Zrazy wołowe tradycyjne, zawijane z ogórkiem kiszonym, kawałkiem boczku, duszone we własnym sosie. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w niedzielne popołudnie Babcia krzątała się w kuchni, a na stół wjeżdżały ONE, z pysznym sosem i ukochanymi pyzami (tak nazywamy je w Wielkopolsce, w innych regionach znane są jako kluski na parze albo pampuchy). Pamiętam, że Babcia nawet owe pyzy(...)własną i wiecie co? Myślę, że Babcia byłaby ze mnie dumna ;) Składniki (ok. 3-4 porcje): – 600 g udźca wołowego, możecie też znaleźć w sklepach mięsnych kawałek wołowiny określony jako zrazowa – 2 ogórki kiszone – 1 biała cebula – 150 g boczku chudego lub wędzonki – 1 kromka chleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy
Pociąg Do Kuchniwielbicielki placków ziemniaczanych - a ja ją niewątpliwie jestem - jest to danie idealne. Wyszedł pyszny. PLACEK PO WĘGIERSKU dla 3 osób ok 2 h Składniki pól kilograma mięsa gulaszowego (wołowina lub wieprzowina) 1 strąk papryki pokrojonej w paski 1 duża cebula ok 10 pieczarek 3 ząbki czosnku pół łyżeczki czubricy (można pominąć) majeranek 1 i 1/2 łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego(...)tego przepisu. Do dzieła!!! Mięso pokrojone w kostkę obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni - szybko, aby się przyrumieniło tylko z wierzchu. Do rondla wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę i delikatnie dusimy na maśle - gdy zmiękną zalewamy je szklanka wody i gotujemy chwilę (można dodać więcej wody aby sosu było więcej - wtedy tez robimy gęstszą zasmażkę) . Dodajemy mięso i razem dusimy
sierotka maRysia w kuchniPyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti. Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti 500
Wołowina od rekinaliście sałaty 4 bułki Składniki na sos pomidorowy: 2 plastry bekonu 2 średnie obrane ze skórki pomidory sól pieprz do smaku 1/2 łyżeczki tymianku Sposób przygotowania hamburgera z wołowiny: Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i jajko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery(...)Wstawić do lodówki. Przygotować sos: Oliwę z oliwek wlać na gorącą patelnię, włożyć pokrojony bekon, podsmażyć. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Bułki
Przepisy kulinarne babci Antoninykociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną. „ Bigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, podlać(...)około 30 min. Kapustę opłukać w zimnej wodzie, jeżeli jest bardzo kwaśna to czynność tą powtórzyć kilkakrotnie. Grzyby namoczyć i chwilkę obgotować. Z wywaru wyjąć mięso,dodać kapustę i dusić do miękkości w międzyczasie dodając grzyby. Odstawić, poczekać aż przestygnie i ponownie zagotować wraz z mięsem. Doprawić do smaku papryką, majerankiem, pieprzem i dodać koncentrat pomidorowy. Smacznego. Artykuł Bigos pochodzi
Pieguskowa Kuchniaczyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu, kolacji, lub przekąski na imprezę ( podane z nachosami ). U mnie w wersji z ryżem Składniki: 500g mielonej wołowiny 400g czerwonej fasoli w puszce 400g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 3 ząbki czosnku 2 cebule po łyżeczce: cukru, świeżo zmielonej papryki chili, oregano, kminu rzymskiego sól(...)cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i przyprawy, przesmażamy całość do momentu, aż mięso zmieni kolor i ładnie się zarumieni. Do zawartości patelni dorzucamy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę razem z zalewą, kukurydzę, jeszcze przez parę minut całość podsmażamy, doprawiamy do smaku. Artykuł Chili con carne pochodzi z serwisu
NiePieprz.plminut. W między czasie do pozostawionej wcześniej 1 łyżki cebuli dodać wszystkie składniki na marynatę i wymieszać. Polać mięso marynatą 10 minut przez końcem duszenia. Mięso lekko przestudzić, pokroić na plastry. Przełożyć na półmisek i udekorować plasterkami pomarańczy oraz gałązką tymianku. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulkę 2. Przygotować liście(...)Zwinąć roladę 8. Związać roladę sznurkiem do wędlin 9. Przygotować marynatę 10. Podsmażyć mięso 11. Poddusić mięso 12. Polać mięso marynatą Poprzedni 1 z 12 Następny Kurczak, indyk, wołowina, baranina czy wieprzowina? Podziel się ze mną i czytelnikami bloga swoim ulubionym mięsem w komentarzu poniżej. Artykuł Rolada z cebulą i boczkiem pochodzi z serwisu
KuchniaWeDwoje.plKolejna moja propozycja na wykorzystanie popularnego schabu. Tym razem małe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy
Walijskie Pichceniepieprzowy z Whiskey idealnie pasuje do wołowiny. Składniki: na sos: 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 filiżanki bulionu wołowego ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki Whiskey 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżka wody steki: 2 ulubione steki 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól koszerna Przygotowanie: W rondelku lub w głębokiej patelni(...)podsmażyć na maśle cebulę aż zacznie brązowieć. Dodać do niej 1 filiżankę bulionu wołowego, czosnek i pieprz. Całość dusić na średnio wysokim ogniu aż się zredukuje o połowę. Następnie dodać pozostałą filiżankę bulionu wołowego i pozwolić dusić się na małym ogniu. W międzyczasie przygotować steki. Steki natrzeć na całej powierzchni solą i pieprzem. G rillować na rozgrzanym grillu do pożądanego
naRuszciepieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;)) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru HAMBURGERY 400 g wołowiny mielonej 1/2 dużej cebuli 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżeczki musztardy z Dijon 2 łyżki sosu chili prażona cebulka 4 plastry sera (najlepiej cheddar) 4 bułki pieprz, szczypta suszonego(...)kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut
Moje-pitraszeniearomatyczna ) od Skworcu Składniki 500 g mięsa wołowego (gulaszowego) 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 1 l bulionu wołowego 1 łyżka przyprawy do wołowiny 6 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 papryka żółta 1 papryka czerwona sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)wszystkich stron na rumiano. Do mięsa wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażając ( około 1 min ), dodałem mąkę, chwilę jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości
R'n'G KitchenPyszny i sycący chłopski garnek z wołowiną. Świetny pomysł na danie jednogarnkowe. 500 mięsa mielonego wołowego 1 cebula Sól Pieprz 3 jajka 4 łyżki bułki tartej Mąka pszenna do obtoczenia 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 7 pieczarek 4 ziemniaki 2 szklanki wody Świeża natka pietruszki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę(...)kroimy w plasterki, ziemniaki, paprykę i cukinię w kosteczkę, pieczarki w plastry. Wkładamy wszystkie warzywa do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni. Do podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy
VioletoweKucharzeniewybaczcie jeśli zdjęcia są niewidoczne , ale jak to ludzie ,jastesmy zwrokowcami.Dziś dwa dobre przepisy na kuchnię orientalną.Spróbujcie , skosztujcie i wypróbujcie.Zapraszam. 1 spory seler naciowy 250 wołowiny z kością 6 ziemniaków cebula kawałek białej części pora 3 plasterki świeżego imbiru mleczko kokosowe 1 łyżka curry 2 kostki curry 2 papryczki chili świeże 2 łyżki posiekanej zieleniny sos sojowy(...)plasterkach i zalewamy 1.5 litra wody.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.Obieramy cebulę,myjemy pora i kroimy w plasterki,seler kroimy cienko.Wszystko to wrzucamy do garczka z oliwą gorącą i dusimy na małym ogniu warzywa pod przykryciem.Potem wsypujemy curry.Mieszamy i przekładamy warzywa do garnka z mięsem i imbirem,dodajemy kostki z curry,sól jak trzeba i pokrojone w kostkę ziemniaki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSmaczna i aromatyczna włoska kompozycja. Połączenie szpinaku z fetą, makaronu i delikatnego mięsa wołowego. Po prostu Viva l’Italia. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła
VioletoweKucharzeniełyżeczek musztardy sarepskiej Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego Wykałaczki Sposób przygotowania: Wołowinę rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, które doprawiamy solą i pieprzem. Plastry wołowiny smarujemy musztardą. Następnie przy jednym boku układamy słupek boczku, kawałek kiszonego ogórka oraz ósemkę cebuli. Bardzo dokładnie zwijamy zrazy i spinamy wykałaczką na środku. Wszystkie zrazy obtaczamy w mące(...)samym oleju co smażyliśmy zrazy, smażymy pokrojoną cebulę w piórka. Kiedy cebula stanie się złota, przekładamy ją do garnka ze zrazami. Całość podlewamy wrzącą wodą, ok. 1/2 litra. Zrazy dusimy do miękkości mięsa. Jeżeli woda zbyt szybko odparuje, uzupełniały stopniowo jej ilość. Podczas duszenia powstaje nam pyszny i aromatyczny sos do zrazów. Jeżeli chcemy uzyskać gesty sos to musimy zagęścić
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne