góry 4. Jajecznica czy jajko na miękko? - jajko na miękko 5. Wolisz piwko czy winko? - winko 6. Jaki jest Twój ulubiony smak lodów? - mięta z czekoladą 7. Twoje popisowe danie to . .? - nie ma takiego 8. Ulubiony owoc sezonowy to? - czereśnia 9. Czy lubisz koty? - uwielbiam 10. Kuchnia azjatycką czy włoską? - obie 11. Landrynki czy dropsy ;) ? - landrynki(...)Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola? - sok owocowy 11. Twoja ulubiona zupa? - krupnik Pytania, które zadaję nominowanym: 1. Kot czy pies? 2. Zupa czy drugie danie? 3. Owsianka czy jajecznica? 4. Spotkanie przy świecach czy wyjście do dyskoteki? 5. Ulubiona książka? 6. Czego nigdy nie weźmiesz do ust? 7. Szpilki
Kuchenne zapiski Edytyryż. Jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie – znano ją już 4000 tysiące lat temu! Najpopularniejsza w krajach Dalekiego Wschodu. Wspaniała na słodko oraz jako część drugiego dania z mięsem i zawiesistym sosem. Można z jej udziałem przygotowywać zapiekanki, sałatki oraz farsze do drobiu. Nie tylko niezwykle łatwo ją przygotować, ale też warto spożywać ze względu(...)kaszy bulgur – Tabbouleh – lekka, zdrowa, sycąca, pachnąca pietruszką i miętą. Nadaje się do spożycia zaraz po przygotowaniu. Może służyć jako dodatek do mięs z grilla oraz gorących dań z piekarnika. U mnie - do polędwiczek wieprzowych a’la Wellington . Sałatkę tę podaje się w sposób klasyczny, m.in. w Libanie i Syrii, w miskach wyłożonych liśćmi sałaty rzymskiej
mojewypiekiinietylkopowstania tej linii możecie przeczytać na stronie Akademii Samku Sokołów . Ja powiem tylko tyle, że na styczniowych warsztatach i degustacjach miałam okazje spróbować bardzo rożnych potraw. Rozmaitych smarowideł i dań w słoikach. Szczerze wypowiadałam się na ich temat i liczę na to, że moje uwagi jak i uwagi innych uczestników spotkania zostały wzięte pod uwagę(...)udostępniam dzięki uprzejmości Organizatora. chwila dla nas czyli kilka ćwiczeń ku zdrowotności pod okiem Moniki Mrozowskiej :) głosowanie na nazwę nowej linii wspólne gotowanie nic dodać, nic ująć drugie danie deserek
Dzieje kuchennej Wiewióryrestauracji wprowadzany przez Mercure w Polsce. Koncepcja oparta jest na dwóch elementach. Po pierwsze, kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów, a po drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino(...)jest Paweł Anders. Przy restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP, w których oprócz wina można kupić oliwy, oliwki, czekolady... Zaletą karty dań w restauracjach Winestone jest wkładka informująca o zawartości alergenów w poszczególnych daniach. Miałam przyjemność przekonać się o tym podczas weekendu, który spędziłam w hotelu Mercure Gdynia Centrum . Tam na zaproszenie Dyrektora generalnego Marka Przeorskiego
królestwo garówZamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo bez dokładki się nie obędzie. Można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Proponuję lżejszą, dietetyczną wersję z piekarnika. Składniki: 4 duże ziemniaki 2-3 ząbki czosnku(...)Wrzucić do miski, zalać przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 30-35 minut. W połowie pieczenia odwrócić na druga stronę. Można również osuszone talarki ułożyć na blaszce i kolejno wszystkie posmarować olejem z przyprawami przy pomocy pędzelka tak przygotowane ziemniaki to świetny dodatek do kurczaka, kotletów i mięs
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Buraczki zasmażane... Czerwone, buraczane wiórki. Złocista zasmażka z cebulką. Idealny dodatek do dania głównego. Niezapomniany smak dzieciństwa! Składniki: 8 - 10 dużych, czerwonych buraków; Ząbek czosnku; Łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżki cukru; Sól; Pieprz. Zasmażka: Duża cebula; 125 g margaryny; 1,5 łyżki mąki pszennej. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, gotować(...)Następnie dodać mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor. Do złocistej zasmażki dodać buraki, wymieszać i podsmażać, aż całość zgęstnieje. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do drugiego dania. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego. Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny. Śmietanę
Gospodyni Miejskasię tutaj plyndze – ziemniaczane placki z cukrem czy pyzy ziemniaczane z kiszoną kapustą. Mało kto wie, że Wielkopolska słynęła z wybornego pszenicznego piwa, które będzie bohaterem jednego z dwóch dań, które przygotowałam ramach tego wpisu. Jest to deser, który na pewno może niektórych zaskoczyć jednak zapewniam, że smakuje bardzo dobrze. Mowa tutaj o galaretce z piwa z dodatkiem(...)żelatynę i dolewamy ją do piwa. Dokładnie mieszamy. Galaretkę przelewamy do pucharków i zimną odstawiamy do lodówki na całą noc. Pieczone pomidory z serem i koperkiem Drugim daniem przygotowanym w ramach tego wpisu były pieczone pomidorki, które chyba na stałe zagoszczą w naszym menu. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Składniki: 4 jędrne
Życie ze smakiemprzepyszne jabłka w cieście. Składniki na ciasto: - 250g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 ml mleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek (dałam Jonagold) - sok z ½ cytryny - 6 łyżek cukru kryształu - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - oliwa do głębokiego smażenia ( lub olej) Całe jajka, mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli(...)się zezłocą. Wyjmujemy i odsączamy na papierowych ręcznikach. Gorące obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Przepyszne jabłka w cieście, to nazwa nie na wyrost. Na śniadanie, drugie danie, deser, czy kolację. Szybko, prosto, pysznie i niedrogo. Z powyższych proporcji otrzymamy 32 placki. Są tak fantastyczne, że więcej zachęty nie potrzebują. Po prostu trzeba spróbować
mojewypiekiinietylkotylko mam okazję, to nie zamawiam sałatki z tofu, tylko biorę hranolki, smażeny syr i tatarską omaćkę. Na kapustnicę trafiłam przypadkiem . Było za wcześnie na konkretne drugie danie, a w karcie brakowało ulubionej czosnkuli. Stanęło więc na zupie, która na zdjęciu bardziej wyglądała na gulaszową niż na kapuśniak. Podana w pięknym(...)bach. Przypadek? Nie sądzę... Ale do zupy wracając, bo ona może wyskakiwać mi w reklamach i z lodówki, to zaskoczył mnie jej smak. Pierwsza łyżka - czuję, że kwaśna, druga - coś słodkiego, paprykowego, ale nie do końca. Dym! Dym z wędzonych śliwek. Te śliwki zrobiły całą robotę. Nie jest jednak tak łatwo kupić wędzone śliwki. Jeśli macie zwykłe suszone
bistro mamachłodnych i zimowych taka rozgrzewająca zupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:) Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie. Drugie danie się już nie zmieści Składniki: 1 kg obranych już ziemniaków i pokrojonych w kostkę 0,4 kg pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie talarki(...)ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę; na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam drobno obraną i posiekaną cebulkę (tę drugą w przepisie, ta w łupince jest w zupie;) wraz z pieczarkami, przyprawiam vegetą, słodką papryką, lubczykiem i majerankiem – dodaję dużo słodkiej papryki i ziół, dzięki czemu zupa jest bardzo
Zasmakuj Kuchnitaka rozgrzewająca zupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:) Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie. Drugie danie się już nie zmieści:) Składniki: 1 kg obranych już ziemniaków i pokrojonych w kostkę 0,4 kg pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie talarki(...)ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę; na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam drobno obraną i posiekaną cebulkę (tę drugą w przepisie, ta w łupince jest w zupie;) wraz z pieczarkami, przyprawiam vegetą, słodką papryką, lubczykiem i majerankiem - dodaję dużo słodkiej papryki i ziół, dzięki czemu zupa jest bardzo aromatyczna
Zasmakuj Kuchnigotować przez około 30 minut. Aby zapobiec pękaniu kiełbasy przy pomocy wykałaczki ponakłuwać kiełbasę w kilku miejscach. Tak przygotowaną kiełbasę mozna podawać jako drugie danie natomiast sos jest pyszny w połączeniu z makaronem. SMACZNEGO
zielonacukinkaPradze są bardzo popularne; jedzenie na wagę, niedrogo, można skosztować mnóstwo nowych smaków i porządnie nasycić żołądek w końcu spróbowałam samosów - pyyszne, już są na mojej niekończącej się liście dań do wypróbowania srebrna głowa, obok Beas Dhaba (ścisłe centrum) w Prague Beer Museum poza centrum, Pałac Przemysłowy w stylu art nouveau poza centrum - Křižíkova fontána - Výstaviště(...)nocleg w Czechach, przypominam stronę: http://www.levneubytovani.net/ we Frydku-Mistku: bar wegetariański Ethno, trudno było znaleźć bo nieoznakowany, jedzenie smaczne i niedrogo; w cenie zestawu: zupa, drugie danie, deser i kompot owocowy Vegan lecho Onion, garlic, tomatoes and bell pepper are a common dinner ingredients. The French use them to make ratatouille, Americans
Qlinarnie i Qlinarniejeszcze okazji spróbować kotletów z jajek, to podpowiem, że smakują podobnie jak jajka faszerowane . Jeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie
Pełny talerzprostu nazwa głównej i eleganckiej ulicy Tel Avivu. Szefowe kuchni serwują nam współczesną kuchnię izraelską . "Florentin to autorska restauracja, która oferuje kuchnię współczesnego Izraela. Jej menu jest kompilacją dań wywodzących się z tradycji Izraelczyków pochodzenia marokańskiego, jemeńskiego, etiopskiego czy perskiego. Sięgamy do bogatych tradycji kulinarnych Afryki Północnej i krajów Bliskiego Wschodu, by wydobyć z nich oryginalne smaki, techniki(...)się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną (18 zł). Na drugie danie zamawiamy gicz cielęcą z karmelizowaną cebulą, rodzynkami, pieczonym selerem, miętą i szafranem (66 zł). Wnętrze jest jasne, przestronne i urządzone bardzo prosto. Kolory, które wykorzystano
Kulinarne przygody Gatity