duszona wołowina - 500 przepisów (strona:17/34)

Bakłażan faszerowany wołowiną i pomidorami 176

dodatkiem pomidorów i natki pietruszki smakuje wyśmienicie. Składniki na 2 porcje: 2 bakłażany 3 pomidory 1 cebula 2 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól, pieprz 500 g mielonej wołowiny (lub mięsa wołowo-wieprzowego) 1 szklanka wody posiekana natka pietruszki 1. Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć. Posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wypłukać i dokładnie osuszyć(...)tłuszczu. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć cebulę (około 8 minut). 4. Dołożyć mięso i smażyć 5 minut. 5. Dodać pokrojone w kostkę 2 pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana nafaszerować mięsem. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora. 7. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać

Moja Galeria Smaku
Gulasz wołowy z dynią 217

ziela angielskiego 4 owoce jałowca 6 goździków 8 ziarenek pieprzu 2 papryczki chili (opcjonalnie) 500 g dyni (bez skóry i bez pestek) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wołowinę kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Na patelni na oleju przesmażamy mięso, aby się zarumieniło z każdej strony. 2. Następnie na patelnie dodajemy cebule pokrojona w piórka(...)pieprzu, owoce jałowca, goździki, a następnie podlewamy zawartość patelni czerwonym winem (opcjonalnie). 5. Zwiększamy ogień, odparowujemy nadmiar wina, po czym podlewamy zawartość patelni wodą, tak, aby tylko przykryła składniki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, do czasu, aż mięso będzie miękkie (około 1,5 - 2 godziny). 6. Pod koniec przygotowywania gulaszu dodajemy do niego dynię pokrojoną w kostkę (również

W kuchni Katie
Bitki wołowe z grzybami 154

Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Bardzo dobrze smakują duszone w naturalnym sosie, ale tych z grzybami nie przebije chyba nic. Na bitki wybieramy tzw. mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą ba rdzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach. Żeby(...)wcześniej podgotowane w osobnym garnku. Dodaję też całe, świeże lub mrożone, grzyby podsmażone na maśle z cebulą. Bitki przygotowuję w szybkowarze - są gotowe po 30 minutach. Składniki: 1 kg wołowiny dwie garście grzybów suszonych kilka kapuluszy grzybów świeżych lub mrożonych 2 cebule 1 łyżka klarowanego masła 5 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego mąka pszenna do obtoczenia mięsa 10 ziaren

W SMAK
Spaghetti alla bolognese. 147

cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów  z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku 2-3  łyżki oliwy(...)boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem

Radość kipiąca uśmiechem.
GRILL WAY BAR - test nowej burgerowni w Gdyni 191

podróby! Dodatki stanowiły tu: ser cheddar , świeży pomidor , sałata , czerwona cebula , ogórek korniszony oraz sos amerykański . 100% mięsa - to tutejsza polityka jakości ! Cudownie ugrillowana, wytopiona z tłuszczu, świeża wołowina zachęca do wgryzienia się w solidną bułę. Jakość idzie w parze z ceną, bo niestety przy mniej typowych dodatkach - tak jak Berry Burger czy Grand Burger - trzeba się liczyć z kosztem(...)cenie jeszcze kilka kawałków pieczonego vel smażonego ziemniaka bule do towarzystwa i byłoby git :) ___________________~"~___________________ Podsumowując: wizytę w gdyńskim Grill Way Bar uważam za udaną !  Najadłam się smacznie , duszę klimatyczną muzą nasyciłam, ciekawym wnętrzem się opatrzyłam, z interesującymi ludźmi pokonwersowałam :) Nie omieszkam wrócić wkrótce po więcej

Grunt to przepis!
Chili con carne 259

mniej nic więcej jak: "papryka z mięsem"  potrawa amerykańska o wyraźnym pikantnym smaku.  Serwowana najczęściej z ryżem u mnie w wersji z tortillą.  Składniki: 60 dag wołowiny zmielonej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 puszka fasoli wraz zalewą 1 puszka pomidorów z puszki 2 średnie cebule 3 żabki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)rzepakowego sól, pieprz Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodać czosnek i chwilę smażyć następnie dodać mięso i je przesmażyć. Mięso posolić dodać pieprz, przykryć i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojone z puszki pomidory i koncentrat. Potrawę przyprawić kuminem, oregano,chili, paprykę słodką i ostrą,zagotować. Przykryć i dusić kolejne10

Delicious Titbits
Lasagne bożonarodzeniowa 666

łyżeczki czarnego pieprzu pieprz cayenne, do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki naczynie do zapiekania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię o wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka, po prostu je posiekaj) i smaż, cały czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Jeżeli nie będzie dość tłuste(...)pieczarki puszczą swój sok, a ty poczekaj, aż prawie cały odparuje. Wtedy wlej sos pomidorowy i wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz rozrzedzić kilkoma łyżkami wody. Zmniejsz ogień do małego i duś całość przez około 2 godziny - mięso stanie się bardzo delikatne.  Roztrzep jajka w dużej misce i wmieszaj w nie ricottę, mozzarellę oraz parmezan. Dodaj przyprawy oraz natkę. Wymieszaj. Nagrzej

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantny gulasz po meksykańsku 193

coraz chłodniejsze dni. Można więc pozwolić sobie na coraz więcej cięższych, rozgrzewających potraw. Pikantny gulasz po meksykańsku z pewnością pomoże nam przetrwać nawet najzimniejsze dni:).  500g wieprzowiny lub wołowiny w kawałku, u mnie łopatka wieprzowa 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 papryczki chilli 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)grubym dnem podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i paprykę, paprykę chilli, smażymy chwilę po czym zalewamy 300 ml wody. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę i przyprawy. Przykrywamy, dusimy pod przykryciem przez

Szefowa kuchni
Dziki obiad 154

vadasa zsemlegombóccal. Oczywiście do obiadu podaje się węgierskie wino. Składniki 4 Porcje: 1 kg. mięso z dzika ( d ziczyzna jest dosyć drogim mięsem więc śmiało można użyć wieprzowiny lub wołowiny) 2 duże cebule 5 szt. marchwi 4 szt. korzenia pietruszki 1 szczypta czarnego pieprzu 1 szczypta soli 3 liście laurowe 1 łyżka musztardy 2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki(...)umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Podsmażyć cebulę na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone w plastry mięso i kilka razy obracając je, smażyć (dusić ) w przykrytym bograczu, dopóki nie zmieni koloru. Wtedy posolić, dodać liście laurowe i tarte warzywa. Powoli dusić na małym ogniu, dopóki mięso nie będzie miękkie. Jeżeli w trakcie gotowania

Smaczne Potrawy
Chili Con Carne 173

słodkiej papryki   2 łyżeczki cukru   1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku   sól   świeżo zmielony czarny pieprz   pieprz cayenne   250 ml wywaru z wołowiny lub warzywnego   1 puszka czerwonej fasoli “kidney”, odsączonej z zalewy   1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy   natka pietruszki   tarty żółty ser do posypania Sposób przygotowania(...)cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne. Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem.  Chili con carne można serwować z ryżem

Aromatyczne Podróże
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 186

Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się wytopi. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i solimy. Smażymy aż cebula będzie szklista. Na rozgrzany tłuszcz z cebulą wrzucamy wołowinę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy nad dużym ogniem i szybko mieszamy, aby mięso się szybko ścięło. Dzięki temu będzie soczyste w środku. Gdy mięso dokładnie się obsmaży dodajemy paprykę. Jeżeli(...)Następnie dolewamy wodę. Mięso powinno być przykryte, a woda sięgać powiedzmy połowy kociołka. Ale uważajmy, aby nie było za dużo wody, to nie jest wskazane. Po około 20 minutach duszenia dodajemy sól i pieprz do smaku. Gulasz może się dusić nawet do 2-3 godziny. Musimy po prostu co jakiś czas próbować, czy już jest miękki i dobry do jedzenia

Marder&Marder Manufacture
Gulasz a'la Strogonow 163

bardzo dobra propozycja na obiad czy na spotkanie z przyjaciółmi. I powiem Wam, że następnego dnia gulasz ten smakuje o wiele lepiej. Gulasz w oryginalnym przepisie jest robiony z wołowiny, ale można go również przygotować z mięsa wieprzowego.   Smacznego!!!   Składniki: 1kg polędwicy wołowej, 0,5 kg pieczarek, 4 duże cebule, 6 ogórków kiszonych, 1 słoik papryki konserwowej (250ml(...)paprykę i ogórki pokroić w paski, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażyć i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz

Passion of Cooking
Zrazy wołowe ze śliwka 235

delikatne, pełne smaku.  U nas z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Zrazy wołowe ze śliwką na ok 20 zrazów: ok 1,2 kg wołowiny odpowiedniej na zarazy np. część krzyżowa 20 suszonych śliwek 20 kawałków (słupków) wędzonego boczki 20 łyżeczek musztardy Dijon sól, pieprz olej do smażenia Mięso kroimy na 20 plastrów o grubości(...)związujemy nicią. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano wszystkie zrazy. Wkładamy je do garnka lub naczynia do zapiekania. Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć je na podobny czas do piekarnika. Mięso powinno stać się bardzo mięciutkie a na dnie naczynia powinniśmy

Dzieje kuchennej Wiewióry