ekspresowe ciasto - 1355 przepisów (strona:46/91)

Muffinki z agrestem 104

Ogórki zawekowane i teraz przyszła pora na przerabianie agrestu. Niezawodne, przepyszne muffinki z maślankowe stworzyły z agrestem świetny duet. Ledwo zdążyłam na ostatnią sztukę, gdyż zniknęły w ekspresowym tempie. Maślankowe muffinki zawsze robię wg przepisu Arabeski , jest to porcja na 12 sztuk. Dodatek kwaśnego agrestu bardzo wzbogacił ich smak. Muffinki z agrestem 1 szkl. agrestu 2 szkl. mąki 1 łyżeczka(...)solą. Wymieszać z cukrem. W drugiej misce lekko ubić jajka, dodać maślankę, olej i wanilię. Wlać to do miski z suchymi składnikami , wsypać owoce i delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek muffinkowych (wysmarowanych tłuszczem lub wyścielonych papilotkami), wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.C i piec ok. 20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Muffinki

Pieguskowa Kuchnia
Wafelki z kremem-pischingery II 208

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszną słodką przekąskę, którą robi się ekspresowo a smakuje rewelacyjnie. Mowa o wafelkach z kremem z mleka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ekspresowy Deser z Resztek 175

Taki deser możemy wyczarować ze składników, które pozostały po wykonaniu Tortu Straciatella z Malinami. Lekki krem, starta czekolada, maliny i listki mięty. Pysznie wyszło! Na

Blondynka Gotuje
Sernik miodowy z cynamonem (pieczony) 153

Pewnego razu zachciało mi się sernika, ale takiego z miodem... (Ostatnio do wszystkiego dodaję miód.) Upiekłam i... zniknął ekspresowo już kolejnego dnia. Nie, nie - sama całego nie zjadłam, pomogła mi rodzina ze znajomymi. Wszystkim smakował, a ja musiałam upiec kolejny. Uwielbiam ten miodowo-cynamonowy smak, który jest delikatny i idealnie komponujący się z całością. Sam sernik jest przepyszny, lekki, kremowy(...)składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać.  Piec około 60-80 minut (*) w 170 stopniach.  Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.  Po tym czasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka

Di gotuje
Ekspresowa Karpatka 177

Karpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku mało słodkie, niezbyt tłuste. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawki. Karpatkę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją ekspresowo, w mniej niż 25 min razem z pieczeniem. Składników nie trzeba zawczasu(...)manną (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy z placów oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto uformuję się w kulę. Ciasto przełożyć do misy miksera, miksować dodając po jednym jajku, dodać proszek do pieczenia, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół (każda

moj przepis na
Jadalne prezenty: Marokańskie trufle daktylowe (bez cukru) 152

Jeszcze przed samymi świętami mam dla Ciebie pomysł last minute na jadalny upominek dla najbliższych - trufle daktylowo-migdałowe. Są przepyszne, robi się je ekspresowo, a do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników. Takie domowe trufle są dużo zdrowsze od czekoladek kupowanych w sklepie, a zapakowane w ładne pudełko prezentują się bardzo efektownie. Trufle na bazie suszonych daktyli są popularne(...)zrobiłam trufle według prostszego przepisu znalezionego u Vegazone z wykorzystaniem skórki pomarańczowej. Połączenie daktyli i pomarańczy jest tak genialne, że już zastanawiam się jak wkomponować je w jakieś fajne ciasto. Trufle daktylowo-migdałowe polecam jako drobny upominek, który możesz dołączyć do prezentów dla najbliższych. Sprawdzą się także jako niebanalny zdrowy deser na powoli zbliżającego się Sylwestra. Marokańskie trufle daktylowe - Przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini serniczki limonkowe z bezą włoską 123

M ini serniczki powracają! Tym razem w letniej limonkowej odsłonie! Spód z imbirowych ciasteczek, zapieczony z ekspresową w wykonaniu masą serową z limonką i udekorowany włoską

Food Square
ekspresowy likier kokosowy 496

składniki: 400 ml mleka kokosowego 120 ml spirytusu 200 ml soku z ananasa 120 g cukru wykonanie: W rondelku mieszamy mleko kokosowe wraz z sokiem i

Domowy Smak Jedzenia
Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami 165

Przez sezon letni zgromadziłam całkiem pokaźną ilość mrożonych owoców. Często wykorzystuje je do różnego rodzaju deserów. Dziś ekspresowy sernik z serka homogenizowanego i budyniu. Składniki: 25

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z wiśniami bez pieczenia 164

podczas malowania najdzie ochota na coś słodkiego, nie ma przeproś. Sięgamy wtedy po nasze ukochane serniki bez pieczenia. Receptura wykonania jest ekspresowa, bo zajmuje nam 15-20 minut. Zaś kiedy serniczek spokojnie się chłodzi w lodówce, my kończymy nasze prace. Nie ma to jak upiec 2 dzieła na jednym ruszcie. Do dzieła Kochani: Składniki: ( tortownice(...)łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi wierzch ciasta. Dekoruj gałązką świeżej mięty. Smacznego

KreatywnePiny
CUKINIA ZAPIEKANA Z SOCZEWICĄ, FETĄ i PAPRYKĄ 191

się do gotowania, zapiekania, jedzenia na surowo, a nawet można ją dodać do ciasta. Kiedy nie mam pomysłu co ugotować – żartuję, zawsze mam pomysł! – ale jeśli odrobinę mi się nie chce (zdarza się nawet mi!), to faszeruję czymś łódeczki z cukinii i zapiekam. Danie ekspresowe, smaczne i pożywne. Dziś jedna z z tych moich wariacji – w wersji

Dietolog
Pierogi z jagodami 139

ewentualnie śmietaną i oprószone brązowym cukrem. Polecam na słodki obiad, znikają w trybie ekspresowym i mają tylko jedną wadę, jak to jagody - farbują zęby :D Jednak po raz pierwszy udało się je sfotografować ;) z braku jogurtu podałam ze śmietaną. Po raz pierwszy też zagniotłam ciasto bardziej elastyczne - chciałam nauczyć się lepić falbankę ;) i prawie się udało, falbanka coraz kształtniejsza

Kolorowy Przepisownik
Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki 237

poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis(...)łyżka cukru pudru Składniki na 2 warstwę: 2 galaretki cytrynowe ( u mnie Winiary) jeżyny Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto na lazanię 182

być zimna, jeśli zagrzała się, po prostu ją zmień) gdy plastry ciasta będzie już chłodne, wyłóż je na deskę pokrytą ściereczką z materiału gdy plastry obeschną, są gotowe do użycia  Uwaga:  Plastry przed ułożeniem w foremce, należy zawsze wcześniej ugotować.   Ugotowane plastry przełożone ekspresowo do miski z wodą. Schłodzone plastry wyłożone na deskę pokrytą ściereczką

Szybko Szybkowar
Muffiny czekoladowe 168

wysokości, na ciasto nakładać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć ją drugą łyżką ciasta. Piec 35 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy są już upieczone, ale z boku, żeby nie trafić na masło orzechowe. Muffinki są wilgotne i pysznie czekoladowe, u nas zniknęły ekspresowo :) Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta makaronowa 127

Łatwa, ekspresowa i pyszna- tym razem zabrałam się za tartę, ale troszkę w inny sposób. Starałam się zainspirować ulubionymi kuchniami i stworzyć coś zupełnie innego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało

Wielki apetyt
Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku 232

nieziemski aromat. Kolejną zaletą (choć zastanawiam się czy poniekąd nie wadą, bo znikają ekspresowo) jest fakt, że pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż

peanutbuttermonster