Koktajl ze szpinakiem, bananem, kiwi i jabłkiem 115właściwie każde. Jeżeli chodzi o dostępność owoców u warzyw, jest słabiej niż latem, ale jakoś sobie to wszystko mądrze urozmaicimy. Codziennie wpadają nowe pomysły na koktajle z jabłek, gruszek, dyni. Będą też koktajle z bananem, mango, awokado. Z płatkami owsianymi, z otrębami. Z wodą, z kefirami, z mlekiem roślinnym. Ze szpinakiem, jarmużem, selerem naciowym, burakami, marchewką. Będę też miksować sałatę
Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 93koperku (przepis na ten ostatni pojawi się wkrótce na blogu). Jeżeli chodzi o orzechy, też można wydziwiać. Klasyczne jest z orzeszkami pinii, ale spokojnie można użyć pestek słonecznika, dyni, orzechów włoskich, ziemnych, czego chcecie. Podstawą oczywiście jest dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia. W mojej kuchni to produkt numer jeden. Nigdy nie może jej u mnie zabraknąć. Kupuję kolejną butelkę
Kardamonovy
Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi 80dodać jakiekolwiek lubicie. Ja akurat miałam w domu jedynie laskowe, więc wylądowały w misce laskowe + siemię lniane. W innym moim przepisie na bircher muesli użyłam orzechów włoskich i pestek dyni. Z powodzeniem możecie dodać inne orzechy, migdały, pestki słonecznika. Owoce? Właściwie można dodać każde, ponieważ dodaje się je dopiero przed podaniem. Świetnie sprawdzą się owoce sezonowe. W tej chwili
Kardamonovy
Koktajl z mandarynkami, melonem i mango 97jabłko, sok z mandarynek i cytryny, dolewamy wodę. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu. Podobne przepisy: Koktajl z melonem i kiwi Koktajl z pomarańczy, mango i melona Koktajl z dyni, mango i kurkumy Koktajl z płatkami owsianymi, mango i kurkumą Koktajl z brzoskwiniami, pomarańczami i marchewką Koktajl z marchewek, pomarańczy, kurkumy i imbiru Artykuł Koktajl z mandarynkami, melonem i mango
Kardamonovy
Sałatka z buraków z cebulą, jabłkiem i ogórkami kiszonymi 163Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Do jednej części sałatki, na próbę, dodałam olej z pestek dyni. Też fajnie pasował. Spróbujcie nim kiedyś zastąpić olej rzepakowy. Podobne przepisy: Sałatka z buraków i cebuli Buraki zasmażane Artykuł Sałatka z buraków z cebulą, jabłkiem i ogórkami kiszonymi pochodzi
Kardamonovy
Pieczona pierś z indyka do kanapek 109świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można
Kardamonovy
Koktajl z awokado, pomarańczą, marchewką i cynamonem 70imbiru Koktajl z brzoskwiniami, pomarańczami i marchewką Koktajl z pomarańczy, mango i melona Koktajl z mandarynkami, melonem i mango Koktajl z mango, mandarynek, banana i komosy ryżowej Koktajl z dynią, gruszkami i bananem Koktajl z płatkami owsianymi, mango i kurkumą Artykuł Koktajl z awokado, pomarańczą, marchewką i cynamonem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Sałatka z sałatą, ogórkiem i fetą 102świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można
Kardamonovy
Sos z awokado i fety 103świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można
Kardamonovy
Carpaccio z cukinii z orzechami i serem pleśniowym 102dodatki. U mnie wylądowały orzechy włoskie (bo miałam po prostu w szafce) i ser pleśniowy (na który akurat miałam ochotę). Do cukinii pasuje praktycznie wszystko. Możecie dodać migdały, pestki dyni, inne rodzaje orzechów, fetę, sery twarde, inne sery pleśniowe, koperek, natkę. Dodajcie co lubicie lub co macie pod ręką. Po głowie chodzą mi jeszcze inne wersje capraccio (zdecydowanie nie mięsne
Kardamonovy
Pasta z grillowanego bakłażana 87jeszcze raz wszystko doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Baba ghanoush Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem Pasta paprykowa z fetą Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Sos z papryk i bakłażanów Ajvar Artykuł Pasta z grillowanego bakłażana pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Sałatka z pomidorami, fetą i sosem bazyliowym 121świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można
Kardamonovy
Bigos z cukinią i kurczakiem 107potrawa smakuje na bardziej swojską. Mam nadzieję, że wiecie do czego piję. Kurczę, myślę sobie właśnie nad jesiennymi potrawami. Pogoda jest taka, że zaczynam myśleć o zupach, o dyni, śliwkach. O tym, że będzie coraz mniej owoców i warzyw. Ten stan jest fajny przez chwilę, a potem w listopadzie zaczynam tęsknić za pomidorami i malinami. Jasna cholera, jeszcze lato się
Kardamonovy
Pieczony pstrąg 107świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można
Kardamonovy
Kompot ze śliwek i gruszek 97końcu na nie sezon. No nie wiem, muszę to skonsultować z paniczem od gruszek. Właśnie, powinnam pomyśleć nad jakimiś potrawami z nimi. Póki co mam pozapisywane pomysły na dynie i śliwki. Muszę pamiętać o gruszkach, zaraz to sobie zapiszę. Kompot ze śliwek i gruszek wyszedł po prostu smaczny. Zwyczajny. Nie dodawałam do niego żadnych dodatków. Nie ma cynamonu, goździków. Zapomniałam
Kardamonovy