duszona wołowina - 500 przepisów (strona:17/34)

Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 172

Wołowinę polecam przesmażyć na gęsim smalcu – nie jest to rozwiązanie dietetyczne, ale smak… mmmm…. zdecydowanie warto czekać te trzy godziny, aż tażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli(...)drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy co najmniej 2 godziny. Po tym czasie do dania dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy jeszcze ok. 40 minut. Tażin najlepiej przygotować dzień wcześniej i odgrzewać. Danie podajemy

Poezja smaku
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 440

surowy boczek sprawią, że pasztet nie będzie kruszył się podczas krojenia. Polecam i pozdrawiam  K.K. :) SKŁADNIKI:  300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata) 100g suszonych grzybów 2 cebule 5 jajek 2 czerstwe bułeczki 100g smalcu po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych gałka muszkatołowa, sól i pieprz(...)oprócz wątróbki obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, ziele, pieprz ziarnisty, jałowca i listki laurowe, namoczone wcześniej grzyby dolewamy tyle wody aby mięso było jedynie przykryte - dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Krok 2. Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy oczyszczoną wątróbkę - gotujemy jeszcze przez 15 minut. Krok 3. Cebule obieramy

Moja Książka Kucharska
Zupa gulaszowa 185

myję osuszam, gdy są błony usuwam je,  kroję w kawałki ok 1-1,5 cm szerokości - wkładam do miseczki i marynuję polewając oliwą i obsypując kminkiem odstawiam, aby wołowina przeszła aromatem- w między czasie myję i obieram warzywa i kroję na kawałki, marchew w plastry pietruszkę, seler naciowy w kostkę, paprykę w większą kostkę, ziemniaki na słupki- cebulę, czosnek(...)potem czosnek i szklę- gdy mięso już przeszło obsypuję mąką ( zagęści nam to zupę )- wrzucam do cebuli i obsmażam z każdej strony- dolewam ok 3 szklanek wody i tak duszę na średnim ogniu ok 15 minut- dorzucam seler naciowy, pietruszkę, marchew duszę kolejne 10 minut- na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie paprykę, pomidorki koktajlowe podsmażam 3-4 minuty

Basia w kuchni
WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON 226

kawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko przypadkiem nie wrzucajcie do marynaty soli, bo wołowina stanie się twarda! Miksturę mieszamy, zakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin. 2. SMAŻENIE CEBULI I MARCHEWKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu(...)rozgrzeje, wrzucamy mięso. Obsmażamy je z każdej strony do zrumienienia – w trakcie mięso puści wodę, którą należy odlewać do garnka z marynatą, aby pozwolić mięsu się usmażyć, a nie dusić. Gdy mięso będzie już przysmażone na brązowo, przerzucamy je do wrzącej mikstury w garnku (płyn musi być gorący, aby mięso nie doznało szoku termicznego i nie zamieniło się w gumową

Nerds Kitchen
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 142

wołowina. Boczek surowy. Mięso wieprzowe. Boczek wędzony. Kiełbasa. Wszystko odbywa się na tej samej patelni. Oczywiście nakładając następny gatunek mięsa do podsmażenia dokładamy i rozgrzewamy także następną partię smalcu. Wołowinę, wieprzowinę oraz żeberka lekko solimy i pieprzymy, gdy już będą dobrze zrumienione. Na koniec podsmażamy jeszcze cebulę. Gdy i ta wyląduje w garnku, na patelnię wlewamy wino, które zbierze(...)grzyby i dorzucamy do całości. Teraz pozostaje nam tylko mieszać od czasu do czasu, pilnując żeby nie zaczął przywierać, a co gorsza przypalać się. Po około 3 h duszenia wyciągamy kości, żeberka. Studzimy, obieramy z mięska i wrzucamy je z powrotem do garnka- oczywiście mięso, nie kości ;) Bigos powinien gotować się jeszcze przynajmniej godzinę. Na koniec próbujemy, solimy i pieprzymy

Pichceniomania
ŻEBERKA W DOMOWYM SOSIE PIECZENIOWYM 135

wiem jak Wy , ale ja uwielbiam mięsa w pysznych , kremowych sosach.Zazwyczaj są to bitki że schabu lub wołowiny , ale żeberka w tym SOSIE wyszły wyśmienite.Polecam bardzo ten przepis na wspólne , rodzinne spotkania przy stole. 1 kg.żeberek 2 łyżki mąki do obsypania mięsa 2 cebule sól, pieprz ostra i słodka papryka mielona szczypta czosnku granulowanego przyprawa uniwersalna bulion mięsny(...)lodówce.Na patelni Rozgrzać łyżkę smalcu i na mocnym ogniu obsmażyć żeberka pokrojone na porcje obtoczone w mące .Zmniejszamy gaz i dodajemy drobno posiekaną cebulę ,chwilę dusimy aż się zeszkli.Podlewamy bulionem mięsnym i dusimy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie poypujemy mięso 1 łyżką mąki ,nie mieszamy,przykrywamy pokrywką i zostawiamy aż mąka się wchłonie ,i zagęści

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Parówkowy KusKus 154

razem przed wami danie nie z kurczakiem, wołowiną czy kaczka,a ze zwykłą wędzona parówką :). My w domciu parówki lubimy, gotowane, smażone i nawet na kanapki, więc to tyle słowem wstępu. Składniki:opakowanie parówek3 czerwone papryki3 sztuki wszędobylskiej cebuliłyżeczka oliwy do podsmażania2 łyżki przecieru pomidorowegosól/pieprz2 szklanki kaszy kuskusWykonanie:Parówki kroimy w grubsze kawałeczka, obsmażamy na oliwie i przerzucamy(...)rondelka. Na tę samą patelnie wrzucamy cebulę, a potem paprykę i razem chwilkę smażymy, dodajemy to do parówek.Do garnka lejemy trochę wody i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy przecier i doprawiamy do smaku.Kasze kuskus przyrządzamy jak piszą na opakowaniu, przekładamy na talerze i polewamy naszą potrawką.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Strogonow 156

warsztaty i udało mi się wczoraj tylko wpaść z rodziną na piadę do MIA PIADA ale dziś już obowiązkowo musiał być strogonow. Składniki (na 3 osoby) : 0,5 kg wołowiny 25 dag pieczarek 1 duża cebula 1 papryka 0,5 litra bulionu 2 łyżki oliwy łyżka koncentratu pomdorowego łyżeczka musztardy Dijon papryka słodka i ostra,  łyżeczka przecieru z chilli(...)szczyptą obu papryk. Cebulę pokrojoną w cienkie ćwierć plastry podsmażam na oliwie aż się zeszkli, dorzucam mięso i jak całe się już podsmaży dodaję pieczarki i zalewam bulionem i duszę co jakiś czas mieszając. Gdy bulion się już znacznie zredukuje dodaję łyżkę przecieru pomidorowego i łyżeczkę musztardy, mieszam i dokładam pokrojoną w nieduże słupki paprykę. Duszę jeszcze kilka minut

Mechanik w kuchni
Gulasz wołowy z czerwonym winem. 106

Składniki : 1 kg wołowiny na gulasz 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina cebula 2-3 ząbki czosnku 3/4 l bulionu 1 łyżka mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 15 dkg szalotek 2 łyżki masła olej 1 łyżeczka cukru 20 dkg małych pieczarek sól pieprz mielony Sposób wykonania :   M ięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem(...)zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, oprósz mąką . Przełóż do rondla, podlej gorącym bulionem i winem. Dodaj ziele i listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem

Przepisy i porady kulinarne
Bakłażan faszerowany wołowiną i pomidorami 142

dodatkiem pomidorów i natki pietruszki smakuje wyśmienicie. Składniki na 2 porcje: 2 bakłażany 3 pomidory 1 cebula 2 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól, pieprz 500 g mielonej wołowiny (lub mięsa wołowo-wieprzowego) 1 szklanka wody posiekana natka pietruszki 1. Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć. Posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wypłukać i dokładnie osuszyć(...)tłuszczu. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć cebulę (około 8 minut). 4. Dołożyć mięso i smażyć 5 minut. 5. Dodać pokrojone w kostkę 2 pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana nafaszerować mięsem. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora. 7. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać

Moja Galeria Smaku
Gulasz wołowy z dynią 177

ziela angielskiego 4 owoce jałowca 6 goździków 8 ziarenek pieprzu 2 papryczki chili (opcjonalnie) 500 g dyni (bez skóry i bez pestek) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wołowinę kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Na patelni na oleju przesmażamy mięso, aby się zarumieniło z każdej strony. 2. Następnie na patelnie dodajemy cebule pokrojona w piórka(...)pieprzu, owoce jałowca, goździki, a następnie podlewamy zawartość patelni czerwonym winem (opcjonalnie). 5. Zwiększamy ogień, odparowujemy nadmiar wina, po czym podlewamy zawartość patelni wodą, tak, aby tylko przykryła składniki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, do czasu, aż mięso będzie miękkie (około 1,5 - 2 godziny). 6. Pod koniec przygotowywania gulaszu dodajemy do niego dynię pokrojoną w kostkę (również

W kuchni Katie
Bitki wołowe z grzybami 128

Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Bardzo dobrze smakują duszone w naturalnym sosie, ale tych z grzybami nie przebije chyba nic. Na bitki wybieramy tzw. mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą ba rdzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach. Żeby(...)wcześniej podgotowane w osobnym garnku. Dodaję też całe, świeże lub mrożone, grzyby podsmażone na maśle z cebulą. Bitki przygotowuję w szybkowarze - są gotowe po 30 minutach. Składniki: 1 kg wołowiny dwie garście grzybów suszonych kilka kapuluszy grzybów świeżych lub mrożonych 2 cebule 1 łyżka klarowanego masła 5 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego mąka pszenna do obtoczenia mięsa 10 ziaren

W SMAK
Spaghetti alla bolognese. 113

cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów  z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku 2-3  łyżki oliwy(...)boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania