...i jeszcze innymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 6 cienkich kotletów schabowych musztarda papryka czerwona (świeża lub konserwowa) ogórek kiszony plastry boczku sól
Kuchnia domowa AniBardzo często pojawia się u mnie obiad z piekarnika. Tym razem zapiekłam zgrillowane plastry bakłażana z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorem. Składniki: 1 średni bakłażan ok
Czerwień i błękitwina i masła. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom smakowym. Mój przepis na sos z kurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny, kurczaka czy cielęciny.Czas przygotowania: 90 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej:500 g szynki wieprzowejświeży rozmaryn2 ząbki czosnku3 liście lauroweczerwona papryka mielona3 łyżki(...)temperaturze 180'C.PRZYGOTOWANIE kremowego sosu z kurkami:Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę. Dodajemy kurki i dolewamy białego wina. Dusimy ok. 3 min. Dodajemy świeże masło i odrobinę posiekanego rozmarynu. Wszystko smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kurki zmiękną doprawiamy je solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietanę. Dodajemy
kulinarnyJakolendrą lub natkę pietruszki, można też posypać ją tartym serem. Przepis na: zupa meksykańska Składniki dla 2 osób: 300 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) lub mielonej wołowiny 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z ziołami lub 3 obrane i pokrojone pomidory 1 mała puszka (165g) kukurydzy chili 1 puszka (310g) mixu fasoli (biała, czerwona i lima) z cieciorką(...)podsmażamy często mieszając, dodajemy cebulę i czosnek, doprawiamy solą. Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło. Dodajemy krojone pomidory, chwilkę dusimy, następnie dodajemy kukurydzę i fasolę, oraz zioła prowansalskie lub suszoną kolendrę (nie miałam) . Całość zalewamy rosołem lub bulionem, gotujemy na niewielkim ogniu aż zupa lekko zgęstnieje (ok. 5 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka(...)Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu
Karo in the KitchenSkładniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki pietruszki cynamon mielony chili w proszku oregano sól pieprz oliwa z oliwek sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać(...)drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. sos beszamelowy: Z mąki i masła smażymy jasną zasmażkę, rozprowadzamy zimnym mlekiem, wlewając je stopniowo i cały czas mieszając rózgą. Gotować
Prosto i Smacznie z AnetąGULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo podkreśli smak(...)patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę i obsmażamy krótko, przekładamy do kociołka, kolej na mięso – obsmażamy je do zrumienienia, następnie dodajemy do papryki, zalewamy ciepłym bulionem i powoli zaczynamy duszenie. Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy cebulę, dosyć krótko i zdejmujemy z ognia. Gdy patelnia już wytraci temperaturę dosypujemy sproszkowaną paprykę słodką i wędzoną, stawiamy na ogień i powoli nagrzewając mieszamy
Markowy smaksię we znaki i 'wchodzi w kości'. Mięso zbędne- w tym daniu fasola 'robi' za składnik białkowy, ale jeżeli ktoś bez mięsa żyć nie może, to tutaj zdecydowanie polecam wołowinę albo ulubioną kiełbaskę! :) Jak to z gulaszem bywa, każdy dodatek komponuje się dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza czy pajda chleba. Ja osobiście preferuję kaszę (do gulaszu(...)oliwę, lekko zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z poszatkowanym czosnkiem, a następnie dodać pieczarki i marchewkę. Chwilę podsmażyć, wlać bulion oraz wino, w rzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki). Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę i podgotować- już bez przykrycia- jeszcze 2-3 minuty
Kraina Miodem Płynącaromantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo(...)czosnek. Do pomidorów stopniowo dodajemy mięso – za każdym razem dokładnie rozprowadzając między sobą składniki aż do zagotowania się całości. Dodajemy również zioła, pieprz, sól, czosnek i mieloną paprykę. Dusimy pomidory z mięsem przez 25 minut pod przykryciem, powoli na małym ogniu, co pewien czas dokładnie mieszając. Po upływie tego czasu zaczynamy podgrzewanie wody na makaron, do której dodajemy 2 łyżki
Kulinarna Pokusaktóra jest dla mnie taką swego rodzaju bazą, do której w zależności od nastroju dodaję jeszcze inne składniki :) Gwarantuję, że jest pyszny :) SKŁADNIKI (4 duże porcje) 250g mielonej wołowiny 500 ml passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów pelatti 5 ząbków czosnku 2 małe cebule 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) 3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego(...)musi odparować. Kiedy woda odparuje, dodajemy posiekane ziołą (lub suszone) i smażmy 2-3 minuty, aż aromat ziół zacznie być mocno wyczuwalny. Całość zalewamy pomidorami, dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy 10-15 minut. Gdy sos ładnie się zagęści, a smaki wzajemnie przenikną doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby odrobiną cukru. Makaron gotujemy al dente, zgodnie
DefinicjaSmakunajlepiej ciemny) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 4 łyżki wody DODATKOWO: ryż (najlepiej smakuje nam robiony jak w tym przepisie) olej do głębokiego smażenia - nie dużo Wołowinę kroimy na cienkie plasterki. Składniki marynaty, oprócz oleju mieszamy ze sobą. Olej wlewamy dopiero, kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy mięso(...)podsmażamy czosnek z imbirem, ale jedynie 10 sekund. Dodajemy z powrotem mięso z cebulą i papryką, Wrzucamy resztę warzyw, pieprzymy, dolewamy sos ostrygowy i sojowy oraz bulion. Mieszamy i dusimy przez minutę na dużym ogniu. Po tym czasie odkrywamy i ponownie mieszamy. Sos powinien zgęstnieć, jeśli tak się nie stało, oznacza to, że daliśmy za mało mąki do marynaty
Kuchnia od dwojgaPrzepis wykorzystałam już wiele razy, chętnie do niego wracam, ponieważ żeberka wychodzą bardzo smaczne. Pomysł pochodzi z internetu, ale źródła nie podam, ponieważ przepis przepisałam bezpośrednio
Kuchnia domowa AniSpaghetti bolognese to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. To danie jest znane i lubiane na całym świecie!!! W moim domu bardzo często przyrządzam tradycyjne bolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Sos pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu(...)posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pomidory zalewamy wrzątkiem, moczymy 2 min, odlewamy wodę i ściągamy skórkę z pomidorów. Następnie pomidory kroimy na mniejsze części. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy pomidory oraz przyprawy
kulinarne odsłony patiDzisiaj na blogu mięsna propozycja, a mianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 duża cebula 2-3 ząbki
Czerwień i błękitZdecydowanie warto spędzić trochę czasu w kuchni, aby później moc delektować się takimi pysznościami:) Składniki : Farsz : 5-6 średnich papryk podobnej wielkości 100g ryżu 200-250g mielonej wołowiny (chudej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 garście rodzynek 2 garście orzeszków pinii 2 łyżki suszonej mięty 2-3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki cukru(...)smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać rodzynki, orzeszki pinii, pokruszoną miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni), sól, pieprz, cukier, cynamon i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością wody i dusić przez kilkanaście minut. Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu
Codzienne Gotowanielaureat zostanie Mistrzem Wołowiny. I wiecie co? 13 lipca o godzinie 11ej stanę w szranki na potrawy z 9cioma osobami. Każda z nich, tak jak ja, przygotowała potrawę z wołowiny QMP i wysłała zgłoszenie ze zdjęciem, teraz ugotujemy te same potrawy w Food Lab Studio i oceni je profesjonalne jury... cały czas nie mogę uwierzyć choć i trochę się obawiam(...)łyżeczka mąki 1/2 pęczka bazylii sól, pieprz Pomidory kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ok 2 minut cebulę. Dodajemy pomidory i całość dusimy ok 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Całość blendujemy i jeśli jest konieczność przecieramy przez sito. Dolewamy wywar i mieszamy. Śmietanę
Dzieje kuchennej Wiewióry