Zupa z czerwoną soczewicą i chorizo Pyszna i pożywna zupa, która nie potrzebuje drugiego dania by stanowić kompletny posiłek. Zaprasza aromatem, i świetnie rozgrzewa. Idealna na chłodniejsze jesienne wieczory. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 6 Wartość kaloryczna
Bazując na smakuwersje przyrządzania placków ziemniaczanych znam od dawna. Jeśli tylko potrzebuję na drugie danie około 11-12 małych placuszków to właśnie korzystam z tego przepisu. Dostałam go jakiś czas temu od znajomej i chętnie dzielę się nim z Wami :) Warunkiem szybkiego przygotowania ciasta na placuszki jest posiadanie miksera. Składniki : 4-5 średnich ziemniaków
Proste Potrawyszybkie danie na bazie makaronu, pieczonych pomidorów i mozzarelli. Lubię takie szybkie danka, jak wpadam głodna do domu i mogę przygotować pyszne drugie danie w dosłownie kilkanaście minut, czyli tyle ile będzie nam się gotował makaron. Nie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, pewnie nie, ale taki skład
Kulinarne przygody Gatityjedna konkretna. A jak my robimy? To zależy, my opracowaliśmy własną strategię. Jeżeli do zupy to tylko po polsku (czyli bez jajek ani rusz). Ale już do drugich dań to wyłącznie italian style. Czasami zdarza nam się zgrzeszyć i zrobić bez jajek, ale ze zwykłej mąki. Ale jeżeli tylko mamy semolinę to robimy tak jak każda(...)przystawki krojące, w przypadku tej maszynki są to cienkie spaghetti lub nieco grubsze fettuccine. My zrobiliśmy te drugie. Makaron po pokrojeniu przesypujemy mąką, aby się nie posklejał. A jak nie macie maszynki to po prostu wałkujecie ciasto najcieniej jak się da, posypujecie mąką, rolujecie i kroicie rolkę na cienkie plasterki. Gotowe :) Gotowy makaron gotujemy 3 minuty w osolonym
Marder&Marder Manufacturesztandarowe, polskie danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Żurek gości u nas nie tylko na Wielkanoc. Jest to syta i treściwa zupa, więc drugie danie u mnie przesuwa się na późny podwieczorek. Polecam tę zupę z tego przepisu ;) SKŁADNIKI: (przepis dla 4 osób): - 300-500 ml zakwasu na żur
Calzonella.comPoczciwy mielony obok schabowego nalezy do ulubionych dan Polakow.Poniewaz jestem tradycjonalistka do moich tez.Wykonany z miesa samodzielnie zmielonego w domu jest wysmienity i jakze uniwersalny.Na cieplo jako dodatek do drugiego dania lub na zimno zamiast wedliny do kanapek.Do kanapek moglabym go jesc nawet codziennie.Jak bardzo kaloryczny bedzie nasz kotlecik zalezy od gatunku miesa jakie zmielimy.Osobiscie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Młoda kapusta duszona z pomidorami i koperkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do drugiego dania. Bardzo lubię tak przygotowana kapustę, ma fajny słodko-kwaśny smak. Składniki: główka młodej kapusty 1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku 2-3 cebulki dymki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą
Bajeczna Kuchniaupieczone mięso 7. Wlać bulion 8. Wlać śmietankę i wymieszać 9. Do gotującego się dania wsypać makaron 10. Dodać oliwki 11. Posypać serem i wymieszać aż ser się rozpuści Poprzedni 1 z 11 Następny Jest do moje drugie danie jednogarnkowe jakie dla Was przygotowałam, chcecie więcej takich przepisów? Czekam
KuchniaWeDwoje.plkiedyś naszą rodzimą kuchnię charakteryzowały dania z wszelakich kasz, już od dawna ich miejsce zajęły ziemniaki. Można nie znać smaku kaszy orkiszowej, pęczaku czy gryczanej, ale ziemniaków do drugiego dania? Nie ma takiej możliwości! Dlatego też dzisiaj zajęliśmy się ziemniakami w formie dodatku, a zarazem głównego składnika dania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno
Kuchnia od dwojgakoniec zaprawiamy śmietaną. 100-200 ml, w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Madzia dała 200 ml i zupa miała kremowy, aksamitny smak. Obgotowane podudzia nie będą już potrzebne więc możemy je na przykład upiec w piekarniku na drugie danie. Zupę podajemy z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureklusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był
wyjątkowa kucniaklusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był
wyjątkowa kucniaOryginalny pomysł na smaczny obiad czyli pierogi z żółtym serem będą ciekawą propozycją na urozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. Składniki na około 30 pierogów : ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki
Smakowite DaniaSzybki, prosty a jednocześnie wykwintny obiad. Mięso jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej
Nie tylko w kuchniodmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy kurczaka w sosie szpinakowym oraz warzywa z indyjskim serem w łagodnym sosie. Jako dodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się w kanon restauracji. Dania zostały podane w atrakcyjnych czarkach, danie wegetariańskie było słodszą opcją(...)smakiem. Jedynym mankamentem drugiego deseru był niezbyt atrakcyjny wygląd oraz zbyt duża ilość sorbetu, który zabijał smak lodów. Reasumując całą wizytę: + największym atutem tego lokalu jest wspaniała, przesympatyczna obsługa. Kelnerka była niezwykle pomocna, potrafiła doradzić oraz taktowanie zażartować, zawsze w uśmiechem na twarzy. + kolejny plus to krótki czas oczekiwania na potrawy. Pomiędzy daniem głównym, a deser poprosiłyśmy nawet
Kolizje Smaków