makiem? Przyrządza się je naprawdę ekspresowo i są pyszne, polecam :)200 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży1 jajko2 łyżki cukru2/3 szklanki maślanki1/3 szklanki oleju10-12 łyżeczek masy makowej jak najlepszej jakościDrożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość
Mienta blogekspresowym tempie. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 200 g mąki żytniej typ 720 1,5 łyżeczki sili 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 8 g suchych drożdży (1 opakowanie) 1 łyżka oliwy 300 ml wody Przygotowanie: Mieszamy mąkę (pszenną i żytnią) z solą, cukrem, drożdżami i przyprawą do piernika. Wlewamy wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto (ręcznie
Smakowity Blog KulinarnyNiedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach Przepis wprost ekspresowy ;) Mieszamy wszystko, przelewamy do foremek i pieczemy 20 min ;) Składniki: 250 g mąki niepełna szkl. cukru 3 kopiaste łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka(...)Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą mokre składniki. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny i pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut. Takie murzyny że aż zdjęcia nie chcą wyjść
W kuchni bez szafekKrówki to pyszny smakołyk z czasów dzieciństwa. Wiele osób je wciąż uwielbia. Jedni wolą krówki ciągutki a inni kruche. A Ty do których masz słabość? Ich
Krokusowy Domcieście na tartę. Rozsmarowujemy na nim uprzednio przygotowany kompot jabłkowy. Na wierzchu rozkładamy cieniutko pocięte plasterki jabłka. Wkładamy do piekarnika na 45 minut. Jednocześnie w małym garnku podgrzewamy naszą konfiturę morelową z dodatkiem odrobiny wody. Po wyjęciu tarty z piekarnika powelwamy ją delikatnie naszą podgrzaną konfiturą. Podajemy na ciepło, albo po ostygnięciu (jak, kto woli). Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Ekspresowa
MODA NA BIOekspresowym, a jak zwykle zrobiłam dużo (nigdy nie robię tak na jeden kęs;)). Składniki: Naleśniki: 1 litr mleka 4 szkl. mąki (+/- w zależności od typu) 2 jajka 3-4 płaskie łyżki cukru 2 łyżki oleju Nadzienie: 500 g twarogu 2 żółtka 4-5 łyżek cukru 1 cukier wanilinowy Opcjonalnie: masło do smażenia Sposób przygotowania: Ze składników na naleśniki przygotowujemy ciasto
Kolorowy PrzepisownikObłędnie pyszne,szybkie,kruche rogaliki orzechowe.Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych cukier waniliowy 2 - 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek(...)pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 30 g drożdży 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody olej Sposób wykonania: Drożdże rozrabiamy z ciepła
Wielki apetytTworząc ten przepis miałam przed oczami krem paprykowy stworzony przez Andrzeja Polana w programie w programie Polska ze smakiem. Tarta wyszła obłędna i mimo, że na
Wielki apetytpatelni). Koniecznie musicie spróbować, bo są na naprawdę obłędne! Aha, i od razu zróbcie podwójną, a nawet potrójną porcję, bo nie zorientujecie się kiedy wszystkie znikną - w zadziwiająco ekspresowym tempie. (9 sztuk) 2 jajka 25g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu (solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: olej do smażenia Jajka zmiksować(...)proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z uprzednio startym (na średnich oczkach tarki) serem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym
Di gotujeEkspresowy pomysł na pyszne, kokosowe talaretki. Zrobione z nasion chia i mąki kokosowej, są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu substancji odżywczych. Ich smak i wartościowość dopełniają pyszne jagody goji. SKŁADNIKI : 4 łyżki chia szałwii 2 łyżki mąki kokosowej 2 garści jagód goji garść płatków kokosowych łyżka ksylitolu 1/2 szklanki mleka roślinnego WYKONANIE: mąkę, ksylitol, chia szałwię i mleko mieszamy(...)razem ciasto przekładamy do aluminiowych foremek, formujemy miseczki- odstawiamy do lodówki na 15 min talaretki wyciągami z foremek, posypujemy jagodami goji i płatkami kokosowymi
healthy dreamsmiejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita, a ciasto będzie odchodzić od rak. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki i zrób w środku dziurkę. Gotowe kluski układaj na blacie posypanym mąką. Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez(...)Bitki wieprzowe w sosie własnym. Bitki wieprzowe to bez sprzecznie jeden z najlepszych i najprostszych przepisów obiadowych. Można także sięgnąć po taki ekspresowy przepis na KOTLETY JAJECZNE (link) Potrawa idealna dla osób zapracowanych Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że do przygotowania można użyć prawie każdego rodzaju wieprzowiny
kuron.com.plprawda jest taka, że często tego właśnie nam nieustannie brakuje. W wyniku potrzeby tworzenia prostych rozwiązań dla rzeczy pozornie skomplikowanych i czasochłonnych, przychodzę do Was z pomysłem na ekspresowe ciasto/deser inspirowany kokosową słodyczą. Jak dla mnie - prawdziwa rozkosz . Taka subtelna, kokosowa chmurka, która rozpływa się w ustach. Użycie płatków ryżowych zamiast jaglanych okazało się być jednym z lepszych rozwiązań, deser(...)wiele delikatniejszą strukturę i smak. Niestety nie miałam przy sobie mleka kokosowego, ale przy następnej okazji na pewno zakupię i dodam bezpośrednio do płatków ugotowanych na wodzie. Wtedy ciasto będzie wegańskie i jeszcze mocniej kokosowe. Ale ta wersja też jest przepyszna - musicie koniecznie wypróbować! Składniki: kokosowa masa 2 szklanki płatków ryżowych 2 szklanki mleka* + 2 szklanki wody niepełna szklanka płatków
Kuchnia Elliesłonecznik i ciut jogurtu greckiego. Ciasteczka wyszły jeszcze lepsze niż te pierwsze, do tego nie rozlewały się podczas pieczenia, więc miały bardziej zwartą strukturę. Czas wykonania ciasteczek jest iście ekspresowy. Masę nabiera się bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy je i pieczemy. Po upieczeniu ciasteczka ryżowe z żurawiną i słonecznikiem(...)Masę na ciasteczka można przygotować bez wykorzystania miksera. Najpierw w misce łączymy suche składniki, potem dodajemy mokre składniki: jajko, majonez i jogurt, mieszamy, wsypujemy żurawinę i słonecznik, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko rosną. Ciasteczek nie formujemy w specjalnie kształty. Ciasteczka ryżowe mają lekko nieregularne kształty, można powiedzieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min, aż ciasto zwiększy swoją objętość. 5. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy łącząc wszystkie składniki ze sobą. 6. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy tworząc okrągły kształt (moja pizza miała średnicę ok. 35 cm). 7. Następnie placek smarujemy sosem pomidorowym, a wierzch posypujemy mieszanką serów. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do maksymalnie(...)było to 250 stopni) na najniższy poziom na ok. 6-8 minut. 8. Upieczoną pizzę podajemy ze świeżą bazylią. Zamiast sosu polecam oliwę z oliwek lub oliwę smakową. W ekspresowym tempie przygotujecie taką oliwę łącząc 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę z połową szklanki oliwy z oliwek. Ps. Pamiętajcie aby do odmierzania wody i mąki używać szklanki o takiej samej
Bez Cebuli