duszona wołowina - 500 przepisów (strona:19/34)

Bogracz z ziemniakami 138

zrobiłam na kuchence. Danie pochodzi z kuchni węgierskiej. Idealne na chłodne zimowe dni, które znakomicie smakuje i rozgrzewa. Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad? Składniki 500 wołowiny gulaszowej 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 4 duże ziemniaki 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki sosu(...)kostkę mięso i obsmażyć je z każdej strony na rumiano. Całość zalać wywarem mięsnym, tak aby mięso było zakryte, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby uzupełnić wywar. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą

O kuchni z uczuciem
Żeberka w kawie i coli na kaszy gryczanej z prawdziwkami 219

proporcje) z gałązką rozmarynu. Tak przygotowane mięso trzymamy w lodówce przez noc. Mięso o pokojowej temperaturze obsmażamy na oleju i zalewamy płynem, w której się marynowało, solimy. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie odchodziło od kości. Można użyć do tego szybkowaru jak ja to uczyniłem - wystarczy wtedy 15-20 minut. Gdy mięso jest gotowe do sosu dodajemy łyżkę mąki(...)oraz otartą skórką z cytryny , która odświeży całe danie. Wariacji można tworzyć i tworzyć. Samo połączenie kawy z mięsem wydaje mi się przyszłościowe i już mam chrapkę na jakąś wołowinę aromatyzowaną kawą

Right Behind The Kitchen
Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 246

razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Każdy plaster wołowiny posypujemy pieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony boczek i ogórek, może być więcej niż jeden słupek zależy od wielkości składników. Tak przygotowane zrazy(...)angielskim, a także jeśli zostały nam ogórki i boczek to też dodajmy do garnka. Gdy woda zagotuje się ,zmniejszamy temperaturę i umieszczamy w niej podsmażone zrazy , paprykę ,majeranek i dusimy wszystko około 60 min pod przykryciem, aż mięsko będzie rozpływać nam się w ustach. Po 30 min doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowane zrazy podajemy z kaszą (tu możemy wybrać

Niezły Młynek
Gulasz 169

cebulę wyciągam, żeby jej nie było czuć). Gdy mięso się ładnie zarumieni zalewamy patelnię wrzątkiem (może być przegotowana, gorąco woda), NIGDY nie zalewać zimną wodą, bo mięso stwardnieje. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości, ok 30-45 min, po czym wyjmujemy cebulę. Na koniec zwiększamy ogień i zagęszczamy sos wodą rozbełtaną z mąką. My najczęściej jemy gulasz z ziemniakami oraz(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/gulasz/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('b4cc672248f03572542e9640dc96f65f').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: gulasz przyprawiani wołowiny na gulasz The post Gulasz appeared first

dom-agi.pl
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 192

cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach bogactwem smaku. Mój mąż był zachwycony, bo co jak co, roladki nie goszczą(...)wieprzowiny (np. szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów      Mięso kroimy w około 1 centymetrowe

Rozpustne gotowanie
Sos paprykowy z mięsem mielonym 287

wszelakich klusek, kopytek. Sos paprykowy smakuje też z chlebem. Tym razem ten pyszny sos paprykowy z mięsem został przygotowany do klusek serowo-ziemniaczanych . Polecam też zupę paprykową z wołowiną . Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków? Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku(...)Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano, (można dodać też suszoną bazylię, czy też inne ulubione przyprawy) dodajemy pastę paprykową, sos sweet chili i sok pomidorowy, całość dusimy aż sos zgęstnieje. Kluski wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem paprykowym z mięsem mielonym i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego! The post Sos paprykowy z mięsem mielonym appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrazy wołowe 176

posmaruj musztardą z obu stron i odstaw do schłodzenia na 1 godzinę.Paprykę pokrój w paseczki, cebulę w piórka a ogórki kwaszone w ćwiartki.Teraz przygotowujemy nasze zrazy. Plastry wołowiny rozłożyć na płasko. Delikatnie posypać solą i pieprzem. Na każdym z nich ułożyć kolejno: plasterki boczku, kilka części ogórków, kilka części papryki i kilka piórek cebuli. Posypać majerankiem. Zwinąć dosyć(...)naczynia żaroodpornego (łącznie z tłuszczem ze smażenia). Całość zalać bulionem. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Dla dodatkowej szczelności naczynia, można całość owinąć folią aluminiową.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Dusić przez 1,5 godziny w temperaturze 170°C.Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika. Odkryć. Wyjąć zrazy na talerzyk, a wywar przelać na patelnię na której wcześniej obsmażaliśmy zrazy. Teraz

Świat Domowej Kuchni
Spaghetti z mięsem i cukiniowym leczo 209

Ostatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii.Składniki:ulubiony makaron spaghetti lub

Kuchnia domowa Ani
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 236

staną się twarde. By były to prawdziwe nachos, posypujemy je żółtym serem, kiedy jeszcze są gorące. Składniki na chili con carne: - 500g mielonego mięsa wołowego (u mnie 400g wołowiny + 100g wieprzowiny) - 1 puszka krojonych pomidorów (400g) - 1 puszka kukurydzy (ok. 300g) - 1 puszka czerwonej fasoli (240g) - 125ml wody - 3 cebule - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 2 papryczki chili(...)kroimy jak najdrobniej. W sporym garnku, na oleju podsmażamy 2-3 minuty pokrojone warzywa, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dorzucamy mielone mięso i dusimy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy

Be Fit Be Strong
Wołowina duszona w piwie z ziemniaczano-chrzanowym puree. 175

najlepsze :) Wołowa polędwica w tym przepisie uzyskuje dodatkową nutę smakową dzięki irlandzkiemu piwu typu stout (np. Guinness), a ziemniaczane puree jest lekko podkręcone dodatkiem chrzanu. Polecam! Składniki: wołowina: 4 steki z polędwicy wołowej 1 duża cebula - posiekana 3 małe marchewki - pokrojone w plasterki 250 g pieczarek w plasterkach 100 ml bulionu 200 ml piwa stout lub porter 1 kostka pieczeniowa(...)minut). Przenieść do garnka. Na patelni po mięsie poddusić cebulę i marchewkę z dodatkiem cukru i 2 łyżek bulionu (około 10 minut).  Dodać pieczarki, rozmaryn i czosnek. Dusić jeszcze 5 minut i przenieść do garnka. Dodać listek laurowy, kostkę pieczeniową, resztę bulionu o raz piwo. Gotować na małym ogniu do uzyskania miękkości mięsa (około 2 godzin). W przypadku wolnowara

zadanie-gotowanie
Bazyliszek zaprasza na przystawki. Carpaccio z wołowiny kontra krewetki w winie. Opinia po mojemu. Cz. II 204

naszej dyspozycji została oddana cała karta dań. Na pierwszy ogień  przystawki. Zacznę od tej, którą wybrał Mąż, gdyż ja jak zwykle niezdecydowana zamówiłam na końcu ;) Krewetki królewskie duszone na maśle z czosnkiem i białym winem Wprawdzie oboje nie jesteśmy fanami krewetek, ale chcieliśmy sprawdzić czy te w wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie(...)lubi owoce morza - może śmiało próbować - z ewentualnym z zastrzeżeniem lepszego doprawienia (kwestia upodobań oczywiście). Do wyboru również w wersji pikantnej z ostrą papryką.   Carpaccio z wołowiny z kaparami, serem, pieczarką i sosem vinaigrette to mój wybór. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Mięso delikatne, smaczne o ładnej barwie. Kapary, sos vinaigrette oraz ser typu

Kuchnia po mojemu
BITKI WIEPRZOWE 197

Dziś dla odmiany obiadek z wieprzowiny. Kupiłam 6 pięknych steków wieprzowych i były bitki wieprzowe.Składniki:steki wieprzowe2 cebulesól, pieprzodrobina słodkiej paprykiząbek czosnkuziele angielskieliść laurowyolej do

Walijskie Pichcenie
Roladki schabowe z morelami 224

Składniki: 4 kotlety schabowe kilka suszonych moreli 1 kiszony ogórek 2-3 łyżki rodzynek sól pieprz olej Sposób wykonania: 1. Umyte i osuszone mięso rozbić tłuczkiem

Kuchnia domowa Ani
Soljanka 151

Przepis z kuchni rosyjskiej. Bardzo popularna zupa na terenie Rosji, Ukrainy, Białorusi. Ma bardzo wiele wersji. A to nasza propozycja tej zupy.  Składniki 150 g karkówki 150 g wołowiny chudej 100 g kiełbasy, np. wiejskiej 2 cebule 2 duże kiszone ogórki 1 ogórek konserwowy 100 g koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku 50 ml wytrawnego białego wina 1 cytryna pół(...)połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut. Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem jeszcze 5 minut. Obrałem cytrynę, obrałem ją ze skórki oraz wewnętrznych błon , drobno pokroiłem. Do każdego talerza włożyłem po kilka oliwek, kawałków cytryny oraz łyżkę

R'n'G Kitchen
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 159

razem to nie będzie przepis na szybki obiad, ale warto poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie tej wersji :) Składniki 1kg mielonej wołowiny 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka 1/8 małego selera lub 1 łodyga selera naciowego 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 puszki pomidorów bez skórki(...)niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.  Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin. Po nałożeniu na talerze posypać startym parmezanem i świeżą lub suszoną bazylią

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata