ziś coś dla miłośników najbardziej jesiennego warzywa czyli dyni 🍁 Puree z dyni możemy wykorzystać na tysiąć sposobów. Ja wykorzystuję je głównie do słodkich wypieków. Wspaniale "koloruje" ciasta i nadaje im fajnej wilgotności. A zrobienie takiego puree jest na prawdę proste i mało skomplikowane. Polecam! PS. Nadmiar takiej dyni możemy spokojnie zamrozić. Dynię umyć, pokroić na ćwiartki(...)pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. na około 40 minut (piec do miękkości). Po upieczeniu wystudzić. Wykroić miąższ, zblendować. I tu zależy od gatunku dyni. Zwykła - bardziej soczysta wymagać będzie odsączenia nadmiaru soku, a gatunki bardziej suche i zwarte już tego nie potrzebują, gdyż uzyskane puree jest dostatecznie suche
Walijskie PichcenieUwielbiam dania jednogarnkowe - szczególnie jesienią i zimą - są pyszne, sycące i rozgrzewające. W środku sezonu dyniowego zapraszam na a'la leczo z dynią, soczewicą i kurczakiem (ten ostatni składnik można pominąć kiedy mamy ochotę na wersję wege :)) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 biała cebula 1 większa pierś kurczaka 2 papryki czerwone 1 większa cukinia ok. 400 g 1/2 szklanki(...)czerwonej soczewicy 1/2 kg dyni - u mnie hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego szklanka gorącej wody sól, pieprz, słodka papryka, tymianek 3 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Warzywa i kurczaka kroimy w kostkę - cebulę drobno, resztę w większą :) Na oliwie szklimy cebulę, dorzucamy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na złoto. Wsypujemy soczewicę i dolewamy
Moje Kuchenne RewelacjePyszny i bardzo jesienny makaron z dynią smażoną. Danie bez mięsa, za to z dodatkiem sera feta. Przepis jest bardzo prosty, a przy tym łączy słodycz dyni ze słonym smakiem sera i kwaśnymi pomidorami suszonymi. Z dynią w roli głównej polecam również placki z dyni i ziemniaków oraz coś na słodko, czyli ulubione danie dzieci - placki z dyni
AniaGotuje.plmiałam jeszcze batata i postanowiłam go wkręcić do zupy - stała się jeszcze bardziej kremowa i fajnie podkręcił się smak - spróbujcie koniecznie - mocno rozgrzewa! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 mała dynia hokkaido -około 800-900 g 1 duży batat (ok. 500 g) 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 1 szczypta chili 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka startego imbiru 1 l bulionu(...)warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz prażone pestki dyni i nasiona słonecznika lub grzanki PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy i podsmażamy do miękkości na oliwie. Dodajemy obraną dynię i batata - pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu prze 7-10 minut. dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Miksujemy na gładki krem
Moje Kuchenne RewelacjeJesień w mojej kuchni to zdecydowanie ogrom barw i smaków. Warzywa zajmują ważne miejsce podczas planowania codziennego menu. Dynia jest jednym z tych warzyw, które w sezonie smakuje wybornie i nie wyobrażam sobie by mogło jej zabraknąć na moim stole. Pieczona z dodatkiem innych pieczonych warzyw jest świetnym materiałem na zupkę, spróbujcie sami. Składniki: 1 kg dyni ( bez pestek(...)papryki czerwone 3 ząbki czosnku 1 cebula śmietanka 30% sól, pieprz papryka chili mielona imbir starty 1 litr bulionu warzywnego Wykonanie: *Dynię kroimy na kawałki, wydrążamy pestki, paprykę kroimy na 4 kawałki, cebulę obieramy, czosnek pozostawiamy w łupince *Dynię wkładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika, po ok 20 minutach dodajemy pozostałe warzywa, pieczemy jeszcze ok 20 minut. Studzimy. Kiedy ostygnie
Z Majeczką w kuchniChrupiące placki z dyni i ziemniaków każdemu poprawią nastrój! To proste do zrobienia i bardzo smaczne placki smażone z tartej dyni i ziemniaków. Podane z sosem czosnkowym będą idealne na obiad lub na kolację. Z całą pewnością zostanie Ci sporo dyni, więc gorąco polecam również przepis na placki z dyni na słodko. Dynia pieczona z fetą też jest pyszna - polecam
AniaGotuje.plDyniowe knedelki wypełnione delikatnym, pachnącym cytryną serem, okraszone masełkiem z bułką tartą i posypane cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 350g dyni 400g ziemniaków 1 jajko 230g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól oliwa Farsz: 350g białego sera 2 żółtka 4 łyżki cukru skórka starta z jednej cytryny Dodatkowo: bułka tarta masło(...)cynamon Wykonanie: 1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wystudzić i zblendować do postaci gładkiego puree. 2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę. 3. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny
Szalona Kuchnia EwelinyDynia piżmowa to moja ulubienica, jej smak najbardziej mi odpowiada. Jesienią kiedy często na naszym stole gości leczo postanowiłam zamienić cukinie na złoty kolor dyni. Połączenie smaków idealne, teraz Wasza kolej na wypróbowanie!. Składniki : - 70 dag kiełbasy głogowskiej wędzonej - 3 średnie cebule - 3 papryki, zielona - żółta - czerwona - 1 dynia piżmowa - 3 duże pomidory - olej rzepakowy - sól - pieprz - majeranek(...)Dynie kroimy na ćwiartki i ściągamy wierzchnią skórę obieraczką do ziemniaków, następnie kroimy w kostkę. 2. Paprykę, cebulę oraz pomidory kroimy w kostkę, z pomidora wycinamy zieloną twardą część. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy kolejno w odstępach czasowych: cebulę i obsmażamy na złoto, kiełbasę i smażymy kilka minut razem, następnie dokładamy paprykę i tu podlewamy już
Apetyczna babeczkamojej kuchni jak zwykle królują owoce i warzywa sezonowe. Wykorzystuję ostatnie maliny, a już za chwilę biorę się za dynię. W planach mam tradycyjnie zupę i ciasto, ale dyni u mnie dostatek dlatego zaczęłam szukać inspiracji. Podczas szperania w sieci moją uwagę przykuł dżem z dyni o smaku pomarańczowym i chyba zrobię kilka słoiczków na próbę, myślę, że będzie idealnie(...)pasował do naleśników. A Wy jakie przetwory robicie z dyni? Rozpisałam się o dyni, a chciałam Wam dziś przedstawić przepis na kostkę malinową. Wiem, że całkiem niedawno była malinowa chmurka , ale galaretka malinowa tak mi posmakowała, że postanowiłam jeszcze coś z nią zrobić. I tak powstało to eleganckie ciasto, powstało z połączenia delikatnych placków z ciasta ucieranego, słodkiego
Cynamonowe szczęścieJesienne pierogi z delikatnym, kremowym nadzieniem z dyni, serka mascarpone i karmelizowanej cebuli. Jestem pewna, że dodadzą trochę ciepła i radości chłodnym jesiennym dniom. ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju nadzienie: 200 g puree z dynii* 100 g mascarpone niewielka cebula łyżeczka masła klarowanego łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu łyżeczka miodu pół łyżeczki octu(...)winnego sól do smaku łyżeczka zmielonego pieprzu voatsiperifery Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy by odpoczeło. Puree z dyni mieszamy z mascarpone. Cebulę kroimy w piórka i wraz z rozmarynem szklimy na maśle. Dodajemy miód i ocet i chwilę karmelizujemy. Dodajemy ją do nadzienia, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki
Mienta blogJesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować świeżą i aromatyczną zupę dyniową. Ja polecam Wam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro. Dzisiaj jednak mam inną propozycję na bardzo pyszne i sycące danie. Gulasz dyniowy to pożywna opcja na obiad, dzięki dodatkom papryki i kminu rzymskiego stał się bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Składniki(...)dyni Hokkaido gałązka rozmarynu 1 duży ziemniak 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka pikantnej papryki 1 łaska łyżeczka kminu rzymskiego 200 ml koncentratu pomidorowego z domowej spiżarni ciecierzyca konserwowa 250 gram mięsa mielonego wołówego olej sól i czarny pieprz do smaku liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki Składniki: Dynię Hokkaido kroimy na mniejsze
Życie zaczyna się w kuchniSezon dyniowy w pełni więc eksperymentuję. Standardowo dynię piecze się w większych kawałkach razem ze skórą, ale w międzyczasie robiłam dżem i miłam już pokrojoną w kostkę, tak też ją podpiekłam. Dodatkowo użyłam mąki owsianej i ziemniaczanej, więc pasztet jest bezglutenowy. Dla jednych to będzie pasztet, dla innych pieczeń, dla mnie to i to. Idealnie nadaje się jako dodatek(...)obiadu wystarczą dwa plastry, więc z tych składników to obiad dla 10 osób minimum. Składniki na formę o wymiarach 30 dł. x15szer. x10 wys.: około 1,5 kg dyni podpieczonej w piekarniku przez 45 minut (waga przed pieczeniem, po obraniu ze skóry 2,5 szklanki czerwonej soczewicy (400-500 g) 3 szklanki wody do ugotowania soczewicy 200 g mleka kokosowego
greenscarfSzukacie pomysłu na domową pastę do chleba? Hummus, pasty z czerwonej i białej fasoli, ciecierzycy i grochu. Dipy z pieczonego bakłażana, papryki i dyni piżmowej. Niektóre tradycyjne, zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorskiej, inne to moje własne pomysły. Przed Wami zbiór moich ulubionych, sprawdzonych past do chleba, które urozmaicą Wasze kanapki. Dobrze smakują też z pokrojonymi w słupki warzywami. Wszystkie przepisy(...)nawet wegańskie. 1. Hummus - tradycyjny libański przepis To moja ulubiona pasta na kanapki. Hummus jest elastyczny, można robić jego różne wariacje (np. z burakiem, ze szpinakiem, z dynią), jednak uważam, że ta klasyczna wersja jest najlepsza. Hummus lubię jeść posmarowany na chlebku pita lub na tortilli z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki. Smakuje mi także z warzywami pokrojonymi
Chilli Czosnek i Oliwatrzynaście. Gotowanie, gotowanie na parze, wyrabianie ciasta, miksowanie, siekanie, emulgowanie, blendowanie, szatkowanie, ubijanie, rozpuszczanie, podgrzewanie, smażenie, ważenie…to wszystko w jednym nowoczesnym urządzeniu. Przygotowałam curry z ciecierzycy z dynią, sprawdzając między innymi funkcję siekania, miksowania i gotowania. Urządzenie spełniło moje oczekiwania pod każdym względem. Obsługa nie sprawia problemów i dzięki panelowi sterującemu z wyświetlaczem LCD jest bardzo intuicyjna(...)gotowanie jest prawdziwą pasją i chcą mieć jeszcze więcej czasu na przygotowanie różnorodnych posiłków, taki sprzęt w kuchni to prawdziwa przyjemność. 4 porcje: 200 g ciecierzycy 200 g obranej dyni 200 g świeżego ananasa 200 ml przecieru pomidorowego 1 świeża, czerwona papryka 1 świeża, żółta papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku skórka starta z 1 cytryny 2 cm świeżego
Mienta blog