drugie danie - 14640 przepisów (strona:19/976)

Środa na bogato 174

Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej

Kucharzyca
Pierś indyka z wędzonym serem i pieczarkami 143

spory kawałek indyczej piersi i tyle czekała w zamrażarce, aż w końcu się za nią zabrałam.  W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej.  Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 6-8 pieczarek (kapelusze) 250g(...)dwóch stron po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160st C ok 1,5 godziny.   W trakcie pieczenia możemy wyjąć i obrócić mięso na drugą stronę, by boczek z wierzchu nie był zbyt spieczony

Kuchnia w czekoladzie
Jestem na ketozie, idę do restauracji - pomocy! 89

ktoś przechodzi na dietę niskowęglowodanową, albo ketonową, zadaje mi pytanie, czy jeszcze będzie mógł/mogła jeść w restauracjach. Odpowiadam: oczywiście! Bycie na tych dietach wcale nie zawęża wyboru dań, no chyba, że idziecie do pizzerii albo indyjskiej knajpy. :) Jakie wybierać restauracje? To dość proste! Nie odwiedzaj pizzerni, bo może Cię skusić sam zapach pieczonego ciasta(...)jedną ulubiona restaurację. Jest to restauracja z włoską kuchnią. :-) Zawsze zamawiam tam "zupę śródziemnomorską". Jest to zupa z owocami morza przygotowywana na rosole. Na drugie danie zawsze biorę kaczkę z czerwoną kapustą lub stek z polędwicy polskiej. Zamiast ziemniaków czy ryżu, proszę o grillowane warzywa, które są w ofercie (zazwyczaj przy takiej

Keto Przepisy
Sosik fasolkowy. 121

Czasami nie chce mi się stać przy garach, hmm... czy to normalne? pewnie tak. Jeść coś trzeba a takie szybkie dania są idealne na takie dni pełne "niechcenia" ;-) Zatem do dzieła! Składniki; ok pół kilograma fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka w proszku, przyprawa uniwersalna 1 łyzka maki ziemniaczanej 1 szkl. smietany(...)przyprawami. Śmietane mieszamy z mąką ziemniaczana i wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Czekamy az sosik nam zgęstnieje i sciągamy z palnika. Gotowe. Podajemy z pieczywem albo jako dodatek do drugiego dania. Smacznego! Możemy posypać koperkiem lub zieloną pietruszką

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto francuskie - kolejna odsłona 231

obiadowy w dniu dzisiejszym, a tu przeoczyłam taki istotny element! Poprawiłam się w try miga! Spanikowana zrobiłam szybki przegląd kuchennych szafek i lodówki. Zanim pierwsze i drugie danie ułożyło się na dobre w brzuszkach moich gości i domowników, deser wjechał na stół:) Po raz kolejny przekonuję się, że najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie! Francuska(...)Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła). Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany krem, przykryć drugim ciastem. W wersji z lukrem masło należy roztopić, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do schłodzenia do lodówki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarator – orzeźwiający chłodnik ogórkowy 188

zioła – kilak łodyżek i listków zostawiamy do dekoracji. Zawartość blendera zamykamy i dokładnie miksujemy. Przelewamy gotowy chłodnik do garnka i schładzamy mocno w lodówce. Jako zupę, przed drugim daniem, podajemy tarator w głębokich talerzach – z kleksem jogurtu, posypany pokrojonym ogórkiem, siekanymi orzechami włoskimi i ziołami, skropiony oliwą. Możecie też podać tarator na letniej imprezie, jako „czekadełko

Karo in the Kitchen
Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki. 143

Naleśniki na drugie danie lub tez na ciepłą kolacje. Robi się szybko więc za wiele czasu nie stracimy. Lubią je dzieci i dorośli, więc pozostaje raz na jakiś czas je przygotować. A jeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy-  to tym bardziej ;-)     Składniki; 2 szkl, maki pszennej(...)wedle swego upodobania) Mieszac łyzką delikatnie je rozdrabniając aby powstał mus. Smazyc jeszcze chwilke i odstawić do przestygnięcia. Ser rozgnieść widelcem i dodac do niego pół musu z porzeczek, drugą połowe zostawić do dekoracji naleśników. Jesli uważamy ze masa serowa jest za mało słodka możemy ja jeszcze dosłodzić odrobiną cukru.   Nalesniki smażymy na rumiano z każdej strony

Radość kipiąca uśmiechem.
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 208

wypłukaną fasolę. Podgrzewamy ją w zupie i barszcz podajemy od razu. Prosty, czysty, rubinowy. Lekka zupa o niesamowitym aromacie. Pełna chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe

Karo in the Kitchen
Stek z Zagrzebia – Zagrebački Odrezak 83

daty, czy miejsca powstania, ale zważywszy na to, że Chorwacja to mieszanka europejskich, kuchni, można stwierdzić, że danie ma coś z – wiedeńskiego sznycla – ale także coś z szwajcarsko-francuskiego – Cordon Bleu-.  Podobne danie można znaleźć na przykład w Serbii – Karađorđeva šnicla – czy Rumuni – Şniţel(...)niedzielny poranek w bloku.  Po drugie dopraw kotlety solą i pieprzem, połóż po dwa plasterki szynki i sera, następnie zwiń całość w rulon.  W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę, tak by przykryć dno patelni.  Po trzecie w jednej miseczce wymieszaj jajka, do drugiej daj mąkę, do trzeciej bułkę tartą.  Teraz zapewne

RafalCook
Topinambur z piekarnika 240

kalarepki, trochę do białej rzepy, zaś ugotowany smakiem przypomina karczocha. Zmienia swoje smaki w zależności od metody obróbki. Ta niecodzienna osobliwość kulinarna czyni z niegoo wykwintny dodatek do dań w ekskluzywnych restauracjach. Warto włączyć go do swojej diety, bo to dobra odskocznia od monotonnych warzyw, którymi nasz rynek jest zasypany. Topinambur to bardzo wartościowe warzywo, szczyci się niezwykłymi(...)maju. Część upiekłam w piekarniku, z części zrobiłam surówkę. Na surowo był tak smaczny, ze można go spokojnie schrupać jak kalarepkę. Upieczony z orzechami włoskimi był pysznym uzupełnieniem drugiego dania. Składniki: topinambur 2-3 bulwy garść orzechów włoskich 2 łyżki oleju tymianek sól, pieprz czerwona cebula-opcjonalnie Wykonanie: obrany i osuszony topinambur osuszyć w papierowym ręczniku. Pokroić na plastry

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sakiewki ze szpinakiem i feta 109

Łatwe do przygotowania i z niewielkiej ilości składników. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i na przekąskę, a także na drugie danie :) "Farszem"  można posmarować tosty i wystawić na imprezowy stolik, można także podawać farsz na krakersach - jest na prawdę wiele form podania tego pysznego nadzienia i pod każdą postacią będzie smakować :) SKŁADNIKI(...)wrzucamy do miski  i miksujemy - do uzyskania stałej konsystencji. Następnie rozcieńczamy wodą gazowaną. Pieczemy na małym ogniu na oliwie z oliwek - jak zwykle u mnie:) Odwracamy na  drugą i ponownie podpiekamy - ciepłe odkładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął oliwę :) Ostudzonego naleśnika faszerujemy naszym miksem ze szpinaku i fety . Coś pysznego, farsz polecam także wykorzystać

dlaSmaQ
Sezon na zupy uważam za otwarty 149

Mamy jesień, nie da się ukryć. Były dni cudownie słonecznie, z szeleszczącymi pod stopami liśćmi, kiedy zbieraliśmy kasztany. Były też te ciemne, zimne, gdy uśmiechałam się sama do siebie na myśl, że nie muszę wychodzić z domu.Lubię jesień. Zasadniczo. Szczególnie, kiedy mogę cieszyć się ciepłem koca i herbaty, dobrą książką i aromatyczną, gęstą zupą. Nie przepadam za chłodnikami(...)delikatniejszy, słodszy od świeżego, co bardzo mi odpowiada. Zupa mimo wszystko jest wyraźna, wspaniale smakuje z grzankami z serem. Zjedliśmy pełen garnek na raz. Jeśli planujecie drugie danie, taka ilość zupy wystarczy dla czterech osób.Zupa krem z pieczonego czosnkuSkładniki:(na 2 porcje)2 całe główki czosnku4 ziemniaki600 ml bulionu1 cebula30 g masłapieprzsóldodatkowo:natka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pręga wołowa smażona z cebulką 194

zarumieni. 3. Mięso podaję z puree ziemniaczanym i buraczkami. Mięso podałam z pysznymi tartymi buraczkami , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Buraczki ORZECH to doskonały dodatek do drugiego dania. Są bardzo dobre w smaku, idealnie doprawione. Produkt jest wart polecenia i zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ale Meksyk-kuchnia meksykańska 131

mięsem podany w białym sosie. Warto wypróbować „Comida Corrida” , czyli coś na wzór polskiego mlecznego baru, gdzie na codzienne men u składają się zupa, drugie danie i deser. Mogą to być dania przyrządzone ze skorupiaków, kurczaka i chorizo. Na deser warto spróbować marquesitas czyli naleśniki z serem i nutellą. Egzotyczne napoje

codojedzenia
Ale Meksyk-kuchnia meksykańska 150

mięsem podany w białym sosie. Warto wypróbować „Comida Corrida” , czyli coś na wzór polskiego mlecznego baru, gdzie na codzienne men u składają się zupa, drugie danie i deser. Mogą to być dania przyrządzone ze skorupiaków, kurczaka i chorizo. Na deser warto spróbować marquesitas czyli naleśniki z serem i nutellą. Egzotyczne napoje

codojedzenia