drugie danie - 14140 przepisów (strona:7/943)

Pstrąg łososiowy duszony w selerze 49

drugie danie zjedliśmy dziś bardzo smaczną rybę pod kołderką z selera. Był to filet z pstrąga łososioweg, ale można użyć także innej ryby. Pstrąg łososiowy duszony w selerze 300 g pstrąga łososiowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1/2 selera 2 łodygi selera 1 łyżka suszonego estragonu 100 ml śmietanki sól i pieprz biały(...)warzywa do miękkości. Oczyść rybę, pokrój ją na kawałki. Ułóż  rybę na patelni i duś ją w warzywach bardzo krótko przewracając na drugą stronę. Rybę po przewróceniu na drugą stronę nakryj warzywami. Dopraw danie ostatecznie solą i pieprzem. Posyp rybę uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.  Podaj  danie

Gotuj Sam!
Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi 63

Taką pierś można podać do drugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być(...)mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku

Szczęśliwa kuchnia
Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi 87

Taką pierś można podać do drugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być(...)mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
PIECZARKI FASZEROWANE RICOTTĄ 68

Wegetariańskie danie lub warzywny dodatek do drugiego dania - wedle uznania. Proste i smaczne, szybkie w przygotowaniu, tak przyrządzone pieczarki możecie podać na różne okazje. Czas przygotowania: 15 min. Pieczenie: 15 min   Dla 6 osób: ● 18 dużych pieczarek ● 250 g ricotty ● 1 żółta papryka ● 1 nieduży fenkuł ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik na krakersach 68

wymieszać dokładnie by mąka się rozpuściła)i dajemy do reszty składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno krakersy( nie kruszyłam ich dałam prosto z opakowania, z drugiego dałam połowę). Przekładamy masę serową na krakersy.Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut( na dno formy wstawiamy naczynie z wodą, sernik będzie taki delikatny). Po 15 minutach zmieszamy

Różowa kuchnia
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 43

Danie, a raczej dodatek do drugiego dania powstał spontanicznie. Kupiłam kalarepy i zdecydowałam się, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew

Czerwień i błękit
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 71

zachowana, a co za tym idzie zadowalająca. Menu jest szerokie. Pizzeria Viva oferuje szeroki wybór pizz , włoskich dań , sałatek i własnych, ciekawie skomponowanych  i przemyślanych propozycji . Jestem serowym ludkiem, a nader wszystko uwielbiam gorgonzole, dlatego mam dwa ulubione dania proponowane przez ten lokal. Są to Penne con Gorgonzola i Filetto con Gorgonzola. Penne, mój ulubiony rodzaj(...)odpokutować wystarczająco kaloryczny sos. Tak, czy siak  trzy składniki, a kolokwialnie niebo w gębie. Da się? Da! Skupmy się jednak na drugim daniu. Jak zamawiałem je pierwszy raz musiałem zaczerpnąć informacji od, pamiętam, mojej ulubionej kelnerki. W karcie opis dania jest taki: "filet z polędwicy w sosie gorgonzola, bułeczki z pieca lub frytki, surówka". Koszt

BaRepas
Surówka z kapusty pekińskiej 43

Chrupiący i smaczny dodatek do drugich dań, surówka z kapusty pekińskiej.W moim  domu najczęściej podawana do dań mięsnych z drobiu , smakuje nawet wybrednym podniebieniom . składniki na 3 porcje 20 dag kapusty pekińskiej cebula marchew jabłko łyżka oliwy z oliwek sól pieprz cukier przepis Kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy

Smakowite Dania
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą + film 47

Klasyczny i smaczny dodatek do drugich dań lub pyszna samodzielna przekąska czyli fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, znana i lubiana przez wszystkich potrawa. Korzystając z uroków lata i smacznych sezonowych warzyw warto sięgnąć po fasolkę i przygotować z niej to proste danie. składniki na 3 porcje 500 g żółtej fasolki

Smakowite Dania
Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich. 49

Jako drugie danie na romantyczną, walentynkową kolację proponuję ostrą polędwiczkę w ziołach prowansalskich. Polędwiczka smakuje pysznie, jest soczysta i czuć w niej zioła: bazylię, majeranek, rozmaryn, szałwię, cząber, oregano, tymianek oraz miętę. Podałam ją z prostą surówką z miksem sałat, startą marchewką i pomidorkami koktajlowymi oraz z sosem vinegrette. Proste i smaczne danie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Fasolka szparagowa na ostro 163

powinny rozpaść się. I przede wszystkim: potrawa powinna być dość pikantna :) Podawać jako osobne danie obiadowe lub jako jarzynkę do drugiego dania. Na zimno też smakuje całkiem fajnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone ziemniaczki 53

Fajny dodatek do drugiego dania!Składniki:ziemniakiprzyprawa do ziemniakówrozmarynolej Sposób przygotowania:1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na 4 części każdy. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy i odparowujemy.2. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków, rozmarynem i delikatnie skrapiamy olejem.3. Ziemniakami przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 160-180 st. aż będą miękkie.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Minikotleciki alias placuszki z niespodzianką 82

przykładowo barszcz ukraiński, nad czym z Mężem ubolewamy, bo uwielbiamy i robię go tylko w wakacje, gdy chłopaki bytują poza domem. Na drugim biegunie są dzisiejsze mini kotleciki. Jest to takie danie, że nie ma ilości zbyt dużej, ani wystraczającej. Zawsze chcą więcej i więcej. Jeżeli planuję usmażenie kotlecików na dwa dni muszę(...)trudne do nakarmienia dzieci, spróbujcie, może zagustują w mini kotlecikach. A potem to już podczas smażenia trzeba mieć oczy dookoła głowy i gonić podjadających i podkradających czym się da. Druga wersja: przyłączyć się do nich :) Ręce precz !!!! No OK. Jedzcie, w końcu to dla Was :) Smacznego! #kotlecikizpiersi #obiad #bezglutenu #bezglutenowe #itbmtt

I tu będę miała takie te
Restaurant Week w Vivian - lekko, pysznie i z klasą 47

żółtku. Dania główne Skuszony egzotyczną nazwą ryby wybrałem molwę przyrządzoną metodą sous-vide . Lekka, przyjemna, z cudownie odchodzącymi blaszkami ryba przypominała mi poznanego niedawno dorsza skrei. Jej łagodny smak nie był w tym daniu niczym zakłócany. Purée ze szpinaku było równie łagodne, jak sama ryba, a dodatkowy element ekscytacji stanowiła czarna soczewica, na której molwa była podana. Danie proste, smaczne, nieprzegadane i pięknie podane. Drugim daniem głównym była kaczka przyrządzona również wspomnianą metodą gotowania w próżni. Soczysta, z chrupiącą skórką i przede wszystkim różowiąca się na talerzu, piękna! Kaczkę podano w akompaniamencie p urée  z fioletowej marchwi o cudownym słodkim smaku, polentą i wybornym sosem z wina madera. Kompozycja, radosna

Food Square
Wegański WROCŁAW 103

jarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest od 7.30 w dni powszednie i od 9 w weekendy.  Ahimsa ul. św. Antoniego 23 Ciekawe orientalne dania, duże porcje i przystępne ceny - no i jedzenie zadowalające kubki smakowe i wypełniające żołądek :) Do Ahimsy trafiliśmy przez przypadek wracając w Urban Vegan i postanowiliśmy wejść na małe(...)marchewki i mango na mleczku kokosowym z czarnym sezamem i orzechami nerkowca - porcja była bardzo duża, zupa była pyszna i sycąca. Za drugim razem wybraliśmy opcję na słodko - tofurnik piernikowy. Reszta dań do wypróbowania :) Najadacze ul. Nożownicza 40 Orientalna kuchnia w wegańskim wydaniu. Najadacze mieszczą się w centrum Wrocławia.  W swojej ofercie maja zupy, burgery

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania