mąkę, posiekane masło, jajko, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i siemię lniane. Wymieszać i zagnieść składniki, aż ciasto się połączy.  Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie zagnieść. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować ciastka wg uznania.  Piec

Trufelkowo
Pyszne bułki z bazylią i serem 167

Powiem Wam nie było łatwo zrobić im zdjęcia :), zniknęły w tempie ekspresowym!. Genialne połączenie żółtego sera i suszonej bazylii sprawia, że bułeczki nie mają szans dłużej posiedzieć. Spróbujcie sami, banalnie proste i najważniejsze domowe i PYSZNE!. Składniki na 12 sztuk: - 45 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3 łyżeczki suszonej bazylii - 4 dag świeżych drożdży - 2 łyżki oliwy smakowej(...)Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, połączyć i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę szczelnie owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 50 minut. 2. Wyrośnięte ciasto wyjąc na omączony blat, zagnieść i podzielić na 12 części. Formować bułki

Apetyczna babeczka
Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny! 202

smaczku)  a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans na porządne wystudzenie. Rozszedł się w ekspresowym tempie, niczym świeże bułeczki;)) Chleb z kminkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy (do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak(...)rozrabiamy.  Dodajemy mąki, sól, cukier, kminek i posiekany drobno czosnek, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Panzanella 194

się na biwak i obecnie pływają kajakiem między zwojami, czuję, jak się rozpuszczam. Tu chciałam zrobić małą dygresję, uważam za wysoce niesprawiedliwe, że rozpuszczanie się z gorąca nie powoduje ekspresowego wytapiania tłuszczu. Mimo wypijania hektolitrów wody, pryszniców trzy razy dziennie oraz żarcia pomidorów i ogórków małosolnych, nie robi mi się wcięcie w talii i z osy mam tylko wściekły charakter(...)jest, aby chleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego i serników, jak na polu zaczynało być powyżej 30 stopni ciepła. Jej synuś, a mój ówczesny narzeczony, pasjami wymagał ode mnie smażenia mielonych, jak były tropiki za oknem

ladykitchen
Panzanella 266

się na biwak i obecnie pływają kajakiem między zwojami, czuję, jak się rozpuszczam. Tu chciałam zrobić małą dygresję, uważam za wysoce niesprawiedliwe, że rozpuszczanie się z gorąca nie powoduje ekspresowego wytapiania tłuszczu. Mimo wypijania hektolitrów wody, pryszniców trzy razy dziennie oraz żarcia pomidorów i ogórków małosolnych, nie robi mi się wcięcie w talii i z osy mam tylko wściekły charakter(...)jest, aby chleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego i serników, jak na polu zaczynało być powyżej 30 stopni ciepła. Jej synuś, a mój ówczesny narzeczony, pasjami wymagał ode mnie smażenia mielonych, jak były tropiki za oknem

ladykitchen