while cooking, but the final effect is really tasty and it’s worth the time which you’ll spend in the kitchen :) SKŁADNIKI (6 porcji): 700 g wołowiny (u mnie udziec) 150 g cebuli 500 g bakłażana 100 g sera typu Cheddar 300 g ziemniaków 200 g jogurtu greckiego 2 jajka 1 puszka (400 g) pomidorów 1 karton(...)dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili i, uwaga, szczyptę cynamonu. To jest tajemniczy składnik dodawany do moussaki. Duś wszystko aż sos zgęstnieje, warto zaopatrzyć się w pokrywkę z siatki – zminimalizuje to zdecydowanie bałagan na kuchence. W czasie kiedy sos gęstnieje czas na bakłażana, którego trzeba podsmażyć
Martyna CooksZainspirowana jednym z programów w kuchni+ postanowiłam zrobić roladki schabowe z szynką parmeńska. Tylko same roladki z szynką wydały mi się trochę "ubogie", więc postanowiłam
Walijskie PichcenieWiniary – Jerzego Pasikowskiego, oraz przedstawiciela agencji VML Poland. Pogrupowano nas w pary, tym razem nasz blogowy duet nie został rozdzielony, więc wymyśliliśmy, że przygotujemy zupę ogórkową z papryką. Wołowinę zastąpiliśmy kurczakiem -pierś, wykorzystaliśmy paprykę zieloną i czerwoną. Było też masło i bardzo dużo śmietanki 30%. Nie mieliśmy czasu aby zrobić rosół, więc wykorzystaliśmy bulion consomme , który doskonale podkreśla(...)pokrojonego w kostkę i gotujemy ok. 10 minut. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, warzywa dusimy na maśle i dodajemy do garnka z kurczakiem. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki wrzucamy do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajemy bulion Consommé , wrzucamy starte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrealizowaliśmy sesję zdjęciową, o której sądzę, że opowiem Wam przy najbliżej okazji, bo jej efekty będziecie mogli niebawem zobaczyć. W pociągu zadzwoniłem jeszcze do M., żeby kupił ładny kawałek wołowiny, bo mam w planach ugotować coś dobrego na kolację. Na miejscu wspólnie wzięliśmy się za pichcenie, popijając w tym samym czasie piwo — bo przecież lepiej się wtedy gotuje. ;) Gdy gulasz(...)Wsyp przyprawy (ziele angielskie, listki laurowe, owoc jałowca, kumin i paprykę). Wymieszaj, zalej piwem i gotuj kilka minut. Następnie wlej bulion, garnek przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień. Duś przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Dynię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj aż zmięknie. Przypraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z dobrym pieczywem oraz
Food SquarePyszne z sosami i same. Sprawdzą się na każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie kruchych empanadas, bo wiedziałam, że będą musiały poleżeć u nas kilka dni, a ciasto czasem(...)błonek i chrząstek i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę. Jak cebulka się zeszkli dodajemy mięso. Smażymy mięso na złoty kolor, dodajemy przyprawy, fasolę i pomidory. Dusimy jeszcze ok 10-15 min. Farsz powinien być gęsty. Farsz brokułowy Brokuł gotujemy na parze do miękkości. Ostudzony brokuł rozgniatamy widelcem lub blenderem i mieszamy z fetą. Doprawiamy. Jeśli feta była
Mieszam w GarnkuUwielbiam wynajdować w sklepach makarony o ciekawym kształcie bądź składzie. A z tym w UK nie ma żadnego problemu, bo półki uginają się od oryginalnych włoskich
Walijskie Pichceniekostkę o boku ok. 2-3 cm. Cebule oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Każdy kawałek wołowiny dokładnie otaczamy w mące, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. (Dobrze jeśli nasze naczynie jest na tyle szerokie, że kawałki mięsa nie leżą jeden na drugim, a w jednej warstwie(...)potrwać ok. 2 godz. Czasem nawet dłużej. Pod koniec cebula powinna się rozpaść i utworzyć sos, a gdy mięso będzie już miękkie, możemy dodać marchew i pieczarki. Całość dusimy jeszcze maksymalnie 10 min. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec, jeśli uznamy, że sos jest za rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak
Ratunku obiadzwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli jednak użyjecie wołowiny (niekoniecznie nawet polędwicy), słodkie porto zastąpicie wytrawnym sherry, a zamiast dolewać słodkiej śmietany podacie potrawę z łyżką śmietany kwaśnej – będzie ona w miarę zbliżona do „tradycyjnego” boeuf Strogonowa. Stroganow(...)zalewamy całość bulionem, najlepiej ciepłym. Podgrzewamy dość intensywnie aż do zagotowania się płynu. Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz musztardę i przecier pomidorowy. Dolewamy porto i mieszamy całość. Zawartość garnka dusimy powoli na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut, co pewien czas dokładnie mieszając. W razie potrzeby można dolać gorącej wody. W międzyczasie paprykę rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Kulinarna PokusaBigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ... Niestety już później nie smakuje
Walijskie PichceniePyszna, wyraźna w smaku zupa, a w zasadzie gulasz na mięsie wołowym z dodatkiem papryki i pomidorów. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 600
My Culinary ArtSezon na młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo
Kuchnia domowa AniPysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :) Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były
Walijskie Pichceniemięsa wołowego z wyrazistymi, ostrymi i aromatycznymi przyprawami. Muszę przyznać, że danie okazało się bardzo smaczne i zdecydowanie był to dobry pomysł. Polecam wypróbować Składniki : Na marynatę: 700g wołowiny 150ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli Do sosu : 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru startego na tarce(...)przesmażonego mięsa (do wolnowara lub garnka o grubym dnie). W wolnowarze gotować na ustawieniu High około 3-4 godzin, a na Low 5-6. Jeżeli używacie tradycyjnego garnka duście curry na bardzo małym ogniu przez okołu 2-3 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie, pamiętajcie mieszać je co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Podawać z ryżem
Codzienne GotowaniePranie, pakowanie, ostatnie zakupy. Jedziemy na kilkudniowy odpoczynek. Kupiłam przewodnik po Polsce, choć jedziemy tylko w wybrany jej fragment - na Roztocze. Ta piękna kraina geograficzna
Czerwień i błękitPewnie wszyscy wiecie, że eintopf to nic innego jak danie jednogarnkowe, takie kulinarny misz-masz, bo wrzucasz do niego wszystko, co masz pod ręką :-)
Walijskie Pichcenie