drugie danie - 14640 przepisów (strona:15/976)

Surówka z marchewki, selera i jabłka 232

Surówka z marchewki karotki, selera korzeniowego i soczystego jabłka to smaczny dodatek do drugiego dania lub popołudniowa przekąska. Bardzo prosty przepis i smaczna surówka. Jestem marchewkożercą. Uwielbiam marchew pod każdą postacią. Chrupię ją na surowo, jem startą na tarce, ale również gotowaną, parowaną, pieczoną na słono i na słodko w marchewkowym cieście. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że wolę

Dietolog
Kotlety warzywne z włoszczyzną 161

Kotlety z ugotowanych warzyw Czy można zrobić pyszne kotleciki zaledwie z paru składników? Można. Gotujesz zupę? Wykorzystać można warzywa z zupy. I pyszne kotlety na drugie danie zrobimy w szybkim tempie.  Na obiad była zupa pomidorowa, parę warzyw wyłowiłam, zmiksowałam dodałam parę składników i kotleciki były gotowe. Są tak smaczne, że na pewno

Mój pomysł na
Surówka z pekinki z czerwoną fasolą 116

Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu surówka, która jest doskonałym dodatkiem obiadowym. Może występować też samodzielnie, ale ja akurat bardzo lubię ją przygotowywać do drugiego dania :) Taką surówkę robi często moja Mama, to od niej pomysł. Napisałam surówka, bo tak ją w domu nazywam. Choć wymieszanie z majonezem powoduje chyba, że staje się sałatką? :)  surówka czy sałatka - ważne

Kolorowy Przepisownik
Kluski na słodko zwane ,,rzucanymi,, lub śliszkami. 261

Najprostsze na świecie, przepyszne kluseczki z tartym jabłkiem i klarowanym masełkiem. Smak mojego dzieciństwa :) Wersja na słodko idealnie sprawdzi się jako deser albo lekkie drugie danie. Z pewnością skradnie serce naszym najmłodszym ;) Zapraszam! Śliszki z jabłkiem lub kluski rzucane z jabłkiem Składniki: 1 jajko 12 płaskich łyżek mąki 1 szklanka wody szczypta soli

Tagebuch po polsku
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 79

jeszcze niedojrzałe nasiona fasoli wrzawskiej. Pierwszym daniem mięsnym była kompozycja Łukasza Toczka – sarna z wiśniami nadwiślankami, słonecznikiem i olejem rydzowym. Mięso tak jak powinno - różowe w środku, do niego kurki, podprażone na oleju rydzowym pestki słonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne – pierś gołębia

królestwo garów
Papryka Faszerowana Twarogiem i Tuńczykiem 181

serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje. Będziemy potrzebować: 2 duże strąki papryki czerwonej 300 g białego sera 1 puszka tuńczyka duże kawałki 100 g chleba bez skórki 1 jajko

Uwaga Babcia Gotuje
Kostka dyniowa z wkładką kokosową 148

rozpuści wsypać kokos wymieszać  delikatnie z łyżką dodać proszek do pieczenia wyłożyć na blachę wyłożoną papierem piec 180 aż do zrumienia 4. • Wystudzoną wkładkę kokosową dać na krem na górę dać drugą  połowę kremu i startą czekoladę

W królestwie smaków Beaty
Szybka zupa warzywna 378

dlatego, że zupa starcza na parę obiadów (mój mąż mocno się buntuje gdy dzień w dzień wystaję w kuchni), po drugie szybko daje się podgrzać, no i z powodzeniem może konkurować z tzw. drugim daniem. Dziś w menu błyskawiczna zupa warzywna. Potrzebujemy (na duży garnek): - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki świeżego tymianku

W mojej holenderskiej kuchni
tarta z wędzoną makrelą i beszamelem 155

zdaniem bardziej pasował. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z ziołami i soczystymi pomidorami. Ja dodatkowo podałam ją z sosem czosnkowym. Polecam bardzo na drugie danie lub ciepłą kolację.  *foremka do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 225 g mąki 15 g drożdży  135 ml letniej wody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Duszony szponder wołowy z kminkiem i kolendrą 295

dobrym źródłem białka, żelaza i witamin grupy B. Towarzystwo mocnych aromatycznie przypraw świetnie zbalansuje smak i sprawi że odkryjecie w tej części wołowiny dobry pomysł na drugie danie!. Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 2 osób Czas przygotowania: około 2 godziny Składniki: 0,5-0,6kg porcji szpondra wołowego Sos Worcestershire Liść laurowy

Kuchnia PROzdrowotna
Frytki z batatów i potrawka z kurczaka 167

Ugotowałam rosół, pierwszy raz na kurczaku zagrodowym rosołowym . Rosół wyszedł ok, natomiast zostało mi mięso z kurczaka i wymyśliłam, że zrobię z niego potrawkę na drugie danie, może z ryżem...? Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 122

troszkę się obawiałam amerykańskich dań, które słyną z tego, że są ciężkie i bardzo kaloryczne, spodziewałam się tłustego fast foodu... Otóż, jeśli chodzi o TGI Fridays nic bardziej mylnego. Dania wcale nie ociekają tłuszczem, a wszystko w parę chwil znika  z talerzy. W międzyczasie, przed kolejnymi dania, czyli daniami głównymi na naszym stole pojawiają(...)Fridays przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mój numer jeden do żeberka wołowe - delikatne, soczyste i rozpływające się w ustach. Z dodatkiem pysznych frytek. Niego w gębie. Pozostałe drugie dania też były wyjątkowe, steki idealne, a hamburgery soczyste i doskonale przyprawione. Na koniec przyszedł czas na desery... DESERY Double chocolate fudgy brown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz

Kulinarne przygody Gatity
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 106

miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Winogrona zbierane na początku i w końcu września. W nosie dominują aromaty ziołowe, paprykowe, czerwonych owoców. Dobrze zbalansowane o przyjemnych taninach. Drugie danie głowne: sezonowany rostbef z sosem z marsali, młodymi ziemniakami w oliwie truflowej i wiosennymi warzywami. Schioppettino Traverso . Ciemna odmiana winogron Ribolla Gialla, zwana przez Włochów

królestwo garów
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 167

bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także "koronka z wątróbki drobiowej" - niestety otrzymałem tylko 1 kawałeczek podrobu.  Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce, soczyste(...)truflom i szpinakowi. Ziemniaki były średnie i chłodnawe ale byłem w stanie to zaakceptować przez ogólny smak potrawy. I co? I jest dobrze Niestety przez zupę i drugie danie oraz łyk piwa i herbaty nie mieliśmy już miejsca na deser. To uczucie sprawiło, że zacząłem się zastanawiać kiedy następnym razem tutaj przyjadę

Right Behind The Kitchen
Legumi 139

Czaniecki w kształcie ryżu. Jak smakuje? Po włosku, wybornie! Warto jeść strączkowe,bo we Włoszech się mówi, że talerz legumi to nic innego jak pierwsze i drugie danie, w którym jest porządny kawałek czerwonego mięsa. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni