garnka widziałam,że cieszył się on i wciąż cieszy Waszym dużym zainteresowaniem-i słusznie,chlebuś jest cudowny :-) Piekę go teraz nawet dwa-trzy razy w tygodniu i znika ekspresowo. Dziś mam dla Was również przepis na chleb,ale w trochę zdrowszej wersji :-) Tak samo pysznej,a może nawet i pyszniejszej :) Mowa o chlebie z garnka,ale pszenno-razowym z ziarnami(...)mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsypujemy obficie blat mąką,wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Następnie do piekarnika wstawiamy naczynie w którym będziemy piec chleb i nastawiamy na 230 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni,ostrożnie wyciągamy naczynie żeby się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJuż trochę lepiej się czuję więc upiekłam dla swoich facetów pyszne ciacho w kształcie serca. Co prawda do Walentynek jest jeszcze trochę czasu ale może ktoś
Ewa w kuchniO czym marzą dzieci, gdy na termometrze jest 30 stopni? Wiadomo, że o lodach. A jakie lody są najlepsze? Oczywiście domowe. Dokładnie wiemy co w nich
kuchnia doskisię tłustymi słodkościami bez wyrzutów sumienia. Na blogu jest sporo słodkich karnawałowych propozycji i możecie sobie wybrać to, co lubicie, pamiętacie że to sprawdzone przepisy, więc wyjdą na 100%: ekspresowe pączki serowe faworki mini pączki pomarańczowe pączki angielskie pączki z powidłami serowe pączki z frużeliną churros pomarańczowe Składniki: 2 szklanki mąki pszennej*, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy. Sypkie składniki przekładamy do misy robota, wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt i mieszamy hakiem robota, wlewamy masło i zagniatamy kilka minut. Oczywiście ciasto można zrobić ręcznie, ale ja wolę sobie ułatwiać Zycie w kuchni. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy na ok. ½ cm (pamiętajcie aby delikatnie blat
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTort ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, nawet osoba początkująca! (Przepis na sprawdzony biszkopt znajdziecie tu - klik
Di gotujeEkspresowa zupa cebulowa i paszteciki z serem camembert to super pomysł gdy jesteśmy bardzo zabiegane i musimy szybko przygotować obiad . Wystarczy kilka składników i można wyczarować przepyszne danie. składniki na 4 porcje zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego ( może być z kostki(...)łyżki masła pieprz paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy w większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty
Smakowite Daniacienkie plasterki. Sód ciasta posmaruj pastą oliwkową lub pesto, i ułóż na przemian warzywa. Całość posyp solą, pieprzem i skrop oliwią. Piecz tartę w nagrzanym piekarniki do 190-200 C, na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem (jeżeli twój piekarnik posiada taką funkcję) przez 30 minut, w ostatnich 5 minutach możesz włączyć funkcję grill. Smacznego! Artykuł Ekspresowa tarta z pomidorami
greenscarfKolejna z moich ekspresowych, łatwych, męskich tart. Oczywiście podejmuję tu próbę dorobienia cienia jakiejś ideologii do swojego wygodnictwa, chodzenia na skróty, czy nawet lenistwa... Ale przyznajcie sami: przestając z mistrzynią wypieków (i nie mając wiele czasu) człowiek nie ma innego wyjścia niż sięgnąć w głąb lodówki z nadzieją, że odnajdzie tam jeszcze jedną paczkę gotowego ciasta;) Tarta z cukinią
zadanie-gotowanierobi się je ekspresowo, więc tym bardziej warto je przygotować na przyjęcia. Składniki: 3 placki tortilli 400 g serka białego z chrzanem (gęstego) 200 g wędzonego łososia sałata lodowej Łososia rozdrobnić i wymieszać z serkiem. Placki tortilli rozłożyć na blacie jedna obok drugiej tak, żeby na siebie zachodziły. Ułożyć na nich liście sałaty. Rozsmarować serek. Ciasto zwinąć całość
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna propozycja na wykorzystanie 2 nowości w mojej kuchni batatów i smalczyku roślinnego ( Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wszechstronnością- można jej użyć naprawdę przy przygotowaniu wielu, fajnych
Wielki apetytpyszne i ekspresowe! Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g otrębów owsianych 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml kefiru 2 jabłka masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać również
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zwilżamy wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na olej i smażymy na rumiano.6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!P.S. A oponki lubicie? Jeśli tak to już zapraszam do przepisu - wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie :)A może rogate pączki? Są to pyszne ekspresowe pączki na serku homogenizowanym
Kuchnia domowa AniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Puszysty, delikatny i mięciutki sernik z nutką cytryny. Lekko orzeźwiający z dużą ilością sera, bez kruchego spodu, czyli taki
Marta GotujeW domu pojawiła mi się bardzo duża ilość pysznych jabłek.Mam takiego dobrego sąsiada,który zaopatrzył mnie po raz kolejny w te cudowne owoce.Długo
Wielki apetytłaczymy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Babkę majonezową smarujemy lukrem przygotowanym z mieszanki cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Babkę dekorujemy skórką z cytryny i kolorowymi perełkami. Polecam ten przepis na babkę majonezową, gdyż robi się ją ekspresowo, w przysłowiowej przerwie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię