kilogramami, tych skądinąd pysznych owoców? Wiadomo przetwory, dżemy, konfitury, niestety na to potrzeba czasu a u nas termin goni termin. No początek poszła ekspresowa tarta z czereśniami . Uffff jeszcze tylko 3,5 kg do przerobienia Dobry rok Podobno mamy dobry rok na czereśnie. Trudno się nie zgodzić patrząc(...)szybka akcja . Chcieliśmy zrobić coś słodkiego i na szybko (jak każdy Wybór padł na tarte, to pozycję mamy opracowaną do perfekcji. Głównie dzięki kruchemu ciastu, które zawsze się udaję. Kruche ciasto (link) . Krem mascarpone też nie jest bez znaczenia. Dla odmiany, aby nie popaść w rutynę do spodu dodaliśmy kakao
kuron.com.plmasłem lub ulubioną konfiturą, ale u mnie ekspresowo znikają w wersji solo! Polecam! (około 20 sztuk) 350g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50g masła 250g puree z dyni (przepis tu - klik ) 2 jajka 20 ml mleka 100g rodzynek Ponadto: mąka pszenna do podsypania ciasta Do miski należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia
Di gotujerazu na myśl przychodzi nam długo dojrzewające ciasto, które nastawia się kilka tygodni przed Świętami. Paweł Małecki jednak przekonał mnie, że można upiec równie pyszny i aromatyczny piernik, przygotowując go w jeden dzień. Koniecznie muszę więc podzielić się z Wami tym odkryciem 🙂 Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w […] Artykuł Świąteczny piernik staropolski (ekspresowy, bez dojrzewania) pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkajest to wersja dosłownie… ekspresowa. Składniki: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku - 4 czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Dodatkowo (u mnie) : - jogurt grecki naturalny - zielona cebulka - miechunka peruwiańska Do przygotowania ciasta użyłam miksera koktajlowego. Ziemniaki, szalotki i czosnek
mojewypiekiinietylkoswoje ulubione. Dziś zapraszam na ekspresowe faworki. Wystarczy niecałe pół godziny i już możemy się nimi zajadać. 250 g mąki tortowej 2 żółtka 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 1 łyżeczka spirytusu szczypta soli cukier puder do oprószenia olej do smażenia Mąkę połączyć z żółtkami,śmietaną,szczyptą soli i alkoholem. Energicznie zagniatać ciasto przez około 10 minut. Gotowe ciasto
Kolorowa kuchnia Elkizjedzenia podwieczorku nie minęła nawet godzina! Ekspresowe oponki na proszku do pieczenia około 16 szt; ø 7 cm 50g masła 4 łyżki cukru 1 jajko 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/8 l mleka Tłuszcz i cukier utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około
Posadzone i zjedzoneFajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No
Wielki apetytmajowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia, regionu na Pomorzu Gdańskim). Kociewiacy to społeczność, która bardzo pielęgnuje swoje dziedzictwo kulturowe, kulinarne i obyczaje. Członkinie prężnie działających Kół Gospodyń Wiejski z Kociewia biorą udział(...)kociewską polecam odwiedzenie tej strony ( klik ) oraz strony Poszukiwacze Samku . Po raz pierwszy Ruchanki przygotowałam z połowy składników podanych w przepisie i żałowałam tego widząc jak ekspresowo znikają z talerza. To takie placuszki, które smakują każdemu, dorosłym i dzieciom. Nie są słodkie więc doskonale smakują posypane cukrem lub z konfiturami. Przygotowanie racuchów nie jest skomplikowane
Codziennik Kuchennytymczasem podrzucam Wam przepis na zeszłoroczną ekspresową wersję na soku pomidorowym.W upalne dni niewiele chce się jeść, ale myślę, że dzisiejsze danie sprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych liści do wykorzystania. Postanowiłam przerobić je na sławne greckie "zielone ciasto" pites (z ang. green pie), o którym myślałam
Chilli Czosnek i Oliwababeczki są delikatne, kruche, idealne do pochrupania przy wielkanocnym stole, a zapakowane w folię mogą być słodkim prezentem dla gości. Spody babeczek bazują na przepisie na ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki . Babeczki idealnie komponują się z bakaliami, które stanowią zarazem ładną dekorację. W środku babeczek znalazła się pomada śmietanowa i pomada kakaowa. Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami: Przepis(...)cukru 1 łyżka kakao * szklanka ma pojemność 250 ml Przygotowanie babeczek: Suche składniki na kruche spody mieszamy hakiem robota, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy szybko ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasta nie schładzałam w lodówce. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź(...)przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym
Kulinarne przygody Gatityłyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto. W razie potrzeby uzupełniamy olej. Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Szybkie i proste mini pączki gotowe ! Smacznego :) Zapraszam też na proste pączki z serka homogenizowanego , ekspresowe pączki bananowe, faworki
Moje Kuchenne RewelacjeDziś ciąg dalszy kulinarnych popisów mojej Amelki:)Dodam, że była zachwycona na wieść o wszystkich pozytywnych komentarzach, jakimi uraczyliście jej pierwszy filmik i prosiła, by BARDZO
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamojprzepisna.pl | Owsiane babeczki z żurawiną Kolejne bardzo proste i zdrowe owsiane wypieki, obok Kokosowo-owsianych ciasteczek FIT oraz Zdrowych i ekspresowych ciasteczek z bananami bez tłuszczu
moj przepis nalubię poeksperymentować Są mięciutkie, lekko słodkie, delikatne i lekko wilgotne, sera w nich nie czuć, za to czuć skórkę cytrynową, co jest świetne. Bardzo, bardzo polecam, robi się je ekspresowo i są bardzo smaczne. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na około 15-20 oponek o średnicy 7 cm i grubości około 2-3 cm: 500 g rozgniecionego widelcem sera białego twarogowego(...)dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części
moj przepis na