Taką pierś można podać do drugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być(...)mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku
Szczęśliwa kuchniaTaką pierś można podać do drugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być(...)mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWegetariańskie danie lub warzywny dodatek do drugiego dania - wedle uznania. Proste i smaczne, szybkie w przygotowaniu, tak przyrządzone pieczarki możecie podać na różne okazje. Czas przygotowania: 15 min. Pieczenie: 15 min Dla 6 osób: ● 18 dużych pieczarek ● 250 g ricotty ● 1 żółta papryka ● 1 nieduży fenkuł ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawymieszać dokładnie by mąka się rozpuściła)i dajemy do reszty składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno krakersy( nie kruszyłam ich dałam prosto z opakowania, z drugiego dałam połowę). Przekładamy masę serową na krakersy.Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut( na dno formy wstawiamy naczynie z wodą, sernik będzie taki delikatny). Po 15 minutach zmieszamy
Różowa kuchniaDanie, a raczej dodatek do drugiego dania powstał spontanicznie. Kupiłam kalarepy i zdecydowałam się, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew
Czerwień i błękitzachowana, a co za tym idzie zadowalająca. Menu jest szerokie. Pizzeria Viva oferuje szeroki wybór pizz , włoskich dań , sałatek i własnych, ciekawie skomponowanych i przemyślanych propozycji . Jestem serowym ludkiem, a nader wszystko uwielbiam gorgonzole, dlatego mam dwa ulubione dania proponowane przez ten lokal. Są to Penne con Gorgonzola i Filetto con Gorgonzola. Penne, mój ulubiony rodzaj(...)odpokutować wystarczająco kaloryczny sos. Tak, czy siak trzy składniki, a kolokwialnie niebo w gębie. Da się? Da! Skupmy się jednak na drugim daniu. Jak zamawiałem je pierwszy raz musiałem zaczerpnąć informacji od, pamiętam, mojej ulubionej kelnerki. W karcie opis dania jest taki: "filet z polędwicy w sosie gorgonzola, bułeczki z pieca lub frytki, surówka". Koszt
BaRepasChrupiący i smaczny dodatek do drugich dań, surówka z kapusty pekińskiej.W moim domu najczęściej podawana do dań mięsnych z drobiu , smakuje nawet wybrednym podniebieniom . składniki na 3 porcje 20 dag kapusty pekińskiej cebula marchew jabłko łyżka oliwy z oliwek sól pieprz cukier przepis Kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy
Smakowite DaniaKlasyczny i smaczny dodatek do drugich dań lub pyszna samodzielna przekąska czyli fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, znana i lubiana przez wszystkich potrawa. Korzystając z uroków lata i smacznych sezonowych warzyw warto sięgnąć po fasolkę i przygotować z niej to proste danie. składniki na 3 porcje 500 g żółtej fasolki
Smakowite DaniaJako drugie danie na romantyczną, walentynkową kolację proponuję ostrą polędwiczkę w ziołach prowansalskich. Polędwiczka smakuje pysznie, jest soczysta i czuć w niej zioła: bazylię, majeranek, rozmaryn, szałwię, cząber, oregano, tymianek oraz miętę. Podałam ją z prostą surówką z miksem sałat, startą marchewką i pomidorkami koktajlowymi oraz z sosem vinegrette. Proste i smaczne danie
Zakątek rozkoszy kulinarnychpowinny rozpaść się. I przede wszystkim: potrawa powinna być dość pikantna :) Podawać jako osobne danie obiadowe lub jako jarzynkę do drugiego dania. Na zimno też smakuje całkiem fajnie
Codzienna kuchnia niecodziennaFajny dodatek do drugiego dania!Składniki:ziemniakiprzyprawa do ziemniakówrozmarynolej Sposób przygotowania:1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na 4 części każdy. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy i odparowujemy.2. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków, rozmarynem i delikatnie skrapiamy olejem.3. Ziemniakami przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 160-180 st. aż będą miękkie.Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzykładowo barszcz ukraiński, nad czym z Mężem ubolewamy, bo uwielbiamy i robię go tylko w wakacje, gdy chłopaki bytują poza domem. Na drugim biegunie są dzisiejsze mini kotleciki. Jest to takie danie, że nie ma ilości zbyt dużej, ani wystraczającej. Zawsze chcą więcej i więcej. Jeżeli planuję usmażenie kotlecików na dwa dni muszę(...)trudne do nakarmienia dzieci, spróbujcie, może zagustują w mini kotlecikach. A potem to już podczas smażenia trzeba mieć oczy dookoła głowy i gonić podjadających i podkradających czym się da. Druga wersja: przyłączyć się do nich :) Ręce precz !!!! No OK. Jedzcie, w końcu to dla Was :) Smacznego! #kotlecikizpiersi #obiad #bezglutenu #bezglutenowe #itbmtt
I tu będę miała takie teżółtku. Dania główne Skuszony egzotyczną nazwą ryby wybrałem molwę przyrządzoną metodą sous-vide . Lekka, przyjemna, z cudownie odchodzącymi blaszkami ryba przypominała mi poznanego niedawno dorsza skrei. Jej łagodny smak nie był w tym daniu niczym zakłócany. Purée ze szpinaku było równie łagodne, jak sama ryba, a dodatkowy element ekscytacji stanowiła czarna soczewica, na której molwa była podana. Danie proste, smaczne, nieprzegadane i pięknie podane. Drugim daniem głównym była kaczka przyrządzona również wspomnianą metodą gotowania w próżni. Soczysta, z chrupiącą skórką i przede wszystkim różowiąca się na talerzu, piękna! Kaczkę podano w akompaniamencie p urée z fioletowej marchwi o cudownym słodkim smaku, polentą i wybornym sosem z wina madera. Kompozycja, radosna
Food Squarejarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest od 7.30 w dni powszednie i od 9 w weekendy. Ahimsa ul. św. Antoniego 23 Ciekawe orientalne dania, duże porcje i przystępne ceny - no i jedzenie zadowalające kubki smakowe i wypełniające żołądek :) Do Ahimsy trafiliśmy przez przypadek wracając w Urban Vegan i postanowiliśmy wejść na małe(...)marchewki i mango na mleczku kokosowym z czarnym sezamem i orzechami nerkowca - porcja była bardzo duża, zupa była pyszna i sycąca. Za drugim razem wybraliśmy opcję na słodko - tofurnik piernikowy. Reszta dań do wypróbowania :) Najadacze ul. Nożownicza 40 Orientalna kuchnia w wegańskim wydaniu. Najadacze mieszczą się w centrum Wrocławia. W swojej ofercie maja zupy, burgery
Bananowe PolePotrawka z kurczakiem, ziemniakami i grzybami, to danie jednogarnkowe. Z powodzeniem wystarczy za całe drugie danie na obiad. Dzięki dodatkowi ziemniaków jest naprawdę sycącą potrawą. Potrawka jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, szczególnie gdy mamy na klęskę ich urodzaju. Składniki: 60 dkg piersi z kurczaka
Codziennik Kuchenny