zawołała na obiad... jednak powiedziała, że dziś ma dla mnie na deser niespodziankę. Postawiła jeden warunek. Mam zjeść cały obiad. Ja zachęcona tym spałaszowałam zupę i drugie danie... gdy babcia wnosi na stół pucharek lodów. Lody były zielone, a w środku widziałam kawałki czekolady. Oczy zaświeciły mi bardziej niż słońce na niebie. Gdy zjadłam
Kuchnia w oparachobrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło, dodać koncentrat pomidorowy
Czerwień i błękitdzień moja córka je obiady w żłobku: albo zupę, albo drugie danie. Jednak gdy jesteśmy razem w domu, staram się przygotować jej coś dobrego. Maja bardzo lubi zupy z „wkładką”, więc uznałam, że zupa jarzynowa z kaszą bulgur będzie idealna. I miałam rację 🙂 PS. Przyjemnie patrzy się na dziecko, gdy nabiera samodzielności
Pasja Smakumiejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną dynię, pyszne marynowane korzenne śliwki i odlotowy smalec. Muszę przyznać, że mój domowy z nim zdecydowanie przegrywa! Teraz pora na drugie danie. Zamawiamy policzek wołowy duszony w ciemnym piwie (42 zł) podany na puree z marchewki z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a wszystko w towarzystwie obłędnego gęstego sosu
Kulinarne przygody Gatitypędzelka smarujemy boki i dno foremek silikonowych, warstwa powinna być gruba, wkładamy do lodówki na 10-15 minut ( jeżeli warstwa czekolady jest cienka to najlepiej, powtórzy czynność i dać drugą warstwę czekolady) daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut, po tym czasie odsączamy je, dodajemy masło orzechowe i blędujemy, aż wszystko się ze sobą połączy schłodzone foremki
Słodkie zapomnienieColeslaw Kolorowa surówka na bazie białej kapusty z dodatkiem warzyw i sosu typowego dla bardzo znanej i lubianej surówki Coleslaw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa oraz w miarę szybka w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Pół główki kapusty 1 niewielka cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka
Blog z ApetytemWspaniały dodatek do drugiego dania. Składniki: 75 dag marchewki 25 dag świeżych pieczarek 1 biała cebula 5 dag żółtego sera ½ szklanki śmietany 18 % 1 łyżeczka mąki 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku cukier do smaku 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Marchewkę obrać, pokroić na plasterki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do smaku. Następnie
Tradycyjna Kuchniaprzyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut aby smaki się przegryzły. Sałatka idealna do drugiego dania, ale jest tak pyszna, że można ją jeść jako samodzielne danie. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowierosołu, ponieważ domownicy ich po prostu nie lubią zjadać z niedzielnym wywarem. Pierwszą moją myślą jest - sałatka z warzyw z rosołu! Banalnie prosta, a kiedy na drugie danie macie ziemniaki, to sprawa jest jak gdyby prosta jak drut. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam w sałatkach warzywa pokrojone w idealną kostkę. Warzywne
MamaOskarkasera i zwinąć w roladkę, po czym spiąć wykałaczkami. Maczać w rozbełtanym jajku, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać do drugiego dania
Tradycyjna Kuchniatowarzystwie czerwonej soczewicy, kilku warzyw i zieleniny. Zupa jest gęsta, prawie jak gulasz, ale dzięki temu jeśli dorzucimy do niej kilka kromek chleba, będziemy mieć sycący obiad, niewymagający drugiego dania. Czytaj więcej
Kasia SarnaZupa z pora z dodatkiem mięsa mielonego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest gęsta i bardzo pożywna więc doskonale sprawdzi się gdy nie mamy czasu na przygotowanie drugiego dania. Do zupy dodałam ser cheddar i zabieliłam ją śmietanką ale zamiast tych składników można dodać także serki topione. składniki: 2 l bulionu 2 duże cebule 700 g pora ( biała
Monia miesza i gotujeZima ciągle trzyma, więc chce Was namówić na kartoflankę. Bardzo dobra, rozgrzewająca zupa, myślę,że w sam raz na chłodne dni. Drugie danie nie będzie potrzebne. SKŁADNIKI: 2 kawałki żeberek 20 dag. wędzonego boczku parka dobrej wędzonej kiełbasy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 liścia laurowe 4 ziela angielskie
Kuchnia Beatyodstawić na godzinę. Następnie panierować w mące, rozbełtanym jajku i panierować w sezamie. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron na rumiano. Podawać do drugiego dania
Tradycyjna Kuchniakwasu foliowego. Ponieważ ma niską wartość energetyczną (37 kcal na 100g) i wysoką błonnika polecana jest osobom odchudzający się. Zatem jedzmy brukselkę! Dziś łatwy przepis na dodatek do drugiego dania. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie