duszona wołowina - 500 przepisów (strona:12/34)

Wołowina w sosie piernikowo pomarańczowym 146

angielskie, anyż. Podgrzewam na wolnym ogniu aż sos zredukuje się o połowę. Przekładam wołowinę do sosu, i dalej dusze na wolnym ogniu około godzinę aż będzie miękka. W między czasie dolewam bulion drobiowy. Szklankę wywaru odlewam. Pierniki rozdrabniam blenderem , i zalewam je odlanym wywarem. Pod koniec duszenia wlewam do sosu.Przed podaniem posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem 155

Dzisiaj na moim blogu propozycja na weekendowy obiad, a mianowicie roladki ze schabu, a w nich salami, papryka i ser. Mięso dusiłam w sosie z dodatkiem

Czerwień i błękit
Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 282

smażymy do zarumienienia. Dodajemy pomidory, cynamon, doprawiamy cukrem, kuminem, oregano, solą i pieprzem. Dusimy około godziny na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem. Filed under: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: cynamon , kuchnia grecka , mięso mielone , pomidory , wieprzowina , wołowina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pieczeń wołowa z multicookera 146

wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało , więc musiałam dodać białe, bo tylko takie miałam w  domu. Zapewniam Was jednak, że białe wino wołowinie nic a nic nie zaszkodziło(...)obieramy, cebulę kroimy w grube piórka, a marchewkę w plastry, wrzucamy do misy z mięsem. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino. Zamykamy pokrywę, ustawiamy urządzenie na program duszenie mięsa. Pamiętamy, aby zawór wypuszczania powietrza był zamknięty. Mięso dusimy przez 50 minut (tyle trwa u mnie długi program duszenia mięsa). Gdy się skończy, wypuszczamy z multicookera powietrze

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 146

papryczkę, posiekany rozmaryn, przełożyć do rondla. Dolać delikatnie oliwę do patelni, dorzucić wołowinę, podsmażyć,  przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć

Wino Francja Kuchnia
Bigos na golonce 135

kiszonej, do której dodaje się pokrojoną, świeżą kapustę., różnych rodzajach mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, kiełbasy) i suszonych grzybach. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego słowa Beiguss, oznaczającego sos.Wedle staropolskiej tradycji towarzyszyć mu powinno pieczywo, najlepiej razowe, a także czysta lub wytrawna ziołowa wódka. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można

Smaczne Potrawy
Czarna potrawka z czarnym ryżem 89

Potrawka złożona w zasadzie z samych ciemnych, prawie czarnych warzyw i dobrej wołowiny, która pod ich wpływem również przyjęła bardzo ciemny kolor. Do tego czarny ryż i powstało najciemniejsze danie w mojej kuchni, które nie zawiera sztucznych składników i barwników. Jedynym rozjaśnieniem dania jest batat, ale podczas duszenia również przyjął kolor innych warzyw. Jest tez on jedynym warzywem

Milion Smaków
Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami 194

smażenia mały pęczek natki pietruszki Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą tak, by woda całkowicie przykryła mięso. Dusić do miękkości pod przykryciem. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić

Czerwień i błękit
Placki po węgiersku 141

Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana Sposób przygotowania: Wołowinę pokroić w kostkę, opanierować w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną

Gosia gotuje
Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym 91

ogórek na ćwiartki. • Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kawałku ogórka i cebuli i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem

To co kocham
Placki po węgiersku 126

Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana Sposób przygotowania: Wołowinę pokroić w kostkę, opanierować w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną

Gosia gotuje
Scbab w piwie z ziemniakami 169

Dzisiaj danie dla głodomorów. Do przygotowania tego dania wykorzystałam gotowany schab, który robię jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona

Czerwień i błękit
Duszony rozbratel 188

dzisiaj i jest to najlepszej jakości wołowina. Wołowina to mięso które uwielbiam i robię często. Tym razem zakupiłam rozbratel czyli mięso z grzbietowej części wołu i jest ono soczyste, delikatne z przerośniętym tłuszczem. Mięso jest pyszne, polecam wypróbujcie. Po uduszeniu mięso jest kruche i soczyste. Duszony rozbratel. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Okra zapiekana z mielonym mięsem 115

rzymskiego pół łyżeczki suszonego tymianku 50 g mielonej wołowiny 100 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego masło do wysmarowania formy     Przygotowanie   Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w rondlu, przez 10 minut dusiłem okrę na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem

R'n'G Kitchen
Roladki wołowe z papryką i pieczarkami 157

pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki, po kawałku papryk. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy. Dodajemy do roladek. Podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości ( w tym momencie warto posmakować

Smaki Ewy