duszona wołowina - 500 przepisów (strona:13/34)

Tradycyjne, klasyczne i proste zrazy wołowe 275

duszą. A nawet, gdy zapomni się posolić i popieprzyć mięso, to dobra musztarda i wędzony boczek załatwią sprawę - przetestowane :)   Inspirowałam się przepisem na zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i słoniną, pochodzącym ze starej, a starej książki kucharskiej "Kuchnia polska" (moje wydanie z 1990 roku), do której sięgam najczęściej - prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej! Składniki (na 8 zrazów): 8 plastrów wołowiny(...)oleju ze wszystkich stron (na tyle, na ile wykałaczki pozawalają) - na rumiano, dość mocno, prawie przypalić :) 5. Wlać wodę tak do 3/4 wysokości zraza, tak prawie je zakryć. Dusić do miękkości pod przykryciem (tak z 1,5 godziny), podlewać wodą, gdy się wygotuje i wyparuje. 6. Tajemnica zrazów to sos. Wyjmujemy zrazy z duszenia. Płyn, w którym dusiły się zrazy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Wołowe zrazy w potrawce na winie 215

piórka. Na mięsie układamy porcję cebuli i ogórka Wołowinę zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chili con carne z soczewicą 225

mieszając. Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut. Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek lub duża, wysoka patelnia. Do mięsa z papryką dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę, odsączoną kukurydzę, pokrojone w plastry pieczarki i pomidory z puszki. Smażyć 2-3 minuty. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić około 10-15 minut na wolnym ogniu

kolorowotorcikowo
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 171

kreplach. Kreplach to smażone pierogi z wołowiny podawane ze smażonymi farfelkami (żydowskimi kluseczkami, trochę jak kluseczki kładzione) i marchewką na słodko. O ile marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż delektował się udźcem jagnięcym jako daniem głównym. Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chili con carne 146

rzymski, chili i krótko przesmażyć. Dołożyć zmieloną wołowinę i mieszając zrumienić mięso z każdej strony. Pomidory z puszki rozgnieść, dodać do mięsa, doprawić cukrem i poddusić przez około 15-20 minut. W międzyczasie pokroić paprykę w średnią kostkę, posiekać suszone pomidory i odcedzić oraz przelać zimną wodą fasolę z puszki. Pod koniec duszenia dodać wszystkie warzywa do mięsa i poddusić

Pieguskowa Kuchnia
Barszcz z uszkami 239

krokiety przepis tutaj a czasami duszone dobrze doprawione ziemniaki z usmażoną cebulką . Polecam barszcz, jest pyszny I myśle że przepis z pewnością sie przyda ;)Zaczynamy: Składniki:około 1 kg buraków2 pietruszki3 marchewkikawałek selera4 ząbki czosnkusok z jednej cytryny-4 łyżki sokusól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowesuszone warzywamięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie:Gotujemy

Smaki Edyty
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 244

Odstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy. Śmietanę łączymy z mąką, wlewamy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprze. Doprowadzamy do wrzenia. Można dodać więcej chrzanu jak ktoś lubi - z podaną przeze mnie ilością sos jest delikatnie chrzanowy - nie ostry. Gdy sos zgęstnieje wlewamy go do schabu i dusimy ok 25 minut. Zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy nadmiar

sierotka maRysia w kuchni
CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 200

Asia – 2 łyżeczki * ocet ryżowy House of Asia – 1 łyżka * sos sojowy jasny House of Asia – 2 łyżki * woda – ok. 1 szkl do moczenia grzybów WOŁOWINA: * dobrej jakości ulubione mięso wołowe – może to być polędwica, ligawa, befsztyk lub antrykot – 2 szt * świeżo mielony pieprz – do smaku * sos chili House of Asia * masło(...)doprawiamy do smaku – mieszamy. GRZYBY SHITAKE: Grzyby moczymy ok. 1 szkl ciepłej ody przez ok 30-40 minut. Dodajemy cukier kokosowy, ocet i sos sojowy – mieszamy, dusimy na wolnym ogniu do miękkości ( aż prawie cała woda wyparuje ). MIĘSO: Oczyszczone mięso smarujemy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej

Ostra na Słodko
Gulasz wołowy z fasolką szparagową 144

użyłem mrożonej) 600 g wołowiny pokrojonej w kostkę 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła sól płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego kasza bulgur     Przygotowanie   W rondlu rozgrzałem masło, włożyłem posiekaną cebulę i mięso pokrojone w kostkę. Smażyłem, mieszając tak długo, aż odparował cały sok, który puściło mięso. Dodałem obrane i pokrojone pomidory, dusiłem razem ok. 5 minut

R'n'G Kitchen
DIABELSKA KARKÓWECZKA (Z GRILLA LUB Z PATELNI) 375

Jeśli lubicie pikantnie doprawione mięso, ta wersja karkówki zadowoli Wasze podniebienia 😉  Ostra, aromatyczna, kruchutka, dzięki godzinom, które przeleżała w marynacie. Wyjęte z niej mięso możemy

Walijskie Pichcenie
Smażona wątróbka cielęca 246

Wątróbka cielęca to dość wdzięczny składnik, który nie musi być trudny, ani czasochłonny w przyrządzeniu. Często podawana jest z wytrawnymi, czy wręcz nieco kwaśnymi dodatkami, smażona

Kulinarna Pokusa
Burrito meksykańskie 206

wołowiny,  puszka kukurydzy,  puszka czerwonej fasoli,  cebula,  puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku,   łyżka przyprawy do Burrito Skworcu,  1/3 szklanki wody,  sól, pieprz,  szklanka startego żółtego sera,  1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około

Z miłości do słodkości
Pulled beef - wyczesana wołowina długo pieczona 292

pulled beef czyli wyczesaną wołowinę. Dlaczego wyczesaną? Ano dlatego, że po długim pieczeniu jest bardzo mięciutka i włókna mięsa rozczesuje się, rozdziela na pasma, po prostu dwoma widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie

Smaczna Pyza
Wariacja na temat wołowiny po burgundzku 179

łyżki oleju i wrzuć część wołowiny, tak aby było miejsce pomiędzy kawałkami. Podsmażaj je na złocisto-brązowo, obracając co chwilę. Zdejmij z patelni, zmniejsz gaz i podsmażaj kolejną partię mięsa. Gdy całe mięso zostanie podsmażone, wrzuć cebulę. Podsmażaj, aż się zeszkli i dodaj mąkę. Mieszaj co chwilę i podsmażaj 3 minuty następnie dodaj wino. Duś, tak długo, aż sos się

Corner With Recipes
Spaghetti z klopsikami 161

parmezan bazylia/natka pietruszki Wołowinę, jajko, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz wymieszać dokładnie w misce i uformować klopsiki o średnicy około 2.5 cm (wyszło mi 36 sztuk). W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsiki, obsmażyć je z każdej strony. Dodać koncentrat/passatę, wszystkie przyprawy oraz cukier. Zmniejszyć ogień i dusić klopsiki przez 30 minut

Moja Galeria Smaku