przejeść włoszczyzny i mięsa. Były więc już warzywne kołduny z włoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie Składniki na 12 sztuk: Przepis na kruche ciasto TUTAJ (mniej zainteresowani płaskurką niech przewiną prawie na sam dół wpisu). Mąkę z płaskurki można zastąpić zwykłą
gutfutnajczęściej robimy surówkę do drugiego dania. Warto pokusić się i dla odmiany przygotować to smaczne, zdrowe warzywko na gorąco. Z dodatkiem kilku warzyw z udziałem kapusty pekińskiej przygotujesz pyszny bigosik wegeteriański i to w ekspresowym tempie. Idealny dodatek do obiadu, ale z kawałkiem chrupiącej bagietki to pyszne samodzielne danie. Polecam przepis do wypróbowania! Zajadaliśmy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!super aromatycznym sosem musztardowo-miodowym z dodatkiem ziół i sezamu, który pasuje tu idealnie. Zupa podana z pieczywem lub grzankami jest na tyle sycąca, że drugie danie na obiad jest już niepotrzebne. To, co? Zrobicie? :) Na 4 porcje 600 g pokrojonej w kostkę dynii łyżka masła klarowanego litr domowego bulionu warzywnego spora szczypta soli
Mienta blogzupka jest takim wyjściem awaryjnym kiedy nam się śpieszy albo drugie danie jest dopiero w planach :P Zupa nie ma mięsa bo logicznie nie mogła by być szybką gdyż mięso potrzebuje czasu aby oddało cały swój smak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem. Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią
Gotowanie...to proste !miejscach). Mnie to ciasto najbardziej smakowało następnego dnia z kleksem jogurtowym. W ubiegłym roku pierwszy raz przeczytała książkę Magdaleny Witkiewicz . Wtedy był to niewypał. Rok musiał upłynąć, by dać drugą szansę autorce. I za sprawą wyzwania u ejotka wybór padł na "Balladę o ciotce Matyldzie" . Ponad 80-letnia Matylda (ciotka) przeczuwa rychły koniec swojego życia, więc dzieli się swoimi
Weekendy w domu i ogrodzieZdrowa,pyszna klasyczna surówka z czerwonej kapusty.Wspaniała jako dodatek do drugiego dania,mięsa,a nawet ot tak sobie do schrupania. 1 mała główka kapusty czerwonej Sok z cytryny Sól Pieprz Cukier Oliwa *************************** Kapustę poszatkować.Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny,solą,pieprzem i cukrem.Kapustę polać i wymieszać z przygotowanym dressingiem.Zostawic na 15 minut by się " przegryzła". Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizzielenieje jak np. Wędlina pozostawiona sama sobie w lodówce. Co najwyżej może nam lekko podeschnąć jeśli o niej zapomnimy. Na to też jest rada. Drugie danie...lub pyszna zupa, do której możemy wkroić kawałki mięsa. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniProste w przygotowaniu, idealnie uzupełniające i wzbogacające każde drugi danie – surówki. Dziś zapraszam Was na 4 pyszne przepisy. Surówki te bardzo często pojawiają się na moim stole. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Spróbujcie. Więcej przepisów na surówki znajdziecie tutaj (klik) A jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad zapraszam (klik) Surówka z czerwonej kapusty
Słodkie okruszkiCieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego dania. Danie obficie oprószam krwistoczerwonymi pestkami owocu granatu, który często nazywany jest owocem życia i powinien na stałe zagościł w naszym codziennym jadłospisie, nie tylko dla smacznego soku
Słodki Kompromiswyobrażam sobie drugiego dania bez jakiegokolwiek dodatku. Zawsze staram się zrobić jakąś świeżą surówkę z tego co akurat mam pod ręką. Zazwyczaj jest to kapusta biała,czerwona lub pekińska. Kiedy mam naprawdę mało czasu wtedy z konieczności sięgam do spiżarni po gotowce które przygotowałam latem. Dziś podaję przepis na surówkę z kapusty pekińskiej za którą wszyscy przepadamy
Kolorowa kuchnia Elkiwszystko, podajemy posypane natką, tak jak przy zwykłym makaronie. Takie kluseczki gotowane na wodzie, są fajnym dodatkiem do innych zup, sosów, a także jako dodatek do drugiego dania. Prosta potrawa, nawet banalnie prosta, a daje tyle możliwości
Dieta moja pasjawymieszać i udusić do miękkości mieszając od czasu do czasu. Kiedy całość miękka, dodać odrobinę octy winnego, aby dokwasić ewentualnie kapustę do smaku. Podawać jako dodatek do drugiego dania. Taka kapusta pasuje między innymi do pieczonych mięs lub mięs duszonych w ciemnym sosie
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo lubię brokuły, czy kalafior i dziś chciałam zaprosić na bardzo fajny i przede wszystkim smaczny dodatek do drugiego dania , ale także świetnie smakuje bez dodatków mięsa itp, konicznie spróbujcie w swojej kuchni. Składniki 1 brokuł 2 jajk 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sol do smaku 2 łyżki oliwy do smażenia Wykonanie
Mój SmakMłody groszek cukrowy z powodzeniem może zastąpić groszek konserwowy w sałatce, ale można podawać go jako dodatek do drugiego dania, np. z ziemniaczkiem i kotletami mielonymi. U mnie tym razem w postaci kremu z zielonego groszku ale z dodatkiem cukinii. Składniki na 4 duże porcje: 1 cukinia, waga do 1 kg (u mnie mrożona ale z mojego ogrodu
Życie zaczyna się w kuchnibrakowało zboża, była tradycyjnie dodawana do ciast jako zdrowszy substytut mąki. Takie torty z fasoli wspomina ze swojego dzieciństwa pani Joanna. Są też oczywiście sałatki, zupy i drugie dania z wykorzystaniem fasoli. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką, fasola
Ugotowane pozamiatane