słodkie rzeczy - możecie dodać więcej cukru lub czekolady. Ciasteczka idealnie nadają się do dłuższego przechowywania, więc swobodnie możecie przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 12 sztuk) 100g masła/margaryny 50g cukru (używam ksylitolu) 1 jajko 100g płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste ) 60g kleiku ryżowego (bez dodatków) 3/4 łyżeczki(...)cukrem utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego i każdą z nich dość mocno spłaszczyć (na grubość 6-7 mm). Ciasteczka ułożyć (zachowując niewielkie odstępy, ponieważ odrobinę podrosną) na blasze wysłanej papierem
Di gotujebył miękki, więc tu widzicie, że forma jest również funkcjonalna, bo można osiągnąć w niej to co się chce. Dzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie ją wygiąć ;) Na koniec taka ciekawostka, produkty linii Crusty Bake firmy Kitchen Creaft w 2014 roku zdobyły odznaczenie Master(...)jest to sklep z ogromnym asortymentem, wciąż poszerzającym swoją ofertę, dodatkowo pracują tam ludzie, dla których klient jest bardzo ważny, co przekłada się na najwyższy poziom obsługi klienta i ekspresowe dostarczanie przesyłek, oraz co najważniejsze, przesyłki sa perfekcyjnie pakowane, awet gdyby kurier w drodze do Wam "wywinął orła", znaczy się wywrócił, to produkt jaki zamówiliście nie ulegnie uszkodzeniu. Pod napisanymi
Blondynka Gotujewitrażykiem to propozycja dla tych, którzy chcą mieć na choince pierniczki ale nie mają czasu ich lukrować. Bardzo ładnie wyglądają, są całkowicie jadalne a ich przygotowanie jest tanie i ekspresowe. Kolor okienek może być dowolny, zależy jakie landrynki kupicie. Te ciasteczka bardzo ładnie wyglądają na choince, zwłaszcza pod światło, wtedy witrażyki są cudnie kolorowe. Składniki na około 30 ciasteczek(...)wyrosnąć) 30 sztuk kolorowych landrynek (najzwyklejszych) Masło i miód podgrzać. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem pudrem i przyprawą. Przesiać na blat, wbić jajko, dodać miód z masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPolewa czekoladowa ekspresowa. Składniki : 10 dkg czekolady gorzkiej 4 dkg margaryny ,, Palma ,, lub tłuszcz ,, Planta ,, Sposób wykonania : Margarynę rozpuścić w małym garnku na małym ogniu cały czas mieszając,aby nasza margaryna nam się nie zagotowała ( możemy też włorżyć garnek do gorącej wody,ale wtedy musimy uważać żeby nie wlała nam się woda do środka naszego garnka ! ). Gdy już całkowicie(...)margaryna się nam rozpuści wsypujemy do niej czekoladę połamaną na drobne kawałki. Dalej mieszamy cały czas,aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gorącą polewą oblewamy nasze ciasta i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. W ten sposób przygotowana polewa zawsze nam się uda i nie zajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie ,,Planty,, Możemy zrobić też
Przepisy i porady kulinarneUpał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję
W kuchni Karmel-itkioponkę. No przyznam, że po tym sama chodziłam jak oponka :P Odpoczęłam i zabrałam się za swojszczyznę :D Dla zabieganych i tych co mają ciut więcej doby pomysł na ekspresowe pączusie jak się patrzy :D Tego nie robi się godzinami. Jedna porcja pączków zabrała mi ok. 25 minut od wymieszania po usmażenie. Składniki: * 385 g serka homogenizowanego waniliowego(...)Wszystko wymieszałam za pomocą miksera i wykładałam łyżeczką do herbaty na rozgrzany olej. Smażyłam na złoto - brązowy kolor. Łyżeczkę od czasu do czasu zanurzałam w gorącym oleju by ciasto podczas nabierania nie przywierało. Cała tajemnica mini pączusiów :D Miałam w lodówce serek homogenizowany o smaku truskawkowym. Dodałam i taki :D Może środek pączków był przez to był ciemniejszy
Pieprzyć z FantazjąPamiętacie mocno czekoladowe babeczki? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszne, ekspresowe placuszki z serka homogenizowanego. Idealne dla dzieci, ale i dorośli je polubią. W sam raz na słodki podwieczorek lub śniadanie:) 300 g serka homogenizowanego waniliowego 4 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy je za pomocą kuchennej rózgi(...)Dodajemy serki homogenizowane i mieszamy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Na końcu stopniowo dodajemy przesiane składniki suche, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy po łyżeczce ciasta. Smażymy niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane powidłami
Smaki Na Talerzujeszcze lepiej smakują, amarantus zaś nadaje im szczególnego charakteru. To śniadanie może wyglądać na skomplikowane i czasochłonne, w rzeczywistości jest proste i szybkie jak mało które. Placuszki robi się ekspresowo, a do przygotowania lodów wystarczy mikser i mrożone maliny. W rezultacie Twój nakład pracy będzie minimalny, za to wrażenie wywarte na szczęśliwcach, którym zaserwujesz to cudo, ogromne. Składniki: Placki(...)amarantusu ekspandowanego Lody: 150g mrożonych malin 2 łyżki syropu klonowego 80g jogurtu sojowego Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego 1 banan 125g malin syrop klonowy do podania Wszystkie składniki na ciasto, poza amarantusem, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsyp amarantus i ponownie zamieszaj Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i za pomocą papierowego ręcznika rozprowadź po całej powierzchni patelni. Nakładaj
Roślinna - blog wegańskiDzieci grzecznie bawiły się w pokoju z Gustawem, a ona leniwie schodząc z kanapy podążyła w stronę kuchni. Otworzyła lodówkę i tylko się uśmiechnęła. Nie była zdziwiona, że pół ciasta zrobionego dzień wcześniej zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach. Karol potrafił usiąść i samemu np do kawy wchłonąć niewyobrażalne ilości wszystkiego co jest słodkie. Zapytała się dzieci, czy wiedzą co stało się(...)koleżance do babskich pogaduszek przy kawie. Nie miała wyboru. Włączyła piekarnik na 180 stopni i szybko wyjęła składniki na babeczki. To chyba jedna z rzeczy jaką można zrobić w ekspresowym tempie. 1 i 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl napoju kokosowego Alpro 3 duże jajka 1/2 łyżeczki mielonej wanilii/cukier waniliowy 125 g masła w temp pokojowej
Malinowe PocałunkiWyśmienite, klasyczne i puszyste muffinki z borówkami to idealny pomysł na letni deser dla dzieci a także pyszny smakołyk do kawy dla dorosłych. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i równie szybko znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 300 g borówek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)wsypujemy cukier a także cukier waniliowy i całość rozkłócamy trzepaczką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z ciastem. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około
Smakowite Daniamoich możliwości, rzecz jasna, pojawi się słodki przepis. Słodki, ale ekspresowy, którego wykonanie jest łatwe, szybkie i przyjemne, a efekt całkiem zadowalający. Każdy znajdzie coś dla siebie. Będzie naprawdę ekspresowo!Poza tym - jeśli ktoś z Was chce podzielić się jakimś swoim słodkim pomysłem, który zajmuje nie więcej niż 30 minut, niech rzuci linkiem w komentarzu! Z wielkim zapałem będę kolekcjonować(...)herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam, cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika, mieszam
W kuchni Karmel-itkiPyszne, kruche rurki. Co prawda ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zaręczam, że warto. Doskonałe jako dodatek do kawki lub na imprezach okolicznościowych. W moim domu znikają ekspresowo, kuszą zarówno wyglądem jak i smakiem. Do ich przygotowania wcale nie potrzebne są specjalne foremki, wystarczy zwykły papier zawinąć w cienki rulonik i owinąć go folią aluminiową. A takie domowe foremki(...)masła * 1 jajko * szczypta soli * brązowy cukier do obtaczania Na nadzienie: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ze wszystkich składników na rurki zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 2 mm. Wycinać z niego paski nie szersze niż 2 cm. Paskami
Zrób to smacznieBrownie robi się ekspresowo, nie jest bardzo skomplikowane, musi wprawdzie po upieczeniu trochę odstać, ale to przecież żaden problem. Podałam z kremem angielskim, ale to nie jest konieczne. SKŁADNIKI: - 100 g gorzkiej czekolady - 100 g masła - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 100 g cukru - 1 jajko (ja miałam bardzo duże) - 180 g wiórek kokosowych - pianki - krem angielski PIEKARNIK ROZGRZEJ(...)stopni. W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę i masło. Kiedy wszystko się rozpuści i lekko przestygnie dodaj cukier, ekstrakt. DO PRZESTUDZONEJ MASY dodaj wiórki i jajko, ciągle mieszaj. Ciasto przełóż do foremki, ja użyłam jednorazowej (24x12 zm), na wierzchu połóż pianki BROWNIE PIECZ OKOŁO 30 minut, musi jeszcze przestygnąć i się zestalić, u mnie wystarczyła godzina. Podawaj z kremem
Kuchnia bezglutenowa Loliśmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru biszkopt/1 opakowanie biszkoptów Spód można wykonać samodzielnie (postaram się w najbliższym czasie wrzucić swój sprawdzony od lat przepis), bądź w wersji ekspresowej można po prostu kupić paczkę biszkoptów. Do zmielonego twarogu dodać mleko skondensowane i zmiksować na gładko, pod koniec dodać wanilię. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki ciepłej wody, odstawić na chwilę, po czym(...)drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech lat na każdym wyjeździe wakacyjnym. Jak już kiedyś pisałam, moją mojego małża tradycją wakacyjną, są wyjazdy na Flamberg , w związku z tym, że jest to wypad
Przepysznik - BLW i nie tylko